Слагате ли сол във водата?

• 33 748
  • 350
  •   1
Отговори
# 105
ooooh! Никога!

# 106
 Shocked НЕ! Чудесно е, че си взела решение да не го правиш.

# 107
  • На топло...
Ако природата беше преценила, че трябва да се мокрим със солена вода, щеше да ни направи морски земноводни... или реките нямаше да са със сладка вода!

Не слагам сол!

# 108
# 109
  • София
Аз слагам по малко морска сол във водата, защото все пак има и лечебни свойства (мисля, че на всички им е извстно, че при настинка, например, човек си топи краката в гореща вода с морска сол). Слага се, за да не мирише потта на детето, когато порасне. Вярно е, че има доста отживелици и бабини девитини, в които няма нито логика, нито смисъл, но слагането на сол, според мен, не е едно от тях. Да, има доста козметика сега, но към нея е много вероятно детето да прояви алергия. Моят Мартин е 36 дена и още от първия ден му слагаме по една шепа морска сол и се чувства добре. Освен това тя се разтваря във водата и няма как да му навреди. Репортажът, който даваха, беше съвсем друг случай: там майката беше намазала детето си със сол, което вече наистина е абсурдно, освен това го беше оставила и да "престои" със солта по тялото. Не мисля, че всичко старо трябва да се отхвърля, както и не трябва всичко ново да се смята за по-добро. Но всеки сам преценява как да си гледа детето.
Да бе, то няма разлика между стъпалата на възрастен човек и тялото на бебе. Защо тогава като сме болни да не се топнем целите във вана със солена вода, а си топим само краката. Единственото свойство в случая на солта е, че подобравя топлопроводимостта на водата, други лечебни свойства няма, но това за изпотяването и миризмата е чист мит.

# 110
Бреййй мен като не са ме солили и къпали в солена вода, защо ли не ми мирише потта, даже и почти не се потя. Странна работа  newsm78
А това, че при настинка си топим краката в гореща вода със сол е за да се загрее тялото ни. Aннa е обяснила, за какво в случая е солта.

# 111
това е за майките който прилагат бабини методи и твърдят че помагат. А на  syncho_slyncho и препоръчвам да си смени педиатъра или да потърси още е дно мнение.  Сега може да му няма нищо на бебето ти ,но винаги има едно НО.

GALQ79 мисля че това дава отговор на въпроса ти

това е статия на специалист педиатър д-р Мартинов

В интернет форумите могат да се открият съвети и домашни рецепти със сол, зехтин, мас, орехова шума, яйца, ракия, мушкато. Репортерът Антон Хекимян потърси мнение на специалист за опасността, която крият подобни експерименти.
за яйцето
"Най-фрапиращият случай, който съм срещал до момента, е дете по един месец, къпано с яйце, което било заразено със салмонелоза. През пъпния остатък инфекцията беше стигнала до мозъка и детето заболя от енцефалит", каза Петьо Мартинов, педиатър.

"Това не почива на никакъв здрав разум!

Хората се позовават на традицията – неща, които нямат никаква логика, се правят с някаква упоритост - бабата изгледала примерно 15 деца, къпани с яйце или сол, а 13 оцелели.

Няма никаква логика и полза от къпането със солена вода

за солта във водата
Трябва да се знае, че бебетата имат по-тънка кожа, която е незряла във функционално и анатомично отношение. Те са много по-податливи на химически, биологически и дори радиационни фактори. Това едно дете да се къпе или наръсва със сол, за да не мирише потта му, звучи несериозно", каза специалистът.

ракия и мас
Мазането с ракия и спирт, което се използва за смъкване на температура, също е опасно, защото алкохолът се абсорбира от организма чрез кожата на детето.

"Имахме случай на 5-месечно пияно бебе, което спа два дни и не можехме да го събудим. Самолечението със стрит аспирин и свинска мас не звучи нито умно, нито вкусно. Бебетата не трябва нито да се подправят, нито да се мариноват. Моят съвет е родителите да спестяват на децата си щуротиите си, защото децата са нежни и крехки и не могат да им се съпротивляват", призова педиатърът.

За детската кожа той препоръча топлата вода и сапуна, както и специализираната козметика. Той категорично отхвърли и стегнатото повиване на пеленачетата, тъй като може да причини луксация.

"Съветвам младите майки да казват на свекървите "Да, майко", а да правят каквото им казват лекарите", каза д-р Мартинов.

Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 11:49 от cool_poli

# 112
А ето и статия защо е правено на времето

Днес медицината обяснява странния ритуал с лошата хигиена в миналото.

"В миналото, когато хигиената на бебетата не е била на такова ниво, каквато е сега и бебетата са се къпали много по- рядко, в солена вода, слагайки сол във водата - това е имало функция за дизенфикциране на кожата и евентуално да подсуши някой микро ранички", обясни д-р Надя Вачева, микро-педиатър.

Лекарите са категорични, че използването на сол при новородените може да причини само беди. И въпреки това все още много от майките в Хасковско спазват традицията и поне веднъж изкъпват детето си със солена вода.

Мисля че сега имаме възможност да си къпем децата всеки ден и достатъчно козметика и тази традиция е ненужна.

И другото което е действието на солта е за няколко часа. Така че няма как след 15 години да помогне срещу изпотяването.

за изпотяването всичко е индивидуално.

# 113
  • софия
Не мога и да си помисля да си ,,соля" детето! ooooh!

# 114
  • София
cool_poli аз лично ти благодаря за тези статии, които дават научна обосновка и мнение на специалистите по тези "готварски въпроси" Peace
случаят за бебето къпано с яйце заразена със салмонела е ужасяващ, на такива родители трябва да бъдат наложени санкции, при все че вероятно са имали "добри намерения" Rolling Eyes

# 115
още ли има хора, които правят това?!?

# 116
Извинявам се че пиша много но малко се "ядосах" Twisted Evil

когато приготвяме храна за бебето си не слагаме сол за да не увредим бъбреците му. Слагането на сол във водата на бебето,  се абсорбира от организма чрез кожата на детето, това води до увреждане функцията на бъбреците.

# 117
Velvet  чудя се ползваш ли търсачка например , защото тук има хиляда такива теми . ooooh!
Не вярвам че някой все още сериозно си мисли такива дивотии !
Дано след линковете  на cool_poli  и се надявам тези теми в бъдеще да спрат !

# 118
Осоляването е вредно  Peace Добре, че започна някаква разяснителна кампания, макар и да има малко хър-мър в началото. По-голямата сестра на моята баба е починала след като хубаво са я натрили със сол "спецовете" по раждане. Тя и най-малката са го понесли само със зачеряване на кожата.

Лошо е, когато трябва да се случват такива случаи, за да бъде изтръгнат този ритуал  Rolling Eyes

Няма лошо, нека продължават темите. Колкото повече, толкова по-добре в този случай  Peace

# 119
този въпрос беше коментиран сутринта в "Часът на мама". Моля ви се, още ли има майки, които третират децата си като сланинки?!?!

Общи условия

Активация на акаунт