Майчинството - счетоводно - 15

• 75 617
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 675
  • Пловдив
Elfita  , благодаря ти , но аз не искам да участвам по тази програма , а само да прехвръля майчинството до навършване 2 год на детето ми .

ами аз за това прехвърляне се сещам  Rolling Eyes

другите момичета също ще пишат

# 676
Ако е писано по-случая, извинявам се предварително че се повтаря, но спешно ми е да науча. Хиляди благодарности на някой компетентен, който може да ме консултира.
На 18ти дек 2008ма година родих близнаци, осигуриавах се 6 месеца назад на максимума. До сега съм предала два болнични на счетоводителката, един от лекар, един от родилен дом и третиа от педиатъра е в мвн, още не съм го дала.
Незнам точно какви помощи еднократни и многократни да очаквам, посочила сум банкова сметка по която видях че са постъпили 2000 и нещо лева.
Малките са записани че живеят на адреса на бащата, моят е различен по лична карта.
Та въпросът ми е следния. Понеже ми казаха че нещо се изплаща в общината където е адресната регистрация на малките, а днес е 30ти а утре е събота а счетоводителката не си вдига телефона и минавали там някакви срокове...
Къде и как се изплащат помощи за деца?
Направо на сметка ли или  общината или как?
Още веднъж благодаря ви.

# 677
  • В полите на Пирин планина
Аз работя в една фирма, от която получавам майчинството си .
Искам да започна работа в друга фирма и да прехвръля майчинството на майка ми .
Какво трябва да направя ?!
и как ?!

Първото изискване е майка ти да е осгурено лице / на трудов договор /. Според мен е по-добре да се "прехвърлиш" на новата работа и там да предприемеш действията за прехвърляне.
Може и веднага да прехвърлиш майчинството на майка си, но това означава, че трябва да се върнеш на работа или да ползваш друг вид отпуск, ако не ти е изтекло предизвестието. Трябва да представиш декларация-съгласие пред работодатеял си, която се представя в два екземляра - единият за твоя, другият за работодателя на бабата. След това майка ти подава заявление за ползване на отпуск за отглеждане на дете и молба-деклрация по чл.53 по КСО.

Иначе Елфита имаше предвид, че може едновременно да си по майчинство в настоящата фирма и да започенеш работа в друга, като не губиш правото на цяло обезщетение.

# 678
Ако е писано по-случая, извинявам се предварително че се повтаря, но спешно ми е да науча. Хиляди благодарности на някой компетентен, който може да ме консултира.
На 18ти дек 2008ма година родих близнаци, осигуриавах се 6 месеца назад на максимума. До сега съм предала два болнични на счетоводителката, един от лекар, един от родилен дом и третиа от педиатъра е в мвн, още не съм го дала.
Незнам точно какви помощи еднократни и многократни да очаквам, посочила сум банкова сметка по която видях че са постъпили 2000 и нещо лева.
Малките са записани че живеят на адреса на бащата, моят е различен по лична карта.
Та въпросът ми е следния. Понеже ми казаха че нещо се изплаща в общината където е адресната регистрация на малките, а днес е 30ти а утре е събота а счетоводителката не си вдига телефона и минавали там някакви срокове...
Къде и как се изплащат помощи за деца?
Направо на сметка ли или  общината или как?
Още веднъж благодаря ви.

По Закона за семейните помощи за деца ти се полагат месечни помощи за деца, ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева, на база 12 предходни месеца, но като гледам вашият доход го надвишава  Wink
Иначе имаш право на еднократна помощ за раждане, която се поллучава след представяне на молба-декларация в Дирекция социално попомагане. Представят се личните карти на двамата родители, актовете за раждане на децата, документ за семейно положение, който се взема от Общината. Тази декларация се подава по твоя постоянене адрес.

# 679
Цитат на: sisa84 в Четвъртък, 29 Януари 2009, 18:54
Имам един въпрос и предварително благодаря за отговора.
Работя в една фирма наложи ми се да излезна неплатен отпуск (разбрах се с колежката от ЧР да ми плаща здравните) и да замина за чужбина заради съпруга си. Oще първия месец от идването ни в САЩ разбрах че съм бременна аз работя тук  но нямам тудов договор (все едно че не работя) искам да попитам след като съм в неплатен отпуск но с платени осигуровки може ли от същата фирма да излезна по майчинство и да ми се изплащат майчински живот и здраве след около 4 месеца (аз все още ще се водя неплатена)
Надявам се да съм се изразила ясно и да ме разберете че дори сега като го чета ми се струва сложно и обаркано
Още веднъж благодаря предвартелно

Лошото е, че след изтичане на 30 работни дни годишно неплатен отпуск, ти излизаш от кръга на осигурените лица. Т.е. ако миналата година си ползвала 30 дни, сега още 30 - значи от 01.01.2009 до 12.02. - от 13.02.2009 вече не си осигурена, т.е. няма да имаш право на обезщетения.
Сега ти внасят само здравна осигуровка.
Може да си пуснеш и платена отпуска, но дори така в средата на март пак ще си в същото положение.

Може да пишеш до НОИ да се посъветваш. Там има специалисти по международните въпроси.

Пак съм аз  Whistling
оказа се че се водя на трудов договор от Външно министерство (днес разбрах като ми връчиха този за миналата година че за тази още нямам договорите били година за година) месец и половина след като съм излезнала неплатен отпуск  Blush
Та въпроса ми е колко трудов стаж трябва да имам на новото място за да излезна по майчинство от там (Външно министерство). Аз имам вече 3 месеца за миналата година и в момента продължавам да работя и мисля до края на май  все да си работя newsm78
Надявам се да не ставам много досадна но просто не ми е ясно

Последна редакция: пт, 30 яну 2009, 21:07 от sisa84

# 680
Аз работя в една фирма, от която получавам майчинството си .
Искам да започна работа в друга фирма и да прехвръля майчинството на майка ми .
Какво трябва да направя ?!
и как ?!

Първото изискване е майка ти да е осгурено лице / на трудов договор /. Според мен е по-добре да се "прехвърлиш" на новата работа и там да предприемеш действията за прехвърляне.
Може и веднага да прехвърлиш майчинството на майка си, но това означава, че трябва да се върнеш на работа или да ползваш друг вид отпуск, ако не ти е изтекло предизвестието. Трябва да представиш декларация-съгласие пред работодатеял си, която се представя в два екземляра - единият за твоя, другият за работодателя на бабата. След това майка ти подава заявление за ползване на отпуск за отглеждане на дете и молба-деклрация по чл.53 по КСО.

Иначе Елфита имаше предвид, че може едновременно да си по майчинство в настоящата фирма и да започенеш работа в друга, като не губиш правото на цяло обезщетение.
Това последното как мога да го направя ?!
т-е- още не мога да преценя кое ще е най -удачно за мен ?!

а относно майка ми - тя е пенсионер по болест . това пречи ли нещо ?!

# 681
Имам питане за детските ....
Трябва нали служебна бележка 12м. назад .....мъжа ми има само 6м. назад и после няма осигуровки ...от работата му издадоха за 6м. само.Аз имам но ....не са от 1 и съща фирма,тя може ли да удостовери за 12м. или трябва да ходя до другата месторабота?

# 682
Усмивка ! щом майка ти е пенсионерка не можеш да й прехвърлиш майчинството по описания от мен начин - трябва да е работеща и осигурена. Евентуално, ако държиш да й прехвърлиш майчинството, то може да я заведете някъде фиктивно на договор и тогава.

Иначе няма законов проблем, т.е. не е незаконно , да започнеш работа на трудов договор и сега, без да напускаш настоящата. Продължаваш да си получаваш обезщетението в пълен размер - 240.00 лева.  Евентуално може да провериш дали в трудовият ти договор е записано да уведомяваш основни си работодател при сключване на втори трудов договор или не.

# 683
sisa84 щом си на трудов договор, то по всяко време можеш да излезеш в болничен, но като осиг. ти доходи са 0.00, заради неплатения отпуск, то ще вземаш минимално безщетение. Всичко това, ако имаш предишен стаж поне 12 месеца.

# 684
Имам питане за детските ....
Трябва нали служебна бележка 12м. назад .....мъжа ми има само 6м. назад и после няма осигуровки ...от работата му издадоха за 6м. само.Аз имам но ....не са от 1 и съща фирма,тя може ли да удостовери за 12м. или трябва да ходя до другата месторабота?

За мъжа ти пишете това, което има като доходи, т.е. само за 6-те месеца.
Ти трябва да си вземеш бележка и от предишния работодател.

# 685
sisa84 щом си на трудов договор, то по всяко време можеш да излезеш в болничен, но като осиг. ти доходи са 0.00, заради неплатения отпуск, то ще вземаш минимално безщетение. Всичко това, ако имаш предишен стаж поне 12 месеца.

Благодаря за барзя отговор Lady Incandescent  Hug
Предишен стаж имам 12 месеца че и отгоре (6 години и половина) и в момента се водя с минимална работна заплата в България която ми изплащат от МВнР
 ОХ олекна ми мислех че ще остана без майчински  Rolling Eyes

# 686
Момичета, извинявайте, че се намесвам, но... ми се ще да обърна внимание на зелено човече, че тук има нередност. Моят постоянен адрес ( по лична карта) е в Кюстендил, живея в Бургас, тук ми е адресната регистрация. В Бургас отидох в НОИ и си изкарах ПИК, не е нужно да ходиш  на друго място от това в което живееш, та дори и само с адресна регистрация, максимално са ни улеснили.

Благодаря за поправката!   bouquet

Няма значение в кое НОИ ще си поискате ПИК.

# 687
  • Sofia
Здравейте,
искам да попитам няколко неща, благодеря за отговорите предварително.
Питането се отнаса за братовчедка ми. Тя в момента е бременна с термин 01.04.2009г. /45 дни преди радане 15.02.2009/
Преди април 2008 е осигурявана на 240 лв.
От април 2008г. е осигурявана на 8часа на висока заплата.
От 01.10.2008 до 02.01.2009 е в непрекъснат болничен, после заради почишните дни болничния е прекъснат
от 05.01.2009 до 05.02.2009.
Дали да си вземе нов болничен от 06.02.09 до 14.02.09? В кой случай ще взима по-голямо обезщетение за тези 410дни- ако си вземе болничен или ако има прекъсване? Горното прекъсване /от 02.01 до 05.01/ реално ли е или не?

# 688
  • Пловдив
Здравейте,
искам да попитам няколко неща, благодеря за отговорите предварително.
Питането се отнаса за братовчедка ми. Тя в момента е бременна с термин 01.04.2009г. /45 дни преди радане 15.02.2009/
Преди април 2008 е осигурявана на 240 лв.
От април 2008г. е осигурявана на 8часа на висока заплата.
От 01.10.2008 до 02.01.2009 е в непрекъснат болничен, после заради почишните дни болничния е прекъснат
от 05.01.2009 до 05.02.2009.
Дали да си вземе нов болничен от 06.02.09 до 14.02.09? В кой случай ще взима по-голямо обезщетение за тези 410дни- ако си вземе болничен или ако има прекъсване? Горното прекъсване /от 02.01 до 05.01/ реално ли е или не?

февруари няма да и влезе в базата за ичисляване на обещетението за бременност и раждане,така че няма значение дали е в болнични,на работа или в отпуск.А по въпроса с прекъсването от 3 дни,няма никакво значение  Peace

# 689
здравейте
бих искала да питам две неща, ако някой може да помогне
1. знаете ли къде в интернет мога да извадя декларацията, която се попълва, когато изтече 50 дневния болничен, който дава педиатъра /нали има само три болнични-първия 45 дни преди раждане, втория 42 дни като родиш, после педиатъра дава 50 дни и след това се попълва някаква декларация/
2. дали знаете в сайта в който се кандидатства за детските градини става ли автоматично въпрос и за яслите
например като съм кандидатствала за градина с едномесечно бебе системата ми каза, че детето още ми е малко, но ще ме класира, когато му дойде възрастта. значи ли това, че ще ме класират за ясла или има отделен сайт за яслите.
благодаря ви много предварително за отзивчивостта.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт