Ремонт на стар апартамент или закупуване на нов

• 2 464
  • 52
  •   1
Отговори
Здравейте, не намерих подходяща тема, затова правя нова. С приятелят ми обмисляме какво да правим. Той има наследствен апартамент в център, който има нужда от цялостен ремонт (нови дограми, бани, къртене, измазване на стени, климатици…), става въпрос за 110кв. - хол, трапезария, кухня, 2 спални, баня и тоалетна отделно и коридор. Обмисляме да започнем ремонт, но за момента нямаме достатъчно пари и се питаме дали би било глупаво да започнем ремонт малко по-малко, с къртене, смяна на дограми и разчистване и постепенно да си го направим (имаме къде да живеем, не ни е спешен) или е по-добре да не се занимаваме и да си купим нов апартамент на ипотека, като искам да отбележа, че този апартамент няма да го продаваме. Дали ще излезе прекалено скъп ремонта? Знам, че няма как някой да ми каже цена, защото зависи от много неща, но моля ако някой наскоро е правил ремонт да сподели колко е излязъл ориентировъчно, без значение за кой град става въпрос, искам да чуя реални мнения. Благодаря предварително!

# 1
За новия апартамент ще трябва да платите данък, нотариална такса там още други работи + комисион на брокер най-вероятно. То само това ще ти излезе колкото ремонта на банята. Аз не бих купувала, а бих ремонтирала.

# 2
  • Melmak
В момента пазара е толкова гаден, че като идеш на 2-3 огледа лошо ти става. Просто се продават кофти апартаменти на ужасни цени.

# 3
Ремонта е по-изгодно, но ти не участвай с пари, защото ако се разделите, ще пиеш една студена вода.

# 4
  • Бургас
Аз не съм ремонтирала стар апартамент, но мило познати ремонтираха наследствен, около 90 квадрата,  50 хиляди някъде им струвало. Това в Бургас преди три години, като сложиш и инфлацията и новите тарифи на майсторите...

# 5
Ориентировъчно около 60-70 000 ще са ви нужни за ремонта. Но и ако купите нов апартамент, пак ще има нужда от освежаване,обзавеждане. Да не говорим за лихвите по кредита. С новото жилище ще имате ипотека + необитаемо жилище за цялостен ремонт. А и казвате, че този е в Центъра - особено ако е в добрия център, си за служава ремонта според мен.

# 6
С такава квадратура в Пловдив около 60 000 преди 2 години. Но много зависи и дали ще се сменят нацяло  водопроводни тръби, ел инсталация, какви дограми, майстори, материали, какъв клас материали за подовете, баните, кухнята. Печки, съдомиялни. Отделно, че за добрите майстори се чака. Вижте дали  ако е в режим на етажна собственост има неотложни или предвидени ремонти на сградата.
Лично бих ремонтирала старото наследствено жилище. Ако решите да ремонтирате и вие участвате финансово, все пак пишете фактурите и на двамата.

# 7
Кой майстор дава фактура? На който е апартамента, той да плаща.

# 8
Има такива майстори, дават фактури и ддс начисляват. А за материалите и уредите няма проблеми от магазина. Права сте bubolina73, на който  е апартаментът , той да плаща. Но имам пред очите си подобен случай на роднински младеж, с усложнения после.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 03:23 от Dimana12

# 9
Много ви благодаря за отговорите! Той плаща всичко за момента, на мен малко ми остава да завърша и да започна работа и тогава ще помагам, но първо ще сключим брак. Simple Smile

Пропуснах да добавя, че в 2 от стаите има климатици, също има сравнително нови хладилник и печка, но това, което ме притеснява е, че кухнята е с онези старите мивки с плочки и ще иска много къртене. А и е доста мъничка и може да се наложи да къртим стена за да я съединим с трапезарията.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 04:04 от ivv00

# 10
Ремонта е по-евтин, но няма да имаш нищо от апартамента на твое име, дори и да сключите брак. Ако нещата отидат на юг, ще пиеш една студена вода.

Според мен, вземете се, пък тогава изтеглете кредит. Ново закупеното жилище ще бъде съсобственост и всичко, които градите ще бъде общо. Ако разбира се, може да си го позволите. И след време, може да направите ремонт на неговото жилище и да го давате под наем. Ще имате допълнителен доход.

# 11
  • Down south
Ремоделиране  на етаж в стара сграда (София център) излезе над 100К.

# 12
Ако харесате апартамент, бихте могли да си го купите, а наличният да давате под наем и да си помагате с ипотеката. С течение на времето, като посъберете пари, ще си му направите по-сериозния ремонт, било наведнъж, било на етапи.

Иначе парите ще отидат само за ремонта и едва ли в обозримо бъдеще ще можете да си позволите другата инвестиция, в която и ти да участваш.

# 13
Според мен трябва да ремонтирате стария. Една причина това, че е огромен, а другата, е че няма да взимате ипотека. Ако си закупите ново жилище най-вероятно ще е по-малко и ще има да го плащате доста време. Да не говорим, че има допълнителни разходи при нотариус, брокер и т.н. В момента жилищата са на много високи цени и стават все по-високи. Ние купихме преди 2 години и всички ни казваха да чакаме да паднат цените, но ето две години по- късно все още не са паднали, а дори се покачват и въобще не му се вижда края. Ако ние имахме собствено жилище нямаше да тръгнем да купуваме. Разбира се, ако не ви харесва и не желаете да живеете в старото е друг въпроса.

# 14
  • София
Ремонт на стария при всички случаи е по-разумен вариант. Той може да изтегли потребителски кредит за ремонта, ако желае. Също така, съветът ми за ремонта е да го приключите възможно най-бързо.

Общи условия

Активация на акаунт