Рецепти за Actifry

  • 333 015
  • 1 499
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 20
По рецепта трябваше да се мине два пъти през машинка за мелене на месо, ама кой да я вади, да я върти и пр.

# 151
  • София
  • Мнения: 8 495
У нас пък днес дойдоха "неканени" гости. В смисъл, че не сме ги очаквали иначе всички гости са си добре дошли.

Та хайде на бързо от бакалията две тарелки готови кюфтета. Тъй като в къщи не обичаме да ги овалваме в брашно с мокри ръче си ги оформих и ги пуснах в машината (на два пъти по 8 бройки нормални голями) първо по три-четири  минути на страна без бъркалка и после до 15 минути общо време с бъркалката.

Кюфтетата си станаха страхотни. Нито едно разчупено или обезформено. И се получиха интересни между другото с някаква гладка коричка (но на вкус напълно нормални, даже превъзходен). Обяснявам си го с това, че понеже преценихме, че каймата ще си пусне собствена мазнина, не добавихме никаква от нас.

[Допълнение !]
Впрочем одисеята продължи и направих кюфтета лук яхния със сини сливи и домати. Според мнението на щерката това ядене трябва да се прави задължително един път седмично.

P.S.: Апропо само у нас ли готвим с тази машинка, други няма ли да се похвалят с нещо.

Последна редакция: сб, 06 юни 2009, 18:11 от дядо хаджия

# 152
  • София
  • Мнения: 6 101
Аз лично съм такова дърво в готвенето,че само ви следя за идеи Crazy . Ако взема ,че родя накаква, това ще си е чудо.

# 153
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 461
Записвам се при вас да следя темата, че планирам покупка на такава машинка.

# 154
  • Мнения: 274
Здравейте и от мен! Вчера си я купихме тази чудесия и още не съм я извадила от кутията. Но веднага се присъединявам към вас да следя идеите ви. Не очаквайте чудеса от мен. Имаме си малко бебе и батко на 5 г. и реших, че това е вариант да му правя пържени картофи, без да вися на котлона и евентуално да си пестя време. Много ми стана интересно, как могат да се направят чушки бюрек при положение, че бъркалката се върти. Няма ли да ги разкашка? Някой правил ли е?

# 155
  • София
  • Мнения: 8 495
Здравейте и от мен! Вчера си я купихме тази чудесия и още не съм я извадила от кутията. Но веднага се присъединявам към вас да следя идеите ви. Не очаквайте чудеса от мен. Имаме си малко бебе и батко на 5 г. и реших, че това е вариант да му правя пържени картофи, без да вися на котлона и евентуално да си пестя време. Много ми стана интересно, как могат да се направят чушки бюрек при положение, че бъркалката се върти. Няма ли да ги разкашка? Някой правил ли е?

Аз лично вече съм убеден, че бъркалката не се използва във всички случаи. Така предполагам, че при приготвянето на чушки бюрек просто  ще ги наредя без бъркалката и от време на време ще си ги обръщам сам.

# 156
  • Мнения: 274
Дядо хаджия, кажи слагаш ли нещо, за да запушиш дупката, при положение, че е махната бъркалката? Няма ли да протече в долната част на уреда?

# 157
  • Мнения: 4 124
хух, зарибихте ме. ще си я купя.........
специални поздрави за мъжете, много сте готини.........моят две яйца да тури да вари, загаря ги.

# 158
  • София
  • Мнения: 8 495
Дядо хаджия, кажи слагаш ли нещо, за да запушиш дупката, при положение, че е махната бъркалката? Няма ли да протече в долната част на уреда?

Ами няма какво да потече. Аз я махам за едно първоначално запичане на баничките или кюфтета например (за да не се обезформят). Те не се движат пък и 1 лъжица олио няма къде да потече.

За кюфтетата лук яхния и домати, първо леко запържих кюфтетата, после си върнах бъркалката и продължих.

# 159
  • Бургас
  • Мнения: 1 919
Дядо хаджия, кажи моля те как точно направи карамелизираните плодове Praynig От няколко дни само за тях си мисля

# 160
  • София
  • Мнения: 8 495
Дядо хаджия, кажи моля те как точно направи карамелизираните плодове Praynig От няколко дни само за тях си мисля

Ами по идеята на рецептата в книжката на машината. То там е за банани, ама ние тургаме и ябълки. Впрочем синът ми е специалист по тях и твърди, че бананите не трябва много да се въртят вътре, а малко време.

# 161
  • Мнения: 20
Абе Дядо Хаджи,
Вие друга работа нямате ли вкъщи, та само готвите и ядете. Я си виж корема:)
Дай поне събота и неделя, ние сме на работа и ни комплексираш с тия манджи и сладкиши,  #2gunfire
Това готвене без бъркалката е върховно, ще пробвам нЯщо и аз и ще пиша, наздраве!

# 162
  • София
  • Мнения: 8 495
Абе Дядо Хаджи,
Вие друга работа нямате ли вкъщи, та само готвите и ядете. Я си виж корема:)
Дай поне събота и неделя, ние сме на работа и ни комплексираш с тия манджи и сладкиши,  #2gunfire
Това готвене без бъркалката е върховно, ще пробвам нЯщо и аз и ще пиша, наздраве!

Аааааа този корем дето ми е на аватара ми е от младини бе. Представяш ли си преди колко години ме е рисувал Чудомир.  Laughing

А иначе човеко при пет членно семейство, няма къде да мърдаш и да не готвиш. Еле па ако измислиш някой по-бърз метод на готвене или дето се вика друг (машината) да готви вместо теб - цена няма.

# 163
  • Мнения: 278
Дядо хаджия, дай малко подробности за яхнията със сините сливи! Чувала бях за такава манджа, но никога не съм пробвала. Леко се съмнявам, че у нас ще се приеме добре, но трябва да се пробва.
Нямам нищо ново за споделяне на този етап, правим все неща, които вече са казани. Единствено не съм сигурна за гъбки дали съм споменавала -  много ни допада и вкуса и консистенцията им.

# 164
  • София
  • Мнения: 8 495
Дядо хаджия, дай малко подробности за яхнията със сините сливи! Чувала бях за такава манджа, но никога не съм пробвала. Леко се съмнявам, че у нас ще се приеме добре, но трябва да се пробва.
Нямам нищо ново за споделяне на този етап, правим все неща, които вече са казани. Единствено не съм сигурна за гъбки дали съм споменавала -  много ни допада и вкуса и консистенцията им.

Ами то моето не е точно като известната манджа. Компилация е !

Правите малки кюфтенца. Мятате ги в машината с една лъжица олио без бъркалка за да ги позапече и да не се обезформят после. Даже ако се наложи ги обръщате един два пъти. Всичко това е около 4-5 минути. Ако се съмнявате, че каймата ще пусне мазнина не сипвайте допълнително.

След като се позапечат (или позапържат) кюфтетата, слагате бъркалката и добавяте едро нарязана една голяма глава кромид лук и моркови на кубчета (ние ги бланшираме за 3-4 минути в подсолена вряла вода, че има хора при нас дето не ги обичат хрупкави) и една две червени чушки нарязани на ленти. Пускате за около 10 минути. Аз лично гледам докато лука почне да ми става прозрачен (ама това не е задължителен критерии).

В отделна купичка разбивам 1 супена пълна лъжица доматено пюре с една две супени лъжици вода и босилек (това ми е подправката). Впрочем никога не слагайте сухи подправки в машината винаги ги "разтваряйте" във вода или в мазнината с която ще работите, щото иначе полепват по тигана и нищо не става.

Та добавям доматите с подправките и сухи обезкостени сини сливи (предварително съм ги накиснал във вряла вода) и пускам за още 10-15 минути.

По желание доматите може да ги разтворите с вряла вода и към тях да добавите едно или две триъгълни парчета топено сирене. Това трябва да го разбиете докато се разтвори сиренето. Тука обаче водата вече е 3-4 супени лъжици. Даже аз бърво разбих енергично водата и топенето сирене до получаване на гладка консистенция и после добавих доматите и подправките.

Не очаквайте сините сливи да променят вкуса на яденето. Те придават вкусов нюанс само когато ги ядете. В някои рецепти даже препоръчват да ги нарежете на кръгчета ама мене ме мързя пък и моите бяха малки.

Апропо това ядене става и с останали от преди коктейлни кюфтенца или пък най обикновени пържени. Виж с кюфтета на скара май няма да стане. И особеното според мен е, че за тази машина кюфтетата трябва да са като топки, а не плоски, щото иначе като ги подпука бъркалката става една галимация не е за разправяне.

Общи условия

Активация на акаунт