Отговори
# 135
Здравейте,
Имам въпрос относно месечните помощи за отглеждане на дете до навършване на една година.
Днес разбрах за тази помощ в размер на 100 лева. Доходът ми е под 350 лева. Счетоводителката ми не си е направила труда да ми каже за това, а в социалното ми казаха, че ще получавам от декември 2008, тъй като съм закъсняла. Детето ми се роди септември 2008, пропуснатите месеци се губят, така разбрах. Вярно ли е това?
Ти работиш но нямаш необходимия 12 месечен стаж ли? Иначе е така месечната помощ за отглеждане на дете до 1 година се отпуска от началото на месеца, през който е подадена молбата. Не се изплаща със задна дата.
тези помощи стават ли за такива,които имат под 350 лв и нямат пълни 12 месеца,а само 6,в смисъл тези допълнителни ли са към тези,които ти ги дават ной или не  newsm78

# 136
  • София
Ти работиш но нямаш необходимия 12 месечен стаж ли? Иначе е така месечната помощ за отглеждане на дете до 1 година се отпуска от началото на месеца, през който е подадена молбата. Не се изплаща със задна дата.
тези помощи стават ли за такива,които имат под 350 лв и нямат пълни 12 месеца,а само 6,в смисъл тези допълнителни ли са към тези,които ти ги дават ной или не  newsm78
[/quote]
Ти само 6 месеца осигурителен стаж ли имаш и никакъв друг от преди години дори?

# 137
  • София
Ами проверих,но въобще не ми зарежда страницата след като вкарам ЕГН и ПИК.Може само за момента нещо да не иска ,после пак ще видя.Благодаря за цялата оказана помощ.
Мисля, че трябваше да мине малко време, за да се активира. Имам спомени, че така ми казаха като си взех ПИКа.

# 138
Благодаря ти, anii_taHug
Значи правилно съм разбрала.
Имам необходимия 12 месечен стаж и дохода ми е под 350 лева. Счетоводителката ми не ми е казала, че имам право на тези пари....  Sad 400-500 лева за тези пропуснати месеци щяха да ни дойдат добре, ама...
Казваш, че "месечната помощ за отглеждане на дете до 1 година се отпуска от началото на месеца, през който е подадена молбата". Това значи ли, че сега като пусна от февруари, ще почна да получавам паричките от месец февруари или започват от март?

# 139
  • София
Благодаря ти, anii_taHug
Значи правилно съм разбрала.
Имам необходимия 12 месечен стаж и дохода ми е под 350 лева. Счетоводителката ми не ми е казала, че имам право на тези пари....  Sad 400-500 лева за тези пропуснати месеци щяха да ни дойдат добре, ама...
Казваш, че "месечната помощ за отглеждане на дете до 1 година се отпуска от началото на месеца, през който е подадена молбата". Това значи ли, че сега като пусна от февруари, ще почна да получавам паричките от месец февруари или започват от март?
Май не сме се рзбрали  newsm78 Тази помощ е за
- неосигурени майки, който не работят и за
- майки, който са осигурени, но нямат необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетение за бременност и раждане. За тях помощта се изплаща до дата на придобиване на 12 месечен осиг. стаж, след което почва плащане от НОИ.
Ти след като имаш 12 месечен осигурителен стаж, ще си получаваш обезщетението от НОИ и нямаш право на тази помощ.

# 140
Май не сме се рзбрали  newsm78 Тази помощ е за
- неосигурени майки, който не работят и за
- майки, който са осигурени, но нямат необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетение за бременност и раждане. За тях помощта се изплаща до дата на придобиване на 12 месечен осиг. стаж, след което почва плащане от НОИ.
Ти след като имаш 12 месечен осигурителен стаж, ще си получаваш обезщетението от НОИ и нямаш право на тази помощ.
Ами нямам си и представа, обърках се, в понеделник ще се разбере.  newsm78
Днес мъжа ми ходи до социалното за сефте и му казали, че щом дохода ми е под 350, имам право на тези помощи. Водя се самотна майка, тъй като живеем без брак. 

# 141

[/quote]
да само този стаж имам,никакъв друг,затова се чудя

# 142
  • В полите на Пирин планина

да само този стаж имам,никакъв друг,затова се чудя
[/quote]

Месечната помощ за отглеждане на дете, която се дава от Социално подпомагане е точно за такива / а и други някои / случаи - през времето, в което я вземаш ти нямаш право на обезщетение от НОИ. Щом набереш 12 месечния стаж и придобиеш право на обезщетение от НОИ / това става и докато си в болничен, защото той се зачита за осиг. стаж / спираш получаването на помощта и започваш да получаваш обезщетение от НОИ до 410 дни, считано от датата на първия болничен лист 45 дни преди термин.

# 143
оо много ти благодаря Lady Incandescent  smile3525

# 144
Здравейте мамита  Hug
Кажете ми, какви "помощи", се полагат на една бременна докато роди, а и след това (ако има нещо да се възползвам, а не да отива при ц.......) Вие какво сте вземали?
Аз знам за еднократна помощ за бременност и еднократна за раждане.

п.п. Работя и заплатата ми е над 350лв, а с мъжа ми живеем на семейни начала. Ще работя докато родя, но няма да имам 12м. осигурителен стаж. (ако ви интересува)
Предварително ви благодаря!  bouquet

# 145
  • София
Здравейте мамита  Hug
Кажете ми, какви "помощи", се полагат на една бременна докато роди, а и след това (ако има нещо да се възползвам, а не да отива при ц.......) Вие какво сте вземали?
Аз знам за еднократна помощ за бременност и еднократна за раждане.

п.п. Работя и заплатата ми е над 350лв, а с мъжа ми живеем на семейни начала. Ще работя докато родя, но няма да имам 12м. осигурителен стаж. (ако ви интересува)
Предварително ви благодаря!  bouquet
След като нямаш 12 месечен осиг. стаж до момента, в които придобиеш такъв можеш да получиш еднократна помощ за бременност. След като обаче заплатата ти е над 350 лв. не отговаряш на условието за получаване на еднократна помощ за бременност. А и ако ще работиш до раждането също няма как да я получиш, защото към документите се прилага копие от болничния лист 45 дни преди термин.

След като се роди детето може да получаваш месечна помощ за гледане на дете до 1 година, пак доходът на член от семейство трябва да е по - малък от 350 лв., вие вече ще сте двама така че може и да получиш. Молбата се подава най - рано в месеца следващ месеца на раждане на детето
В момента който придобиеш 12 месечен стаж, тъй като болничните се водят за осигурителен стаж и се натрупват към осигурителния ти стаж от преди излизане в първия болничен, тези помощи ще спрат да ти се изплащат и ще започне да ти се плаща обезщетение от НОИ.

След като родиш можеш да подадеш и молба за детски добавки, тя пак се подава най - рано в месеца следващ месеца на раждане на детето. Доходът пак трябва да е под 350 лв. Тя се получава 12 месеца, след което се подава нова молба.
И еднократна помощ за раждане, за която знаеш.

В първия пост на темата е описано подробно, кой има право на тези помощи, къде се подават молбите и какви документи се прилагат.

# 146
добре де нали за еднократната помощ дохода се дели на членовете на семейството от 12 или колкото там имаш, месеци  и трябва да е под 350, а не заплатата,поне така разбрах аз  newsm78 ,пише че дохода на член от семейство не  трябва да надвишава 350 лв?

# 147
  • София
добре де нали за еднократната помощ дохода се дели на членовете на семейството от 12 или колкото там имаш, месеци  и трябва да е под 350, а не заплатата,поне така разбрах аз  newsm78 ,пише че дохода на член от семейство не  трябва да надвишава 350 лв?
Да така е, брутния доход на член от семейство за предходните 12 месеца трябва да е по малък или равен на 350 лв.

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 20:15 от anii_ta

# 148
  bouquet  най - накрая ми се разясниха нещата  Hug

# 149
Имам питане, но не знам как да го формулирам.

първо 6 месеца преди първия болничен от 45дни се осигурявах на 824лв., а преди това 6м. на 490лв.
сега ме интересува като имам непрекъснати осигуровки през последната година, за изчисляването на болничните какво се има предвид 6-те месеца или цялата година? И върху брутното или нетното възнаграждение се изчисляват? Дано сте ме разбрали благодаря.

Само още нещо, какво е това ПИК?

Общи условия

Активация на акаунт