С локум и баклава дамите на ориента очакват деня на любовта. 17-та тема

• 33 318
  • 296
  •   1
Отговори
# 270
  • Истанбул
Заедно с това, че съм съгласна с Бз за "типичното"  Crazy(аз съм от нетипичното!)турско семейство, има моменти, когато това "биши олмаз" Crazy се превръща в точно обратното, в наказание за всяко провинение на малкия човек в къщи и, с мисълта, че се "възпитава" детето в "дисциплина" този начин на поведение се превръща в чист тормоз за децата! #2gunfire Това го виждам аз в училище Sad Виждам и нещо друго: в Турция децата, младежите, респ. хората все още имат някакви норми на поведение в обществото, уважение към възрастните навън (в автобуса, на улицата и пр), уважение към учителя (все още Hug), все още има срам и чувство на неудобство, не са изчезнали съвсем тези "отживелици" за някоТ европейски страни newsm78  Та не знам какво да кажа: нож с две остриета! newsm78

# 271
А де , ето там е разковничето, да се намери баланса!! Но е толкова трудно-o-o-o!! Сега разбирам ,какво имат предвид старите хора с думите "Майка да си имаш, но Майка да не си" (t.e. Da cu родител - това са освен нерви, и стрес, и огромна отговорност за настоящето и бъдещето на отделен индивид) . Понякога и аз си мисля,дали не строявам моята керка  Mr. Green прекалено много...Ho за да го правя, си мисля,че съм права  Whistling. Но и мен, както Мистик е споменала, ме е страх да не стане нож c обратно острие . B БГ примерно съм виждала как се карат на децата за най-малкото : паднало, станало, пипнало, лапнало, изкарало 5 вместо 6, шамар за най-малкото; това тук не съм го виждала; виждала съм мъж да хока жена си по улиците   Sick , но като се замисля жена или мъж да се карат на детето на публично място все още не съм ) . А това ,че има все още има срам и чувство за неудобство, е едно от нещата, който много ми харесва в Турция (стига да не трябва да козирувам всеки път когато свеки или някой чичо дойде влезе в стаяTa де , тогава ми идва нанагорно , признавам си hahaha Mr. Green  ). Баба ми все ми казваше като бях малка: "Ако човек нЕма ни срам, ни Очи, какОв човек е " . Правете си изводите, жена на 86 години.

Спирам .... аман бе , аман от мене си ... Mr. Green Hug  bouquet

# 272
  • до вятърните мелници
и аз да се присъединя към възхищенията от наличието на ценности тук, но не мисля че е случайно или от самосебе си. мисля че семейството и след това обществото като цяло ги налагат тия норми и съответно медии и институции се присъединяват в работата за отстояването и запазването им. (ама как се изразих, дано се разбра нещо Whistling) незнам колко от вас си спомнят по социалистическо време как например имаше пана за отличниците и тимуровски команди из квартала. по тоя начин също се изграждаха и подкрепяха едни ценности.

на мен и друго ми е направило впечатление - тук децата сякаш порастват по-късно от колкото тези в Европата. въпреки ограбеното детство, което имат заради тъпата образователна система или може би точно заради това newsm78 вземете едно дете на 12 от Турция и едно на същите години от България и ще видите огромна разлика (най-вероятно)
незнам, може би обобщавам прекалено много, но с това съм се сблъскала до сега...

за възпитанието сте прави, че не е само правила и указания. и БЗ, точно от това Bir sey olmaz ме е страх и мен... пък аз не съм такава устата като теб hahaha

ЦветеBlush аз да го свикна на това моя мъж ми трябваше повече от година ooooh! но поне се научи и сега чака bowuu, сега преминахме на следващото ниво и се учим да не става докато всички ядящи не са приключили Mr. Green

БЗ, не спирай бе моме, виж тъкмо стана лафа  bouquet

# 273
Само да попитам къде изчезна Снежи. Пусна мухата и избяга  Laughing

Мисля, че е съвсем нормално да има различия в методите на възпитание. Все пак различни народи, различни нрави, различни ценностни системи. Но не мога да приема оставените на самотек деца, а такива има доста. Може би и затова не се чуват родители викащи по децата си. Има ли сме неведнъж гости, чийто деца обръщат къщата с главата надолу, а родителското тяло мълчи. Дори ми се е налагало да правя забележки на тези деца, докато майките им си лафят или преди бащите да са решили проблема с бой.  Thinking Ето това ме ядосва, липсата на комуникации. Има някакви широки граници и ако излезеш от тях - бой, ако си в тях - няма проблем, стига да си момче, де. За момичета всичко е айип, естествено. Дори имало традиция, според която момченцата се кърмели до 2 години, а момиченцата до 1,5 год. Само не ме питайте защо. Аз не можах да намеря някакво смислено обяснение.

Иначе Мистик е права за ценностната система в Турция. Понякога се чудя дали едното може без другото, но щом ние сме оцелели вероятно има решение и на този проблем. Лошото в България е този дълъг преход, които уби и хубавите неща от комунизма /колкото и малко да бяха/ Като гледам какво поколение расте и ми става много тъжно.   ooooh!

# 274
Bir sey olmaz    newsm78 какво означава това?

# 275
Виждам и нещо друго: в Турция децата, младежите, респ. хората все още имат някакви норми на поведение в обществото, уважение към възрастните навън (в автобуса, на улицата и пр), уважение към учителя (все още Hug), все още има срам и чувство на неудобство, не са изчезнали съвсем тези "отживелици" за някоТ европейски страни newsm78  Та не знам какво да кажа: нож с две остриета! newsm78
Peace Напълно съм съгласна с теб мистик.Аз се радвам ,че детето ми ще бъде възпитано и ще отрасне тук..И макар джорди ,да е права ,че действително турските деца остават назад в сравнене с българчетата,тукашните поне изживяват някакво детство...Друг е въпроса,че за съжаление нямат възможността да излезат на улицата и да играят до тъмни зори ,както сме го правили ние...и както все още е възможно в България...
Тук идваме до една много сложна и ужасяваща тема-страха да оставиш детето си без надзор в Турция... Sad -Кражбите и отвличания на деца...
Когато си ходим с Ати в Габрово,аз виждам,а така е било и преди,как съседските деца на по 4-5 години си играят пред блока,докато майките им си вършат домашната ръбота в къщи...Така беше и когато аз бях малка---излизахме и играехме на воля до късно вечер...
Тук за съжаление не е така....
цвете ,това означава няма нищо или нищо няма да стане..Например,разхождаме се по плажа в началото на пролетта.Времето е хубаво ,но водата още е мноого студена...Ати върви по пясъка бос и иска да влезе във водата...естествено тати разрешава...но детето е постоянно в студената вода и аз правя забележка да излиза вече .Бир шей олмаз-Нищо му няма  Close е отговора на бащата...,който между другото е с обувки....Тагова го накарах и той да се събуе и влезе във водата...,е  след 2-та минута и тати и детенце бяха вече с обувки и чорапи...   Wink

# 276
BZ, мерси за линка към "The Sacred Sex: women in Turkey" - интересно написано, интелигентно четиво.
Това, което не спира да ме изумява в тая страна, са огромните контрасти.

В духа на написаното, да ви питам: има ли във вашите семейства жени, които ходят забулени и как самите те обясняват това - като своя вътрешна необходимост, като съобразяване с желанията на съпруга или свекъра... Спомням си, че преди време обсъждахме подобна тема, но сега пак се замислих по тоя въпрос. И още нещо - носенето на кърпа на главата среща ли се сред образованите жени с професия (извън сферите, където има забрана за това, разбира се) или това е явление само сред по-възрастните жени или тези от изостаналите региони.

# 277
  • Истанбул
Здравейте момичета  bouquetСЛАДАКА хапка в нашето семейство като се замисля няма жени с кърпи,ама те все са потомци на бивши изселници.Причината една жена или момиче да се покрие могат да бъдат много=като се почне от семейството и наложения натиск;после религиозното у=ще,приятелската среда а защо не и любов.Моят колега сега ще се жени а избраницата аз я познавах и преди това =абе така се обличаше ,че даже и на мен дето съм твърде либерална ми събираше погледа #CrazyОбаче сега момичето най=чинно се покри щото той така иска.И се питам наистина ли 1 любов е способна да измести своето собствено Аз/Питам се също така дали с една кърпа или религиозен ритуал можеш да замаскираш съвестта си и греховете си.Да ,тук вече почти във всяка сфера на соц.живот има жени носещи тюрбан.Аз лично нямам нищо против ама понякога ме е яд когато гледам ,,,,че завитите понякога се ползват с повече привилегии.За това може би е виновна и сегашното правителство.Като гледам снимките на мама свеки от преди 40 години=ами то къси рокли/рокли без ръкав /рокли с гол гръб ooooh! живеели си хората.Около 50 те години на миналия век на Бейоглу не можело да се отиде ако нямаш шапка тип бомбе.Пак в тоя ред на мисли =вредата от криворазбраната религия=8 годишно момиче бива давано за жена на 70 год старец със съгласието на майка си. #Crazy

# 278
момичета страхотна тема сте захванали... не спирам да черпя полезна информация за народопсихологията на турчина..
джорди точно в сърцето ме удари  Laughing аз си мислех че само мойто момче не се застоява на масата докато всички не са се нахранили или не чака докато всички седнат на масата  Crossing Arms и ако направя забележка или го подканя да остане на масата докато приключат всички обикновено извинението е "ще се кача горе да изпуша една цигара"  Crazy
това пък е другото, което ми харесва тук , че по-младите не си позволяват да пушат пред родителите си...лично на мен ми харесва..като цяло ми харесва демонстрирането на уважение към по-възрастните (разбира се в нормални граници, а не както bz спомена козируване  Laughing)
bz благодаря за статията   bouquet сега разбирам защо ми беше трудно да си набавя тампони като бяхме в синоп  #Crazy Close
целувки на всички малчовци  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 279
Само да попитам къде изчезна Снежи. Пусна мухата и избяга  Laughing

Tука съм,  Stop вчера на два пъти нашият човек се събуждаше по-рано от предвиденото и не ми остана време за разписване  Whistling

Сега подред по темите. Първо за домакинството- на мен напълно ми е ясно, че семеен турчин / Бз сори, ама думата турчин няма как да я кажа по друг начин, знам че не я обичаш  Laughing/ да върши домакинска работа, такова животно нЕма  Mr. Green Laughing Но все пак да питам, може би вашите мъже са изключение... е, сега ми олекна  Laughing Joy Аз си мислех, че сега след като имаме бебе, трябва да ми помага повече и да не прави забележки, че не е толкова чисто и т.н. / той преди не правеше, а сега се съмнявам че това не са негови думи а на свеки  #Cussing out нали не сме в добри отношения с нея и тя при най-удобният случай го настройва срещу мен,а такова поведение не и прави чест изобщо.. искам си предишният мъж  smile3514 Иначе конкредтно неговите задължения са да пазарува след работа и да хвърла боклука, почти всяка вечер приспива Дениз, май за последното най-съм му благодарна  Grinning Аз си мисля, че може и повече например един път в седмицата той да сготви, от време на време прохосмукачка / има нещо като слухова алергия към прахосмукачката, непонася звука, който издава  Laughing hahaha/ а за дигане и раздигане на масата-Абсурд и дума не може да става, може да си прави само сандвич и яйца даже на може  Confused Sad Laughing Joy чудя се за смеене ли е или за плачене  newsm78

Стига толкова за моя мъж, оплаках ви се едно хубаво, ще ме извинявате..  Grinning Whistling

За въпитанието, още не сме срещнали кой знае какви различия. Той си е добричък и по- скоро аз да съм лошото ченге а той доброто. Макар, че не отдавна каза нещо от сорта, че е хубаво да има страх от баща си, а с мен да бъдел по като приятел, аз не го виждам строг, но давидим. А отделно съм против родителят да е строг, според мен това повече отдалечава детето, а то очаква любов от нас/ например баща ми беше много строг, може би когато бях по-малка на 4-5 год само тогава ми се е радвал/

по другите теми с едно изречение, че бебо се събуди. За ценностната система- в Турция все още я има и работи с пълна сила, а това идва от по-религиозното общество, това е мое мнение незнам дали е вярно, но аз тука виждам плюс за религията, естествено има и минуси, като средство за промиване на мозъци.  Rolling Eyes

за забрадките- в семейството на мъжа ми няма забрадени, дори братовчеди или племенници- никой. По горе е казано за причините, но аз искам да споделя, какво ми е казал съпругат ми по тази тема. Значи за забрадените по религиозни причини, според него неправилно тълкуват Курана. в книката е казано, жените да не показват ценосттите си, имало се предвид накити, злата от тоя род /като проява на лош вкус/, а те го разбирали да не си показват красотата, респ. косата. Незнам до колко е вярно но според мен има логика  newsm78

спирам и за последно да ви се похваля- преди малко Дениз съвсем ясно каза МА-МА  newsm44 newsm44
отивам че детето ме вика  Laughing 

# 280
Пак съм аз  Laughing

само дано не откажем Ели да става турска булка  Grinning Mr. Green

Мира тампони съм си купувала преди две лета от Мигрос, да не би да не продават вече  Rolling Eyes

# 281
sladka hapka, в семейството на мъжа ми 90% от по-възрастните и  50% от младите са "забулени". Възрастните са с кърпи, а по-младите с тюрбан. Свекър ми например много се дразни на тюрбаните и често се изказва негативно, дори племенниците си критикува. Аз по този въпрос не коментирам, не желая да си създавам излишни отношения. Само веднъж попитах една братовчедка, с която сме по-близки, ако мъжа и пожелае втора жена тя какво ще направи. А отговора беше, че няма да се съгласи, въпреки написаното в Кwрана Simple Smile Тя между другото е учителка. Наскоро гледах филм по Нашънал Джеографик по въпросите  с тълкуването на Кwрана. Специално за забраждането пишело, че жените трябва да прикриват красотата си. Най-много ми хареса изказването на един професор, че Кwрана се ползва като супер маркет - всеки взима това, което му харесва и го тълкува, както на него му отърва.
За съжаление много от така наречените религиозни хора изпадат в крайности и много често забравят по-важните неща като да не лъжат,  да не бъдат алчни, да бъдат честни и т.н. За съжаление цялата тази морална показност е много често без никакво покритие, което преди много ме учудваше и дори дразнеше. Не можеш да очакваш хората да живеят по начина, които са живяли ,когато е бил написан Корана / или Библията/. Това е много нереалистично очакване. Вярно е, че религията и традициите пазят ценностите, но живота е много по-различен от преди 20 години дори, а религията не винаги е достатъчно гъвкава да следва тези промени, затова се и стига до тези крайности и абсурдни ситуации. В общи линии в Турция проблема се отежнява допълнително от ниската култура или от липсата на добро образование, а от там и криворазбраните ценности. Вярно е, че има много умни и интелигентни хора в Турция, това не може да се отрече. Но масата от населението, извън големите градове е съвсем друга история.

snejana01, мен винаги ме е било страх от такива отношения със свекървата. Добре, че тя много, много не ми обръща внимание и аз на нея, иначе война да е настанала. Как е твоя свекър?

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 19:08 от kaigi

# 282
  • Истанбул
Здравейте, философки!  bouquet
Днес много ми харесвате Hug Hug Hug Хайде, все така!  bouquet
В моето семейство и сред познатите ни има стари и нови изселници: от 1934, 1951, 1968, 1972, 1978 години и всеки е различен модел! Само най_възрастната ми леля (тейзе) и по_младата ми вуйна се забраждат като в Бг, под брадичката, защото така са свикнали. А майка ми, която е на 76 години (да ми е жива и здрава!) не е забрадена, освен през zимата, че й е студено  Joy, макар, че си чете Ку'ран'а и се "кланя" всеки ден! Shocked Тя е върла Ататюркчийка! В къщи няма на показ снимка на татко, но неговите са няколко, като и те не й харесват, искала в рамка! hahaha Joy Та така! А за обществото тук, вие сте направили страшни наблюдения и заключения, напълно съм съгласна! bowuu Понякога, за срам на демокрацията, ми се ще да е имало в Турция диктатура, чрез която да накарат населението да получи повече образование,  най_важното, свястно религиозно обучение, а не "чул бил, че... Mr. Green" Аз съм го казвала на някои майчета от форума, че хората започнали да проучват Ислям'а впоследствие, са по_добре запознати и знаят нещата, такива, каквито трябва да бъдат, а тези мюслюмани  по рождение, получили вснчко наготово, поради което мислят, че няма нужда да научат, да проучат, да проверят и пр.
Снежи, това, което казва мъжлето ти е вярно, теза на една сюрия сериозни професори, между които и проф.др. Яшар Нури Öзтюрк, декан на теологическия факултет на забравих кой голям университет. newsm78 Аз също мисля така! bowuu

# 283
  • до вятърните мелници
при нас само свекито е забрадена, но на млади години, при това вече с четири деца е била с открита коса. казва че сама се е забрадила понеже "когато човек стане на една възраст и почва повече да мисли за оня свят", нейни думи, т.е. смята че така е правилно и има по-голям шанс да отиде в рая. от малко по-далечната рода, на съпруга ми лелите му и една от братовчедките ходят с кърпи, но доколкото знам всички са вярващи и повечето спазват постите.
от приятелите ни има една двойка при която момичето се забули след сватбата и наскоро ми призна, че било по настояване на мъжа ѝ Shocked

# 284
Каиги вие сега като сте в Маджарско и съвсем си рахат предполагам  Grinning Свекъра почина два дена преди да се роди Дениз  Sad лека му пръст. А за свекървата вече съм се отказала от всякакви дуели с нея, още повече че й откриха рак и в момента е на химиотерапия  Confused Тук Мистик, ще каже че не уважавам по-възрастните, но аз съм на принципа- който уважава мен и аз го уважавам. Няма да се впускам в подробности, но с една дума- липса на достойнство е да позволиш да те тъпчат, както се казва на турски- kendime ezdirmem Mr. Green  Peace

Общи условия

Активация на акаунт