НГДЕК

• 135 667
  • 788
  •   1
Отговори
# 540
  • гр. София
Здравейте ! В очакване на утрешното класиране за пети клас, все още съм в чуденка относно избора на първи чужд език. Дъщеря ми е изучавала английски език в училище и в школа ( ще продължи и следващата година в школата). Ако изберем различен от него език като чужд, дали няма да и е голям стресът, и с изучаването и  на Латински език( до колкото разбирам ще го изучават от пети клас). Чуждият език от А-Б ли го почват или продължават от нивото достигнато в 4-ти клас? Благодаря предварително! Simple Smile

# 541
  • София
Чуждия език започват от начало, така че няма смисъл да записвате английски. Латински имат 1ч седмично, няма да се натовари с него. Моята дъщеря я записах с немски, който тя беше учила до 4ти клас и го отчитам като грешка.

# 542
при мен подобна чуденка за гимназията. но там почват латински, старогръцки... чудя се дали да заложа и аз на познатото - английски или него в школата, а в училище друг. на кои езици им организират най-интересни посещения извън БГ?

# 543
  • sofia
Екскурзиите в чужбина нямат нищо общо с изучавания съвременен език. Ходи се, за да се учи история и култура. Само посещението във вила Фалкониери в Италия е за учене на древни езици, не на съвременни.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 18:07 от мирта

# 544
аз съм с впечатление от отворени врати и информация в сайта, че екскурзиите са различни в зависимост от езика. напр руските в москва, английските в нидерландия и др. не е ли така?

# 545
  • sofia
Не е така, всеки, който има желание, отива на екскурзия. Синът ми не учи руски, но ходи на екскурзия в Русия. Международните екскурзии са за всеки випуск някоя. В 8-ми клас след подбор в представянето по латински, се ходи в Италия да се учи латински във вила Фалкониери. В 9-ти клас екскурзия до Русия, в 10-клас екскурзия до Гърция(Древна Елада), в 11-ти клас трябваше да ходят по традиция в Рим, а в 12-ти клас - мисия Великоморавия, по стъпките на Кирил и Методий. Това са традиционните екскурзии, които правят за всеки випуск по класове. На тези екскурзии се ходи по музеи, учи се история и култура.
Само за  обмена на ученици с Нидерландия се явяваха на прослушване по английски език. Но не беше задължително да го учат в училище, то и випускът на сина  няма паралелка с  английски език или руски.

# 546
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
при мен подобна чуденка за гимназията. но там почват латински, старогръцки... чудя се дали да заложа и аз на познатото - английски или него в школата, а в училище друг. на кои езици им организират най-интересни посещения извън БГ?
Голямата завърши преди ... 3-4 години Simple Smile Заложи на друг език - френски учеше в НГДЕК, но в 11 и 12 клас записа профил английски език. И за френския си ходеше във Френския институт 3 години събота и неделя. Изкара си Делф за френския и Кембридж за английския.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 18:43 от Почти безобидн@

# 547
Излезе класирането за 5 клас!

# 548
Честито на приетите петокласничета Simple Smile

Мирта, много полезно, благодаря!

# 549
След еуфорията е ред на въпросите и притесненията от организационен характер за бъдещите петокласници.За нас лично местоположението на училището е много далеч и трябва да организираме транспорт.В източните квартали сме и по конкретно в Мусагеница и се чудим самосиндикално ли да се спасяваме или да се организираме нещо с други семейства наоколо.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 20:45 от pamcho

# 550
Pamcho, и моите деца са приети в НГДЕК 5 ти клас, а сме от Младост 1. Доколкото знам има училищен транспорт. Иначе, ще се организираме.

# 551
kbozhinova, супер

# 552
Здравейте, записахме детето в 5 клас, поръчахме униформа, обаче май поръчахме по-малко блузи от нужното - следи ли се стриктно кой носи униформа и кой не - в старото училище имаше големи разправии ако някой идваше без униформа

# 553
Здравейте, и аз съм на мнение, че е по-добре  детето да започне в пети клас да изучава нов език, след като с английския ще продължава в школата.Но пък кой език да изберем?Голямо чудене-един ден е италиански, после испански, а вече и немски се прокрадва.Кое беше водещото при вас при избора на езика?

# 554
вижте нивото на езика в училище колко се учи, мотивирани ли са преподавателите, това е най-важното.

Общи условия

Активация на акаунт