Майчинство за безработни

• 148 371
  • 768
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Здравейте искам до попитам ако жена има трудов стаж но е назначеноколо 2 месеца след забременяване на временен трудов договор на 4 часа, като преди това през 2010 три месеца не е осигуряван, 9 месеца е осигуряван на 8 часов работен ден след това не е осигуряван 3 месеца и е започнал от около 1 месец сега на временния договор. Първо ако излезе в болнични могат ли да й прекратят договора, поради изтичане на срока или по други причини?
Второ ще получава ли майчинство като работеща или тъй като не е на 8 часа ще трябва да получава само от социалните?
И трето ако е необходимо да работи на 8 часов работен ден, кога най късно трябва да започне за да получава нормално майчинство и да има право на обезщетение до 2 годишна възраст на детето?
Много Ви благодаря предварително момичета.

за да получава майчинство като работеща трябва да има 12 м осигурителен стаж през целия си живот и да работа на трудов договор в момента на издаване на 45 дневния болничен.като дали е на 4 часа или на 8 няма значение.единствено,че на 4 ч ще й е по-малко осигуровката и съответно обезщетението
при срочен договор договора се прекратява като изтече срока.добре е да е на постоянен.но ако 45 дневния й започне да тече,а тя е на срочен договор,който изтича след началото на 45 дневния,ще взима обезщетение от нои в продължение на 410 те дни.после втората година няма да взима 240 те лв.за да ги взима като й изтекат 410 те дни намерете фирма да я назначи,отработва 1 ден и излиза в майчинство

# 421
Много благодаря за отговора, дано работодателя й да се съгласи да я назначи на постоянен договор .
И един последен въпрос за да бъде осигурявана на минимална работна заплата пред 45 дневния болничен и докато е в болничен и по време на първата и втората година от майчинството каква сума се плаща на месец, ако трябва да поеме и частта дължима от работодателя. И възможно ли е да кажем ако й направят договора безсрочен и да излезе в болничен по- рано и каква сума ще плаща за този период ако поема и частта на работодателя.
Надявам се това е да е последно и да не ви занимавам повече с този въпрос.

# 422
  • Пловдив
Много благодаря за отговора, дано работодателя й да се съгласи да я назначи на постоянен договор .
И един последен въпрос за да бъде осигурявана на минимална работна заплата пред 45 дневния болничен и докато е в болничен и по време на първата и втората година от майчинството каква сума се плаща на месец, ако трябва да поеме и частта дължима от работодателя. И възможно ли е да кажем ако й направят договора безсрочен и да излезе в болничен по- рано и каква сума ще плаща за този период ако поема и частта на работодателя.
Надявам се това е да е последно и да не ви занимавам повече с този въпрос.

по време на болничен и двете години майчинство работодателят плаща само здравната вноска 20-16 лв
ако й дадат болничен по-рано,може да излезе,да

# 423
 здравейте -трябва ми помощ!
тъй като гледам че тук има хора които се занимават и разбират от счетоводство ще ви помоля макар и  не  точно по темата да ми помогнете и да ми кажете с промените за бременност и майчинство от 2008 досега в този текст каква е промяната????моля наистина спешно ми трябва помощ!!!
ето и текста:
 Периодът за временна нетрудоспособност за бременност и раждане е 135 дни за всяко дете, от които 45 дни се ползват преди раждането.При раждане на мъртво дете ,смърт на детето и даване то за осиновяване отпускът,съответно обезщетението, се прекратява след 42-ея ден от раждането.Ако по здравословни причини майката не може да се върне на работа , тя получава обезщетение  до изтичане на общия срок от 135 дни.          Дневният размер на паричното обезпечение е определен с чл.41 от КЗОО в размер 90 на сто от среднодневното възнаргаждение или осигурителен доход. След изтичане на периода на отпуска на майката за бременност и раждане тя има право и на отпуск за отглеждане на малко дете.Отпускът се разрешава във основа на нейна молба,придружена с декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че не е дала съгласие за ползване на  отпуска от други лица.  Парични обезщетения се заплащат и на неработещи жени. Помоща се изплаща от общината или кметството по местоживеене.Еднократка парична помощ  при раждане на живо дете се отпуска на всички граждани независимо дали са осигурени или не.предварително ви благодаря!

# 424
  • Пловдив
БЛИЗНАЧЕ,въпроса ти е твърда неопределен.Конкретизирай

Отпускът се разрешава във основа на нейна молба,придружена с декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че не е дала съгласие за ползване на  отпуска от други лица.
имат се предвид яслите

# 425
готвя се за изпит -това е текст изваден от темата ми по социално осигуряване която обаче е правена 2008-ма година и това 135дни ме притеснява....-нищо не мога да разбера от написаното...за продължителността на майчинството ли се отнася за 2008-ма година и как е сега в дни?аз знам за майчинство  2 години в момента...съвсем се обърках
извинявам се че може и да не ме разберете-готвя се за държавен изпит а се подготвям от стари теми правени 2008-ма година...ще се изложа...по принцип уча други неща но имаме и такава тема ..ох много съм на зор а не знам точно в коя тема да го пусна...няма да се разсърдя ако въобще не ми обърнете повече внимание де Simple Smile

# 426
  • Пловдив

Периодът за временна нетрудоспособност за бременност и раждане е 135 дни за всяко дете, от които 45 дни се ползват преди раждането.При раждане на мъртво дете ,смърт на детето и даване то за осиновяване отпускът,съответно обезщетението, се прекратява след 42-ея ден от раждането.Ако по здравословни причини майката не може да се върне на работа , тя получава обезщетение  до изтичане на общия срок от 135 дни.     след 135 те дни майката може да ползва обезщетение до 410 я календарен ден.попълва се декларация 135-410 дни    Дневният размер на паричното обезпечение е определен с чл.41 от КЗОО в размер 90 на сто от среднодневното възнаргаждение или осигурителен доход.но не повече от нетото.сравняват се 90 процента от среднодневно бруто със среднодневно нето и се изплаща по-малката цифра След изтичане на периода на отпуска на майката за бременност /т.е след като изтекат 410 те дни/ и раждане тя има право и на отпуск за отглеждане на малко дете.Отпускът се разрешава във основа на нейна молба,придружена с декларация, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държаван издръжка или ясла и че не е дала съгласие за ползване на  отпуска от други лица.  Парични обезщетения се заплащат и на неработещи жени. -това е социално майчинство и е 100 лв на месецц за една година.за да се получава трябва майката да отговаря на изискването за доход-350 лв бруто на човек Помоща се изплаща от общината или кметството по местоживеене.-изплаща се от социалните Еднократка парична помощ  при раждане на живо дете се отпуска на всички граждани независимо дали са осигурени или не.-да,и независимо от дохода им.пак от социалните се дава.250 лв за първо,600 лв за второ и 200 лв за трето дете  [/color]предварително ви благодаря!

хвърли око на този линк-ще ти даде светлина как е структурирано майчинството в момента  https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8ltYY6H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 427
Струва ми се, че тази тема отдавна не е свързана с майчинство за безработни майки. Тук се задават въпроси и съответно се отговаря на майки, които са осигурени или на такива, които предстои да започнат да се осигуряват.

Темата за осигурени майки е тази и е редно осигурените майки да си задават въпросите в нея.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=538756.0

# 428
Здравейте на всички.Имам следния въпрос и ще  Ви бъда много благодарна ако можете да ми отговорите. Имам стаж минимум 5 год. + 2 год майчинство/ако влиза в стажа, че  не съм запозната и с това/от 01.01.2010 г до ден днешен съм безработна и без осигуровки, само със здравни, та бременна съм след много години опит, интересува ме какво майчинство ще взимам, колко време и има ли вероятност да почна да си плащам няколко месеца осигуровки преди излизане декември месец болнични?Благодаря предварително.

# 429
  • Пловдив
Здравейте на всички.Имам следния въпрос и ще  Ви бъда много благодарна ако можете да ми отговорите. Имам стаж минимум 5 год. + 2 год майчинство/ако влиза в стажа, че  не съм запозната и с това/от 01.01.2010 г до ден днешен съм безработна и без осигуровки, само със здравни, та бременна съм след много години опит, интересува ме какво майчинство ще взимам, колко време и има ли вероятност да почна да си плащам няколко месеца осигуровки преди излизане декември месец болнични?Благодаря предварително.

първо честито   bouquet

имаш два варианта

-оставаш си безработна и ако доходът на човек ви е по-малък или равен на 350 лв бруто,ще взимаш помощ за бременност 150 лв,социално майчинство 100 лв на месец за една година,детски надбавки.отделно има и помощ за раждане-за всички майки е тя
-намираш фирма и започваш да се осигуряваш малко преди 45 дневния ти болничен-ще взимаш 2 г по 240 лв месечно.помощта за раждане.детски -ако отговаряш на дохода

# 430

първо честито   bouquet

имаш два варианта

-оставаш си безработна и ако доходът на човек ви е по-малък или равен на 350 лв бруто,ще взимаш помощ за бременност 150 лв,социално майчинство 100 лв на месец за една година,детски надбавки.отделно има и помощ за раждане-за всички майки е тя
Честито и от мен cuci

Ще поясня за първи вариант. За помощите за бременност и за отглеждане на детето до 1 год.  ще имате право ако доходите на семейството ви не надвишават 350 лв. на член от семейството, така както се вземат предвид доходите за семейните помощи до 20-год. възраст. За периода през който евентуално ще получавате помощта за отглеждане на дете като неосигурена майка няма да сте здравно осигурена. Така, че по-добрия вариант е да си намерите фирма, в която да се осигурявате и да си получавате парички да 2-год. възраст на детето. Лека бременност. Hug

# 431
Здравейте, получавах една година сациално майчинство като безработна - 100 лева, сега детето стана на година и съответно ми ги спряха, получавам само 35 лева, имам ли право на някаква друга финансова помощ, мъжа ми работи на минимална заплата ,плюс 20-тина лева за стаж, буквално сме на издръжка от родителите ни.

# 432
Здравейте, получавах една година сациално майчинство като безработна - 100 лева, сега детето стана на година и съответно ми ги спряха, получавам само 35 лева, имам ли право на някаква друга финансова помощ, мъжа ми работи на минимална заплата ,плюс 20-тина лева за стаж, буквално сме на издръжка от родителите ни.

Никак не обичам да отговарям на гости на форума. Елена Васева, на вашият въпрос отговаря друг Закон.
Накратко: Няма да имате право на месечна социална помощ, т.к. доходите ви в семейството надвишават минимума по въпросния Закон, а той е 167,05 лв. за тримата.

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-13038592     ГМД е равен на 65,00 лв.

# 433
Аз съм бременна във втория месец и съм безработна,само едно не ми е ясно ако си намеря работа и съм на временен договор могат ли да ме уволнят ако разберат за бременността ми ,и ако започна да си вземам болничен след първия месец възможно ли е по време на болничния да ме уволнят? Благодаря предварително:)

# 434
Здравейте Simple Smile
Така , аз съм безработна от ноември 2010 . В момента съм на Трудовата Борса . Миналият месец получих последното си обезщетение . Бременна съм в 4 месец и си задавам въпроса : А сега на къде ? Имам трудов стаж почти 5 години и сега не знам, ако започна да се осигурявам в някоя фирма дали ще мога за получавам нормално майчинство . Мисълта ми е ако се осигурявам на по голяма сума ,дали ще се отрази на това което ще получавам след това като майчинство ? До сега на борсата взимах по 400 лв ., незнам дали това има значение .Дано съм си задала въпроса на правилното място .
Благодаря предварително Simple Smile  

Общи условия

Активация на акаунт