Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 75 081
  • 898
  •   1
Отговори
# 645
 Здравейте на всички! Аз съм нова в този форум, но мисля, че вече често ще съм сред вас.
 Както повечето бъдещи и настоящи майки и аз ще имам нужда от помощ във връзка с нововъведенията във връзка с обезщетенията по майчинство. От средата на 2007 се осигурявам като Земеделски производител, но се осигурявах на ниския процент. От 01.01.09 се прехвърлих на високия. В момента съм във втория месец. Ако всичко е наред средата на октомври трябва да изляза в болничен преди раждане. В този случай ще имам само 9 месеца осигуровки на високия процент. От минали години имам 10 месеца осигурителен стаж.  Въпросите ми са: Ще имам ли право на болничен и обезщетение, и за какъв период от време - 1 или 2 години.
 Предварително благодаря!

# 646
ani zdr moje li i az da te pitam ne6ty

# 647
rodih na 12 mart 2009 ,no nesam vzela o6te mai4instvo za6toto ne sam osigyrena!nqkoii kazvat moje6 da vzema6 a puk drugi kazvat nemoje6 nz nakoi da vqrvam

# 648
моля ви на кирилица пишете трудно се чете а и сте в български форум

# 649
  • в огледалото на живота
Да се включа и аз,а който може да помогне.Втора бременност, в 6г.с. съм,по трудова книжка имам 8г трудов стаж.Термина ми е за 14.12.,а въпросът е следният: #Crazy #CrazyЕ САМОУСИГОРЯВАМ.т.е не съм на работа,но ако си платя здравните осигуровки със задна дата и до края на год,дали ще се ползвам с тази привилегия?Бих се радвала ако има знаещи да ми пишат #Crazy

# 650
.

Последна редакция: чт, 23 апр 2009, 17:56 от ku[d]ku[d]yaka

# 651
  • София
rodih na 12 mart 2009 ,no nesam vzela o6te mai4instvo za6toto ne sam osigyrena!nqkoii kazvat moje6 da vzema6 a puk drugi kazvat nemoje6 nz nakoi da vqrvam
След като не си осигурена можеш да получаваш помощ по Закона за семейни помощи за деца - месечна помощ за гледане на дете до 1 година, ако доходът на член от семейство за предходните 12 месеца е по малък или равен на 350 лв. Молба се подава в Дирекция "Социално подпомагане".

# 652
anii  ta  благодаря ти много!  bouquet

# 653
  • София
Здравейте на всички! Аз съм нова в този форум, но мисля, че вече често ще съм сред вас.
 Както повечето бъдещи и настоящи майки и аз ще имам нужда от помощ във връзка с нововъведенията във връзка с обезщетенията по майчинство. От средата на 2007 се осигурявам като Земеделски производител, но се осигурявах на ниския процент. От 01.01.09 се прехвърлих на високия. В момента съм във втория месец. Ако всичко е наред средата на октомври трябва да изляза в болничен преди раждане. В този случай ще имам само 9 месеца осигуровки на високия процент. От минали години имам 10 месеца осигурителен стаж.  Въпросите ми са: Ще имам ли право на болничен и обезщетение, и за какъв период от време - 1 или 2 години.
 Предварително благодаря!
Ако ти се събират общо през годините 12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство ще получаваш обезщетение за бременност и раждане в размер на 410 дни и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години. При изчисляване на обезщетението за бременност и раждане се взима за база 12 месеца преди месеца на излизане в болничен, за месеците в тази база, в които не си била осигурена за общо заболяване и майчинство в базата ще влезе МРЗ.

# 654
Здравейте, бих искала и аз да попитам нещо.
Някой знае ли, каква е еднократната помощ за раждане на четвърто дете?

# 655
  • София
Здравейте, бих искала и аз да попитам нещо.
Някой знае ли, каква е еднократната помощ за раждане на четвърто дете?

§ 15. (5) ЗДБРБ Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца за 2009 г. е, както следва:
1. за първо дете - по 250 лв.;
2. за второ дете - по 600 лв.;
3. за трето и всяко следващо дете - по 200 лв.

# 656
Много ти благодаря за бързият отговор!

# 657
  • София
Здравейте момичета!Чета редовно публикациите във форума и ще ви помоля за отговор и на моите въпроси,тъй като виждам,че има доста запознати мами.Бременна съм-края на трети месец.От началото на юли до края на бременноста мисля да изляза в болничен.Осигуровките ми са били 340лв. ,а от 2 месеца са 800лв.Мисля да се осигурявам на тези пари до края на бремеността.Въпросът ми е ще повлияе ли болничния на изплащането на майчинството ми след това?Благодаря ако някой може да ми отговори!

Ако излезеш юли в болничен,  база за неговото изчисляване ще бъде януари - юни 2009 г., което означава че в нея ще влязат два месеца с осигурителен доход 340 лв, което ще намали обезщетението за бременност и раждане в някаква степен.

# 658
Здравейте на всички!Четох каде ли не но не намерих отговор.Вече чакам мойто бебче да се появи но имам осигуровки 6 мес. назад.Така беше когато разбрах че съм бременна.Ще вземам ли това обещетение както беше преди 9 мес. а не 12 както е сега?И какво може да се направи.Предварително ви благодаря!  bouquet

# 659
  • София
Здравейте на всички!Четох каде ли не но не намерих отговор.Вече чакам мойто бебче да се появи но имам осигуровки 6 мес. назад.Така беше когато разбрах че съм бременна.Ще вземам ли това обещетение както беше преди 9 мес. а не 12 както е сега?И какво може да се направи.Предварително ви благодаря!  bouquet
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болничен да си осигурена. Този 12 мес. стаж не е необходимо да е точно преди излизане в болничен, те могат да са придобити когато и да е.
Ако все пак не ти се събират 12 месеца стаж, ще започнеш да получаваш обезщетение от момента, в който натрупаш такъв. Като докато направиш 12 месеца осиг. стаж може да получаваш еднократна помощ за бременност и месечна помощ за гледане на дете до 1 година, при условие че доходът на член от семейство е по - малък или равен на 350 лв. Молби се подават в Дирекция "Социално подпомагане"

Общи условия

Активация на акаунт