Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 969
  • 898
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Здравейте отново.
Ще бъда благодарна, ако можете да ми помогнете.
Синът ми е на почти 1 година. Аз работя в училище и мислех лятото да се върна за актуализиране на заплатата и после да изляза в една дълга отпуска /имам 100-на дни отпуск за за ползване/+половин майчинство. Днес обаче счетоводителскта ми каза, че ще получавам малка заплата, тъй като отпуската се изплаща въз основа средно 6 месеца назад, а аз от този месец вземам  майчинство и  до лятото дохода ще ми е минимален.
Някой някаква идея дали е така?

Отпуската се изчислява на база последния месец, в който имаш отработени най малко 10 работни дни, а не на база майчинството.
Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

# 451
Благодаря, Анита  Heart Eyes

Как намираш време на всички ни да отговаряш...

# 452
Здравейте,
искам да питам , при следната ситуация какво правим :
Жена ми студент и работи , но от работата и не я осигуряват.
Сега можем да се осигуряваме на някаква сума примерно 200 лева да внасяме осигуровки , обаче тя няма да има 12 месеца осигурителен стаж преди да излезе в майчинство ?
Към кого да се обърна за помощ в случая ?

# 453
Здравейте,
искам да питам , при следната ситуация какво правим :
Жена ми студент и работи , но от работата и не я осигуряват.
Сега можем да се осигуряваме на някаква сума примерно 200 лева да внасяме осигуровки , обаче тя няма да има 12 месеца осигурителен стаж преди да излезе в майчинство ?
Към кого да се обърна за помощ в случая ?
моят съвет е да се сключи възможно най-скоро трудов договор на пълно работно време и да започне осигуряване, обезщетение от НОИ ще се изплаща след 12 месеца

# 454
Добре но има ли смисъл , понеже забравих, че работодателя и няма да и плаща осигуровките , т.е ние сами ще си ги плащаме? И споменаха ми, че осигуровки за майки студентки се гледали 6 месеца назад не 12 ?

# 455
  • София
Добре но има ли смисъл , понеже забравих, че работодателя и няма да и плаща осигуровките , т.е ние сами ще си ги плащаме? И споменаха ми, че осигуровки за майки студентки се гледали 6 месеца назад не 12 ?
За да получава обезщетение за бременност и раждане и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години трябва към  момента на излизане  болничен да е осигурена и да има 12 месеца осигурителен стаж. Ако няма такъв обезщетение ще започне да получава от момента на придобиване на необх. 12 мес. стаж.
Докато придобие 12 месечния стаж може да получава еднократна помощ за бременност и месечна помощ за гледане на дете, ако доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв.
Има и друга помощ за майки студентки редовно обучение.
В ЗСПД  разпоредбата, която се отнася до майките студентки е тази
Чл. 8в. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) На майките студентки редовно обучение, които нямат право на обезщетение по Кодекса за социално осигуряване, се изплаща месечна помощ в размер, определен със Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.
В момента се правят изменения в закона и тази помощ ще се изплаща наведнъж.
Размера на помощта е 240 лв на месец за студентки редовно обучение.Чака се да излезе правилника по прилагане на ЗСПД и тогава ще стане по ясно как точно ще се получава тази помощ. Ако е редовно обучение следи тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371130.new;topicseen#new

Ако не започне да се осигурява може да получава само помощите по ЗСПД, който са до навършване на 1 година на детето.

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 22:44 от anii_ta

# 456
Добре всичко до момента е ясно , но остава едно НО : Вярно ли е това с осигуряването на студентите ( 6 месеца назад не 12 ) ? Ако това е истина нещата стоят другоятче.
Относно тези 240 лева ... не смятам да се въздържа от коментар като цяло, било то наведнъж или месечно. ЕТ или свободна професия с данъчна декларация ? ( мне май ги промениха ... ).
Социални, НОИ и какви ли още не нямат ясното за въпроса до момента, от различни места различна информация получавам , е как един нормален човек да стане родител...
Редовно е да то лекари задочни няма.
Благодаря на всички мами помогнали, надявам се поне при тях нещата да стоят по нормалният начин.

# 457
  • София
Добре всичко до момента е ясно , но остава едно НО : Вярно ли е това с осигуряването на студентите ( 6 месеца назад не 12 ) ? Ако това е истина нещата стоят другоятче.
Относно тези 240 лева ... не смятам да се въздържа от коментар като цяло, било то наведнъж или месечно. ЕТ или свободна професия с данъчна декларация ? ( мне май ги промениха ... ).
Социални, НОИ и какви ли още не нямат ясното за въпроса до момента, от различни места различна информация получавам , е как един нормален човек да стане родител...
Редовно е да то лекари задочни няма.
Благодаря на всички мами помогнали, надявам се поне при тях нещата да стоят по нормалният начин.
В Кодекса за социално осигуряване няма разграничение за майките студентки т.е според него всички осигурените лица за общо заболяване и майчинство, за да имат право на обезщетение за бременност и раждане и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години трябва да имат 12 месеца осигурителен стаж.
Според мен точно за това е и тази помощ по ЗСПД за майките студентки редовно обучение, тъй като те нямат възможност да работят.
Няма яснота тъй като Законопроекта за изменение и допълнение на ЗСПД е приет на първо четене. Предстои да бъде разгледан в Комисията по труда и социалната политика преди второ четене. След това трябва да се изготви Правилник за неговото прилагане.

# 458
  • София
Искам да благодаря на всички, които отделят време да ни консултират в тази тема.   bouquet

Прочетох назад, но не намерих отговор на въпроса, който ме интересува:
45-дневният ми болничен за бременност и раждане е от 30.12.2008 (термин 13.02.2009)
Бебето се роди на 05.02.2009 и от този ден започна да тече 42-дневният болничен, който е до 18.03.2009 включително.
След него педиатърът трябва да издаде болничен, с който да изравни дните до общо 135.
Въпросът ми е какво се получава с дните, в които първите два болнични се застъпват, т. е. от 5 до 13 февруари? Губят ли се или педиатърът трябва да добави тези 8 или 9 дни към срока от 135 дни?

# 459
Янита, здравей и честито момченце! Не знам дали ме помниш,... но не това е темата сега.
Педиатърът ти добавя към болничния дните между рождената дата на детето и термина Hug

# 460
Имам следния въпрос, на 11 март ми изтече отпускът за гледане на дете до 2г възраст. Трябва ли да се подават някакви специални документи (в НОИ). На какъв отпуск имам право след това? И още нещо, виждам, че не са ми превеждали майчинството от два месеца т.е. от януари тази година-трябва ли във връзка с новите промени да се подават допълнителни документи/справки? Защо са ми ги спрели?
Благодаря ви предварително!   bouquet  bouquet

# 461
  • София
Имам следния въпрос, на 11 март ми изтече отпускът за гледане на дете до 2г възраст. Трябва ли да се подават някакви специални документи (в НОИ). На какъв отпуск имам право след това? И още нещо, виждам, че не са ми превеждали майчинството от два месеца т.е. от януари тази година-трябва ли във връзка с новите промени да се подават допълнителни документи/справки? Защо са ми ги спрели?
Благодаря ви предварително!   bouquet  bouquet
Имаш право да ползваш натрупания отпуск за двете години майчинство и след това може да ползваш неплатен отпуск за гледане на дете до 8 годишна възраст, той е в размер на 6 месеца за всеки един от родителите, като може да се ползва и на части. Не е задължително да е точно в този ред.
В НОИ не се подават документи, че ти изтича майчинството. От датата следваща рождения ден на детето трябва да ти спрат изплащане на обезщетението.
В момента какъв ти е статута т.е тези 2 дни 12 и 13 на работа ли си или си пуснала отпуск?
Новите промени касаят само майки, на който отпускът за бременност и раждане в размер на 315 дни не е изтекъл преди 01.01.2009 г. и майки на който този отпуск е изтекъл но към 01.01.2009 г не са изтекли 410 дни от първия болничен. Теб тези промени не те касаят.
Най - добре се звънни в НОИ или им пиши e-mail, или провери дали работодателя е подал Декларация обр.1 в НАП.

# 462
anii_ta мерси много за отговора. Аз съм самоосигуряваща се. Имаш ли идея за спрените болнични?

# 463
  • София
anii_ta мерси много за отговора. Аз съм самоосигуряваща се. Имаш ли идея за спрените болнични?
В такъв случай нямаш право на неплатен отпуск за гледане на дете
Чл. 167а. (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите , ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Този отпуск е само за работещи по трудови правоотношения.

# 464
Здравейте, искам да попитам следното: в нашата фирма не са внасяни осигуовки от март 2008 г.до сега. В КСО пише, че имам право на боллничен, дори и да не са внесени, а само начислени. Аз трябва да родя юли месец и ме интересува чисто от практична гледна точка, някой знае ли дали ще имам проблеми с изплащането на майчинстовто ми

Общи условия

Активация на акаунт