Майчинството - счетоводно - 15

• 75 568
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 615
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, и аз имам нужда от помощ.Ето и моя въпрос.Майчинството го ползва бащата, дъщеря ми през Март става на 2г.Разбрах, че таткото има право на 6 месеца неплатен отуск след като Били навърши 2г.Въпроса ми е полага ли му се някъкъв друг вид отпуск след тези 6 месеца за гледане на детето.т.е. има ли вариант да отложи връщането си на работа? Благодаря ви предварително.

За периода, в който е ползвал прехвърленият отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст му се полага и платен отпуск. Може да си ползва всичкият натрупан платен отпуск.

# 616
Благодаря, за бързият отговор.  bouquet

# 617
Мили момичета, знам че е обсъждано по-назад в темата, но искам да питам отново.
Ако ползвам болничен в месеците преди да изляза в болничен по майчинство, това ще се отрази ли на сумата, която ще ми изплати НОИ като обещетение за майчинство, а именно ако съм цял месец в болничен, без да имам нито един работен ден, какво ще се взема като база при изчилсение на болничния по-късно точно за този месец?

Има подробна информация с примери на 1 стр. на темата. В базата за време в болничен се взема доходът, от който е изчислено обезщетението. Ако няма големи разлики в осиг. доходи за 6-те месеца, предхождащи болничният за общо заболяване, то няма да ти се отрази негативно върху обезщетението за бременност и раждане.

# 618
  • София
Справки може да си правите в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично.

Това значи по постоянен адрес, нали  newsm78

# 619
Здравейте аз имам два въпроса и предварително благодаря!
В случаите когато е ползван болничен примерно 3 месеца ,и веднага след това без прекъсване се излезе в първия 45 дневен за раждане тези болнични влизат ли в базата за изчисление на майчинството?Има ли разлика със или без прекъсване са били двата вида болнични?

И втория-Ако 45 дневния започне по средата на месеца примерно 10-ти тези 10 дни влизат ли в базата или се гледа целия предходен месец.

# 620
момичета, тотално съм объркана по отношение на майчинските Laughing
имам следния въпрос дано да не се припокрива с други- известно време бях без работа и осигуровки, поради собствената си глупост не прецених ситуацията и не се записах на борсата, не си пуснах осигуровки и чрез познати все се надявах че ще ми подновят договора и така 6 месеца  Grinning
сега ще започвам работа в държавната администрация като държ. служител, но мъжа ми а и аз не искаме да спираме с опитите за бебе/ първото го загубихме, и сега тъкмо ни изтича лекарската забрана/. та въпроса ми е следния- ако взема, че забременея и нямам необходимите осигуровки както се изисква 1 година преди датата на термина, а да кажем имам 7-8-9 -10 месеца с осигуровки имам ли права на майчински и какви?
надявам се да съм обяснила ситуацията коректно

# 621
Здравейте аз имам два въпроса и предварително благодаря!
В случаите когато е ползван болничен примерно 3 месеца ,и веднага след това без прекъсване се излезе в първия 45 дневен за раждане тези болнични влизат ли в базата за изчисление на майчинството?Има ли разлика със или без прекъсване са били двата вида болнични?

И втория-Ако 45 дневния започне по средата на месеца примерно 10-ти тези 10 дни влизат ли в базата или се гледа целия предходен месец.

Болничният за бременност и раждане 45 дни преди термин е нов осигурителен риск и задължително се изчислява нова база, независимо дали преди това лицето е в болничен за общо заболяване, с или без прекъсване в него или между двата.

Месецът, през който е издаден болничният лист не влиза в базата - само предхождащите го 6/12 месеца , според риска.

# 622
момичета, тотално съм объркана по отношение на майчинските Laughing
имам следния въпрос дано да не се припокрива с други- известно време бях без работа и осигуровки, поради собствената си глупост не прецених ситуацията и не се записах на борсата, не си пуснах осигуровки и чрез познати все се надявах че ще ми подновят договора и така 6 месеца  Grinning
сега ще започвам работа в държавната администрация като държ. служител, но мъжа ми а и аз не искаме да спираме с опитите за бебе/ първото го загубихме, и сега тъкмо ни изтича лекарската забрана/. та въпроса ми е следния- ако взема, че забременея и нямам необходимите осигуровки както се изисква 1 година преди датата на термина, а да кажем имам 7-8-9 -10 месеца с осигуровки имам ли права на майчински и какви?
надявам се да съм обяснила ситуацията коректно

Ако изобщо през живота си имаш поне 12 месеца осигурителен стаж, дори и с прекъсване, то ще вземаш обезщетение за бременност и раждане 410 дни, от които 45 дни преди термин и обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. възраст след това. За месеци без осигуряване в базата от 12 месеца преди първия болничен лист се взема МРЗ.
Ако нямаш необходимия осиг. стаж ще придобиеш право на обезщетение след набирането му. През този период имаш право на помощи по ЗСПД, ако отговаряш на изискването за доход на член от семейството.

# 623
Цитат
Болничният за бременност и раждане 45 дни преди термин е нов осигурителен риск и задължително се изчислява нова база, независимо дали преди това лицето е в болничен за общо заболяване, с или без прекъсване в него или между двата.

Въпроса ми беше тези месеци в болнични  преди 45-дневния влизат ли в изчисляването на тази нова база когато са без прекъсване или се връща назад  ,като те се изключат?

# 624
Цитат

Въпроса ми беше тези месеци в болнични  преди 45-дневния влизат ли в изчисляването на тази нова база когато са без прекъсване или се връща назад  ,като те се изключат?

Взема се всеки един от предходните 12 месеца, вкл. и тези в болничен.

# 625
Lady Incandescent благодаря за отговора!

# 626
Имам един въпрос и предварително благодаря за отговора.
Работя в една фирма наложи ми се да излезна неплатен отпуск (разбрах се с колежката от ЧР да ми плаща здравните) и да замина за чужбина заради съпруга си. Oще първия месец от идването ни в САЩ разбрах че съм бременна аз работя тук  но нямам тудов договор (все едно че не работя) искам да попитам след като съм в неплатен отпуск но с платени осигуровки може ли от същата фирма да излезна по майчинство и да ми се изплащат майчински живот и здраве след около 4 месеца (аз все още ще се водя неплатена)
Надявам се да съм се изразила ясно и да ме разберете че дори сега като го чета ми се струва сложно и обаркано
Още веднъж благодаря предвартелно

Последна редакция: чт, 29 яну 2009, 19:25 от sisa84

# 627
  • Варна
Lady Incandescent много ти благодаря  Hug   bouquet  Най после кратко,точно и ясно някой да ми обясни и да разбера. Благодаря ти! В тази тема наистина много ни помагате, благодаря на всички които отделяте от времето си заради нас.   bouquet

# 628
  • Пловдив
И аз, честно казано, все още се лутам в неразбиране на новите промени.
Колебая се от кога да излизам в майчинство - от 31 март или от 1 април. Днес нашата счетка ми каза, че за база за определяне на майчинството ще ми се вземат 6 месеца назад, т.е., 6 месеца преди да изляза в 45-те дни преди термина. Имам 12 месеца осигурителен стаж, та дори бая повече, но аз бях разбрала, че ще се сумира вече осигурителния доход за тези 12 месеца, предхождащи излизането в 45-дневния болничен, а не както беше досега - 6 месеца. Тя твърди точно обратното - че трябва да имам 12 месеца осигурителен стаж изобщо, та дори с прекъсване, за да ползвам 410 дни платено майчинство, а базата си остава 6 месеца, като се вземал осигурителния доход за тях, сумарно, умножавал се по 90 % и получения резултат се делял на броя работни дни в тези 6 месеца /в случая 125/. Аз смятах, че ще се събира осигурителния доход за 12 месеца назад и 90 % от сумата ще се дели на двойни дни /пада се към 257/. Е, кой е прав в случая, може ли да ми каже някой, който е по в час, защото аз лично смятам, че счетката бърка /пък може и аз да съм, приемам критики, ако не съм разбрала/!

# 629
  • Пловдив
И аз, честно казано, все още се лутам в неразбиране на новите промени.
Колебая се от кога да излизам в майчинство - от 31 март или от 1 април. Днес нашата счетка ми каза, че за база за определяне на майчинството ще ми се вземат 6 месеца назад, т.е., 6 месеца преди да изляза в 45-те дни преди термина. Имам 12 месеца осигурителен стаж, та дори бая повече, но аз бях разбрала, че ще се сумира вече осигурителния доход за тези 12 месеца, предхождащи излизането в 45-дневния болничен, а не както беше досега - 6 месеца. Тя твърди точно обратното - че трябва да имам 12 месеца осигурителен стаж изобщо, та дори с прекъсване, за да ползвам 410 дни платено майчинство, а базата си остава 6 месеца, като се вземал осигурителния доход за тях, сумарно, умножавал се по 90 % и получения резултат се делял на броя работни дни в тези 6 месеца /в случая 125/. Аз смятах, че ще се събира осигурителния доход за 12 месеца назад и 90 % от сумата ще се дели на двойни дни /пада се към 257/. Е, кой е прав в случая, може ли да ми каже някой, който е по в час, защото аз лично смятам, че счетката бърка /пък може и аз да съм, приемам критики, ако не съм разбрала/!

Ако искаш март да ти влиза в базата,излез 45 дневен от 1 април.Ако излезеш април,базата ще ти бъде април08-март09.

На първата страница на тази тема е обяснено подробно как се смята обезщетението.С две думи се сравнява среднодневно нето с 90 процента от среднодневно бруто.Взима се по-малката от двете цифри.

Общи условия

Активация на акаунт