приучване към гърне

• 89 829
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 705
Да, явно няма да се разберем. Преди два поста ми каза, че си имала предвид българската предучилищна възраст, сега, че иронизираш 3-3.5 годишните, като тези две твърдения са в пряко противоречие.

На мен още по-малко ми се спори по темата, най-вече защото съм убедена в противоположното на теб, тоест че нещата опират до физиология и психологическа готовност.

Постът ми в отговор на твоята ирония на една засега неизяснена възраст целеше да каже на останалите, че в българска предучилищна възрст тук няма здрави деца с памперси. В preschool (две и половина годишни) са масово вече с тренировъчни гащи, а не с памперси. Това е.

Знам, че на запад се стои с памперс до 3 - 3.5 години, точно тази възраст иронизирах. Смятам, че не е въпрос на узряване и на физиология... но се изморих да пиша по темата за сега.

# 706
Ох... Възрастта е 3-3.5. Нарекох я "предучилищна", преувеличавайки я с цел ирония. Ако съм имала предвид реалната българска предучилищна възраст, нямаше да има преувеличение и съответно ирония.
Нещо неясно остана ли?

Относно физиологията. Много неща са физиологични в процеса на развитие на едно бебе, но на всяко едно от тях може да се повлияе както в положителна насока, така и в отрицателна. На едно бебе може да му се правят масажи, гимнастики и упражнения за стимулиране на двигателните центрове в мозъка, центровете на равовесието и пространственото мислене и в резултат то да бъде физически по-добре развито и да проходи по-рано. Има си цели методики в това отношение. Също така може то да бъде оставено да лежи вързано с месеци без никой да го занимава или взема на ръце. В резултат на това ще проходи много по-късно, ако изобщо проходи. И в двата случая става дума за физиология, но когато я стимулираш, получаваш по-добри резултати, отколкто когато я занемаряваш съзнателно.
Аз не мисля, че е задължително уменията на децата да се стимулират на всяка цена. Ако родителят няма желание, не е необходимо да го прави. Но винаги ще се противопоставям на призивите към занемаряване, изразяващи се в "оставете го с памперс до 3-3.5 години, все някога сам ще се научи" или "децата не трябва да се учат, защото... [нещо си]". Една майка даже беше казала, че детето й от половин година усещало кога пишка и ака, но тя нарочно искала още повече да изчака с преминаването към гърне. Щом така й харесва - нека. Но не съм съгласна това да се пропагандира и да се изтъква, че било единственото правилно, защото ученето било тормоз за детето, наранявало му психиката и било против физиологията му или други подобни нелепици.
Също така съм против заради погрешните методи, използвани от някои (най-често баби), да се заклеймява въобще идеята за раздяла с памперса. Ако една учителка бие и обижда учениците, това не значи, че трябва да се премахне цялото образование, нали?

Сега разбрахме ли се вече?

# 707
  • На село (близо до Лондон)
Ескарина много противоречие има в постовете ти...и доста обобщения които нямат нищо общо с темата.

Просто няма как да се разберем тъй като явно начина ни на гледане на деца много се разминава. Аз се опитвам да се водя от детето си и него като индивид, а ти имаш мнение че на точно определена възраст определено постижение трябва да стане без значение дали детето е готово... ooooh!  

simplyaven в Англия децата тръгват на preschool на 2.5 и са там до 4-4.5 години в зависимост от кои месец са родени. След това тръгват на училище, което включва reception class. Докато са в preschool са смесени в една група деца на 2.5 и почти 5 години. Малкият ми син тръгва на preschool септември  Simple Smile

# 708
simplyaven, под предучилищна възраст имах предвид българската такава. Казах го иронично във връзка с все по-увеличаващата се възраст за ползване на памперс.

Ох... Възрастта е 3-3.5. Нарекох я "предучилищна", преувеличавайки я с цел ирония. Ако съм имала предвид реалната българска предучилищна възраст, нямаше да има преувеличение и съответно ирония.

Joy Съжалявам, но не съм в състояние да приема сериозно постове, които след пускане на опровержителни линкове, започват да звучат по този начин.  Laughing

GI , благодаря за инфото. Аз намерих и градини, в които са preschool до 4, но те са от същата верига като сегашната на сина ми, тъй че явно си спазват същата система. От 4 нагоре са в киндергартен, както е практиката тук. НО ще имам предвид информацията ти, ако се заместим наистина.  Peace

# 709
  • В заешката дупка
Около нас родителите на всички връстници на сина ми започнаха по едно и също време с отучването -децата тъкмо бяха станали на две години, беше лято, свалиха памперсите и ги оставиха така. Децата буквално за седмица-две махнаха дневния памперс.

valerie, аз малко по-горе написах, че имам познати, които също след година и половина - две почнаха да учат децата си и успяха бързо. Разбирам напълно,  че това е възможно и че има деца, които успяват лесно. Но предвид цялата история с големия ми син няма как да не си направя някои изводи, а именно, че има деца, при които се формира някакъв тип психологическа "привързаност" към памперса, чието преодоляване не е никак лесно. Физиологичната готовност е налице. Има обаче психологическа бариера.  Моето лично убеждение е, че дългото време на стоене в памперса е предпоставка за тази "привързаност". Явно не при всички деца, но при някои - да. Заради това и тотално смених подхода с малкия си син. Ако имам трето дете, пак ще го запозная с алтернативите на памперса много преди 1,5 - 2 години.

# 710
  • Бургас
Ескарина, преиначаваш или определено четеш и пишеш само за да цъка брояча ти на мненията.
Не съм казала че нарочно съм оставила детето си с памперс. Детето ми се научи първо да разпознава процеса пишкане, благодарение на моето насочване на вниманието му към процеса. Както са ти казали някои деца по-трудно приемат промяната, или може би ти си мислиш че всички деца са като твоето. Е, моите две не са.  Още повече не съм казвала че не съм смятала или правила опит да махна памперса и през ЗИМАТА - правила съм го, но след няколко напишкани чифта чорапогащници и МИНУС 20 градуса навън бързо се отказах. Така че всеки гледа в своята паница. В моята в момента е сухо и чисто. Равносметката е че след две седмици вече без памперс промяната е налице и то повече от успешно. Не се напикаваме. Така че всеки гледа собственото си дете, а темата е повече за споделяне на опит, отколкото за изправяне на съд и натрапване на мнение.  Peace

# 711
Аз пък нарочно го оставих с памперс, въпреки че усещаше доста рано. Сигурно не ми се е занимавало Simple Smile Защото по-важно на тази възраст ми беше да го изведа навън, не ми се носеха купища дрехи за преобличане. И памперса просто не ми беше приоритет в развитието. Възможно е и мързел да е било LaughingНо не усещах шансове за успех на годинка, после дойде и зимата. Затова лятото, след като навърши две години, ми се стори най-разумно. Моите наблюдения са, че децата със сигурност могат да се научат и по-рано, но на различната възраст този процес трае нееднакъв период. При по-малките се проточва по-дълго, понякога с месеци, при по-големите често става отведнъж.
Ние имаме още проблем с напикаването по време на сън. Има дни, в които се събужда, но в повечето не. Пробвах да го будя на равни интервали, но той  се разсънва и после с часове не може да заспи. Това е неприятно в детската градина, защото често се буди мокър, там памперси не им слагат.

# 712
  • София
Ох, пак люти спорове в тази тема  ooooh!
Я да питам нещо конкретно. Докато започне да задържа пишото да оставя ли памперса или да му сложа гащички? Това, което ме притеснява при гащите е чувството на провал и унижение, ако си намокри гащите и панталоните. Ако сме си двамцата горе-долу мога да овладея тези емоции, но при баби, дядовци и всякакви други роднини неминуемо ще има смях, най-малкото заради реакциите и муцунките, които прави. А честичко ходим при баби, не иде там да е по памперс, а вкъщи по гащи  newsm78
Сега честичко го подканвам и имаме дни, изкараяни с 1-2 памперса, но има и такива с 5. Не че не знае какво се върши в гърнето, но не иска да седне - играе му се или пък след сън е гладен и раздразнителен...чудя се как да процедирам.

# 713
Когато махнах памперса и отидохме в един комплекс - с градинка - там, където винаги си е играл, беше лято, та той улисан в играта се напишка. Застана неподвижно, засрами се много, после едва дойде до мен като си стискаше крачетата и ми каза - айде да си ходим, напишках се. Тогава сам разбра, че това не трябва да се случва - беше първия и единствения му инцидент.

# 714
  • София
Ох, душица златна  Hug, на каква възраст беше?

# 715

Относно физиологията. Много неща са физиологични в процеса на развитие на едно бебе, но на всяко едно от тях може да се повлияе както в положителна насока, така и в отрицателна. На едно бебе може да му се правят масажи, гимнастики и упражнения за стимулиране на двигателните центрове в мозъка, центровете на равовесието и пространственото мислене и в резултат то да бъде физически по-добре развито и да проходи по-рано. Има си цели методики в това отношение. Също така може то да бъде оставено да лежи вързано с месеци без никой да го занимава или взема на ръце. В резултат на това ще проходи много по-късно, ако изобщо проходи. И в двата случая става дума за физиология, но когато я стимулираш, получаваш по-добри резултати, отколкто когато я занемаряваш съзнателно.

В това изказване има много смисъл. Дори те моля да ми пратиш линк, за подобно стимулиране и масажи. Аз съм с бебенце (имам и син на 4). То се роди преди термин, но ако и да изглежда добре, по принцип се препоръчва рехабилитация, която не му направиха. Искам да помогна, колкото мога. Става на български или английски.
          Относно памперсите аз съм писала и преди, но все повече си мисля, че по-рано е по-добре. Но стига наистина майката да има подход и да не стане така, че да не може да научи детето на нищо друго освен на гърне. Т.е., само с това да се занимава. Ако има начин, да има мярка на тези усилия, подкрепям. След определена възраст, (може би към 2), количеството на изпишканото става повече, по-бързо се вмирисва памперса и просто става абсурд да стои на детето. Аз го научих големия ми син много бързо, когато една сутрин, като се изпишкваше в памперса взе да подскача и усетих, че може би нещо му щипе. Стана ми ясно, че хигиената трябва да е оттук нататък перфектна. Освен това тъкмо бях прочела, че фимозата се влошава от носене на памперс дълго време. Не е точно както се изразих, но нямам време да обяснявам сега. И всичко ми показа, че е крааайно време. Не знаех дали детето е готово, но с много търсене на подход и усилия от моя страна, за 2 дни стана. Когато за пръв път се изпишка в гърнето, няма да ви казвам колко много се радва милия.

# 716
Ох, душица златна  Hug, на каква възраст беше?
Почти на 3, това беше след морето - където той сам махна памперса.

# 717
  • София
Хайде и аз да вляза в историята с култово заглавие... Laughing

Извинявам се, ако е имало друга такава тема, не успях да я намеря.

Синът ми е на годинка и 4 месеца. От 3 дена се опитваме да имплементираме гърнето, първите два дни пожънахме успех - и ака, и пишка, но следващите два дни не иска да седне, извива се, плаче, като седне, пак плаче....

Дайте съвет?

# 718
  • София
Махнах памперса на големия леко назорвайки го (оставих го по гащи без неговото желание и съгласие) и на 20-30 минути напомнях за пишкането. След първото подмокряне, детето всеки път казваше, че има, сядаше чинно на гърнето и седеше там по половин час, докато свърши нещо. Още около година не различаваше пишкането от акането, а година и половина след това имахме инциденти с наакване.
Дълго време след като махнах памперса, може би половин година, не си казваше, че му се пишка или ака - чакаше да му напомня. Правила съм си опити по 4-5 часа да не напомням, а той стискаше и чакаше.

Отчитам всичко горно като огромна грешка от моя страна и тормоз върху детето.

Сега малката я чакам - имам дни, в които казва, че има пиш, сама си сваля памперса, нарежда гърнетата (имаме 4 - различни цветове) на влакче, сяда и свършва работата, после сама си обува памперса. Има дни, в които сама иска да стои с гащи, но по някога се подмокря. Има дни, в които си иска памперса и нищо друго. Аз чакам - според мен е готова да махнем памперса, включително и нощния (от доста време се събужда със сух памперс), но не искам да го правя на сила.

Изживяла съм постоянното напомняне за пишото и не искам да го повтарям.

# 719
Дай му седмица почивка и пак възобнови опитите.
Прегледай и тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=364015.0   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт