Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 952
  • 898
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте!
Искам да Ви попитам следното: в началото на месец май трябва да изляза в болничен - 45 дни преди раждането, от кога ще започна да вземам майчинство- от началото на тези 45 дни или след като родя живот и здраве?
Благодаря предварително!  bouquet
Обезщетение се изплаща и за болничния 45 дни преди термин.

# 166
Здравейте искам да попитам ,съгласно новият закон за майчинството 12-те месеца стаж трябва ли да са последователни или трябва да ги имаш до сега  всмисал от 2005 до 2009 имам 12 месеца стаж и в момента пак сам на трудов договор но месеците ми  не са последователни 6те мога ли да взимам майчинство сега или трябва месеците ми да станат 12 последователни и тогава 6те мога да взимам.Благодаря предварително!

# 167
  • София
Не е задължително изисквания 12 месечен осигурителен стаж да е непрекъснат и да е непосредствено преди началото на отпуска за бременност и раждане. Тези дванадесет месеца могат да са придобити когато и да е.
След като имаш 12 мес.осиг. стаж във времето ще получаваш обезщетение. Базата за изчисление на обезщетението обаче е 12 календарни месеца преди излизане в болничен, така че ако в база имаш месеци, в които не си осигурявана за тях при изчисление на обезщетението ще се вземе МРЗ, а за месеците, в които си осигуряване осигурителния ти доход.

# 168
Здравейте, може би въпросът ми е неуместен, но съм в недоумение. Двете ми майчинства ще се засекат, значи ли това, че продължавам да взимам същата сума, макар че децата вече ще са две? Благодаря за всеки отговор!  bouquet

# 169
Здравейте момичета!
Аз съм мама,чийто последен болничен за раждане изтече на 04.01.2009г.Бихте ли ми казали какво се подава оттук нататък,кое приложение,какви документи?Обадих се на служителката в ЧР на фирмата-тя нищо не знае горката по въпроса,понеже работя във фирма предимно от мъже и няма майки в майчинство.

# 170
  • София
Здравейте момичета!
Аз съм мама,чийто последен болничен за раждане изтече на 04.01.2009г.Бихте ли ми казали какво се подава оттук нататък,кое приложение,какви документи?Обадих се на служителката в ЧР на фирмата-тя нищо не знае горката по въпроса,понеже работя във фирма предимно от мъже и няма майки в майчинство.
Изтекли са ти 135 дни болничен, нали? Сега трябва да подадеш заявление за ползване на отпуск за бременност и раждане за дните от 135 до 410 ден. Към заявлението се прилага и Приложение 7 от НРВПО и копие от акта за раждане на детето. Работодателя издава заповед за отпуск въз основа на това заявление. Попълваш и Приложение 2, което работодателя носи в НОИ. Към приложение 2 се прилага копие от заповедта за отпуск и копие от акта за раждане. В началото на темата има и 3 те бланки.

# 171
anii_ta -    bouquet благодаря ти много за информациятя Hug Hug Hug Страхотно е,когато има кой да ти помогне в тази каша от документи.

# 172
Здравейте!

Може ли да ми отговорите, дали мама, на която 315-те дни са свършили на 05.01.09 г. се води заварено положение. В смисъл има ли право да си подаде молба за продължаване на отпуска за бременност и раждане до 410 дни? И дали ще получава разликата от 410-315 дни = още 95 дни майчинство? Предварително благодаря  Hug

# 173
  • София
Здравейте!

Може ли да ми отговорите, дали мама, на която 315-те дни са свършили на 05.01.09 г. се води заварено положение. В смисъл има ли право да си подаде молба за продължаване на отпуска за бременност и раждане до 410 дни? И дали ще получава разликата от 410-315 дни = още 95 дни майчинство? Предварително благодаря  Hug
Да, в заварено положение е. Има право да получава обезщетение за остатъка до 410 дни.

# 174
Благодаря много за отговора   bouquet А дали има някакви срокове за подаването на документите, защото тя явно тепърва ще трябва да ги подава?

# 175
  • София
Благодаря много за отговора   bouquet А дали има някакви срокове за подаването на документите, защото тя явно тепърва ще трябва да ги подава?
След изтичане на 315 дни е трябвало да подаде заявление при работодателя, за ползване на отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 дни. Въз основа на него работодателя издава заповед, която се прилага към Приложение 2. Иначе Приложение 2 се носи в НОИ до 2 дни след деня на изплащане на заплатите.

# 176
След изтичане на 315 дни е трябвало да подаде заявление при работодателя, за ползване на отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 дни. Въз основа на него работодателя издава заповед, която се прилага към Приложение 2. Иначе Приложение 2 се носи в НОИ до 2 дни след деня на изплащане на заплатите.

Да, аз знам, че се подават тези документи /аз си ги подадох на 06.01/. Интересувах се, дали тя е закъсняла с подаването им и дали това ще има някакви последици за нея?

# 177
  • София

Да, аз знам, че се подават тези документи /аз си ги подадох на 06.01/. Интересувах се, дали тя е закъсняла с подаването им и дали това ще има някакви последици за нея?
За Приложение 2 не е закъсняла, предполагам че им плащат заплати в началото на следващия месец за предходния, така че още не е късно. По принцип е закъсняла със заявлението. Трябва да си говори с работодателя и да види как ще и издадат заповед със задна дата, предполагам че няма да е кой знае какъв проблем. Важно е Приложението да се занесе в НОИ в сроковете.

# 178
Много благодаря   bouquet

# 179
искам да попитам нещото, защото ми е много объркано. Излязох в болнични по майчинство на 25 декември 2008-45 дни преди термина.Интересуваме към новите изисквания за 12 месечен стаж или по стария за 6 месеца,за определяне обезщетението по майчинство спадам.

Общи условия

Активация на акаунт