Отговори
# 90
......Малко шишенце /за да е гърлото му с по-малък диаметър от топчето/ топваш в какао и след това леко притискаш шишенцето към топчето, докато се оформи пънчето.
Това е  Hug
Или капачка от някакво спрейче също върши работа  Grinning

# 91
майчета,макар че пак няма никои,да ви попитам-днес направих мусака само че в тенджерата варена,представям си я като супичка за детето. Но дали ще е уместно да я застроя с мляко или с яйце или нещо такова,или да я сгъстя с брашънце,кажете че само до тенджерата с водата ми стигна фантазията Mr. Green

# 92
  • София

Аз напоследък също я правя в тенджера -( синът ми я харесва така повече)
но слагам малко вода.Според мен я сгъсти с  брашно.

# 93
В минала тема питах как се прави капама.Е,направих я.Стана много вкусна и благодаря за рецептите  bouquet

# 94
# 95
  • Кьолн
Момичета , моля кажете ми как се прави тази мусака в тенджера? Моята фурна е развалена и само на котлона готвя. А така искам да направя мусака.

# 96
Момичета , моля кажете ми как се прави тази мусака в тенджера? Моята фурна е развалена и само на котлона готвя. А така искам да направя мусака.

Рецептата е на Галя

Цитат
Ето и Варена мусака:
1 кг кайма (смес), 1 кг картофи, 1 глава целина, 1-2 моркова, 1 голяма глава лук, 60 мл олио, 1 лъжица червен пипер, магданоз ,черен пипер, сол

Целината, морковът и лукът се настъргват на ренде (може и много ситно нарязани), задушават се в олиото с малко вода до омекване. Прибавя се каймата, разбърква се, добавя се червеният пипер и по желание черен пипер,  картофите на кубчета и се долива вода да се облее сместта. Вари се на тих огън. Когато стане готова, се наръсва с нарязан магданоз.

И по тая рецепта става вкусна. Правила съм я така и после съм я запичала, но не е задължително

# 97
  • Кьолн
Лабрекс, много ти благодаря за бързия отговор!  bouquetНепременно ще я направя

# 98
Сигурно хиляди пъти сте обсъждали това как се работи с желатин.И аз съм чела и тук и указанията върху етикета и не става,и не става.Днес реших да направя торта с желирани плодове отгоре.всичко вървеше добре-набъбна,разтворих го на водна баня и когато залях всичко попи в тортата.На вкус е страхотна  и на вид я докарвам,но не е това което исках.Къде греша?На литър сироп сложих 3 желатина и пак не се сгъсти.Изчаках да се охлади,но не много,защото м беше страх да не стегне пък много и после да не мого да го разлея върху плодовете.

# 99
Сигурно хиляди пъти сте обсъждали това как се работи с желатин.И аз съм чела и тук и указанията върху етикета и не става,и не става.Днес реших да направя торта с желирани плодове отгоре.всичко вървеше добре-набъбна,разтворих го на водна баня и когато залях всичко попи в тортата.На вкус е страхотна  и на вид я докарвам,но не е това което исках.Къде греша?На литър сироп сложих 3 желатина и пак не се сгъсти.Изчаках да се охлади,но не много,защото м беше страх да не стегне пък много и после да не мого да го разлея върху плодовете.
Аз откакто си преписах тези упътвания за работа с желатин,вече нямам гафове....Не помня кой даваше съветите...Но ето какво съм си копирала дословно;

КАК СЕ РАБОТИ С ЖЕЛАТИН

1.   Забъркваш си основната смес (крем, пълнеж за торта и пр.) Важно е да ти е готова, за да не изпуснеш момента, когато се слага желатина (температурата)
2. В половин каф.чаша ХЛАДКА (не студена, не топла) вода (това са мерките за 2 желатина) изсипваш пакет4етата и чакаш да набъбне на гранулки (изглежда като прозра4ен грис като набъбне)
3. На водна баня , на СЛАБ огън, слагаш желатина, като можеш да добавиш още около 1/2 ч.ч. вода (ина4е после много бързо ще се сгъсти и няма да стане)
4. След като стане на гъст хомогенен сироп (като този за баклава) го сваляш от огъна. Много е важно да е на слаб огън и желатина ДА НЕ ЗАВИРА.
5. Оставяш го да се охлади, като го проверяваш да не по4не да желира. Можеш на пръста си да пробваш- сместа трябва да е приятно топла, не гореща.
6. С НЕПРЕКЪСНАТО бъркане го прибавяш към основната смес. Хубаво се разбърква, за да не се точи на конци. ОСновната смес НЕ ТРЯБВА да е студена.
7. Веднага слагаш в камерата или хладилника. По принцип аз първо за 10-ина минути винаги слагам в камерата, за да стегне веднага желатина и после местя в хладилника.

Уточнявам за грамажите, да не стане объркване

1. Съотношение 1 желатин : 250-300 мл. течност се използва за силно стягане, като украса на торта.
     2. Съотношение 1 желатин : 500 мл.течност се използва за крем - когато самото желирано "нещо" е тялото на тортата или крема - никой не обича жилаво "основно".

# 100
Благодаря много! Hug
Другата седмица ще пробвам стъпка по стъпка,указанията които ми даде.Дано този път успея. Peace

# 101
  • София
Мусака понякога правя и в херметическата тенджера/ естествено без заливка Wink/, става много вкусна.  Peace

# 102
Здравейте. Simple Smile
Бих искала пак да се възползвам от вашите познания и умения.
Как се приготвя плънка за пълнено пиле с гъби и ориз?
Благодаря предварително!  bouquet

# 103
Здравейте. Simple Smile
Бих искала пак да се възползвам от вашите познания и умения.
Как се приготвя плънка за пълнено пиле с гъби и ориз?
Благодаря предварително!  bouquet
Задушаваш 1 глава лук,прибавяш нарязаните гъби.Когато се позадушат,добавяш ориза.Когато ориза поеме от течността ,която са пуснали гъбите и се понадуе,махаш от котлона,добавяш 2-3 щипки черен пипер,сол,магданоз(по желание може и малко джоджен да се сложи).Объркваш добре,пълниш пилето,зашиваш.Самото пиле го посоляваш ,натъркваш го с червен пипер и олио и го бухваш в йенска тенджера(вътре слагаш 1 ч.ч. вода и малко парче масло,колкото половин кибритена кутийка) с капак във фурната.

П.П.  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 104
Аз още повече. Heart Eyes Много ти благодаря. Hug Hug Hug Hug Hug

Нямам такава тенджера. Може ли в тава?

И още нещо, ако може да питам? Гъбите по пазара или от буркан?

Общи условия

Активация на акаунт