Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 939
  • 898
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, имам въпрос, дано да можете да ми отговорите, за което  много благодаря!!!
Разбрах, че съм бременна и ми предстои (по предварителни изчисления) да родя на 15.11, което значи, че ще изляза в отпуск по майчинство през октомври.
На сегашната си работа съм от 11.11 имам общо над 3 години трудов стаж, но от 11.11 съм на по-високи осигуровки (преди това на 500 лв).
Питането ми е, как ще ми се изчисли майчинството, което трябва да взимам тази една година. Ще върнат 12 месеца назад осигурителен доход и ще направят средно сметка или как?

Много ви благодаря!  bouquet

# 526
За първи път попадам в тази тема с един въпрос.

От 1 декември съм безработна, а от 1 януари трудовата борса или по-точно Нои ме осигуряват, т.е. плащат ми обезщетение за безработица и ще ми го плащат почти до края на бременността ми, като моята идея е последния месец или малко по-рано преди да ми изтече обезщетението да почна да се осигурявам към някоя фирма. Все повече от хората около мен ми казаха и питаха не е ли по-добре да почнеш сама да се осигуряваш още от сега, вече взех и аз да се замислям за това. Въпроса ми е Нои в момента на какво ме осигурява на минимална заплата или.....В момента вървят ли ми социални осигуровки или са само здравни осигуровки.

С новите изисквания за 12 месеца осигурителен стаж какво ще се случи с моите майчински в последствие. При изчисляването му ще се вземе ли предвид, че 8 месеца съм била на борсата и как ще се отрази това на майчинските. Или това е период, който все едно го няма и ще се търсят 12 месеца назад преди да се запиша на борсата. Или пък поради липса все едно на тези 8 месеца няма да получавам майчински. Иначе имам общ стаж около 5 години.
 Четох по-нагоре, че в най-лошия случай Нои ще ми изплащат МРЗ като майчински, но пък на мен обезщетението, което взимам в момента е 240 лева, а нали става въпрос за 90%...... Много такива въпроси ме тормозят в момента и ще съм благодарна на отговорите Ви.   bouquet

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 11:46 от Nadina

# 527
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам въпрос, дано да можете да ми отговорите, за което  много благодаря!!!
Разбрах, че съм бременна и ми предстои (по предварителни изчисления) да родя на 15.11, което значи, че ще изляза в отпуск по майчинство през октомври.
На сегашната си работа съм от 11.11 имам общо над 3 години трудов стаж, но от 11.11 съм на по-високи осигуровки (преди това на 500 лв).
Питането ми е, как ще ми се изчисли майчинството, което трябва да взимам тази една година. Ще върнат 12 месеца назад осигурителен доход и ще направят средно сметка или как?

Много ви благодаря!  bouquet
Има подробно обяснено в тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376322.0

Най-общо: сумират се всички брутни заплати и се делят на броя работни дни за 12-месечния период. Определя се 90 % от тях. Сумират се всички чисти заплати за 12-те месеца и се делят на
работните дни. Двете суми се сравняват. Ако 90% от БТВ надвишава нетното, то нетното е дневната база за определяне на обезщетението ти

# 528
За първи път попадам в тази тема с един въпрос.

От 1 декември съм безработна, а от 1 януари трудовата борса или по-точно Нои ме осигуряват, т.е. плащат ми обезщетение за безработица и ще ми го плащат почти до края на бременността ми, като моята идея е последния месец или малко по-рано преди да ми изтече обезщетението да почна да се осигурявам към някоя фирма. Все повече от хората около мен ми казаха и питаха не е ли по-добре да почнеш сама да се осигуряваш още от сега, вече взех и аз да се замислям за това. Въпроса ми е Нои в момента на какво ме осигурява на минимална заплата или.....В момента вървят ли ми социални осигуровки или са само здравни осигуровки.

С новите изисквания за 12 месеца осигурителен стаж какво ще се случи с моите майчински в последствие. При изчисляването му ще се вземе ли предвид, че 8 месеца съм била на борсата и как ще се отрази това на майчинските. Или това е период, който все едно го няма и ще се търсят 12 месеца назад преди да се запиша на борсата. Или пък поради липса все едно на тези 8 месеца няма да получавам майчински. Иначе имам общ стаж около 5 години.
 Четох по-нагоре, че в най-лошия случай Нои ще ми изплащат МРЗ като майчински, но пък на мен обезщетението, което взимам в момента е 240 лева, а нали става въпрос за 90%...... Много такива въпроси ме тормозят в момента и ще съм благодарна на отговорите Ви.   bouquet

Обезщетението, което вземаш на борсата не влиза в бъдещибази за изчисляване на болничен. То важи само за пенсия - като осигурителен стаж и доход. За тези месеци, когато си безработна база за обезщетението за бременост и раждане ще ти бъде минималната работна запата - 2008 г. - 220 лева, 2009 г - 240 лева. Това само в случай, че започнеш някъде работа и към момента на излизане в болничен си на трудов договор. Не може да вземаш по-малко от минималното обезщетение, което в момента е 240 лв и всяка година се определя със Закона за бюджета на ДОО.

Ако решиш сама да се осигуряваш някъде трябва да е на фиктивен трудов договор, ако реално не започнеш работа, но това означава сама да си внасяш осигуровките, които не са малко число, дори и да не си избереш много висок доход. Освен това трябва да се прецени ползата от цялото упражнение - колко ще внесеш като осигуровки и колко реално ще вземеш като обезщетение.

В тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376322.0
има подробности за изчисляване на обезщетението и калкулатор за смятане на осигуровките върху избрана заплата.

# 529
С две думи:
Много благодаря   bouquet

# 530
Здравейте!
Говорих с шефката и тя ми каза че всъщност тези две години са от както съм излязла в майчинство а не до навършване на две години на детето.И че всъщност съм имала да и давам около 230лв. за осигуровките,тъй като тя ми ги е плащала.Много ви моля да ми отговорите дали е така.За двете години.И може да ми се е привеждало майчинство при условие че то всъщност ми е изтекло.Много съм объркана и незнам какво да правя в случая.
Здравейте отново.Искам да ви попитам ако ме уволнят или съкратят по някакав начин дали ще получавам майчинство.Обаждах се  в НОИ и ми казаха че от тях нищо не зависи.

# 531
  • София
Здравейте!
Говорих с шефката и тя ми каза че всъщност тези две години са от както съм излязла в майчинство а не до навършване на две години на детето.И че всъщност съм имала да и давам около 230лв. за осигуровките,тъй като тя ми ги е плащала.Много ви моля да ми отговорите дали е така.За двете години.И може да ми се е привеждало майчинство при условие че то всъщност ми е изтекло.Много съм объркана и незнам какво да правя в случая.
Здравейте отново.Искам да ви попитам ако ме уволнят или съкратят по някакав начин дали ще получавам майчинство.Обаждах се  в НОИ и ми казаха че от тях нищо не зависи.
Майчинството се изплаща до навършване на 2 години от детето. Ако ти прекратят договора преди детето да е навършило 2 години, от датата на прекратяване на договора се спира и изплащане на обезщетението.

# 532
Здравейте,

Много благодаря за отговора....
Знам,че съм много нахална, но си нямам идея от тези неща и не знам къде другаде да попитам.
Имам над 3 години стаж, питането ми е, ако загубя работата си, преди да изляза по майчинство, ще имам ли право на майчкински или не?

# 533
Здравейте,

Много благодаря за отговора....
Знам,че съм много нахална, но си нямам идея от тези неща и не знам къде другаде да попитам.
Имам над 3 години стаж, питането ми е, ако загубя работата си, преди да изляза по майчинство, ще имам ли право на майчкински или не?

Не - няма да имаш право, независимо от предходния трудов стаж. Трябва да си осигурено лице към момента на излизане в болниченза бременност и раждане 45 дни преди термин.

# 534
  Rolling Eyes Здравейте на всички, нова съм тук.. и имам проблем. В трети месец съм, но от юли миналата година до януари се водех в бюрото по труда. След януари внасях само здравни осигуровки. Опитвам се в момента да ме назначат на работа, но е малко трудно. Много ще съм благодарна, ако някой може да ми помогне за сегашната ситуация в законодателството, тези 12 месеца непрекъснато ли трябва да съм била осигурявана? Нищичко не ми е понятно  Tired Face

# 535
  Rolling Eyes Здравейте на всички, нова съм тук.. и имам проблем. В трети месец съм, но от юли миналата година до януари се водех в бюрото по труда. След януари внасях само здравни осигуровки. Опитвам се в момента да ме назначат на работа, но е малко трудно. Много ще съм благодарна, ако някой може да ми помогне за сегашната ситуация в законодателството, тези 12 месеца непрекъснато ли трябва да съм била осигурявана? Нищичко не ми е понятно  Tired Face

Не - не е нужно да е непрекъснат. Трябва да имаш поне 12 месеца осигурителен стаж изобщо през живота си, а иначе за изчисляване на бъдещото обезщетение за бременност в месеците без осигуряване ще се вземе минималната заплата за страната.

# 536
    Здравейте,намирам се в следната ситуация.На 1.12 изтича майчинството ми.Искам да пусна децата на ясла от октомври или ноември.Знам,че трябва да уведомя работодателя за това,за да ми спрат майчинството.Интересуваме следното:
    Кога по-точно трябва да го уведомя-когато започва приема(септември) или когато действително тръгнат (ноември) ?
    И още нещо.Мога ли да си остана у дома докато ми изтече срока за майчинство ( декември-макар и да не получавам обещетението) ,след това да си пусна платената отпуска и накрая неплатената от 6 мес. Приемаме,че през цялото това време децата посещават ясла.
    Дано правилно сте ме разбрали,но за мен е важно,тъй като от работа са ме преназначили на работа в Плевен,а аз съм от Бургас и ми трябва време да се организирам.
    Ще имам и други въпроси,но няма да ви натоварвам предварително с тях. Много Ви благодаря за съдействието.

# 537
привет,искам да попитам някоя мама чувала ли е за удостоверение ,което се издава от работодател на майка родила но все още нямаща стаж 1г,което искат да се представи пред социалните,т.е, Удостоверение по Кодекса за соц.осигуряване кога майката придобива право на обещетение за отглеждане на дете по КСО чл 48

не съм много наясно дали описах правилно това удостоверение,дано сте ме разбрали
благодаря предварително

# 538
kremi7
Трябва ти една бележка за доходите година назад от работодателя. При теб ще е за по-кратко време.

Социалните си взимат сами данните докога да изплащат помощите. Не е нужно работодателят да им казва.

# 539
  • София
привет,искам да попитам някоя мама чувала ли е за удостоверение ,което се издава от работодател на майка родила но все още нямаща стаж 1г,което искат да се представи пред социалните,т.е, Удостоверение по Кодекса за соц.осигуряване кога майката придобива право на обещетение за отглеждане на дете по КСО чл 48

не съм много наясно дали описах правилно това удостоверение,дано сте ме разбрали
благодаря предварително
Това е удостоверение от работодателя или НОИ по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, тук може да се види образеца http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135456128 - за осигурените. В него трябва да пише кога ще придобиеш необходимия 12 месечен стаж за изплащане на обезщетение по КСО.

Общи условия

Активация на акаунт