ФОТОГРАФИЯ-32ра тема

• 26 775
  • 515
  •   1
Отговори
# 375
Само аз ли се кефя на 'травъл' снимки и пейзажи, гледам много не се коментират такива  Thinking
Калина, по някакъв повод, точно преди да отидем в ТОскана преди време се усетих, че съм разглеждала твои снимки в Мултиплая. Как точно е станало не знам, при положение, че почнах да пиша тука много след това  newsm78
още тогава забелязах, че са много хубави  Flutter

Това, го казвам по повод и на Майра пейзажите, които изпълват очите просто  Heart Eyes

Аз исках за СООК конкурса да си ползвам Макро ленса, но се усетих, че не е при мене  Sad

Тони, за този панасоник съм чувала много добри неща, докато за Никона нищо, но все пак... мнението ми не е меродавно

# 376
# 377
Само аз ли се кефя на 'травъл' снимки и пейзажи, гледам много не се коментират такива  Thinking

Не, не само ти. Аз дори само такива имам, поради липса на дете, което да тормозя за модел.  Wink
Но си мисля, че няма интерес много и не пускам. На Майра снимките са страхотни!  Peace Къде е това?

# 378
И аз много харесвам, имам много, много такива, но останъх със затаен дъх от езерото сред планините. А и се имам за лаик и единственото, което мога да кажа беше "невероятно"!  Peace

# 379
мерси, момичета Hug И аз обожавам да снимам пейзажи Wink Езерото е в Южен Тирол, Италия - малко след границата Италия-Австрия. Бяхме там по Нова година за 10 дена и имам доста снимки, но повечето са скиорски Wink

# 380
Майра, много, много красиво!

Дуци, аз съм абсолютен новак в темата и с риск да се изложа тотално, ще се опитам да обясня нещата както аз ги разбирам. Има 3 основни неща които можеш да контролираш, f, ISO и шътер спид. Исото ти определя колко светлина ще поеме снимката, тоест когато е по тъмно (в къщи например или вечер) използваш по високо исо. Проблема е че колкото по- високо исото, толкова повече шум, затова се стараеш да не използваш твърде високо исо. f-то показва колко е отворена блендата, колкото по ниско е числото толкова е по широко отворена блендата, толкова повече светлина поема. Колкото е по ниско f то толкова по малко е пространството на фокус, останалото е дефокусирано и излиза размзано, което е много приятен ефект когато искаш да акцентираш върху нещо и да намалиш отвличащи вниманието обекти на фона, но не е много подходящо за снимане на групи хора например. Шътер спида определя колко дълго ще стои отворена блендата?? колкото по висок ти е шътер спида толкова по бързо се затваря и съответно пропуска по малко светлина. Ако имаш движещ се обект (дете например) по добре да използваш по висок шътер спид, за да не се получи размазване на образа, но в същото време ако е тъмно, трябва да компенсираш с по високо исо или с по ниско f, за да не стане снимката твърде тъмна...
В началото, като започнеш да снимаш правиш няколко снимки за да си настроиш нещата така че да има някакъв баланс между трите променливи който да дава задоволителен резултат и така, лека полека свикваш кое колко горе долу трябва да бъде за да постигнеш ефект който искаш Blush Crazy

очаквам някой да ме светне ако съм в грешка, че и аз сега се уча

# 381
  • София
Дуци, моето непрофесионално мнение е, че снимките с Пепи са по-хубави. Не знам защо, но някак по ми харесват. Може би заради цветовете...

.... Колкото е по ниско f то толкова по малко е пространството на фокус, останалото е дефокусирано и излиза размзано, което е много приятен ефект когато искаш да акцентираш върху нещо и да намалиш отвличащи вниманието обекти на фона...
Гаргамелчо, точно ей това се опитвах да направя тая вечер и изобщо да разбера от къде се настройва и ми свършиха батериите  ooooh! Tired

# 382
виж си книжката, там трябва да е обяснено как. мисля че трябва да си на програма Av или M и с бутона със стрелките нагоре надолу, но не съм сигурна
виж също и от къде се избира къде да фокусира, за да не ти фокусира на фона а обекта който снимаш да се окаже размазан

малко студ и от менWink

Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 02:56 от Гаргамелчо

# 383
  • София
Гаргамелчо, добре си го обяснила  Grinning
Ще добавя, че друга важна настройка е баланса на бялото (WB). Дуци, забелязвам, че при теб доста жълтеят снимките - вероятно камерата е настроена на автоматичен уайт баланс. Пробвай да го настройваш според светлината, с която разполагаш. Ти С 40Д ли снимаш? При него готовите настройки са доста добри, но въпреки това аз в повечето случаи на изкуствено осветление си настройвам баланса на келвини - правя няколко проби, докато ме удовлетворява резултата. В къщи например - в хола, (вечер) най-добре ми излизат на 2700К.
За пейзажите - много харесвам и винаги гледам с удоволствие. Не коментирам, понеже обикновено са страхотни и трябва само да ахкам  Mr. Green
Пускайте пейзажи, нищо че не се коментират - като не можем да пътуваме (някои от нас), поне да изплакнем поглед и да помечтаем  Grinning

Аз пак съм затънала в работа, та затова не пиша много, но редовно ви чета и гледам  Mr. Green

# 384
Гаргамело, благодаря.
Моби, белия баланс го слагах на волфрам, но в банята са няколко силни лампи, а в хола, където съм снимала бебето е една крушка. Това с келвините го четох, но нещо не ми е ясно много.

# 385
Дуци, понякога е по-добре да си оставиш баланса на бялото на автоматичен режим. Примерно при мен - аз съм с Пентакс, автоматичният избор се оказа по-добър.  Laughing Освен това, имаш ли възможност с фотоапарата да си направиш пробна снимка как ще изглежда с определени настройки на баланса, или върху вече направена снимка да пробваш други настройки? Камерата ти има ли възможност за фина настройка на баланса - примерно да е избран за определени условия, но да можеш да намалиш/увеличиш още определени цветови тонове, докато получиш онова, което ит харесва като цвето-предаване?

Жълтеникавото може и впоследствие да се коригира с програма за обработка на снимки, а понякога страхотно добри резултати от жълтеникави/шумни снимки се получава, ако се конвертират в черно/бяло и се вдигне контрастът.  Simple Smile

Майра, снимките са страхотни! И аз често не коментирам, защото няма какво да се добави пред съвършенството.  Simple Smile

Гаргамелчо, много хубаво и разбираемо си го обяснила.  Wink

И накрая: ...

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, JADE!   bouquet
Всичко добро ти желая!  Simple Smile

# 386
я че отдавна не съм се отчитала, да не вземете да ме отпишете, да пусна едно днешно етюдче, кажете как ви се струва. и има ли фокус някъде?  Joy

# 387
С lensbaby си я правила? Много артистично изглежда, блърнатото е страхотно! Мислех и аз да си купя да пробвам, ама по-натам. Определено ми е интересна тази опция.

Има фокус някъде...по листото.  Wink

# 388
Лоис, чудна е!
И има фокус на листото, което е в центъра!
Да пращам снимки с кукерите?

# 389
с ленсбейби, да.
оказа се бая трудна работа  Joy
утре ще пробвам на статив, дали няма да е по-лесно

Общи условия

Активация на акаунт