Майчинството - счетоводно - 15

• 75 623
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Момичета, извинявайте, че се намесвам, но... ми се ще да обърна внимание на зелено човече, че тук има нередност. Моят постоянен адрес ( по лична карта) е в Кюстендил, живея в Бургас, тук ми е адресната регистрация. В Бургас отидох в НОИ и си изкарах ПИК, не е нужно да ходиш  на друго място от това в което живееш, та дори и само с адресна регистрация, максимално са ни улеснили.

Благодаря за поправката!   bouquet

Няма значение в кое НОИ ще си поискате ПИК.

Хиляди благодарности и на двете за уточненията bouquet
Става въпрос за съпруга ми (аз имам ПИК), никак не ми се искаше да го пращам баш сега из страната  Whistling 

# 691
Здравейте! Имам въпрос, който може и да сте разисквали и моля да ме извините ако е така.
Става въпрос за ползването на отпуска за бременност и раждане след навършване на 6 месеца от новороденото от бащата. Въпросът ми е на каква база ще се изчислява обезщетението - 90% от осигурителния доход за 12-те месеца преди раждането или 12-те месеца преди използването на отпуска? И въобще дали ще се преизчислява нещо или направо на бащата ще се прехвърли обезщетението, което майката е взимала?
Тези въпроси бяха зададени и на инспектори от НОИ Ямбол, но те не можаха да отговорят  Crossing Arms.
Благодаря предварително!
Пропуснах още един въпрос. Ако в тези 12 месеца има прекъсване например 3 месеца, каква сума са взима при изчисляване - мин. работна заплата ли?

Ами още не е ясно. Знае се само, че бащата трябва да има поне 12 месеца осиг. стаж.
Ако има прекъсване в осигуряването / няма осиг. доход за периода / се взема МРЗ.
Благодаря много за отговора. А има ли някакъв телефон или имейл на който мога да попитам (ако въобще някой знае), защото ще изпуснем прИмоцията - сина ми вече навърши 6 месеца.

# 692
Усмивка ! щом майка ти е пенсионерка не можеш да й прехвърлиш майчинството по описания от мен начин - трябва да е работеща и осигурена. Евентуално, ако държиш да й прехвърлиш майчинството, то може да я заведете някъде фиктивно на договор и тогава.

Иначе няма законов проблем, т.е. не е незаконно , да започнеш работа на трудов договор и сега, без да напускаш настоящата. Продължаваш да си получаваш обезщетението в пълен размер - 240.00 лева.  Евентуално може да провериш дали в трудовият ти договор е записано да уведомяваш основни си работодател при сключване на втори трудов договор или не.

Много ти благодаря .
Това означава , че мога да си започна работа и без да напускам старата и така да си получавам майчинството от там .
Правилно ли съм разбрала ?!

# 693
Доколкото разбрах,когато съм била в неплатен отпуск цял месец(в моя случай 06.2008),се взема в предвид минималната за периода заплата при изчисляване на майчинството 12 м. назад. Сега видях,че за същия този месец на страницата на НОИ ,за осигурителен доход пише-136.60.Коя сума ще се вземе в предвид-мин.р.заплата или 136.60лв.?
И другия ми въпрос е - осигурявам се на 700лв. а от 01.02.2009 съм в платен годишен отпуск,как мога да изчисля каква сума трябва да ми преведат по карта за този месец?В смисъл,чисто 700лв.,или... Thinking
Благодаря предварително!

# 694
Здравейте момичета! Не съм много сигурна дали точно тук трябва да питам ,но ме извинете ако не е за тук въпроса. Сестра ми е още в ранна бременност. Работи в сферата на туризма целогодишно, но не е на постоянен договор, а и го подновяват когато изтече. Оказа се, че договора и е по заместване baby_neutral Би трябвало да ражда някъде към началото на септември, а договора и е до края на септември. Как мислите, дали имат право да и го прекратят по-рано, дали може да се надява да и го продължат и ако я съкратят или не и подновят договора, какво ще стане?
Ако това вече е обсъждано в друга тема или има по-добро място където да питам, моля дайте ми линк (може и на лични).
Благодаря предварително Hug Hug Hug
Извинявам се че пак пускам постинга си, но мнооооооооооооого моля, ако някой може да ми отговори Praynig Praynig Praynig

# 695
  • София
Здравейте.
Въпроса ми се отнася за детските.
Разбрах, че щом нямам брак с бащата на детето се водя "самотна майка", независимо, че той го е припознал.
Също така ми стана ясно, че ако доходите ми за 1 година включват болнични и майчински се получават от социалните.
Та въпроса ми е следния: доходите ми за 1г. включват заплата, болнични и майчинство. Следователно какви документи трябва да представя пред социалните?
Доколкото ми стана ясно би трябвало само служебна бележка от работодателя за всетите заплати за определения период, а останалите /болнични и маичински/ социалните ще си ги получат по служебен път. Добре ли съм разбрала или нещата стават по друг начин!?
Много ще съм Ви благодарна ако ми бъде разяснено Peace

# 696
  • благоевград
Разбрах 4е съм бременна но нямам 1 година стаж , ако по4на да се водя фиктивно на работа от сега тоест само 9 месеца - какво майчинство ще получа?
И още един въпрос една позната с моя проблем ми каза 4е щяла да се води  някоя фирма но след 9 месеца като роди да не излиза маи4инство а да из4ака още 3 месеца и тогава да излезе май4инство сякаш уж тогава е родила  Thinking Тоест да се лиши от 3 месеца майчинство в на4алото но да го получава още 2 години това възможно ли е  newsm78 newsm78

# 697
  • София
здравейте
бих искала да питам две неща, ако някой може да помогне
1. знаете ли къде в интернет мога да извадя декларацията, която се попълва, когато изтече 50 дневния болничен, който дава педиатъра /нали има само три болнични-първия 45 дни преди раждане, втория 42 дни като родиш, после педиатъра дава 50 дни и след това се попълва някаква декларация/
2. дали знаете в сайта в който се кандидатства за детските градини става ли автоматично въпрос и за яслите
например като съм кандидатствала за градина с едномесечно бебе системата ми каза, че детето още ми е малко, но ще ме класира, когато му дойде възрастта. значи ли това, че ще ме класират за ясла или има отделен сайт за яслите.
благодаря ви много предварително за отзивчивостта.   bouquet
Заповядай:
http://www.noi.bg/content/pob_pom/2009/C_Pr_2.doc

# 698
  • Майничка
Разбрах 4е съм бременна но нямам 1 година стаж , ако по4на да се водя фиктивно на работа от сега тоест само 9 месеца - какво майчинство ще получа?
И още един въпрос една позната с моя проблем ми каза 4е щяла да се води  някоя фирма но след 9 месеца като роди да не излиза маи4инство а да из4ака още 3 месеца и тогава да излезе май4инство сякаш уж тогава е родила  Thinking Тоест да се лиши от 3 месеца майчинство в на4алото но да го получава още 2 години това възможно ли е  newsm78 newsm78

Ако започнете да се водите на работа от сега, ще получите майчинство след като направите една година осигурителен стаж, т.е., първите няколко месеца няма да получавате нищо, а след като минат 12 месеца от началото на трудовия Ви стаж, ще получавате майчинство до 410-ия ден по общия принцип, като месеците без осигуряване ще се смятат на МРЗ.
Теорията на познатата Ви е леко хм... странна - най-малкото, как в болницата биха завели раждането с 3 месеца по-късна дата?

# 699
 Аз пък сега съм пак във чуденка.Как ще ми изчислят болничния,при условие,че сега съм в майчинство и съм бременна за второ,трябва да се върна на 17,07 на работа и да излезна на 16,08 във първия болничен-нито един от месеците не е пълен? newsm78 МРЗ ли ще вземат или същите суми като за предходното дете?

# 700
Здравейте.
Въпроса ми се отнася за детските.
Разбрах, че щом нямам брак с бащата на детето се водя "самотна майка", независимо, че той го е припознал.
Също така ми стана ясно, че ако доходите ми за 1 година включват болнични и майчински се получават от социалните.
Та въпроса ми е следния: доходите ми за 1г. включват заплата, болнични и майчинство. Следователно какви документи трябва да представя пред социалните?
Доколкото ми стана ясно би трябвало само служебна бележка от работодателя за всетите заплати за определения период, а останалите /болнични и маичински/ социалните ще си ги получат по служебен път. Добре ли съм разбрала или нещата стават по друг начин!?
Много ще съм Ви благодарна ако ми бъде разяснено Peace

Трябва ти само документ за доходите от работното място,а в социални ще ти изкарат извлечение от НОИ за получените от тях суми,които после ще впишеш в молбата.

# 701
  • В полите на Пирин планина
Усмивка ! щом майка ти е пенсионерка не можеш да й прехвърлиш майчинството по описания от мен начин - трябва да е работеща и осигурена. Евентуално, ако държиш да й прехвърлиш майчинството, то може да я заведете някъде фиктивно на договор и тогава.

Иначе няма законов проблем, т.е. не е незаконно , да започнеш работа на трудов договор и сега, без да напускаш настоящата. Продължаваш да си получаваш обезщетението в пълен размер - 240.00 лева.  Евентуално може да провериш дали в трудовият ти договор е записано да уведомяваш основни си работодател при сключване на втори трудов договор или не.

Много ти благодаря .
Това означава , че мога да си започна работа и без да напускам старата и така да си получавам майчинството от там .
Правилно ли съм разбрала ?!

Да - правилно си разбрала  Peace

# 702
Аз пък сега съм пак във чуденка.Как ще ми изчислят болничния,при условие,че сега съм в майчинство и съм бременна за второ,трябва да се върна на 17,07 на работа и да излезна на 16,08 във първия болничен-нито един от месеците не е пълен? newsm78 МРЗ ли ще вземат или същите суми като за предходното дете?

Ако 16.08. е 45 дни преди термин, а 17.07. е датата на раждане на 1-вото ти дете, то за жалост в базата ще ти влезе майчинството за първото - 240 през 2009 г. и 220 през 2008 г.

# 703
  • благоевград
gargamela    bouquet
Ako съм те разбрала вярно зна4и да започна да се водя на работа 12 месеца като през първите 3 месеца ще получа минимално майчинство а следващите 410 дни 90% от заплатата на която се осигорявам . Правилно ли съм те разбрала  newsm78

# 704
gargamela    bouquet
Ako съм те разбрала вярно зна4и да започна да се водя на работа 12 месеца като през първите 3 месеца ще получа минимално майчинство а следващите 410 дни 90% от заплатата на която се осигорявам . Правилно ли съм те разбрала  newsm78

Не съм gargamela, но да отговоря - да точно така е. Освен това 45 дни преди термин имаш право и на помощ за бременност, която се дава еднократно, като важи изискването за доход на член от семейството.

Общи условия

Активация на акаунт