Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 75 256
  • 898
  •   1
Отговори
# 510
Lady Incandescent , мерси за отговора, а за какво всъщност става дума, за каква промяна? Не мога да разбера нищо  ooooh! newsm78

# 511
  • София
Lady Incandescent , мерси за отговора, а за какво всъщност става дума, за каква промяна? Не мога да разбера нищо  ooooh! newsm78
Промяната в Наредбата за изчисляване и изплащане на парични помощи и обезщетения от ДОО е в  ДВ. бр.13 от 17 Февруари 2009г. Там са променени и бланките на Приложенията. От Молби - декларациите станаха Заявления - декларации. Преди това в сайта на НОИ бяха публикувани нови примерни образци, но мисля че те пак бяха молби - декларации, а беше променен само размера на отпуска от 135 до 410.
Ако си попълнила приложението преди да е излязла промяната в Наредбата, а е занесено в НОИ след това не се учудвам че са ги върнали.

# 512
Ани, Благодаря много Hug  bouquet

# 513
Благодаря много, Ани! Наистина ми помогна
 newsm51

# 514
  • София
Здравейте мамчета!Имам още няколко въпроса относно майчинството,което ще получавам.Работя във фирма  осигуряват  ме на 4 часа на 143лева. на 18.03.09. влизам в 4 месец и искам да изляза в болничен.Може ли да ви кажете колко майчинство ще получавам,ако изляза в болничен още сега и колко,ако продължа да се водя на работа?Каква сума получава всяка една майка в България?
Ако 6 месеца назад си се осигурявала на 143 лв. и ако занапред ще се осигуряваш на толкова, болничния няма да окаже влияние на обезщетението. Освен това обезщетението за бременност и раждане не може да бъде по - малко от МРЗ, така че при тези осигуровки ще получаваш него.

# 515
Zdraveite,
iskam da popitam kakvo stava,ako sam uvolnena i se zapi6a na borsata.6te polu4avam li mai4inski i kolko?osigurqvana sam na minimalna zaplata

За да получаваш обезщетение за бременност и раждане и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години, трябва да имаш 12 месеца осиг. стаж и към момента на излизане в болничен да си осигурена т.е. да работиш.
Ако не започнеш работа можеш да получаваш еднократна помощ за бременност в размер на 150 лв. и месечна помощ за гледане на дете в размер на 100 лв. от Дирекция "Социално
подпомагане" при условие, че доходът на член от семейството за последните 12 календ. месеца преди месеца на подаване на молба е по - малък или равен на 350 лв.
toest,kato razbera,4e sam bremenna,prosto se registrirvam na rabota v nqkoq firma?Bez zna4enie v koi mesec sam,taka li?

# 516
  • В полите на Пирин планина
Zdraveite,
iskam da popitam kakvo stava,ako sam uvolnena i se zapi6a na borsata.6te polu4avam li mai4inski i kolko?osigurqvana sam na minimalna zaplata

За да получаваш обезщетение за бременност и раждане и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години, трябва да имаш 12 месеца осиг. стаж и към момента на излизане в болничен да си осигурена т.е. да работиш.
Ако не започнеш работа можеш да получаваш еднократна помощ за бременност в размер на 150 лв. и месечна помощ за гледане на дете в размер на 100 лв. от Дирекция "Социално
подпомагане" при условие, че доходът на член от семейството за последните 12 календ. месеца преди месеца на подаване на молба е по - малък или равен на 350 лв.
toest,kato razbera,4e sam bremenna,prosto se registrirvam na rabota v nqkoq firma?Bez zna4enie v koi mesec sam,taka li?

За получаване на минимално обезщетение, което сега е 240 лева може да започнеш работа и един ден преди да изезеш в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термин, но това важи само, ако имаш предходен стаж поне 12 месеца.
Иначе, ако искаш да получаваш по-високо обезщетение трябва да имаш повече месеци на по-висок доход.

# 517
Здравейте, незнам дали тук е мястото, ако не е моля да ме извините. Може ли да се прехвърля майчинство на прабаба на детето, която е пенсионер? И каква е процедурата? Ако някой е минал през това ще съм му много благодарна, ако може да ми съдейства! А и ако може да ми кажете, къде мога да потърся повече информация.
Предварително благодаря!

# 518
  • София
Здравейте, незнам дали тук е мястото, ако не е моля да ме извините. Може ли да се прехвърля майчинство на прабаба на детето, която е пенсионер? И каква е процедурата? Ако някой е минал през това ще съм му много благодарна, ако може да ми съдейства! А и ако може да ми кажете, къде мога да потърся повече информация.
Предварително благодаря!
Може да се включите в Програмата "В подкрепа на майчинството". Можеш да прочетеш подробности в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371157.0. В първия пост има файл, в който е описна процедурата и необходимите документи.

# 519
здравейте!
извинявам се, ако въпроса вече е коментиран (а може да ви се стори и наивен, все си мисля че майките са в отпуск да си гледат децата, а не да следят всички нормативни промени и да тичат с по десет декларации при работодател, нои и незнам къде още....извинявам се за отклонението, благодарна съм на такива като вас които толкова помагат), но бих искала да потърся помощ за следното:
в заварено положение съм - към 01.01.09 са изтекли 315 дни, но 410 на 26.01.09 - не съм подавала молба за удължаване, защото незнаех.
мога ли сега да подам и какви документи
Благодаря предварително    bouquet
(и т.к. детето е 4-то ще се измести ли 6-месечният ми отпуск)

# 520
Незнам дали е тук мястото , но искам да попитам в болничен по бременност съм , кой плаща здравните ми осигуровки?
Благодаря предварително. Hug

# 521
  • София
Незнам дали е тук мястото , но искам да попитам в болничен по бременност съм , кой плаща здравните ми осигуровки?
Благодаря предварително. Hug
Здравната осигуровка е сметка на работодателя, за 2009 г. е 4,8% върху 260 лв. или 12,48 лв.

# 522
  • София
здравейте!
извинявам се, ако въпроса вече е коментиран (а може да ви се стори и наивен, все си мисля че майките са в отпуск да си гледат децата, а не да следят всички нормативни промени и да тичат с по десет декларации при работодател, нои и незнам къде още....извинявам се за отклонението, благодарна съм на такива като вас които толкова помагат), но бих искала да потърся помощ за следното:
в заварено положение съм - към 01.01.09 са изтекли 315 дни, но 410 на 26.01.09 - не съм подавала молба за удължаване, защото незнаех.
мога ли сега да подам и какви документи
Благодаря предварително    bouquet
(и т.к. детето е 4-то ще се измести ли 6-месечният ми отпуск)
Според мен е късно. Отпускът за гледане на четвърто и следващо дете е 6 месеца след отпускът за бременност и раждане. Ако беше ползвала промените щеше  да се измести с разликата до 410 дни т.е. с дните от 01.01. до 26.01.09 г.

# 523
  Здравейте мили мами,аз все още съм в третия месец,но ме освободиха от работа,малко преди да разбера,че съм бременна,много ще съм благодарна и щастлива ако някой ми разясни какво трябва да направя за да получавам майчинство и всичко необходимо през тези месеци...
   БЛАГОДАРЯ

# 524
  • София
  Здравейте мили мами,аз все още съм в третия месец,но ме освободиха от работа,малко преди да разбера,че съм бременна,много ще съм благодарна и щастлива ако някой ми разясни какво трябва да направя за да получавам майчинство и всичко необходимо през тези месеци...
   БЛАГОДАРЯ
Бременна съм в 4месец,не работя,моята свекърва се притеснява,че ще остана без майчинство какво мога да направя???
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане и след това обезщетение за отглеждане на дете до 2 години по Кодекса за социално осигуряване трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж и да работиш.
Ако нямаш 12 месечен осиг. стаж, но работиш пак можеш да получаваш обезщетение по КСО, но обезщетение ще започне да ти се изплаща от момента на придобиване на 12 мес. стаж, тъй като болничните се зачитат за осигурителен стаж. Така докато навършиш необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетението можеш да получаваш  помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за бременност и месечна помощ за отглеждане на дете, ако отговаряте на определени критерии и брутният доход на член от семейство е по- малък или равен на 350 лв. за 2009 г.

Ако не започнеш работа можеш да получаваш само по горните помощи по Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за бременност в размер на 150 лв. и месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година в размер на 100 лв., ако отговаряш на определени критерии и брутният доход на член от семейство е по- малък или равен на 350 лв. за 2009 г.

Така че варианта е да те назначат някъде работа. Така поне ако не се осигуряваш на висока сума в най лошия случай можеш да получаваш 2 години минималното обезщетение, което тази година е 240 лв.

Общи условия

Активация на акаунт