Навън е студено и снежец вали, а АПРИЛската мама покупки реди

• 18 671
  • 289
  •   1
Отговори
# 105
Gaja, аз със синът ми, а също и сега ходих на тази фетална ехография (мисля, че така се казва) в 3-та градска. И при мен нямаше никакви съмнения, но ми казаха, че там лекарите са си специалисти по детски сърчица, а нашите гинеколози на ФМ не са компетентни толкова в тази материя да открията ако има нещо, и който има желание и възможност е добре да отиде и при специалист по сърчице. Успех!
Аз също ходих профилактично в 3 градска при Велковски-много симпатичен лекарнабляга на сърчицето и съдовете.

ben78, до колкото си спомням Дея се колебаеше дали да е в Бургас или Сливен, но не си спомням какво реши.Може би тя може да те посъветва.

Рони, честито за хубавите новини и обръщането на бебка!

emanuela88, и мен май започва да ми се отразяват повече хормончетата...

Дея,Мамочка, добре дошли отново!
С кърменето малко страх ме хваща- дали в Майчин дом има кой да се занимава с теб и да ти обясни и помогне в началото? Някой има ли впечатления от ВИП стаите в Майчин дом София?

# 106
  • Под Сините камъни
Здравейте  тумбачета Hug
Отдавна не съм писала , ама голямо  ровене  пада из он-лайн  магазините  и   все  не остава  време да драсна два -три реда.За покупките   се сдобих с един шезлонг на ABC дизайн  и стерилизатор  но в началото на другия  месец започвам по активно.
Покрай  празниците доста напреднах с килограмите и  сам вече  +11 Cry,а  последните месеци  уж  се пълнее  повече ,че чак не ми се мисли. ooooh!

За  кърменето незнам , предния път  почти  нямах  кърма  то  с  голям зор  изцеждах  от двете гърди   30 -40 гр.Голямо  цедене падаше, ама за нищо. Laughing

Чакам  с нетърпение вече  следващия  преглед  току  виж  най-накрая  видят пола.
Иначе   бебчето  е много активно  и  го усещам  ниско  долу  .
За  козметиката предния  път ползвах на Нивеа ,но сега за разнообразие  мисля да я сменя с Клоран , мои  приятелки за много доволни от нея ,а и тук  из форумите много майчета  я хвалят.

За  дрешките тоя път мисля да  наблегна на  бодита  и гащеризончета и на мен ми се виждат по-удобни.

ben78   аз съм от  Сливен ,ако те интересува нещо питай.

Надето К  честито   bouquet

tolinka  дано всичко е наред  с  бебчето  ти. baby_neutral

Лека нощ на всички  , които могат да спинкат. Heart Eyes

# 107
Здравейте, тумбачета!
То от четене не остава ред да пиша
Имаме нови коремчета -  welcome
Днес бях при д-р Катя Тодорова - фраксипарин всеки ден. Сега ще се уча как да си играя на мед.сестра сама с иглата  Embarassed
Следобед бях при доц.д-р Томова на фетална ехокардиография. Бях си записала час от по-рано, но и предвид че пъпната ни връв е с една артерия (обичайната втора я няма), това често може да е свързано с проблеми по сърдечно-съдовата система. Огледа всичко, много педантично и внимателно, провери де що маркери за хромозомни заболявания имаше (слава богу на бебката всичкой е ОК). Томова каза, че почти всички хромозомни болести се отразяват на сърдечно-съдовата система и прегледа на тези маркери са също много важни и допълват ФМ. Гледа на доплер сърце, аорти, пъпни вървища, плацента - всичко ОК. Разказах й за вазоспазма на маточната ми артерия, но ... греда. Жената си каза, че е детски специалист, а не АГ и не й е работа. И за това, евала - тя е права, че всеки специалист трябва да си има граници! Окуражаващото е, че засега дясната ми артерия явно си се справя добре самичка.
Рони, мерси че си се сетила за търсения от мен час, но Димитрова ме прегледа преди няколко дни докато бях в МД. Дано на Толинка й е полезен този час. Момичета, продължавам да си издирвам час за периода 25.01 - 10.02 - при мен е хубаво да се следи доплер на десетина дни. В краен случай ще вися в кабинета на Марков (Димитрова няма да е в Сф), знам, че ще ме приеме и без час, но и тези лекари са хора и ми е съвестно на какво натоварване са подложени. За след 17.02 съм си запазила часове от сега.
Рони, това мехурче (казва се плацентарно езеро/placental lake) трябва ли да следи   newsm78 ? Според Марков - не, то ту си се пълнило полекичка с кръв и се виждало на УЗИ, ту се изпразвало и изчезвало. На следващия преглед пак може да е там. Ама нямало значение за протичането на бременността.
Io_Io предложението за заглавие на темичка много ми хареса. Връщам се назад и за предложението на Толинка с палтенцето - и то е много актуално!
Включвам се по темата с кърменето - двете си деца раждах в МД и акушерките ми помогнаха тогава много. Те ме светнаха, че отначало бебето ми не можеше да засуче, защото имах прекалено много кърма и то се давеше. Посъветваха ме непосредствено преди да поставя бебо на гърдата, да се поизцедя, колкото да не е супер напрегната.
Засега не прочетох нито едно мнение на мама, която се отказва от кърменето. Поздравления  (макар да уважавам правото на избор и на отказалите се). Само призовавам отказалите се да са направили своя избор предварително, а не защото не им е стигнало търпението да се справят!
А за мамите с близначета - милите, сигурно съвсем няма да им остава време между две (четири) кърмения) за каквото и да е! Но... тука са ни все майки героини! Жабче, честита ти 28 г.с. (то си е празник като рожден ден  Laughing ) И на всички, стигнали до тази "първа сигурна дата".
Някой питаше за ВИП стаите в МД - винаги съм била в не-ВИП стаите, но откак са ремонтирани, са си направо супер - отделен санитарен възел, подвижен душ (много важно!), по 2 родилки в стая (и преди си бяха така) изобщо, не виждам смисъл от ВИП-стая. За интересуващите се сигурно ще е полезно да посетят дните на отворени врати в МД - миналия път ни развеждаха из предродилна зала, родилна и послеродова.
Малко дългичко стана, ама от сърце, както се вика.
И никой да не смее още да ражда! Гледам, второ бебе имат февруарките днес (упс, вече вчера)

# 108
Добро утро АПРИЛски мами! Аз съм след вас, в МАЙската тема, но от време на време си сверявам часовника с по-ранните късметлийки Wink Много сте готини и колко близначета си имате. Браво Heart Eyes Много здраве и усмивки ви пожелавам.
Ще минавам, за прясна информация от раждането и мненията ви за болниците (специално в София). До тогава, приятни мигове с бебоците в тумбака Grinning

# 109
Ние с беба изпратихме нашия татко на работа рано- рано и сега вече пак ни се доспа. Чудна работа- вечер ми е неспокойно и не мога да спя, а после цял ден се прозявам.
И мен нещо ме е налегнала една тъга......и дори се чувствам виновна.Не знам това хормони ли са?

# 110
Добро утро и от мен!
zelenoto oko , почти всички сме с такива контракции, аз повече от месец пия Магнерич 3х1 и пак имам периодично. Предполагам, че са от подготвителните, но все пак трябва да се наблюдаваме...А кога се спираше магнезия - като се влезе в 9-я месец ли?!? В тази връзка, very nice, Погледнах вчера вечерта листовката на Магнерича - пише си вътре, че когато се приема и желязо, трябва да има 2-3 часа разлика (Жабче за по-сигурно оставя 3, ама как да стана в 6ч.  #Crazy ), едвам се надигам в 8:00, пък последните два дни лягам към 22ч.

Ух, как ми се е разкъркорил корема...много ме е срам... Embarassed в стаята на работа сме аз и 6-ма мъже....и ми е още по-неудобно...Пък напоследък много ме сърбят корема и гърдите и понякога не издържам и си се почесвам.... Embarassed Ама какво да направя..... Whistling

Мамочка, бая се загуби, ама голямо пътешествие сте направили...много си смела  Wink Аз едвам до Русе успях да отида през декември, пък ти направи изби рибата!  Grinning

Kafenceto, благодаря за името! Ама далече таз докторка от нас....далечеее...... Sad

rea1, ти също се беше изгубила от хоризонта...За какво служи фраксипарин-ът?  newsm78 Добре, че бебка папка добре и само с една артерия!

За Майчин дом съм чувала (от познати, раждали там), че обясняват и помагат при първите кърмения. А на кой етаж е родилното, някой знае ли?
Хайде, за сега толкоз - успешен старт на деня!   bouquet

# 111
Добро утро мамчета с коремчета  Hug
много странно тази вечер при всяко мое събуждане усещах бебка да се размърдва  Laughing все едно усеща кога съм се събудила и се обажда да ме поздрави  Heart Eyes
Аз като чета постовете на другите мамчета и виждам че много от нас усещат бебчетата ниско долу и някакси се успокоявам  Wink мислех че нещо не  е наред а се оказа че много мамчета са като мен  Flutter
Gaja бих те помолила ако можеш да ми изпратиш тези твои записки за които беше споменала благодаря ти   Hug
zelenoto oko и аз имам контракции като теб и повечето мами тук но моите са безболезнени само едно стягане като на топка усещам за 5-6 секунди и това е Hug моята лекарка ми каза че не е нищо сериозно надявам се и при теб да е така  Praynig аз иначе пия само нош- па и ми помага, вече от няколко дена не сам имала  Peace
Лек и приятен дена на всики коремчета  Hug

# 112
Мамочка, много интересно звучи всичко-и Индонезия и исторически танци Party
Принцеса Рая, започни да правиш упражнения за бременни  Peace Трябва раздвижване за да не се схващаш.
Аз съм решила като изляза в отпуска и после майчински да правя упражнения. Сега след работа просто нямам никакви сили-готвене, грижи по детето (което макар и голямо, все чака на мен Twisted Evil)
Момичета, искам да ви обърна внимание, че сега е моментът да започнете, ако вече не сте го направили с упражнения за перинеума. Ето прегледайте някой от тези линкове. Много е важно, за да нямате след раждането проблеми.
http://archives.bg-mamma.com/archive/000/002/688/2688/2688.html
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=5317&sid=9b9186aaeb … 13b716941dc1a2d70
Ето и малък цитат оттам:
"Подготовката на перинеума се прави от първите месеци, а ако сте закъснели се прави по 3 пъти на ден в по-късните месеци. За да се усети перинеума трябва да си представиш, че ти се пишка и се налага да стискаш. Така той се стяга за да се затвори уретрата. Гимнастиката се изпълнява в седнало или легнало положение:
1) Гълташ диафрагмата и дишаш, като повдигаш рамене нагоре и назад и се стискаш "да не се напишкаш" - това е за стягане на перинеума
2) след това, когато не можеш да поемеш повече въздух спираш да дишаш за 5 сек. и продължаваш да стискаш перинеума - това е за тонуса му
3) издишваш контролирано много бавно през устата със свити устни и същевременно отпускаш диафрагмата и перинеума - това е релакс на перинеума
4) когато въздухът почти свършва, с последния въздух се прави лек напън като за ходене по голяма нужда - това е за разтягане на перинеума."
и още:
"Перинеумът включва мускулна група и връзки, които затварят таза отдолу, откъдето идва и другото му название - тазово дъно... Перинеумът обхваща пространството от опашната кост, продължава напраде покрай аналния отвор между ануса и влагалицния отвор, обгръща влагалищния отвор и уретрата. Така затваря натпълно малкия таз и поддържа коремните органи....
Подготовката на перинеума за раждането трябва да започне още от първите месеци на бременността. Дорбе е да правите гимнастика за перинеума три или повече пъти на ден. Тази гимнастика може да изпълнявате прави, седнали или легнали, със затворени очи, за да се съсредоточите върху перинеума. Когато усвоите добре техниката, не е нужно да я изпълнявате със затворени очи. За да усетите перинеума, представете си, че ви се пишка и се налага да се стискате. Тогава вие стягате перинеума, за да се затвори уретрата.
Дълбого гръдно дишане - глътнете диафрагмата и дишайте, като повдигате раменете нагоре и назад и се стискате "да не се напишкате", т.е. стягайте перинеума.
Спряно дишане - когато не можете да поемете повече въздух спрете да дишате 5 секунди, т.е. нито вдишвате, нито издишвате и продължавате да стискате перинеума.
Контролирано дишане - извишвате контролирано много бавно през устата. Устните са свити, като че ли ще свирите. Същевременно отпускате перинеума и диафрагмата, т.е. извършва се релакс на перинеума.
Напън - когато усетите, че вече въздухът ви почти свършва, с последната струя въздух направете лек напън като за ходене по голяма нужда. Така разтягате перинеума....."
и още една много полезна статия: http://www.bg-mamma.com/site/content/view/606/

Относно подготовката на гърдите, аз предния път не съм ги подготвяла въобще, но си се справиха много добре Mr. Green

# 113
  • Някъде там...
rea1, аз бях на фраксипарин до 20 г.с., така че ако ти е нужна помощ - насреща съм.  Hug Пробва ли да се обадиш на д-р Сигридов?
no_name, на мен д-р Сигридов ми каза, че 2 часа са малко, затова гледам да правя по около 3 часа интервал между приемите. А за ставането сутрин - аз съм като някой сомнамбул, будя се понякога още в 4,00 и се въртя ли въртя. Понякога успявам да заспя към 6,30-7,00 пак и спя докъм 9,00, но не винаги. А през деня въобще не ми се спи. Явно е от хормоните, иначе съм си голяма поспаланка.
За Младост вече ми препоръчаха една педиатърка - Симеонова, в 25то ДКЦ. Обаче си била от старата школа със сокчетата от 40 ден и т.н.
Мамочка, уау чак къде сте ходили.  Shocked Снимчици има ли - пейзажи, едно друго?  Blush

Аз както нямах Гинипрал, сега се запасих стабилно изведнъж. Бях казала насам-натам, че не мога да си намеря и в един и същ момент ми се обадиха всички, че са ми взели. Та сега съм спокойна поне, че си имам. Д-р Сигридов каза въобще да не му се чудя, а да си го пия при най-малкото зачестяване на контракциите.
Някой питаше за какво служи фраксипарина - за разреждане на кръвта с цел по-добро кръвоснабдяване и хранене на плода. Изписва се при някои проблемни бременности или след асистирана репродукция.
sisely, като видях, че ще раждаш при д-р Александров, веднага си помислих, че и ти си от моята партия.  Wink Според моя лекар това е най-добрия лекар във Варна.

Тези, които ще раждат нормално - това, което е дала very nice, ще ви е много полезно. На нас ни го казаха и на курса за бременни + масаж с преварен зехтин, помня и че някой друг беше писал за него.  Peace

О, видях, че новото февруарско бебе е на една мама от проблемното, която вчера писа, че май има изтичане на води.  Simple Smile

# 114
Жабче, четох, че упраженията за перинеума трябва да се правят и, ако ще се ражда секцио. Може би, защото и през самата бременност се отпуска и разтяга този мускул, не само при самото раждане. Не знам точно Rolling Eyes

# 115
Здравейте момичета!  bouquet
Моята бандитка пак се обърна с краката надолу и ме рита в серклажа.Снощи имах контракции цяла нощ и риташе силно ,но сега се успокои малко.Явно се е уморила от снощи newsm32
Дано да държим фронта и ние като Жабчето до 32 с.  fingerscrossed newsm17
За желязото и аз ги пия с интервал 3 часа заедно със спазмалгона.Ставам по всяко време ,защото здравия ми сън е от 7 до 9 ч. сутринта Sad Гинипрал ми пратиха от Австрия.
Дея,радвам се че сте добре Heart Eyes
Добре дошли на новите мами welcome newsm51
За килограмите вече няма да говоря Embarassed + 14 -но с това лежане няма как ,после ще смъквам newsm39
Не съм купувала нищо на бебо,защото ме е страх да си призная.Може би съм казвала,че майка ми работи в детски магазин и само ще си избера нещата-а като се роди живот и здраве таткото и бабите ще ги вземат. amiiii
Лек ден от нас за сега newsm51  love001

# 116
Здравейте, Мамиии! Simple Smile

И аз като вас не спинкам много добре, по-точно вечер се будя по 2-3 пъти и се въртя след това пак заспивам, мъжлето като стане за работа се будя - 7.00 и към 8 пак заспивам до към 10.30-11.00 общо взето това е моя режим всяка сутрин, даже събота и неделя!!! Ама поне се радвам, че мога да спинкам, защото и аз общо взето съм главно в леглото, само късния следобя излизам.

Аз пия Магнерич 3х1 още от началото на ноември, защото тогава много пътувахме, а от една седмица на сам го пия 2х1 и все пак понякога пак ми се стяга коремчето. Даже имаше един период, в който бях много притеснена и постоянно звънях на Ганева и тя "това е нормално, не се притеснявай". Също така ми каза, че до 10 на ден е нормално, ако са повече товава е по-притеснително, но аз никога не съм ги броила.

Моя мъж пък вече го усещам навсякъде, явно доста е пораснал и ме рита и долу, и горе, и отстрани. Даже напоследък просто като имам нещо на корема и той като ритне и то отскача  smile3521 много ме забавлява. Само се надявам с  това мое ревливо състояние да не го притеснявам, че се чувствам толкова гузна....  Embarassed

Е желая ви ден пълен с усмивки, хубави емоции и многоооооо сладки ритничета!!!   bouquet

# 117
  • Бургас
Здравейте мамчета,
аз се включвам за първи път във форум,
Моят термин е за 28 април, аз съм от Бургас и ще ми е приятно да се започна и с други мами от Бургас,
Видях, че са си правили среща, но аз влизам доста късно, надявам се да се организира нова среща и да присъствам и аз

# 118
добре дошла на yana_kuncheva  Hug
и аз съм от Бургаските мами  Peace на първата среща и аз не успях да отида, но ако евентуално има друга ще се включа  Sunglasses

# 119
Здравейте, момичета,
аз тази нощ си побудувах само около час и съм доволна много.... Доста по-добре от последните няколко нощи!!!!
Мен също ме боли доста кръстта и гърба, но да ви кажа раздвижването върши чудеса. От лежането (поне при мен) става по-зле. Колкото и да ме боли аз си правя упражнения вкъщи, а ходя и да плувам и на водна гимнастика. Е трябва да ви кажа, че след басеина се чувствам като нов човек!!!!!! Всичко ми минава, чувствам се лека.... и ми е едно подвижно! Simple Smile)) И като се прибера и бебо почва да прави водна гимнастика след мен! Simple Smile)) Много ми е сладък!
А иначе и аз го усещам навсякъде - върти се, побутва ме, рита ме, но засега нежно! Simple Smile
Мамочка, браво на вас! И аз съм много по пътуванията, а бебо не възразява засега! Simple Smile Ама да свиква, че като се роди какъв пътешественик ще го правя....  Joy
 welcome на новите мами! Леко доизкарване ви желая! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт