Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 592
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте и от мен.

Моето синче, както се вижда от подписа ми е на малко повече от 3 години. За първи път съм във вашата тема, защото знам че дислексията се предава. В семейството на съпруга ми има истинска история на дислексия. Въпреки, че мъжа ми е Ирландец и там на ранната възраст от 4год. могат да разберат дали детето има дислексия или не, пак не е завършил 8ми клас (брат му също). От всичко което съм изчела уж пише, че е най-добре децата с дислексия да посещават специално училище с добре обучени за целта педагози, които преподават по изцяло различна програма от тази на масовите училища.

Мислим догодина да ходим до Англия при специалист да видим, дали детето има или не дислексия и да знаем от сега как да му помагаме. От прочетеното във вашата тема се очудвам от 2 неща, че децата вече са големи (6-9) години, когато осъзнавате проблемите и че няма в момента система за подпомагане на родителите и децата която да работи правилно...

Не знам..... ще следя темата и се надявам да имам и аз какво да споделя...   bouquet

# 136
Ами доскоро в България никой не говореше за това. А твоето дете има ли някакви признаци, за това по -късно да развие дислексия?
Например на каква възраст е проговорило, на каква - проходило, стабилно ли ходи или е спънато (в смисъл често да пада или да се удря по невнимание в предмети) Като говори бърка ли думи, в смисъл - да нарича предмет с друго име (като грешка на езика). Напр. моя до 3 години ми викаше  тате ( а знаеше, че съм мама). Може ли да оцветява картинки или му е трудно да не пресече линиите. Добре ли държи молива или неправилно.

# 137
Ето един интересен тест IQ , мисля че може да се окаже подходящ за хора с образно мислене, защото няма какво да се чете.
http://iqtest.dk/main.swf

# 138
  • София и там където не се пуши
Станах разногледа с този тест  Joy . Докарах го до 110 - аз лично. Май още ставам. Но знам че има значение и възрастта. Този тест и др ще добавя в първата страница. Аз намерих и теста на синът ми и към него ще пусна линк.

# 139
Ами доскоро в България никой не говореше за това. А твоето дете има ли някакви признаци, за това по -късно да развие дислексия?
Например на каква възраст е проговорило, на каква - проходило, стабилно ли ходи или е спънато (в смисъл често да пада или да се удря по невнимание в предмети) Като говори бърка ли думи, в смисъл - да нарича предмет с друго име (като грешка на езика). Напр. моя до 3 години ми викаше  тате ( а знаеше, че съм мама). Може ли да оцветява картинки или му е трудно да не пресече линиите. Добре ли държи молива или неправилно.

Да знам, че доскоро в България вообще не се говори за това! Аз пред 6 години като се запознах с мъжа ми, много се усъмних защо Ирландец ми пише sms- и изпълнени с правописни грешки на Английски  newsm78 Пък иначе много интелигентно момче, имаше си собствен бизнес. Събрах смелост няколко месеца по-късно и го попитах, дали вообще е ходил на училище. Той ми каза, че успял да изкара до 8-ми клас защото имал дислексия. Опита се да ми обясни тогава какво е, но аз необразованата и никога не чувала за такова нещо си помислих, че просто го е мързяло да се научи  Embarassed Че и му го натяквах! Сега това е едно нещо за което искам да се гръмна направо! Как може да съм била толкова плиткоумна! Както и да е! Добре, че ме е обичал и не ми се разсърди!

Сега детето, проходи на около година и два месеца (стабилно), определено прави всичко с лявата ръка. Не обича много да рисува и оцветява, но сега го уча на буквичките. В момента разпознава неговата си буква "А" (намира я като види някъде текст и казва "А, ето я мойта буквичка", също така почти успява да я нарисува. Може да брои до 10 без грешка. Говори перфектно на 2 езика. Не обърква думи, както Флора описва по-горе. Много обича строители и се справя добре. Когато му се прийска да оцветява, което се случва МНОГО рядко, долу горе успява да стои в очертанията. Не знам дали на тази възраст трябва да го прави перфектно. Примерно като му нарисувам само шасито на една количка, тои сам рисува гумите, прави ги хубави, що годе кръглички  Laughing Единственното което свекърва ми ми беше казала, че е притеснително е че не може да казва хубаво "Р" и "Л". Както и като слиза надолу по стълби, първо стъпва с двата крака на всяко стъпало и тогава слиза на следващото. Пък се качва нормално  newsm78 Не съм чела това да е симптом, но като се има предвид, че доста късно се научи да се качва сам по стълбите, на около 2години и няколко месеца. Преди това беше невъзможно и много опасно! Иначе не пада често, изглежда ми сръчен, завинтва някакви малки болчета с нормална отверка на баща си...... Не знам. Някой диагностицирал ли си е детото в такава ранна възраст?

# 140
От това, което описваш, детето си е супер!  Grinning .
За Л и Р не се притеснявай, повечето деца се затрудняват отначало с тях. Но пък моите, независимо дали говорят или казват няколко думи, много обичат да използват Р и не са имали проблем с това, даже големия слагаше Р в думи които иначе нямат, напр. викаше на хляба - краб  Laughing . По- късно, в училище, пак ни викаха на логопед заради това Р, защото не го казвал като българите с върха на езика, а го вадел някъде от гърлото, като французите, ама той много се възмути, че искат да му развалят френското Р и отказа да ходи  Laughing
А моят дислексик, като се опитах да му обясня някоя буква на около 5 години, не можа изобщо да я запомни, даже след дълги обяснения. Накрая каза, че М не е М , а е Батман (може би прилича, защото има уши) и аз се отказах, реших, че в училище ще го научат. Ама не било толкова просто  Sad . Също така не оцветяваше и не обичаше да реди пъзели - трудно му беше. В детската градина ни бяха пращали на логопед и социален работник, защото не рисувал като за възрастта си , а като по-малък, и не участвал в занятията по четене, писане и смятане.

# 141
Станах разногледа с този тест  Joy . Докарах го до 110 - аз лично. Май още ставам. Но знам че има значение и възрастта. Този тест и др ще добавя в първата страница. Аз намерих и теста на синът ми и към него ще пусна линк.

И аз се пробвах и първия път изкарах 108, ама Здравко ме обикаляше и не можах много да мисля. Данчо снощи изкара 102 , а Боян  - 112.  Simple Smile  Дали са достоверни тия тестове?
Дороти, чакаме твоя тест  Simple Smile

# 142
Съжалявам, че сигурно ще оспамя темата , но реших да попитам тук, защото децата ви са по-големи - ученици.
Някоя от вас сблъсквала ли се е с проблем - дъвкане краищата на химикалки, моливи , флумастри...? Има ли някакви силиконови накрайници, които могат да се сложат , нещо като материала от който се изработват дъвкалките за бебетата или да се приспособи нещо с цел да се съхранят поне зъбките, защото нови флумасти се купуват ама зъби...?

# 143
Съжалявам, че сигурно ще оспамя темата , но реших да попитам тук, защото децата ви са по-големи - ученици.
Някоя от вас сблъсквала ли се е с проблем - дъвкане краищата на химикалки, моливи , флумастри...? Има ли някакви силиконови накрайници, които могат да се сложат , нещо като материала от който се изработват дъвкалките за бебетата или да се приспособи нещо с цел да се съхранят поне зъбките, защото нови флумасти се купуват ама зъби...?

Има  накрайници   в   каталога на Супа Дупа ги има  но като гледам  ги  внасят  вече и в  България така   4е спокойно може да си поръ4а6  Peace
Кратко описание: Помагат да се избегне гризането на молива; заема ръцете на детето и така увеличава концентрацията

http://www.cie-bg.eu/cgi-bin/index.pl?_state=OfferRequest&offer=271

Дислексия - наръчник за родители и учители

http://www.cie-bg.eu/cgi-bin/index.pl?_state=OfferRequest&offer=283

# 144
И Дороти, чакаме твоя тест  Simple Smile

http://www.dcare.org/files/tests/raven_test.pdf

Теста е по Рейвън - първия път го намерих и в такъв вариант като теста на Флора, ама сега не мога нещо да го намеря.

# 145
И Дороти, чакаме твоя тест  Simple Smile

http://www.dcare.org/files/tests/raven_test.pdf

Теста е по Рейвън - първия път го намерих и в такъв вариант като теста на Флора, ама сега не мога нещо да го намеря.

Аз пак да препоръчам  теста на Равен но   цветния от моята галерия  Mr. Green

http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/Raven#

# 146
По повод дислексията, в понеделник стартира безплатен телефн за цялата страна за консултации на родители с деца дислектици или съмняващи се. Това е той - 08001DSLX

http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=271290

Успех!

# 147
K. благодаря, тамън прехвърлях публикацията ти от другата тема. Добре дошла да споделяш тук.

# 148
По повод дислексията, в понеделник стартира безплатен телефн за цялата страна за консултации на родители с деца дислектици или съмняващи се. Това е той - 08001DSLX

http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=271290

Успех!

Извинявам се за въпроса, но понеже нямам телефон на БТК, за пръв път виждам номер със букви отзад???

# 149
  • в моя свят
Аз също в първия момент се учудих,но от статията в Днес+ става ясно,че телефонния номер е само 08001

Общи условия

Активация на акаунт