Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 009
  • 898
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ани към момента той ходи от три дни само по 2 часа дневно - за да свикне. Аз не мога веднага да се върна на работа. Трябва ли да подам пак тази декларация или когато започне да посещава цял ден детската ясла. И Второ - яслата не е на пълна държавна издръжка. Моля те поясни ми този момент, защото аз малко се обрквам от тези закони вече.
А по другия казус с болничния ставаше въпрос за ВАнче 74
Eмил Мирославов - Директор Дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" - МТСП
Отговор
Отпускът по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда е платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Редът и условията за ползването му са регламентирани в чл.46 от Наредбата за работното време и отпуските (НРПВО). Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление на правоимащото лице. Когато заявлението се подава от майката, към него са прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ. Съгласно чл. 46, ал. 7 от КТ отпускът по чл. 164 от КТ се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. В случая става въпрос за детско заведение, в което детето може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата. Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.
Задължение на ползващия отпуска за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ е да уведоми работодателя, разрешил ползването, в случай че детето е настанено в детско заведение. Когато работодателят бъде уведомен за това обстоятелство, той е длъжен да прекрати ползването на отпуска на основание чл. 46, ал. 7 от НРПВО. Задължението за уведомяване възниква по силата на закона, а освен това в декларацията Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от НРПВО изрично е вписано, че при настаняването на детето в детска ясла или в друго детско заведение, ползващото отпуска лице се задължава да уведоми предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.
По време на ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от КСО. Съгласно чл. 53, ал. 4 (в сила до 26.08.2006г.) изплащането на обезщетението се прекратяваше “при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. От 26.08.2006г. е в сила изменение на чл. 53, ал. 4 от КСО (Обн., ДВ, бр. 68/2006г.), като изменената разпоредба предвижда обезщетението да се прекратява “при настаняване на детето в детско заведение”, т.е. в такова, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Изменената разпоредба на чл. 53, ал. 4 от КСО е приведена в съответствие с разпоредбата на чл. 46, ал. 7 от КТ.

Според мен щом детето е записано на ясла и въпреки че я посещава 2 часа на ден, отпускът за гледане на дете се прекратява. Това означава, че трябва да се върнеш на работа или може да ползваш натрупания платен отпуск. Като подадеш документите, които съм описала.

За отговора до vania74, тъй като нямам представа какъв и е бил осиг. доход 6 месеца назад и дали ще се промени занапред съм уточнила, че ползването на болничен няма да окаже влияние върху обезщетението за бременност и раждане, ако осигурителният доход,от който ще се изчисли обезщетението за болничния за временна нетрудоспособност не е различен от този, на който се осигурява в момента и на който ще се осигурява и за напред.
Ако има съществени различия в осигурителния доход, да би оказало влияние.

# 496
  • София
Не се съмнявам. ПРосто системана на НОИ е много сложна за повечето майки, доста объркваща и подвеждаща. Хората си вмислят че като се осигуряват на 600 лв например ще получават 540.
Да защото на всякъде се казва, че майките получават 90 % от среднодневното си брутно възнаграждение или осиг. доход за 12 месеца и не се споменава, че обезщетението не може да бъде по голямо от среднодневното нетно възнаграждение за същия период.

Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 17:40 от anii_ta

# 497
Здравейте и от мен Very Happy
и аз сам учеща бъдеща мама.мъчи ме един въпрос на който се помъчих да намеря отговор във форума ,но не успях.ако някой  ми отговори или ми каже къде мога да прочета или да се обадя ще му бъда много благодарна.
ситуацията е такава:студентка сам 1 курс редовно,преди два дена станах на 27- а чух че осигуряват студенти до 26,бременна сам в 1м.,
как стоят нещата с тези осигуровки?чух ,че се взимат 12м назад от раждането.
какъв тип осигуровки са ми плащали досега в университета?
не съм наясно с тези неща  newsm78
ше ви бада мн благодарн newsm51
а за у4енето с бебо къто се появи незнам надявам се да се справям някак си не ми се иска да прекъсвам.имам 2 висши които ги прекъсвах не по моя вина и по доста неприятни причини и се надявам най -после да завърша Wink
благодаря още веднъж

# 498
  • София
Здравейте и от мен Very Happy
и аз сам учеща бъдеща мама.мъчи ме един въпрос на който се помъчих да намеря отговор във форума ,но не успях.ако някой  ми отговори или ми каже къде мога да прочета или да се обадя ще му бъда много благодарна.
ситуацията е такава:студентка сам 1 курс редовно,преди два дена станах на 27- а чух че осигуряват студенти до 26,бременна сам в 1м.,
как стоят нещата с тези осигуровки?чух ,че се взимат 12м назад от раждането.
какъв тип осигуровки са ми плащали досега в университета?
не съм наясно с тези неща  newsm78
ше ви бада мн благодарн newsm51
а за у4енето с бебо къто се появи незнам надявам се да се справям някак си не ми се иска да прекъсвам.имам 2 висши които ги прекъсвах не по моя вина и по доста неприятни причини и се надявам най -после да завърша Wink
благодаря още веднъж
Студентите - редовно обучение  до навършване на 26-годишна възраст се осигуряват само здравно за сметка на републиканския бюджет, така че те не ти вършат работа за получаване на обезщетение по Кодекса за социално осигуряване.
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години трябва към  момента на излизане  болничен да си осигурена за риска общо заболяване и майчинство т.е да работиш и да има 12 месеца осигурителен стаж. Ако нямаш такъв стаж, но работиш обезщетение ще започнеш да получаваш от момента на придобиване на необх. 12 мес. стаж.
Ако обаче си неосигурена или пък си осигурена, но нямаш 12 месечния стаж може да получаваш еднократна помощ за бременност и месечна помощ за гледане на дете, ако доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв.

Има и друга помощ за майки студентки редовно обучение.
В ЗСПД  разпоредбата, която се отнася до майките студентки е тази
Чл. 8в. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) На майките студентки редовно обучение, които нямат право на обезщетение по Кодекса за социално осигуряване, се изплаща месечна помощ в размер, определен със Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.
В момента се правят изменения в закона и тази помощ ще се изплаща наведнъж.
Размера на помощта е 240 лв на месец за студентки редовно обучение.Чака се да излезе правилника по прилагане на ЗСПД и тогава ще стане по ясно как точно ще се получава тази помощ. Следи тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371130.new;topicseen#new

# 499
благодаря много  за информацията  bouquet

# 500
а този стаж 12 м.  като цяло ли или в някакъв определен период.аз сам работила до юли месец осигуровките ми са на 8 часа и на минималната работна заплата.тъй като мажа ми има фирма и може да започне да ме осигурява.има ли смисъл?
благодаря ти още веднаж за информациятя Heart Eyes

# 501
  • малко градче
Здравейте!

Не изчетох цялата тема и затова мога и да повторя нечий въпрос, за това се извинявам предварително.

Та на въпроса.  Моите 315 дни изтекоха на 26. октомври 2008г. Подадох молба по новият закон за 410дни. След двемесечно чакане виждам днес , че са ми превели болнични за периода 01. 01. 2009г- до28.01.2009г. 

Не би ли трябвало да ми се изплатят болничните и за останалият период-  26.10 - до 31. 12. 2008г. Може би съм разбрала грешно закона?

Ако някой знае нещо по въпроса ще съм му много благодарна.  Надявам се , че съм обяснила ясно.

# 502
Здравей, Ани, направо искам да попитам за следното, което не ми е съвсем ясно - бременна съм с термин в края на май, остнаха два месеца болнични преди дата ми за излизане на отпуската по термин (средата на април) от срдата на февруари. Сега как се формира болничния ми и после как ще се вземта тези месеци към формирането на обезщетението ми, като за февруари имам мн малък осиг. доход, а за март съответно очаквам да е 0,00лв. Взимат ле се пред вид по принцип работните дни в месеца или за конкретния осигурен за взимат дните, които е работил или били отпуск без тези за болнични, щот иначе голямо прецакване се поплучава, надявам се за 0 доход да са ми е 0 дните и да не ми се намалява размера на болничния и на обезщетението - къде мога да прочета за тези неща сама, за да не те тормозя? Как сама да си изчисля болничния (който още немие преведен за феврурари) и обезщетението, като във фиша ми пише осигурителен доход .....(който всеки месец е раличен), и как да го отнеса към среднодневно брутен или нетен доход, или моя е среднодневен осгурителен както пише в КСО щом във фиша ми дават осигур. доход?

БЛАГОДАРЯ Simple Smile

# 503
Здравей Ани,
в майчинство съм от 5 май 2008 и една година от раждането на сина ми изтичат на 18 юни. Учителка съм и няма как да се върна юни месец, а това трябва да стане септември. Знам че имам право на още една година платено майчинство, но  мога ли да си пусна документи за тази година и да прекъсна майчинството септември, когато трябва да съм на работа? И ако да - какви документи че ми трябват?

Благодаря предварително  bouquet
Златина

# 504
  • София
а този стаж 12 м.  като цяло ли или в някакъв определен период.аз сам работила до юли месец осигуровките ми са на 8 часа и на минималната работна заплата.тъй като мажа ми има фирма и може да започне да ме осигурява.има ли смисъл?
благодаря ти още веднаж за информациятя Heart Eyes
Този 12 месечен стаж може да е придобит когато и да е, не е задължително да е точно преди излизане в болничен. След това обаче в базата за изчисляване на обезщетението се взимат 12 календарни месеца преди месеца на излизане в болничен и ако в някои от тези месеци майката не е работила в базата ще се вземе МРЗ.
Тези месеци, в който си осигурявана до юли 2008 г. ти вършат работа, и ако сега започнеш да се осигуряваш и успееш до излизане в болничен да натрупаш 12 месеца осиг. стаж, обезщетение ще започне да ти се изплаща веднага, ако не успееш да направиш 12 мес. стаж, обезщетение ще започне да ти се изплаща от момента на придобиване на 12 мес. стаж, тъй като болничните се зачитат за осигурителен стаж.
Според мен има смисъл да започнеш да се осигуряваш, така можеш да получаваш 2 години обезщетения за майчинство, в противен случай можеш да получаваш само помощи по Закона за семейните помощи за деца, който са до 1 година на детето.

# 505
  • София
Здравейте!

Не изчетох цялата тема и затова мога и да повторя нечий въпрос, за това се извинявам предварително.

Та на въпроса.  Моите 315 дни изтекоха на 26. октомври 2008г. Подадох молба по новият закон за 410дни. След двемесечно чакане виждам днес , че са ми превели болнични за периода 01. 01. 2009г- до28.01.2009г. 

Не би ли трябвало да ми се изплатят болничните и за останалият период-  26.10 - до 31. 12. 2008г. Може би съм разбрала грешно закона?

Ако някой знае нещо по въпроса ще съм му много благодарна.  Надявам се , че съм обяснила ясно.
Не, изплаща се разликата след 01.01.2009 г. до 410 ден.

# 506
  • София
Здравей Ани,
в майчинство съм от 5 май 2008 и една година от раждането на сина ми изтичат на 18 юни. Учителка съм и няма как да се върна юни месец, а това трябва да стане септември. Знам че имам право на още една година платено майчинство, но  мога ли да си пусна документи за тази година и да прекъсна майчинството септември, когато трябва да съм на работа? И ако да - какви документи че ми трябват?

Благодаря предварително  bouquet
Златина
Можеш спокойно да излезеш в отпуск за гледане на дете до 2 години и след това да го прекъснеш.
Подаваш при работодателя Заявление по чл.164 https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_4dhg55fv7&hl=en, въз основа на което да ти издадат заповед за отпуск, копие от която се носи в НОИ; Декларация по 164 от КТ https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_1g3495vhf&hl=en / Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от Наредбата за работното време почивките и отпуските/ и Приложение 3 от Наредбата за изплащане на болнични https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_64gb4wq7gg&hl=en, което е за НОИ. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето.

# 507
  • София
Здравей, Ани, направо искам да попитам за следното, което не ми е съвсем ясно - бременна съм с термин в края на май, остнаха два месеца болнични преди дата ми за излизане на отпуската по термин (средата на април) от срдата на февруари. Сега как се формира болничния ми и после как ще се вземта тези месеци към формирането на обезщетението ми, като за февруари имам мн малък осиг. доход, а за март съответно очаквам да е 0,00лв. Взимат ле се пред вид по принцип работните дни в месеца или за конкретния осигурен за взимат дните, които е работил или били отпуск без тези за болнични, щот иначе голямо прецакване се поплучава, надявам се за 0 доход да са ми е 0 дните и да не ми се намалява размера на болничния и на обезщетението - къде мога да прочета за тези неща сама, за да не те тормозя? Как сама да си изчисля болничния (който още немие преведен за феврурари) и обезщетението, като във фиша ми пише осигурителен доход .....(който всеки месец е раличен), и как да го отнеса към среднодневно брутен или нетен доход, или моя е среднодневен осгурителен както пише в КСО щом във фиша ми дават осигур. доход?
БЛАГОДАРЯ Simple Smile
За болничния за временна неработоспособност, който ти е от февруари се взима 6 месечна база т.е август 08 - януари 09 г. Събираш осигурителния доход за тези 6 месеца, делиш на работните дни за този период и получаваш среднодневното брутно възнаграждение. Него го умножаваш по 80%. След това събираш нетните възнаграждение за същия 6 мес. период, делиш на работните дни и получаваш среднодневното нетно възнаграждение.
След това се сравняват 80% от среднодневното брутно и среднодневното нетно и се изплаща по - малкото от двете.

Базата за обезщетението за бременност и раждане ще ти бъде април 09 - март 09. Логиката на изчисление е същата както по - горе, но за се сбират доходите за 12 месеца.
За дните, в който си била в болничен в базата се взима не изплатеното обезщетение за този период, а доходът от който е изчислено т.е взима се среднодневното брутно възнаграждение за 6 месечния период от който е изчислено по работните дни в болничен. Като тази сума се добавя и към брутното възнаграждение и към нетното възнаграждение за тези 12 месеца.
За дните през който си работила във февруари си се взима осигурителния доход само за тези дни.

Можеш да погледнеш и в първия пост на тази тема, обяснено е с примерни суми http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376322.555

# 508
Здравей Ани, имам нужда от помощ.  Аз съм в майчинство. Във връзка с  измененията в КТ и КСО, влизащи в сила от 01.01.2009 г. за промяна на майчинството от 315 на 410 дни, аз подадох при моя работодател (Агенцията по заетостта) нужните документи, декларации, заявления. Образците ми дадоха от там. Месец по късно, днес ми се обаждат и казват, че Нои върнали документите, защото настъпила промяна "Вече не е молба-декларация, а заявление-декларация и НОИ върна всички стари образци и иска задължитело новите образци да бъдат попълнени", цитирам тях, аз попитах "Тази промяна не е ли от както са и измененията в КТ и КСО, влизащи в сила от 01.01.2009 г.?" и те ми отговориха "Не сега са променени приложенията".
Това така ли е? Имам достатъчно причини да се съмнявам в коректността и компетентността на моя работодател, в случая отдел "Човешки ресурси". Не ми звучи коректно по 100 пъти да подавам тези документи и съм склонна да мисля, че такава промяна няма, просто те са ми дали да попълня някаква стара декларация. Има ли такива промени в приложенията и от кога?

# 509
  • В полите на Пирин планина
Здравей Ани, имам нужда от помощ.  Аз съм в майчинство. Във връзка с  измененията в КТ и КСО, влизащи в сила от 01.01.2009 г. за промяна на майчинството от 315 на 410 дни, аз подадох при моя работодател (Агенцията по заетостта) нужните документи, декларации, заявления. Образците ми дадоха от там. Месец по късно, днес ми се обаждат и казват, че Нои върнали документите, защото настъпила промяна "Вече не е молба-декларация, а заявление-декларация и НОИ върна всички стари образци и иска задължитело новите образци да бъдат попълнени", цитирам тях, аз попитах "Тази промяна не е ли от както са и измененията в КТ и КСО, влизащи в сила от 01.01.2009 г.?" и те ми отговориха "Не сега са променени приложенията".
Това така ли е? Имам достатъчно причини да се съмнявам в коректността и компетентността на моя работодател, в случая отдел "Човешки ресурси". Не ми звучи коректно по 100 пъти да подавам тези документи и съм склонна да мисля, че такава промяна няма, просто те са ми дали да попълня някаква стара декларация. Има ли такива промени в приложенията и от кога?

Ето го образеца на декларацията :

http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

Той е такъв почти от началото на тази година ...

Общи условия

Активация на акаунт