Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 013
  • 898
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте мамчета!Имам още няколко въпроса относно майчинството,което ще получавам.Работя във фирма  осигуряват  ме на 4 часа на 143лева. на 18.03.09. влизам в 4 месец и искам да изляза в болничен.Може ли да ви кажете колко майчинство ще получавам,ако изляза в болничен още сега и колко,ако продължа да се водя на работа?Каква сума получава всяка една майка в България?

# 481
Zdraveite,
iskam da popitam kakvo stava,ako sam uvolnena i se zapi6a na borsata.6te polu4avam li mai4inski i kolko?osigurqvana sam na minimalna zaplata

# 482
  • София
Zdraveite,
iskam da popitam kakvo stava,ako sam uvolnena i se zapi6a na borsata.6te polu4avam li mai4inski i kolko?osigurqvana sam na minimalna zaplata

За да получаваш обезщетение за бременност и раждане и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години, трябва да имаш 12 месеца осиг. стаж и към момента на излизане в болничен да си осигурена т.е. да работиш.
Ако не започнеш работа можеш да получаваш еднократна помощ за бременност в размер на 150 лв. и месечна помощ за гледане на дете в размер на 100 лв. от Дирекция "Социално подпомагане" при условие, че доходът на член от семейството за последните 12 календ. месеца преди месеца на подаване на молба е по - малък или равен на 350 лв.

# 483
Zdraveite  mili  dami ,iskam da  popitam  kakmoga da  si izchislq  maichinstvoto  pri polojeniq  che  samo  2 meseca  sum osigorqvana  po 1000 lv i si nqmam nikakva  prestava  kak se izchislqva pravq  si  tyka edni smetki ama  mai  bez krachmar .Ako nqkoi  moje d a mi kaje  shte  sum mnogo blagodarna    bouquet

# 484
  • София
Zdraveite  mili  dami ,iskam da  popitam  kakmoga da  si izchislq  maichinstvoto  pri polojeniq  che  samo  2 meseca  sum osigorqvana  po 1000 lv i si nqmam nikakva  prestava  kak se izchislqva pravq  si  tyka edni smetki ama  mai  bez krachmar .Ako nqkoi  moje d a mi kaje  shte  sum mnogo blagodarna    bouquet
Събираш осигурителния доход за 12 календарни месеца преди месеца на излизане в болничен. Полученото делиш на работните дни през тези 12 месеца - получава се среднодневното брутно възнаграждение /СДБ/. СДБ се умножава по 90%.
След това събираш нетните възнаграждение за същия период и отново делиш на работните дни - получава се среднодневното нетно /СДН/.
90% от СДБ и СДН се сравняват и се изплаща по - малкото от двете.

Ако в този 12 месечен период има месеци, в който не си работила, била си в неплатен отпуск или си ползвала отпуск за отглеждане на малко дете към осигурителния доход и към нетните възнаграждения се добавя МРЗ.

# 485
blagodarq ti mnogo anii_ta ,no nishto  ne mi  govori sdb,sdn  koe  trqbva d a  ymnoja po 90% .ako  mojesh da  mi  go izchislish .... mnogo shte  te  obicham  Heart Eyes ot  tiq  12  mesec imam samo  2 meseca   osigorqvani  na  zaplata 1000 lv

# 486
  • София
blagodarq ti mnogo anii_ta ,no nishto  ne mi  govori sdb,sdn  koe  trqbva d a  ymnoja po 90% .ako  mojesh da  mi  go izchislish .... mnogo shte  te  obicham  Heart Eyes ot  tiq  12  mesec imam samo  2 meseca   osigorqvani  na  zaplata 1000 lv
СДБ - среднодневно брутно
СДН -среднодневно нетно
Кога трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термин, останалите 10 месеци какъв ти е бил осигурителния доход, работила ли си или не си?

# 487
znachi az  izlqzoh otdavna  na  16 noemvri rodih  izplate ni sa  mi bolnichnite  1  behse  600 grybo  a  sledvashtite  2  po 400  i sega  deteto mi e na  4  meseca i  bi trqbvalo da  zema  maichinstvo,no nali  neznam kolko .Znachi ot  12 meseca imam 2  raboteni

# 488
  • София
znachi az  izlqzoh otdavna  na  16 noemvri rodih  izplate ni sa  mi bolnichnite  1  behse  600 grybo  a  sledvashtite  2  po 400  i sega  deteto mi e na  4  meseca i  bi trqbvalo da  zema  maichinstvo,no nali  neznam kolko .Znachi ot  12 meseca imam 2  raboteni
Отпускът за бременност и раждане е 410 дни, като в него се включват и 3 - те болнични. През целия този период от 410 дни дневното обезщетение е едно и също и се умножава по работните дни в съответния месец, което означава, че до изтичане на тези 410 дни ще получаваш каквото си получавала и до сега. Обезщетението не се преизчислява. Като ти изтекат 135 дни болнични ще подадеш при работодателя заявление за отпуск и Приложение 2. Приложение 2 се носи в НОИ от работодателя.

Ето и сметките. Тъй като си излязла в болничен през 2008 г. базата ти е 6 месечна. Ако си излязла октомври болничен базата ти е била април 08 - септември 08 г. Работни дни за периода 127
Брутно възнаграждение за този период - 4 месеца х220 лв + 2 месеца х1000    = 2880 лв.
Среднодневно брутно възнаграждение 2880/127 = 22,68
22,68х90% = 20,41

Нетно възнаграждение за същия период  - 4х220 + 2х783 = 2446
Среднодневно нетно - 2446/127 = 19,26
19,26<20,41 следователно ще се изплаща 19,26 по работните дни
Примерно месец с 21 работни дни обезщетението ще бъде 21х19,26 = 404,46

# 489
 Hug Hug Hug blagodarq  ti  mnogo  zlatnasi    bouquet

# 490
Ани, дано да е така, но почти на 100% съм сигурна, че ако си в болничен по време на бременността, нещата се изчисляват малко по различно. Позволявам си да те попитам като по-компетентно лице. Синът ми започна да ходи на детска ясла. В момента е на 1 г. и 1 м. какво трябва да направя, трябва ли да подавам разни документи в службите и в какви срокове. Благодаря ти предварително.

# 491
  • София
Позволявам си да те попитам като по-компетентно лице. Синът ми започна да ходи на детска ясла. В момента е на 1 г. и 1 м. какво трябва да направя, трябва ли да подавам разни документи в службите и в какви срокове. Благодаря ти предварително.

От момента, в който е тръгнал на ясла, отпускът за гледане на дете трябва да се прекрати и ти да се върнеш на работа.
Отпускът по чл. 164 се прекратява и когато:
2. детето бъде настанено в детско заведени

Подаваш заявление при работодателя за прекратяване на отпуска, Приложение 12 за промяна на обстоятелствата, представя се в 3 дневен срок от промяната при работодателя, той го носи в 7 дневен срок в НОИ. И Приложение 4 за изплащане на 50 % от обезщетението за гледане на дете. Подава се в НОИ след изплащане на заплатите и подаване на Декл. обр. 1 в НАП.

Ани, дано да е така, но почти на 100% съм сигурна, че ако си в болничен по време на бременността, нещата се изчисляват малко по различно.
Ако имаш предвид отговорът ми към trandafila, доколкото разбрах тя не е била в болничен по време на бременността, а от октомври е в болничен 45 дни преди термин "znachi az  izlqzoh otdavna  na  16 noemvri rodih". И от 12 месеца само два се е водела на работа. . Това което съм изчислила е обезщетението което ще получава 410 дни, като то е едно и също за целия период.

# 492
Ани към момента той ходи от три дни само по 2 часа дневно - за да свикне. Аз не мога веднага да се върна на работа. Трябва ли да подам пак тази декларация или когато започне да посещава цял ден детската ясла. И Второ - яслата не е на пълна държавна издръжка. Моля те поясни ми този момент, защото аз малко се обрквам от тези закони вече.
А по другия казус с болничния ставаше въпрос за ВАнче 74

# 493
  • София
А по другия казус с болничния ставаше въпрос за ВАнче 74
и за него anii_ta е абсолютно права. А ти защо се съмняваш неможах да разбера  newsm78 Аз самата съм била в болничен по време на бремеността си и той изобщо не повлия при изчисляване на обезщетението ми за майчинството  Peace

# 494
Не се съмнявам. ПРосто системана на НОИ е много сложна за повечето майки, доста объркваща и подвеждаща. Хората си вмислят че като се осигуряват на 600 лв например ще получават 540.

Общи условия

Активация на акаунт