НГДЕК

 • 128 832
 • 788
 •   2
Отговори
 • Мнения: 8
Здравейте майки и таковци,

От днес съм във форума на този хубав сайт.
Като всеки родител и аз си имам моите притеснения. Имам син - седмокласник, който иска да кандидатства в НГДЕК тази година.
Влизам редовно във сайта на училището, но има неща които бих искала да споделите, ако Вашето дете/ деца са учили там.
Споделете, моля, Вашите впечатления и дайте някакви препоръки- ако имате такива, към нас, бъдещите ученици там / или поне е надяваме да сме от тях..Simple Smile/. Да ходим ли на предварителните курсове към училището /май-юни/, какво да направим за успеха при кандидатстването?
Благодаря предварително на всички Ви и желая хубав ден!

Поздрави,
Цвети

# 1
 • Мнения: 7 263
Темата е интересна за мен и ще следя с интерес. Синът ми макар и в 5-ти клас проявява интерес към това училище и следя всичко свързано с него.
Иначе от миналата година там учи наше близко дете и то и родителите са категорични, че училището е прекрасно и че е най-добро за детето им.
Според тях обучението е на ниво, отношенията както между самите ученици, така и на преподавателите към учениците и прекрасно и предразполага към твроческо мислене и изяви.
Езиковата подготовка е силно застъпена.

# 2
 • Мнения: 65
Ъъъъм НГДЕК е училището с историята...нали? newsm78

# 3
 • Мнения: 3 367
Възпитаник на гимназията съм,завършила преди 15 години (оле). Само добро мога да кажа макар с доста задна дата,на това у-ще дължа много-верни другари до днес,трайни интереси в области различни от работата ми. Нямам идея как седят нещата днес, но г-жа Тончева още е директор доколкото знам,което ме кара да мисля че нивото се пази. Образованието е/беше доста пъстро,аз после учих не хуманитарен у-т за разлика то 99.5% от съучениците ми (100% влязохме в добри у-ти) и оцелях съвсем достойно макар че много не ни напъваха с точни науки в гимназията.

# 4
Ами в момента уча в НГДЕК,тъй че,ако има нещо конкретно,което ви интересува,може да питате.Относно курсовете:може да минеш и без тях,но според мен са страшно полезни.Дават възможност да свикнеш със сградата и обстановката,срещаш много преподаватели от гимназията,разяснява ти се изкючително подробно техническата част на изпита.В допълнение,обикновено поне един или два дена от курса се провеждат през учебно време(отнася се за тези,които се запишат на сутрешните курсове) и това дава шанс да видиш атмосферата в училището,както и да се запознаеш с много ученици.За повече информация непременно посетете форума на гимназията.  http://ngdek.ludost.net/forum/
Относно учебните дисциплини...латински от 8 клас,старогръцки от 9,старобългарски от 10,ча
сове по Култура,много засилено обучение по история.Просто няма нужда от повече коментар,д
ава страхотни знания.Преподавателите са невероятни и определено достойни за уважение.Голяма част от тях са възпитаници на гимназията.
Точните науки са на заден план,но това не пречи да има много доктори,завършили гимназията.Учителя ни по химия например е от първият випуск..Ходи се на много екскурзии в страната и в чужбина.
Районът на училището е малко забутан,но стига да има желание,има и начини за транспорт. Wink
Доста е тежко като учене,да.Обаче в никакъв случай невъзможно. Simple Smile
Гимназията не е много голяма и почти всички се познават.Има изключителен дух и традиции,които няма как да се усетят,ако не си част от училището.На мен лично НГДЕК ми донесе едно такова много специално чувство,че съм на мястото си,сред свои...Ако има още нещо питайте. Grinning

# 5
 • Мнения: 8
Благодаря на всички Ви, които отговорихте дотук на темата за НГДЕК.
Обяснима е тревогата и притесненията на една майка, когато детето й се е насочило към такова елитно и единствено по рода си/ в страната ни/ училище.
Според мен най-важното нещо е майката /родителя/, да прецени реално възможностите на детето си, и не на последно място самото дете да има възможно най-реална предства за силите си и възможностите - като знания, обща култура, умения, възпитание и т.н.
Аз съм горда с дете, което от 1 клас още чете много- не защото го карам, а защото той има потребност от това и търси четива .
Когато наскоро го попитах какво искаш да ти купим със спестените ти 40 лева, знаете ли какво ми отговори- енциклопедия...
Не е "зубър", не е отличник, но е изключително хуманитарен тип дете...затова и много се арадвах на избора му, насочен от г-жа Миркова от школа Софроний, която посещаваме събота и неделя.
Ще бъда благодарна за още подробности и мнения...
Хубав ден на всички !

# 6
 • Мнения: 2 414
И двамата ми братовчеди са учили там-единия в момента е 11 клас,а другия завърши преди 10 години.
Мнението на големия е,че училището вече е позападнало,а по-малкия непрекъснато се оплаква,че ги "стягат" предимно по латински и старогръцки. Thinking Като прибавим и местоположението на училището. #Crazy Ходила съм  само няколко пъти и нямам намерение да повторя,не знам кой е решил да сложи едно елитно училище буквално на края на света. ooooh!
Малко се отплеснах от темата,но все пак мнението ми е,че знанията,които детето получава в училището са по-скоро за обща култура.Не виждам никаква ползва в днешно време да се набляга на мъртви езици. newsm78 Да,вярно е,че те са в основата и след това всички езици се учат по-лесно,но е по-добре да учиш в езикова гимназия,защото когато излезеш ще владееш езици  с което може да работиш.

cvetim ,извинявай за негативния си пост,просто казвам гледната точка тта ученик в 12-ти клас,а и както казах имам лични впечатления. Simple Smile

# 7
Аз в момента съм осмокласничка в НГДЕК и мога да кажа само добри думи за училището,преподавателите и учениците!Поздравявам авторката на темата за това,че синът й се е ориентирал към едно наистина елитно и престижно за завършване училище.За приемането-курсовете са полезни,макар че аз не ги посещавах-все пак запознаваш се със сградата и с някои учители и ученици.Иначе в дните на самите изпити-без притеснение.Има избор между три езика-английски/немски/френски и освен това си учиш латински,старогръцки и старобългарски,обучението по култура и история е много сериозно и се придобиват страхотни знания и умения за логическо мислене.Изобщо атмосферата в училище не може да бъде сравнена с тази в някое друго училище според мен.Често се правят контролни-страшно много при това.И ниските оценки не бива да притесняват детето ти,ако бъде прието-просто изискванията на учителите са високи и често се остава на поправителни изпити.Ако не е спортна натура в началото в часовете по физкултура ще му бъде тежко.
Ако има още нещо,което би искала да знаеш питай,ще ти кажем.

# 8
 • Мнения: 3 367
Redица мои колеги направиха великолепни кариери в Бг и по света с древни езици/ история. Другите като мен попиха светоглед, ценности,усещане за съпричасност и специалност в най-добрия сми на думата с които ,смея да твърдя, приятелите ми от англ и френска гимназия  не можеха да се похвалят.
Ако детето иска - не мисля че биха му отказали да поседи в някои часове да види за какво баш става дума,преди мнооооого години позволяваха и за нас с майка ми това което чухме и видяхме беше решаващо да се "навием".

# 9
 • Мнения: 118
Записвам се и аз да следя темата, тъй като и дъщеря ми се е насочила да кандидатства в тази гимназия. Имам няколко въпроса относно тези курсове- в у-щето ли се провеждат, кога се провеждат и орентировъчни цени на курса.

# 10
Записвам се и аз да следя темата, тъй като и дъщеря ми се е насочила да кандидатства в тази гимназия. Имам няколко въпроса относно тези курсове- в у-щето ли се провеждат, кога се провеждат и орентировъчни цени на курса.
Да курсовете се провеждат в училището.По български и история са-провеждат се за пет дни.В събота и неделя са само сутрин от 8 часа,а през седмицата има две групи-сутрин и следобед.Добре е детето да каже дали ще пише преразказ или съчинение и какви теми по история си е избрало.За тази година не знам,но миналата курсовете струваха 120лв. по български и 150лв. по история.

# 11
 • Мнения: 8
Много се радвам, че всички вие, отговорили на темата за НГДЕК, се включихте и присърце обсъждате с мен и другите родители тази важна за нас тема.
Бих искала да ми кажат, в момента учащите :
 1. На смени ли учите и кога започват и свършват часовете. Имате ли извънкласни форми на обчение- клубове, кръжоци, секции по интреси, спортове и др.?
 2. Има ли промени в конспекта по история и обща култура? - в последните 2-3 години?
 3. Как протича изпита по история и обща култура? - споделете своя опит в приемния изпит, моля.
Благодаря Ви!

# 12
Много се радвам, че всички вие, отговорили на темата за НГДЕК, се включихте и присърце обсъждате с мен и другите родители тази важна за нас тема.
Бих искала да ми кажат, в момента учащите :
 1. На смени ли учите и кога започват и свършват часовете. Имате ли извънкласни форми на обчение- клубове, кръжоци, секции по интреси, спортове и др.?
 2. Има ли промени в конспекта по история и обща култура? - в последните 2-3 години?
 3. Как протича изпита по история и обща култура? - споделете своя опит в приемния изпит, моля.
Благодаря Ви!

1.В гимназията се учи само първа смяна.Сутрин часовете започват в 8 часа и свършват в 13:45.
Значи има спортни секции-волейбол,футбол,баскетбол.Има и благотворително дружество.В момента едно момиче от А клас се оптива да организира философски кръжок без учител.
2.Доколкото знам няма промени.В официалния сайт го има конспекта детето си избира и си пише темите и ги научава.
3.Значи устния изпит се провежда в кабинета на директорката.Комисията се състои от трима души-Г-жа Тончева,някакъв професор от СУ и Г-н Огнян Радев,който преподава култура в 10 клас.Когато приключи изпитването на един ученик директорката звънва с едно звънче и в стаята отива,който е наред.Ти предварително си си изтеглил по една тема от твоите,имал си време да си напишеш план и можеш да си поглеждаш от него,но по малко.Питат те как се казваш,от кой град си и така.Почваш да говориш-със сигурност няма да те изслушат докрай,по-скоро ще ти зададат някой въпрос по темата.И общо-взето е това.Най-важното-без притеснение!

# 13
 • Мнения: 8
Здравейте майчета,

само за информация...посещавайте форума на НГДЕК-сайта и другите форуми с мнения за тях. Има доста интересна информация...
Хубав е да сме информирани, нали?...Simple Smile))
Хубав ден на всички Ви!

# 14
 • Мнения: 53
Моето мнение за НГДЕК е много добро. Нестандартно училище, с интересни преподаватели, и подбрани деца.

Ако трябваше да избирам бих предпочела НГДЕК пред СМГ примерно.

Познавам много деца - а и сега колеги - които са завършили НГДЕК. Училището създава много културни, и приятни хора - които могат да 'говорят' на латински език!!!:)

Общи условия

Активация на акаунт