Слагате ли сол във водата?

• 32 335
  • 350
  •   1
Отговори
# 210
Отговорите вече не са пряко към авторката, при такава наболяла тема, щом веднъж се отпочне, не мисля, че хората ще спрат да дискутират просто така Peace

Не мисля, че сравненията с морска вода или фармацевтични разтвори са уместни  Thinking

Вярно, едно е осоляване, друго е потапяне. Но когато човек не е наясно до какво това може да доведе, и дори не се замисля за ефекта от солта върху кожата и вътрешните органи, винаги може с лека ръка да сложи още 2-3 шепи  Peace Затова е необходимо категорично отричане, няма друг начин.

Не съм слагала и не бих! Naughty
В юго-западна България на места все още се практикува..... Sick

И то да беше на места....големи концетрации има тази традиция, не само в количествено отношение.

# 211
  • София
За мен тази практика е престъпна и неадекватна! Когато чух веднага попитах майка дали ме е солила и отрече, но когато попитах баба дали е солила майка ми, тя каза "да", така се правело! Когато я накарах да ми обясни и да се позамисли само каза "Лелееееееееее, Слава Богу че всичко е наред!"

# 212
  • София
Не никога не съм и не бих го правила. #Crazy

# 213
Авторката не пита за осоляване, от което се получават тежки изгарания.Тя пита за сол във водата.Замислете се как може да навреди едни лъжица морска сол във 10-15 литра вода.Никак.Да, осоляването е бабини деветини, подкрепям.Но слагането на една лъжица в голямо количество вода не вреди.На мен лично ми го препоръчваха педиатрите, за закаляване на бебето.И да, аз до 7-8 месец на дъщеря ми всеки път слагах по една лъжица сол като я къпех.Не за да не мирише и т.н., а както казах като загряващо средство и с профилактична цел.До ден днешен като и пълня ваната да я къпя слагам понякога по една лъжичка сол.Ако беше толкова вредно, щеше да е забранено да ги водим и на море......Но за осоляването с много сол и увиване след това - виж това вече е изродщина !
Peace
#Crazy не мога да повярвам че и педиатрите поощряват това...

...По думите на доктора осоляването, особено на новородени, е "абсолютна глупост", тъй като солта се просмуква през кожата и води до тежки нарушения в електролитния баланс на организма на бебето, което може да доведе до летален изход....
от тук:
http://dnes.dir.bg/2008/12/05/news3696206.html

Идеята за морска сол е чудесна, само че за нашата вана, а не за бебешката.
Аз редовно си правя вани с морска сол.
Всъщност, ако във водата се сложи малко сол няма да се навреди и на бебето, защото ще се получи еквивалента на физиологичен разтвор, но ако се предозира солта ще си къпете бебето във хипертоничен разтвор на сол. Възможно е вода от тялото на бебето да се "извлече" навън, към хипертоничния разтвор за къпане, при което бебето може да се обезводни, а това е много опасно състояние, особено при малки бебета. Затова ако не използвате някакъв точен уред за мерена на концентрацията на солта (безопасната е до 1:100), не ви съветвам да я слагате във водата, за да не си увредите детето. Виж, за вас, много горещо препоръчвам морска сол във ваната.

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 10:37 от Eli_cz

# 214
Абсолютно НЕ. Naughty

# 215
Не съм слагала сол и не съм мариновала детето си!
Солта във водата или осоляването въобще води до изсушаване на кожата и след това проблемна кожа!
И това само на първо четене! Ако човек се замисли ще се досети за още доста вреди! Осоляването или потапянето във солена вода не водят до спиране на изпотяването в по-късна възраст. За тази цел има подходящи козметични продукти!

# 216
Голямо викане и изумление от жени, които никога не са го правили и дори не са виждали за какво става дума, освен някакви репортажи за осоляване, което няма нищо общо със слагането на сол във водата.
Самата аз съм солена като бебе, брат ми също и моето дете също.
Живи и здрави сме, нямаме никакви поражения.
За зимно бебе го предпочитах, както и съм мазала с пречистена мас.  Wink

# 217
  • София
Голямо викане и изумление от жени, които никога не са го правили и дори не са виждали за какво става дума, освен някакви репортажи за осоляване, което няма нищо общо със слагането на сол във водата.
Самата аз съм солена като бебе, брат ми също и моето дете също.
Извинявай ама това звучи малко като "бутна ме кола, но не умрях". Това, че нищо ви няма не значи, че не е вредно. Дори самият факт, че солта изсушава бебешката, а и не само, кожа е достатъчен.

# 218
 Joy Aннa  newsm10
 Popcorn май е време темата да се заключва

# 219
Извинявай ама това звучи малко като "бутна ме кола, но не умрях". Това, че нищо ви няма не значи, че не е вредно. Дори самият факт, че солта изсушава бебешката, а и не само, кожа е достатъчен.

Написах го не за да агитирам , а за да се спрат ахканетата и охканетата и пускането на емотикони  #Crazy  #2gunfire без всякакъв смисъл.
Всеки сам да си преценява как да процедира с бебето си.

# 220
Така и не прочетох нито една полза от слагането на сол във водата, единствената причина, която се изтъква от привърженичките е, че няма вреда, поне на техните деца нищо им няма! Grinning Жестока причина, а полза има ли, освен да не се изпотява като порасне? За закаляване прочетох - как по-точно се закалява със сол във водата? Какво става след това - не боледува като порасне ли? Всички нормални педиатри препоръчват овлажняване на бебешката кожа, а солената вода прави тъкмо обратното.

# 221
Солената вода спича. И не става дума за някакво осоляване със сол директно върху кожата. Сгрява, това е. Няма какво да изсушава защото така или иначе че изплаква с нормална вода и после се маже с мас, което в никакъв случай не може да направи кожата суха. А за спиране на изпотяването никъде не съм чула от някой, който го е правил, по скоро бабешкото обяснение е, че не мирише толкова много потта, което не мога да кажа дали има значение, но за сгряването, закаляването , да. И не знам дали оказва влияние за сухота на кожата в последствие, аз съм си със суха, но може би е генетично, което само може да ме радва. Мазна кожа не харесвам.  Laughing

# 222
Предлагам на всички майки който са за тези методи да не се хабят да дозират сол пък да  разтриват с мас или ракия и да чакат да се абсорбира от организма. По лесен начин.
Сипи 50 ракия в биберона резни сланинка хем мазничка хем  солена

# 223
  • София
...
За това говореше и доктора. Това, че на вас нищо ви няма не означава, че с всички е така.
По въпроса с маста, ето една тема, ако имаш желание погледни я: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=161203

# 224
Няма какво да гледам, детето ми е голямо вече. Апелирах само към спиране на излишно писане на постове само от емотикони, защото не мисля, че допринасят с нещо по темата. Ако ще се изказва мнение да е мнение , а не възмущение от статии за умрели бебета.

Или някакви безсмислени постове с нашмешка не мариновам бебето си и т.н.
Много оригинално. Няма що.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт