Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са условията за получаване на майчински помощи, ако съм безработен и имам назначение на работа от февруари с краен срок в края на юли?
Какво се случва, ако имам повече от 12 месеца трудов стаж, но в момента не работя? Каква ще бъде сумата на обезщетението? А ако получа работа за 5 месеца?
Какво е положението, ако нямам трудов стаж, но имам 12 месеца осигурителен стаж и внасям здравни осигуровки? Какво да правя и към кого да се обърна?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са условията за получаване на майчински помощи, ако съм безработен и имам назначение на работа от февруари с краен срок в края на юли?
За да получите обезщетение за бременност и раждане, трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж. Тези периоди не трябва да са непрекъснати и могат да бъдат придобити по всяко време. Ако имате назначение от февруари и краен срок в края на юли, при условие че имате още 8 месеца стаж от предишни години, ще можете да получавате обезщетение. В противен случай може да получавате помощ по Закона за семейни помощи за деца, ако отговаряте на определени критерии и брутният доход на член от семейството е по-малък или равен на 350 лв.
-
Какво се случва, ако имам повече от 12 месеца трудов стаж, но в момента не работя? Каква ще бъде сумата на обезщетението? А ако получа работа за 5 месеца?
Ако имате повече от 12 месеца трудов стаж, но в момента не сте осигурени, можете да получите семейни помощи за деца съгласно Закона за семейни помощи за деца, при условие че отговаряте на определени критерии и брутният доход на член от семейството е по-малък или равен на 350 лв. Ако получите работа за 5 месеца, размерът на обезщетението ще се основава на осигурителния доход за тези 5 месеца и минималната работна заплата за останалите месеци.
-
Какво е положението, ако нямам трудов стаж, но имам 12 месеца осигурителен стаж и внасям здравни осигуровки? Какво да правя и към кого да се обърна?
Ако нямате трудов стаж, но имате 12 месеца осигурителен стаж и внасяте здравни осигуровки, можете да получите помощ по Закона за семейни помощи за деца, ако отговаряте на определени критерии и брутният доход на член от семейството е по-малък или равен на 350 лв. Можете да се обърнете към социалните служби за повече информация и подаване на документи.
-
Как мога да получа майчинство, ако съм студентка и бременна?
-
Мога ли да получа еднократна помощ, независимо дали съм редовно записан или задочно записан в магистърска програма?