Ремонт на стар апартамент или закупуване на нов

• 2 465
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
Нямам коментар.

# 31
Това вече е прекалено, наистина. Grinning Той плаща за абсолютно всичко друго, ремонти, ток, вода, телефони, храна… Живеем заедно откакто съм завършила гимназията и не се е оплакал за нищо, заедно сме още от ученическите си години и не го приемам, като “никакъв”, но тук се отклоняваме от темата. Нямаме никакви намерения да се женим и развеждаме, наясно съм, че това е непредвидимо и на всеки може да се случи, но дори да е така в никакъв случай няма да ме е яд за нещата, които съм купила, той е дал и продължава да дава много повече за мен, а и на мен ми е приятно да допринеса с нещо, дори малко.

# 32
  • София
Тук стои и още един въпрос: собствеността на апартамента, за да може да се отговори еднозначно. Не питам, просто давам на авторката още една тема за размисъл.

Хубаво е преди да се вземат решениея за големи инвестиции да се провери следното:
1. на чие име е апартамента - на приятеля на авторката или на родителите му. Ако е второто - сигурно ли е, че след ремонта няма да настъпи промяна в плановете за този апартамент, особено ако приятелят има братя и сестри.
2. Този апартамент с какви тежести върви - тоест - те ще живеят самостоятелно или ще се ползва зимата, например, от неговите родители/брат/сестра и т.н.  Понеже се спомена бутане на стени - това би ли било възможно чисто архитектурно и при собственост на родителите на приятеля - те биха ли били съгласни.
3. Как е локацията откъм удобства - щом предстои брак, то има значение близостта на детски градини/училища, големи магазини/малки магазини за пазаруване, доколко е безопасно и т.н. (Долен Лозенец е център, но и около Лъвов мост пак е център или около джамията/Паспортното).
4. Ако апартаментът е собственост на приятеля ѝ, тя сигурна ли е, че той би бил готов да загъбри този апартамент и да инвестира в ново строителство, особено сега при тези ненормални цени. Горещо съветвам авторката да изясни тази точка, защото може да остане неприятно изненадана и дилемата ѝ изобщо да не е дилема.

Пиша всичко това, защото пред ден четем теми в СО за подобни недоизяснени казуси и недоволна съпруга/снаха, че тя мислела едно, пък се оказало съвсем друго. Да се загробят 50-100 хил лева за млади хора в ремонт е много сериозна инвестиция, защото е голям минус и ако се появат усложнения, може да не е възможно да се тегли ипотека за собтвеност на младото семейство. В същото време, да се окаже, че апартаментът върви със сериозни тежести, които за младите са били уж очевидни, а да се окаже, че и за друг е било очевидно онова, което му изнася. Авторката - не ми отговаряй, но наистина провери горното, за да не страдаш на по-късен етап.

# 33
Присъединявам се към коментара на slanchezara. Наистина проверете как стои въпросът със собствеността, защото всичко е много хубаво и много романтично, докато не се появи родата да претендира за наследство.

Наблюдавах подобен спор между брат и сестра. Той я попита дали е съгласна той да се нанесе в наследственото жилище с жена си и децата й. Сестрата, омъжена и живееща на друго място, се съгласи. Момчето и жена му вложиха много пари в ремонт и обзавеждане и всичко беше чудесно докато сестрата не се разведе и каза, че отива да се нанесе с нейното дете. Накрая след две години разправии й платиха половината жилище на цена, от която не се приспаднаха разходите за ремонта.

# 34
  • Най-красивата страна
Направете ремонт.
Ако нямате достатъчно средства ,направете само най-необходимото,избягвайте да бутате стени.
Дограмата е много важна,банята,подовете-ако има паркет в стаите примерно може да се изцикли и лакира..

За мен е редно и момичето да участва,след като ще живее там.

# 35
  • София

Ама момичето ще живее ли само или ще има съсобственост? Тя може да участва, но с килимче, перденца, някоя хубава покривка, но ако не е в съсобственост, горещо бих я посъветвала да не участва. Особено не и преди да се сключи брак, защото тя е никоя - поредната приятелка на собственика.  И понеже изчетих и твоята тема за имената, не няма и ангажимент да кръщава на никого, но е хубаво и това да се изговори, написала съм го в предния пост като тежести.

Момчето ще ремонтира собствения си апартамент, придобит преди брака. Така че момичето няма собствност => няма какво да ремонтира.

# 36

Ама момичето ще живее ли само или ще има съсобственост? Тя може да участва, но с килимче, перденца, някоя хубава покривка, но ако не е в съсобственост, горещо бих я посъветвала да не участва. Особено не и преди да се сключи брак, защото тя е никоя - поредната приятелка на собственика.  И понеже изчетих и твоята тема за имената, не няма и ангажимент да кръщава на никого, но е хубаво и това да се изговори, написала съм го в предния пост като тежести.

Момчето ще ремонтира собствения си апартамент, придобит преди брака. Така че момичето няма собствност => няма какво да ремонтира.

Намирам много уместна забележката за името. Както и целия пост на slanchezara.

# 37
  • Най-красивата страна
Съсобственик може да е, ако даде примерно половината пари за жилището.

След като ще живее там е добре и тя да участва.
Да,не е нужно да купува плочки или ламинат.
Ок- килимче,перденце,а защо не някаква техника.
Заради собственото си самочувствие.Че и тя е допринесла за дома в който живее.

Нали щели да сключват брак.

И няма лошо първо да научи срещу какви условия е даден апартамента,
Въпреки че може и да няма такива.Примерно да е наследен от починали близки..

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 17:16 от Veronikaaa

# 38
  • София
Под "да участва в ремонта" аз разбирам, че от нея се очаква да инвестира в мебели, ламинат, дограма и т.н. Перденца и килимче - ОК, но това е по-скоро декорация, а не ремонт.

Именно, тя няма да даде половината от парите => няма да има собственост. Това означава, че дори и да са се съобразили с мнението ѝ при избора на спалня, килим, телевизор, кухня и т.н., това си е  на собственика. Техника - дребна такава, тостер, бързонагрявна кана и т.н, разбира се.

Колкото до допринасянето - тя ще допринесе. Ще участва в чистене, подреждане, ако бюджета е общ, фактически даже много повече ще участва.

Аз ще кажа и друго: нека първо да се оженят. Щото засега времето е бъдеще, дай Боже всичко да е по план, ама да не им мине котка път. Пък вече като потръгнат нещата - ще го мисли и със сигурност ще участва.
Пиша това, защото пред очите ми се разигра съседска сценка: родителите на момчето купиха апартамента, преди брака. Той - мамин и татков златен, не работи. Тя - работи като за трима, направи ремонта, като буквално го изгладува. И след 3 години, детето им нямаше 2 годинки ... се появи новата. Разбира се, изгониха мама, татко и младежа момичето, то пи една студена вода, с 300 зора взе поне креватчето на бебето и аксесоарите, всичко си остана за него. Та и затова - казвам на младите дами, да са особено внимателни, че и тук уж беше голяма любов, ама ей на, не било писано.

# 39
Пак почнахте като в една друга тема, сакън някой да не се мине. Прочетете, момичето си е написало какво ще бъде. От години живее на издръжка на момчето, нищо няма да ремонтира, иска да допринесе с мебели за спалнята. Като чета някои хора ми става ясно защо младите не се женят и не влизат във връзка, то такъв егоизъм и страх да не се минат не знам как няма да разбие всяка започнала връзка.

# 40
  • София
Черна станция, това, което описах е единия случай. Нагледах се на много. Sad
И тук не говорим да се мине, разбира се, авторката е свободна да направи каквото пожелае.

И пиша това от позицията на човек, който беше в същата ситуация на авторката, но с апартамента. Не съм взела на бъдещия ми съпруг нищо. Вече когато купихме общо жилище, като семейство, делене не е имало.

# 41
  • Най-красивата страна
Тя може да чисти и подрежда,ама друго е самочувствието,като знае,че и тя има нещо в този дом.

А ако човек тръгва да се жени с нагласата ,,да не се мине,, и мисли какво ще вземе при раздяла,то по-добре е въобще да не се жени.

# 42
Дори и да се ожените, този апартамент е придобит преди брака и ти няма да имаш и една прашинка от него.
Каквото и да купуваш бъди с нагласата, че го подаряваш. За да бъдеш честна към момчето, можеш да изчислиш какъв наем и разходи би плащала ако живееш сама и такава сума да вложиш в имота му. Пък като си стъпиш на краката помисли за собствено жилище.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 20:47 от Tina*

# 43
Аз и не съм искала да имам част от неговият апартамент. Satisfied Нито ще тръгна да си броя парите за това, което съм купила и да си ги искам, ако се разделим…

# 44
Аз и не съм искала да имам част от неговият апартамент. Satisfied Нито ще тръгна да си броя парите за това, което съм купила и да си ги искам, ако се разделим…

Правилно, поздравявам те за мисленето Simple Smile
Тук някои толкова тънки сметки правят, че оправдават вица за двата най-големи страха на българина - да не настине и да не се мине.

Общи условия

Активация на акаунт