приучване към гърне

• 89 813
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 720
  • Бургас
Моят съвет е да се изчака,но поне месец,та детето да забрави ако нещо го е стреснало гърнето.Лятото предстои.Има време.

# 721
  • София
На година и 4 месеца изобщо не съм си помисляла да го слагам на гърне.
Всяко дете е индивидуално.
Просто скрий гърнето.

# 722
  • София
 Може да е имало неприятно усещане от гърнето да му е било студено, след известно време опитайте пак. Peace

# 723
  • София
Да, и на мен не ми харесва да го насилвам.

Аз мисля, че е готов, защото два пъти си свърши работата и всичко беше ОК. После нещо се обърка... Ще пробвам след месец пак.

# 724
Еми ще се обърка, да, просто остави да мине време  Peace

# 725
  • София
Е, според теб какво се е объркало?

# 726
Е, според теб какво се е объркало?
Слагането на детето тогава, когато не е готово - може да има и често има негативен ефект. Върни назад малко и прочети какво споделят другите също. Има и други мами с подобен отбой на децата. Не се притеснявай, сега, в жегата пак опитайте да стоите без памперс.

# 727
Абсолютно нямам представа за какво "готово" се говори непрекъснато в тази тема. Че утре ще ги чакаме и за таблицата за умножение сами да си "узреят"... Ако едно дете отрано е запознавано с жизнените си функции, то съвсем естествено желае да ги контролира при първа възможност. Не бих повярвала, че 2-3 годишни тичащи и ходещи деца ще предпочетат целенасочено спарения си задник, ако осъзнават, че имат и друг избор. От друга страна, няма как в продължение на година-две вниманието на едно дете да не е бивало привличано по никакъв последователен начин върху физиологичните му нужди и след това изведнъж то да трябва да прозре функциите на гърнета, тоалетни и прочее. Ако родителят е започнал да действа по въпроса на 6-7-месечна възраст, след още толкова време има резултат. Ако обаче е затънал в очакване на някаква природна готовност и евентуално на 2 и половина се присети за сефте да обясни и да покаже, ефектът логично ще последва след още 200-300 дни. Тоест за мен това "не е готово" не означава нищо повече от "не е научено, че може".

# 728
 Joy
А, значи на 6 месеца да се започва...браво!
И 200-300 дни не трябват, а само махни нулите. Сама виждаш - като бебе ти трябвали месеци, когато детето осъзнава - няколко дена.
Готово значи да може да задържа - това си е физиологично заложено. Като му се допишка - да може да дойде и да ти каже, като през това време стиска. Тогава има смисъл. А не кибиченето на гърне по половин час с бебето и чакане ако евентуално пусне нещо. Ама...всеки си знае.

# 729
  • София
Крейзи според мен, говоренето за готовност не е по отношение на опитите да сложиш детето на гърне, а по повод настояването да му махнеш памперса. Наблюдавах няколко случая на упорити майки, които оставяха 9 месечните си деца напикани по цял ден, за да се научат. Научиха се на по две години, т.е. след година и три месеца драми. Пробва се постоянно, но лично за мен, екстремните методи би трябвало да останат за по- късна възраст, ако въобще са нужни. Това не означава, че няма много деца, които са без памперс на 9- 10 месеца, а че не всички го могат и ако опитите не са така успешни или детето все още пишка на всеки 15 минути няма нужда от мъчения. достатъчно е гърнето да продължава да се ползва, детето да се подсеща без да се прави трагедия от неуспеха на пълното премахване.

ПП Има физиологична готовност детето да задържа и контролира изхожданията и тя е свързана с узряването на някои нерви- при всички деца по различно време. Има и емоционална готовност, която пак е физиологично обусловена- способността да реализираш процес на задържане, но това се отнася не само до изхождането, а и до всичко останало- да почакаш, да няма крайни бебешки емоции, а разбиране на ситуацията.

# 730
Ако родителят е започнал да действа по въпроса на 6-7-месечна възраст, след още толкова време има резултат. Ако обаче е затънал в очакване на някаква природна готовност и евентуално на 2 и половина се присети за сефте да обясни и да покаже, ефектът логично ще последва след още 200-300 дни.
Е, това и мен ме разсмя Laughing За пръв път чувам някой да се опита да махне памперса на детето си 2 и половина години и да успее за година ooooh! Обикновено трае 1-2-3 седмици максимум.
В крайна сметка защо всеки не си гледа неговото дете и не престанете да давате акъл кой кога да започва с гърнето.

# 731
Какво кибичене на гърне, viliko? Не помня изобщо да съм споменавала думата "гърне". Както и казах по-рано, у нас това съоръжение не се зарадва на внимание и почит ни за миг. Имах предвид, че още на 6 месеца родителят е добре да започне да обръща внимание на физиологичните нужди на бебето - да назовава с някакви думи голямото и малкото действие всеки път, щом се извършат, и да показва резултата им. Да не ги описва като мръсни, гнусни или миризливи дейности или пък такива едни невероятно специални, дето изискват песни, пляски и награди. Няколко месеца по-късно детето, макар и все още с памперс, отлично ще знае какво и кога е свършило, и това дори ще му се струва интересно и забавно. Пак от същата възраст родителят трябва да започне да запознава детето и със собствените си мероприятия в тоалетната - така ще се избегнат страховете, драмите и чувството, че се разделяш с драгоценност. Simple Smile И в този ход на мисли, ако ти на годинка и нещо имаш дългомесечен опит в наблюдението и назоваването на личните си и чужди естествени нужди, и ако знаеш, че си съвсем близо до привилегията да употребяваш тоалетната досущ "като големите", мигар няма да си нетърпелива да започнеш?

P.S. Моля ви, четете по-внимателно и обръщайте внимание на думите, преди да се заливате в смях. Българският е ясен и приятен език, все пак. По-горе съм написала "евентуално на 2 и половина се присети за сефте да обясни и да покаже", тоест обозначавам период от най-първото запознаване на детето с физиологичните му необходимости и окончателната разлъка с памперса. Когато успеете да вместите това в рамките на 2 седмици, елате ми се обадете.  Mr. Green

# 732
Ти говориш за начина на обясняване на всичко, не за самото слагане на гърне, ОК, аз съм на същото мнение като теб. Назад дори го казах - никога акането не е било повод за ръкопляскане, нито игра или забавление, това ми е смешно. Но пък да му показвам как аз пишкам -  и това не съм правила. С обяснения и във възраст, когато ме разбира достатъчно и когато може да се сдържа - вече сам си махна памперса, да, за такава готовност говоря. Но извинявай при едногодишно дете - няма как това да стане осъзнато, просто съ свързва седенето на гърнето с пишкане и толкова. Ама ако го оставиш без памперс - се напишква - няма как да се сдържа на тая възраст.

# 733
Но пък да му показвам как аз пишкам -  и това не съм правила. С обяснения и във възраст, когато ме разбира достатъчно и когато може да се сдържа - вече сам си махна памперса, да, за такава готовност говоря. Но извинявай при едногодишно дете - няма как това да стане осъзнато, просто съ свързва седенето на гърнето с пишкане и толкова. Ама ако го оставиш без памперс - се напишква - няма как да се сдържа на тая възраст

Е, то това и остана - ако имаш син, ти да го учиш да пикае  Laughing Но за едногодишното няма как да те извиня, защото моите деца си казваха ясно и отчетливо какво и що, освен това и отлично се сдържаха. Защо да няма как да стане осъзнато, какво пречи?

# 734
Твоите на година може да са говорели и ходели, но доста едногодишни не го правят  Wink

Общи условия

Активация на акаунт