Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 912
  • 898
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте, моля за отговор за следното: В края на м.Април 2009 г. ми изтичат 410 дни и мисля да подам молба за отпуск за гледане на дете до 2 год., междувременно от фирмата в която съм на трудов договор ми съобщиха че поради намалелия обем на работа искат да прекратиме труд.договор по взаимно съгласие и те да ме прехвърлят към друга фирма и друг работодател но не се знае нито условия нито заплата нищо ConfusedВъпросите ми са не е ли твърде рисковано да се съглася на такъв вариант и мисля че ще загубя правото да получавам 240 лв майчиски. и има ли вариант да им предложа да си остана на този трудов договор и да си остана по майчинство а докато се изяснят нещата имам ли право да сключа втори труд.договор или граждански към другите работодатели?
Дано ме разберете...стана доста объркано, благодаря на всички,които ми отговорят!

# 571
  • София
Здравейте на всички! Simple Smile Ще ви бъда доста благодарна ако някои ми отговори на въпроса аз съм на 18 години завършвам след 2 месеца и искам да си имам бебе интересува ме ако сега по1на работа мога ли да си внеса осигуровките за няколко месеца назад за да имам 1 година осигуровки за да мога да взимам майчинство?
Не може

# 572
  • София
Здравейте,мили момичета.410 дни ми изтичат на 18.05.2009,а бебо навършва годинка на 6.05.2009.Кога трябва да подам декларация и кое приложение е тя,за да потърся в сайта на НОИ?

# 573
  • София
Здравейте,мили момичета.410 дни ми изтичат на 18.05.2009,а бебо навършва годинка на 6.05.2009.Кога трябва да подам декларация и кое приложение е тя,за да потърся в сайта на НОИ?
Трябва да подадеш декларация на 18.05.2009 г., когато ти изтичат 410 дни.
Заявление до работодателя за разрешаване на отпуск за гледане на дете до 2 години https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_4dhg55fv7&hl=en
Декларация, която се прилага към заявлението https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_1g3495vhf&hl=en
Приложение 3 за НОИ https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_64gb4wq7gg&hl=en
 Hug

# 574
Момичета, моля ви да ме консултирате за следния казус:
Майка на 3 деца, най-малкото родено през януари 2008, чака четвърто през август 2009, т.е. когато третото дете ще е на година и половина. Майката е учителка. Моля ви да опишете най-изгодния за нея вариант - дали да си прекъсва майчинството с третото и да се върне за кратко на работа, дали в момента да си вземе платените отпуски или просто да премине от едното мойчинство в другото?
Нали правилно разбирам текста за отпуск за отглеждане на четвърто дете - че майката има право на 6 месеца след 410-те дни? И после минава в неплатен отпуск до 2-годишна възраст?
Моля ви, помогнете ми за този случай, защото жената е отчаяна.

# 575
  • София
Заявление до работодателя за разрешаване на отпуск за гледане на дете до 2 години https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_4dhg55fv7&hl=en
Декларация, която се прилага към заявлението https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_1g3495vhf&hl=en
 Hug

Ани,благодаря ти! Hug

Ако се върна на работа преди да навърши 2 год бебо,имам ли право да използвам платен годишен отпуск след това?
По време на майчинството платен отпуск тече ли?
Понеже знам,че ще ми откажат актуализация на заплатата,има ли някакъв закон,който да ме защити?

# 576
  • София
Момичета, моля ви да ме консултирате за следния казус:
Майка на 3 деца, най-малкото родено през януари 2008, чака четвърто през август 2009, т.е. когато третото дете ще е на година и половина. Майката е учителка. Моля ви да опишете най-изгодния за нея вариант - дали да си прекъсва майчинството с третото и да се върне за кратко на работа, дали в момента да си вземе платените отпуски или просто да премине от едното мойчинство в другото?
Нали правилно разбирам текста за отпуск за отглеждане на четвърто дете - че майката има право на 6 месеца след 410-те дни? И после минава в неплатен отпуск до 2-годишна възраст?
Моля ви, помогнете ми за този случай, защото жената е отчаяна.
Единия вариант е да се върне на работа, тогава ще има застъпване на майчинства и за второто дете може да получава обезщетение за бременност и раждане в размера на първото дете, ако това е по благоприятно за нея.
Втория вариант е да се върне на работа, тогава за второто дете ще се изчисли ново обезщетение с база 12 месеца назад преди месеца на излизане в болничен за 45 дни преди термин. Няма как да се каже кое ще е по изгодно, тъй като трябва да се сметне във втория вариант какво ще и бъде обезщетението.

Другото е така за четвърто и следващо дете има право на 410 дни обезщетение за бременност и раждане, след това 6 месеца платен отпуск за гледане на дете и след това неплатен отпуск до 2 годишна възраст на детето.

# 577
  • София
 Hug

Ани,благодаря ти! Hug

Ако се върна на работа преди да навърши 2 год бебо,имам ли право да използвам платен годишен отпуск след това?
По време на майчинството платен отпуск тече ли?
Понеже знам,че ще ми откажат актуализация на заплатата,има ли някакъв закон,който да ме защити?

По време на майчинството ти се полага платен отпуск минимум 20 дни на година. Можеш да се върнеш на работа преди детето да навърши 2 години и да ползваш натрупалия се платен отпуск. Като от момента на връщане на работа трябва да подадеш в НОИ т.е. работодателя трябва да подаде в НОИ попълнено от теб Приложение 4 за получаване на 50% от обезщетението за гледане на дете.
За съжаление не знам за такъв закон, ако си в частния сектор за съжаление май всичко зависи от добрата воля на работодателя.

# 578
  • София
Да,Ани,в частния сектор съм.Имам много натрупан платен отпуск,който не ми се даваше да използвам.Законът е шефът!

Благодаря ти от все сърце!  bouquet Hug

# 579
Благодаря!

# 580
Здравейте майчета. Ще помоля за малко помощ и разяснения. Терминът ми е на 23.08.09, но ми се налага да изляза в болничен по-рано. Въпросът ми е как болничния ще се отрази на майчинството ми. Осигурена съм както следва - юли 09 -  ноември 09 на минимална заплата, а от декември 09 - март 09  на осигурителния таван. Съответно се чудя ако последните три месеца - април, май и юни съм в болничен  и не се връщам на работа каква ще бъде базата през тези три месеца, която ще се вземе за майчинството. Дали ще е осигурителния доход 6 месеца назад, от който се смята болничния или ще се вземе нулева база. А другия вариант, който съм чувала, че базата ми няма да е юли 08-юни 09, а понеже болничния ми ще е непрекъснат базата щяла да е април 08-март 09. Много се обърках, затова моля за помощ. Благодаря предварително.

# 581
  • София
Здравейте, моля за отговор за следното: В края на м.Април 2009 г. ми изтичат 410 дни и ще подам молба за отпуск за гледане на дете до 2 год., междувременно от фирмата в която съм на трудов договор ми съобщиха че поради намалелия обем на работа искат да прекратиме труд.договор по взаимно съгласие и те да ме прехвърлят към друга фирма и друг работодател. Въпросите ми са не е ли твърде рисковано да се съглася на такъв вариант и ще загубяли правото да получавам 240 лв майчиски. и има ли вариант да им предложа да си остана на този трудов договор и да си остана по майчинство а докато се изяснят нещата имам ли право да сключа втори труд.договор или граждански към другите работодатели?
Дано ме разберете...стана доста объркано, благодаря на всички,които ми отговорят!

Извинявам се че пак си публикувам въпроса Embarassed но ако някой може да отговори ще съм благодарна Praynig

# 582
  • София
Здравейте майчета. Ще помоля за малко помощ и разяснения. Терминът ми е на 23.08.09, но ми се налага да изляза в болничен по-рано. Въпросът ми е как болничния ще се отрази на майчинството ми. Осигурена съм както следва - юли 09 -  ноември 09 на минимална заплата, а от декември 09 - март 09  на осигурителния таван. Съответно се чудя ако последните три месеца - април, май и юни съм в болничен  и не се връщам на работа каква ще бъде базата през тези три месеца, която ще се вземе за майчинството. Дали ще е осигурителния доход 6 месеца назад, от който се смята болничния или ще се вземе нулева база. А другия вариант, който съм чувала, че базата ми няма да е юли 08-юни 09, а понеже болничния ми ще е непрекъснат базата щяла да е април 08-март 09. Много се обърках, затова моля за помощ. Благодаря предварително.
Базата за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане ще бъде юли 08 - юни 2009 г.
За месеците през които си болничен за временна неработоспособност, примерно април май и юни в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане ще влезе осигурителния доход, от които е изчислено обезщетението за този болничен. Ако излезеш през април базата за този болничен ще бъде октомври 08 - март 09 г. ще имаш за база 2 месеца х 220+ 4 месеца х 2000 лв. = 8440, работни дни за този период 125
Среднодневно брутно 8440/125 = 67,57 лв. на ден. Умножава се по работните дни в месеца и полученото влиза като база за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане. Примерно април са 21 раб. дни и в базата ще влезе б21х67,57 = 1418,97 лв., май са 19 раб. дни 19х67,57 и т.н.

# 583
Анита, безкрайно много ти благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Сега вече ми се изясни ситуацията.Още веднъж огромно благодаря.

# 584
Здравейте момичета,записана съм в една фирма фиктивно,за да вземам майчинство.Срока от две години майчинство изтича сега на 10.04.2009 и трябва да се отпиша от фирмата.Интересува ме могат ли от фирмата да прекратят договора ми,все едно ме съкращават,за да мога да отида после на борсата и да вземам от там не знам и аз колко месеца определена сума.Ако може,някоя от вас да ми разясни какво точно трябва да направим,защото счетоводителката на фирмата изобщо не е в час,а искам да съм подготвена.Благодаря за отговорите! Hug Peace

Общи условия

Активация на акаунт