Ремонт на стар апартамент или закупуване на нов

• 2 473
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
Много ни харесва стария апартамент, наистина е широк и локацията е супер. Четейки мненията все повече клоня към ремонт, най-вероятно той ще изтегли кредит, при всички случаи ще е по-малка сума, отколкото за нов. Единствения минус е, че е в стара сграда (тухла, не панел), а на мен ми се искаше в нова.

# 16
  • София
Новите сгради имат много недостатъци. Най-малкото е, че локацията ще е много компромисна.
Оня ден бях на гости в Овча Купел 2, нова сграда. Ами честно казано, на два пъти се загубих - само блокове и мъгла.

# 17
Koгато почнеш да работиш и да печелиш и да бъдеш равностойна, тогава си купете нов, който да е и на двамата. Сега, както гледам, по-добре си оправете този. Някои се притесняват, че при раздяла ще останеш с нищо, ама то като гледам ти няма и да влагаш сериозни суми, та изобщо няма да си капо и не го мисли.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 11:15 от Черна станция

# 18
И от мен един глас за ремонт. Ново строителство с тази квадратура ще ви струва много пари и отделно за обзавеждане.

# 19
Старите сгради в центъра имат много предимства, но имат и някои недостатъци, за които трябва да помислите и да вземете предвид.

Първо и основно: от кога не са сменяни водопроводни тръби и тръбите на парното (ако има централно отопление)? В какво състояние е електрическата инсталация? Съседите склонни ли са да инвестират в ремонт и подмяна? Това са два много ключови момента преди ремонт - защото истината е, че колкото и да инвестираш в собствения си имот, ако сградната инсталация не е читава, а съседите - безотговорни, може да предстоят много неприятни изненади. 

Друга тема, по която може да помислите, е ширината на стълбището и наличието или липсата на асансьор. Млади хора сте, след време като имате деца, не е никак маловажно дали и как ще се качва и сваля количка. За мен например беше много важно навремето да съм абсолютно мобилна с децата, да мога да излизам и да се прибирам спокойно, без да мисля всеки път как да качвам бебето, количката, чантите.

Има ли къде да паркирате също е важна тема в центъра.

Останалите неща са лесно поправими, или поне се свиква с тях. Но тези трите, са много важни и трябва добре да ги обмислите.

# 20
Присъединявам се към мненията за ремонт на старото жилище. Оттам насетне дали ще го давате под наем или ще живеете там е въпрос на моментните Ви нужди. Потърсете майстори да Ви направят оферти и след това преценете кое как да правите.

Но приятелят Ви сам да го финансира. Вие като почнете работа, помислете за закупуване на Ваше собствено жилище, ако нямате такова. Дали ще пристъпите към купуване И на общо жилище е отделен въпрос и е за бъдещето.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 15:51 от Rebel Rebel

# 21
  • There I was on a July morning
Определено вариантът с ремонт на старото жилище е по-изгоден, а и квадратурата му е голяма. Ако и локацията ви харесва, не виждам причина да теглите ипотечен кредит. Освен това, споменавате, че нямате достатъчно пари за ремонт, а за заема ще ви трябва и голям процент самоучастие. За нов апартамент ще имате разходи по сделката, данък, цената на имота + довършителни работи, ако го купите на шпакловка и замазка.
За стария апартамент е важно в какво състояние са конструкцията на сградата, инсталациите и покривът, но вие ще ги проучите тези неща.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 19:37 от Скубиду

# 22
Който се е сблъсквал с ремонт на апартамент в последните 1-2 години знае много добре какви са цените за всички дейности, от дограма и шпакловане до бани и мебели. Всичко обаче зависи от вкуса ви, защото има хора, които предпочитат поръчкови мебели с качествени плоскости, по размер да паснат точно в определено пространство, а други си купуват цяла спалня с гардероби и тоалетки от Виденов за 1000лв общо.
Особеното, което може би не се споменава е, че дори и да вземете нов апартамент, той също има нужда от довършителни работи, които до някаква степен се препокриват със стария имот на около 60%. Няма да сменяте дограма, няма да сменяте ВиК и Електро, обаче ще имате настилки, бани, мебели, електроуреди, а това си е сериозно перо.
Аз винаги бих избрал старото пред новото и доста пъти съм го избирал и не съжалявам. Новото строителство за съжаление е един красив подарък в красива опаковка, но вътре крие куп изненади, които в годините ще никнат като гъби.

# 23
Koгато почнеш да работиш и да печелиш и да бъдеш равностойна, тогава си купете нов, който да е и на двамата. Сега, както гледам, по-добре си оправете този. Някои се притесняват, че при раздяла ще останеш с нищо, ама то като гледам ти няма и да влагаш сериозни суми, та изобщо няма да си капо и не го мисли.

Именно, аз не се уточних какво имам предвид под това, че ще “помагам”, но Вие ме разбрахте. Като е готово вече и стане време за мебели искам аз да купя и обзаведа спалнята по мой вкус и общо взето ще “помагам” с декора, килими, пердета…
Днес ходихме да видим апартамента, аз последно го бях виждала преди 2 години и има много потенциал, холът е доста голям и смятам, че дори може трапезарията да стане хол, а холът да го направим голяма спалня с дрешник и да имаме 2 отделни стаи.

# 24
Какви мебели ще плащаш в чужда къща? Апартамента си е негов, да си плаща мебелите, ти може само да ги избереш.

# 25
Какви мебели ще плащаш в чужда къща? Апартамента си е негов, да си плаща мебелите, ти може само да ги избереш.

Ееее, това вече е прекалено. Той дава апартамент, той плаща ремонта, тя защо да не плати едни мебели за 5000 лева? Нали ще живее там?  То бива, бива, ама тук вече ми е съвсем непонятна тази дребнава пресметливост.

П.П.
Пък и нахално и нагло е - няма да дам и стотинка, ама ще избирам...

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 21:57 от Черна станция

# 26
Защо да дава пари, те не са семейство, не и е мъж, а приятел, т.е. никакъв.

# 27
Е ако толкова не му е никаква, да вземе пък наем да му плаща понеже ще живее там... Grinning

# 28
Защото ще живее там. Ако беше под наем колко щеше да плати за година? А сега няма да плаща. Освен това каза, че ще се женят. Или чак след брака да дава? Не знам, просто съм ошашавена. После върви обяснявай, че жените не били меркантилни и пресметливи.

# 29
Ще се женят, не е женени. Една сгодена имаше тема как да си вземе покъщнината.

Общи условия

Активация на акаунт