Рецепти за Actifry

• 334 333
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 270
  • далечно
Пък да ви кажа тая бъркалка е най слабото място на актифрая. Направо имам чувството, че скоро ще се разпадне.

и аз така мисля..ние още не сме се замъкнали до сервиза на Тефал да поръчаме нова, караме без или със скъсено-счупената  Embarassed Доволна съм от вкуса на сготвеното в Актифрай, но мисля, че като качество на материалите Тефал и искат незаслужено много пари. Капакът е от някаква евтинка фина пластмаска, бъркалката се счупи от едното нищо....Айде да идват имитациите (не че ще си купя, обаче ми е неоправдано позициониран като цена този Актифрай)

# 271
  • София
Я някой по опитен да каже - мога ли да изпеча кестени в актифрая.

# 272
Гумата я свалям отвреме на време, но обикновено се правя, че не знам, че се сваля.
За кестените и аз ще съм любопитна да науча. Много ги обичам, но тази година още никой не е купувал и не съм се и сещала да пробвам.

# 273
Здравейте, от вчера и аз съм радостна собственичка на Actifry Simple Smile Вече правихме пържени картофи и сме много доволни как станаха. Сега ще правя едни рибни филета с малко лук и моркови, а също и картофи Паприка. Едно чудене обаче не ми дава покой. ЗАЩО я има тази инструкция -  да се пържат картофите без сол??? Имате ли някакво разумно обяснение? Картофите ги осолих след пърженето, както си пише в инструкциите. Но някак си ми се струва, че щяха да са още по-добри, ако в самото начало може да се сложи сол.

има ли някой разумно обяснение защо не може да се сложи сол, в мазнината примерно или дори разтворена в малко вода  Rolling Eyes
Тук сме любители на добре овкусените храни (мъжът ми особено Simple Smile ),  а от опит знам, че храна се овкусява най-добре по време на готвенето.

А да попитам някой пържил ли е ориз в уреда? По идея на мъжът ми, аз за сега съм резервирана малко - та мислим да сваря един басмати ориз и после с малко зеленчуци да пусна да се пържи там  newsm78

А нещо като бъркани яйца пробвали ли сте да пържите?

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 08:54 от netty77

# 274
  • Стара Загора
От началото на седмицата имам уреда. Картофи, пилешки сърца и пилешко със соев сос и масло съм правила.

# 275
Здравейте, от вчера и аз съм радостна собственичка на Actifry Simple Smile Вече правихме пържени картофи и сме много доволни как станаха. Сега ще правя едни рибни филета с малко лук и моркови, а също и картофи Паприка. Едно чудене обаче не ми дава покой. ЗАЩО я има тази инструкция -  да се пържат картофите без сол??? Имате ли някакво разумно обяснение? Картофите ги осолих след пърженето, както си пише в инструкциите. Но някак си ми се струва, че щяха да са още по-добри, ако в самото начало може да се сложи сол.

А нещо като бъркани яйца пробвали ли сте да пържите?

Винаги слагам солта на картофите преди да ги пусна, защото иначе не са ми вкусни. Нямам идея, защо пишат да се солят след това.
Относно яйцата, смятам че по-голямото количество ще е по бъркалката и стените и затова не съм пробвала.

А, какво стана с кестените? Някой пробва ли?

# 276
и аз вече мога да  се похваля че съм собственичка на това „чудо„
от вчера ве4е правих риба със зеленчучи, стана превъзходно а рибата става убиец.ние ходим в един ресторамт да ядем риба защото много ни харесва а вече същата си я правим в къщи.
пържих картоф не му сложих сал предварително(на нас и така ни хареса)другия път ще пробвал със солта сложена предварително,но след като го ранязах и го измих не съм го подсушавала мисля,че няма нужда.
пържих и кюфтета много-добър резолтат отново.
много съм доволна.Мъжа ми не трябва да яде нищо мазно и за това го купих ме.така винаги може да се приготви неяо бързо и здравословно. Peace

между другото моя картоф стана точно за 25-30 мин..Явно зависи от сорта.  chef

# 277
  • в матрицата
mari_ella , би ли споделила, как правиш рибата. Мерси!!  bouquet

# 278
  • Стара Загора
Наумила съм довечера да правя спагети, прочетох рецептата за сос по горе, но там е без кайма. Някой ако  е правил с кайма, да сподели колко време я готви преди да сложи доматеното пюре.

# 279
Здравейте, вече няколко дена я ползваме и сме като цяло много доволни. Аз съм особено радостна от правенето на филе от риба и на пилешко филе на тази тенджера. Стават много добре и ми спестява многото занимаване с готвенето на месо и риба по други начини. Безценна е за това!
Картофите също стават чудни, установихме, че пържени на кръгчета с дебелина 1 см и неподсушавани ни харесват повече. Има само едно НО и то е, че картофът готвен на Actifry бързо изстива и си губи добрите вкусови качества, поне по наше мнение. Това го намирам като недостатък, понеже така трябва да се организирам, че хем картофите да ги поднеса моментално след приготвянето им, хем и другите ми манджи да са горещи в този момент, хем и всичкия народ да е на масата, хем и хляба да съм нарязала. А ние тук сме 5-6 човека. Иначе като изключим филетата, машината на мен лично по-скоро ми върши работа за приготвянето на гарнитури, отколкото за основни ястия. Все пак сме много хора (то двама от тях си готвят на котлон сами - супа, яхния), но иначе за картофи я ползваме заедно. Ще се опитам да я приспособя и за основно ястие. Винаги гледам и някоя супичка да имам и така караме със супата - за обяд и за вечеря, и междувременно правя и по нещо на машината.

Между другото, малко картофи останали от снощи гледам, че напълно са си загубили добрия вкус  newsm78.

За това да попитам - някой пробвал ли е да прави задушени картофи на машината и как се получава, губи ли си вкуса, ако изстине и пак се затопли. Колко вода слагате на какво количество картофи.
За пържените картофи става въпрос примерно за забавяне от 10-на минути със сервирането, примерно. Дори и да стоят на топло в машината, вече НЕ СА СЪЩИТЕ, сравнено с току що извадените. Доста е неприятно това, в случаи като моя, когато сервирането на храната и сядането на всички на масата, е по-сложен процес. Дори и малко да стане забавяне и картофите не са толкова хубави (особено тези нарязани на пръчици, кръглите се радвам, че са по-добре в това отношение)

Иначе взехме машината, да ме улеснява, понеже "готви сама" ама не ми допада това, че трябва да треперя да не би картофите да изстинат, и че трябва да се ядат моментално след сервирането.  Rolling Eyes За сравнение - като направя картофи печени на фурна поне един час след приготвянето им са си същите на вкус, само трябва пак да ги затопля. А тук не е така  newsm78
Някой с повече опит може да даде идеи, ще съм благодарна!

Добре, че рибата и месото си запазват вкуса за по-дълго, така че като цяло оценката ми за Actifry е положителна. Особено, ако сте 2-3-4 членно семейство с деца е направо супер!

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 12:52 от netty77

# 280
  • София
...Иначе като изключим филетата, машината на мен лично по-скоро ми върши работа за приготвянето на гарнитури, отколкото за основни ястия. Все пак сме много хора (то двама от тях си готвят на котлон сами - супа, яхния)...
Особено, ако сте 2-3-4 членно семейство с деца е направо супер!

Тази машина за супи не става и това е ясно на всеки още преди да я закупи.
Що се касае до яхниите, моето пет членно семейство го изхранвам когато готвя чрез актифрая. За сега съм правил кюфтета лук яхния със сини сливи и пилешко яхния с картофи и сос от топено сирене.

# 281
  • Стара Загора
Аз пробвах пилешко с картофи, но нещо сурови ми останаха картофите Sad. Иначе пилешкото и лука супер бяха, но отделих картофите. Повече вода ли е трябвало да сложа или първо картофите да готвя изветно време и после да слагам другите неща.

# 282
  • София
По принцип в актифрая е малко обратна технологията.

При него първо има едно така наречено сухо готвене и след това се добавят течности, ама не в литри (напомням, че супи в него не се готвят).

Първо си слагате пилешкото и картофите (аз слагам и моркови) за около 25 минути с около две лъжици олио и около една супена лъжица вода и ги приготвяте традиционно. Критерия е ясен с вилица месото и картофите да се пробиват без съпротивление.

След това се добавя соса (аз го правя от разредено доматено пюре и топено сирене с подправките в него вкл. и солта) . Солта накрая - иначе ако я сложите в началото ще ядене пиле на трески, тя машината и без това го обезводнява достатъчно та като му турите и солта в началото пък хептем).

За лук яхнията - да повторя с риск да досадя. Кюфтетата пържим без бъркалка няколко минути, после си тураме бъркалката и продължаваме да ги пържим до полуготовност. Добавяме лука (едро нарязан) и продължаваме докато стане прозрачен. Добавяме думатено пюре разредено с вода и подправките в него. Накрая сухи сини сливи. И така още около 5-6 минути.

И да не хукнете да вадите тигана и да го пресипвате че ще стане мазало. Взима се с черпак (ние си имаме един такъв черен дето е за тефлонови съдове) още докато е в машината и така сервирате, иначе има вероятност половината ядене да отиде в работния казан.

Някъде в темата съм превел и други рецепти за месо със зеленчуци включително и рататуй.

# 283
  • в матрицата
Дядо Хаджия, теб съм те признала за един от най-големите кулинари на форума. Мисля, че оная книжка дето върви с Actyfry, може да я изхвърлим и да използваме твоите рецепти, че и с тънкостите на всяко ядене ги даваш, ей това е истински дядо   bouquet

# 284
Дядо Хаджия, не се бях разтревожила от факта, че супи не могат да се правят, това ми беше съвсем ясно от самото начало.

Иначе е обнадеждаващо, че казваш, че успявате да се нахраните 5 човека с манджа от машината.

Ние сме 5-6 човека, като само единия е дете, и мъжете преобладават. И досега с манджа от машината успях да нахраня много хора като първо я пуснах за рибни(или пилешки) филета и след това за пържени картофи.

Моето писание по-горе беше най-вече във връзка с това, че картофите леко като изстинат (примерно 10 минути) и вече хич не са толкова хубави.

Следващото, което ще пробвам ще е някаква яхния или задушени картофи. Все още нищо не съм задушавала.
Иначе днес приятно се изненадах от ориза басмати със зеленчуци и яйце, който запържих. И мъжът ми го хареса Simple Smile Стана много пръхкав и всяко едно зрънце стоеше отделено от другите. ориза го сварих предварително на котлона.Първо сложих за 5 минути зеленчуците със зехтин, после почнах да добавям ориза, доколкото машната може да поеме, без да почне да се разсипва извън "тигана".По време на готвенето добавях по малко разбъркано яйце и ако щете вярвайте, но успя да се сготви и яйцето ( това си беше експеримент по идея на мъжът ми). Стана като пържени. Ориз почти не полепна по него. Много съм доволна, че ориз става на машината, овкусява се добре. Следващия път ще пробвам ориз с гъби Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт