Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 юни 2004, 23:43 ч.

Синьо сирене

  • 12 921
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Теди, напиши за тирамису-то и неговата история, че и на мен ми е много любимо, та ще ми бъде интересно.
 Роза, случайно да знаеш как се прави kase (нямам точки за "а") торта?

# 16
  • сред цветята
  • Мнения: 3 030
Цитат на: bomboto
Теди, напиши за тирамису-то и неговата история, че и на мен ми е много любимо, та ще ми бъде интересно.
 Роза, случайно да знаеш как се прави kase (нямам точки за "а") торта?


Имам една рецепта, неЗнам дали това имаш предвид.

Каеsе Kuchen
За тестото
300 гр. брашно
100 гр. Захар
1 пак. ванилова Захар
1 яице
приЗа сол
200 гр. малсо

300 гр. иЗвара
4 яица
125 гр. Захар
25 cl мляко
1 малка кофичка сметана (около 200 гр)
50 гр. нишесте
25 гр. брашно
ванилова Захар
кората на лимон

Тестотосе приготвя от продуктите и се оставя За 1/2 или 1 час в хладилника. след това се раЗточва. В една купа се смесват иЗварата с жътъците и Захарта. Брашното и нишестето се раЗбъркват в млякото и се прибавят към останалите продукти. Накрая се прибавят и сметаната, ванилията и кората от лимон.
Белтъкът се раЗбърква, докато се стегне хубаво и внимателно се прибавя към останалата смес. Сместта се иЗсипва върху тестото и се пече на силна температура около 30 мин.
След като се иЗпече тортата се поръсва с пудра Захар.


Cheese Cake

За тестото
200 гр. брашно
125 гр. масло
50 гр. Захар
1 жълтък и лимомена и портокалова коричка.

За крема
75 гр. масло
100 гр. Захар
1 ванилова Захар
800 гр сирене Филаделфия
5 с.л. прясно мляко
2 яица

Приготвя се тестото от продуктите и се оставя За около 1 в хладилника. След това се раЗточва половината в формата. Надупчва се многократно. След това се пече около 15 мин. в предварително Загрята фурна на 200°. Оставя се да иЗстине.
За крема се раЗбъркват маслото, Захарта, ваниловата Захар, после се прибавят сиренето, млякото, малко кора от портокал и лимон, 2 жълтъка и 2 с.л. брашно.
Останалото тесто се раЗточва и от него се оформя страничния ранд. След това се иЗсипва крема. В предварително Загрята фурна се пече първо 10 мин. на 200°, след това 1,5 ч. на 150/175°. След това се оставя около 2 часа мна студено. Поръсва се с пудра Захар.

# 17
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Дааа, мисля, че за това става въпрос, много ти благодаря. Ама как изместихме темата за синьото сирене Confused

# 18
  • Monaco di Baviera
  • Мнения: 545
Аз поне съм голям фен на Kaesekuchen и от няколко седмици съм на вълна да се науча да го правя сама.  Stuck Out Tongue
Пиша ви рецептата с която получих за сега най-добър резултат Grinning  Grinning  Grinning
Стана много лесно и вкусно

Kaesekuchen

За тестото:

125 гр. Масло
125 гр. Захар
250 гр. Брашно
1 ч.л. Бакплувер
1 яйце
щипка сол

За пълнежа:

1 яйце
150 гр. Захар
2 ч. ч. прясно мляко
1 пакетче ванилов пудинг (Др. Оеткер например)
1 Ванилия
1/2 ч.ч. олио
500 гр. Извара


От маслото, захарта, яйцето, щипката сол, бакплувера и брашното  се омесва меко тесто, оставя се за около 30 мин. в хладилника. Във форма за сладкиш /тавичка се разстила тестото, като се повдига по стената на формата около 3-4 сантиметра.

Продуктите за пълнежа се разбъркват добре и се изсипват в тавичката. Пече се около час, в предварително загрята фурна на 180° C. Оставя се да изстине във фурната.

# 19
  • Мнения: 1 498
Чакайте сега. Този кайзеркучен ли е как му казвате на немски и тирамисуто едно и също ли са?

Историята за него е следната. Този сладкиш е бил измислен като състоящ се от съставки, които увеличават в мъжката потентност и разпалват желанието, а същевременно са лесносмилаеми;). А именно- какао, коняк и крем (не си спомням от какво се правеше). По този повод тирамисуто се е сервирало на господата клиенти на публични домове в Италия. Та оттам е дошло на нашата трапеза.

# 20
  • Monaco di Baviera
  • Мнения: 545
Цитат на: Теодора
Чакайте сега. Този кайзеркучен ли е как му казвате на немски и тирамисуто едно и също ли са?

Историята за него е следната. Този сладкиш е бил измислен като състоящ се от съставки, които увеличават в мъжката потентност и разпалват желанието, а същевременно са лесносмилаеми;). А именно- какао, коняк и крем (не си спомням от какво се правеше). По този повод тирамисуто се е сервирало на господата клиенти на публични домове в Италия. Та оттам е дошло на нашата трапеза.


 Laughing  Laughing  Laughing кайзеркучен ... хи хи на английски така ли се чете, това си е буквално преведено cheese cake
А на български как ли му казват Confused:
Няма  нищо общо с тирамису Laughing
Май трябваше да пуснем отделна тема Rolling Eyes

# 21
  • Мнения: 1 498
Абе и на мен ми стана смешно и затова така го написах. Иначе от немски не вдявам даже и името да си напиша. Хареса ми как звучи;). Да темата се измести за всякакви сиренени, тирамисуви и чийзкейкови вкусотии.
Аз подозирам Роза в голям кулинарен професионализъм, но и ти май ще се присъединиш в тази категория. Ама много си глезите тези мъже бе хора! То затова такава слава им се носи на българките!  Ще взема да си взема бележка.Wink

# 22
  • Мнения: 1 533
Цитат на: Теодора
Абе и на мен ми стана смешно и затова така го написах. Иначе от немски не вдявам даже и името да си напиша. Хареса ми как звучи;). Да темата се измести за всякакви сиренени, тирамисуви и чийзкейкови вкусотии.
Аз подозирам Роза в голям кулинарен професионализъм, но и ти май ще се присъединиш в тази категория. Ама много си глезите тези мъже бе хора! То затова такава слава им се носи на българките!  Ще взема да си взема бележка.Wink


Вземи си бележка Теди и разчупи малко английската традиция, стига с това месо с картофи, задушени зеленчуци и грейви сосове, минестроне супи и друго не се сещам.
Я му врътни една кавърмичка, мусакичка, тараторче и му събери очите Crazy   food002

# 23
  • сред цветята
  • Мнения: 3 030
Цитат на: Теодора
Абе и на мен ми стана смешно и затова така го написах. Иначе от немски не вдявам даже и името да си напиша. Хареса ми как звучи;). Да темата се измести за всякакви сиренени, тирамисуви и чийзкейкови вкусотии.

Ох, Теди иЗвиняваи. ТеЗи рецепти трябваше да ги дадем в нова тема, обаче аЗ въобще не се Замислих. Embarassed  Embarassed  Embarassed

Цитат на: Теодора

Аз подозирам Роза в голям кулинарен професионализъм, но и ти май ще се присъединиш в тази категория. Ама много си глезите тези мъже бе хора! То затова такава слава им се носи на българките!  Ще взема да си взема бележка.Wink

Ами, ти пък сега не преувеличаваи... Wink

# 24
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Ами тя всъщност грешката май е моя - трябваше нова тема да пусна, ама неищо де, не се губи Wink

# 25
Синьо сирене - френско, датско дайте го насам и аз съм му фенка. Пробвайте с грозде и cracker-и. Обичам колекцията от cracker-и - соленки, по-соленки и сладникави. Ако има и малко бяло полусухо вино или пери за добавка, небцето просто е щастливо Stuck Out Tongue .

# 26
  • Мнения: 1 498
Цитат
Вземи си бележка Теди и разчупи малко английската традиция, стига с това месо с картофи, задушени зеленчуци и грейви сосове, минестроне супи и друго не се сещам.


Ами аз вдигнах ръце вече. Той нищо от това, което готвя не яде. (Не знам как се излъгах да се омъжа за него, като е толкова капризен;) Ама да видиш в Бг как яде боб;)). Карам го да готви като не яде нашенските манджи. (за да ти дам пример колко е капризен, ако има грах или царевица в нещо, той я дели с вилицата). Така, че на мен вече ми се повдига от месо, зеленчуци, картофи,месо, зелечуци, картофи, риба, месо, зеленчуци, картофи. Правя вегетарианска стачка от време на време. И хрупам салати наобяд. Забравяш топката тесто наречена "йоркширски пудинг", което като е натопено в грейви-то става като тестена каша.

# 27
  • Мнения: 1 533
Цитат на: Теодора
Цитат
Вземи си бележка Теди и разчупи малко английската традиция, стига с това месо с картофи, задушени зеленчуци и грейви сосове, минестроне супи и друго не се сещам.


Ами аз вдигнах ръце вече. Той нищо от това, което готвя не яде. (Не знам как се излъгах да се омъжа за него, като е толкова капризен;) Ама да видиш в Бг как яде боб;)). Карам го да готви като не яде нашенските манджи. (за да ти дам пример колко е капризен, ако има грах или царевица в нещо, той я дели с вилицата). Така, че на мен вече ми се повдига от месо, зеленчуци, картофи,месо, зелечуци, картофи, риба, месо, зеленчуци, картофи. Правя вегетарианска стачка от време на време. И хрупам салати наобяд. Забравяш топката тесто наречена "йоркширски пудинг", което като е натопено в грейви-то става като тестена каша.


Уупсс! Забравих го, е с него става разнообразно Simple Smile Аз пък много им ги харесвам тези манджи, може би защото не ми се налага да ги ям често. Миналото лято бях в Лондон за 2 седмици, бях бременна тогава, разпрах се да ям точно тези работи, + пълни-препълни английски закуски и плодови трайфъли за десерт, резултатът беше 5 кг за малко повече от 2 седмици, на консултацията се потресоха като се прибрах в БГ Rolling Eyes

# 28
  • Мнения: 1 498
Само като си представя full english breakfast ми идва да си .....червата.

# 29
Цитат на: rosa
Ето една обикновена рецепта със сиренето.

Сос За паста Hands Fist

1  ситно наряЗан лук се Запържва в
1 с.л. масло. След това се прибавя
1 с.л. брашно (това е като нормалното приготвяне на сос). След това се прибавя
1/4 л. мляко
1/4 л. сметана и се бърка непрекъснато докато соса се сгъсти
Прибавя се
100 гр. синьо сирене (Gorgonzola)  и се подправя с малко сок от лимон, сол, черен пипер, мускатово орехче.

Такива сосове За паста може да вариираш както ти хрумне, напр. 250 гр. спанак, 200 гр. сметана, 50 гр. синьо сирене, сол, черен пипер. Или беЗ сметана, За да не е толкова тежко.

Може да опиташ и пълнени големи гъби.

Пълнени гъби

8  гъби, от наи-големите  
1  лук  
4 бекон  
50 гр. ориЗ
сол, черен пипер, др. подправки по вкус
100 гр синьо сирене (Gorgonzola)
Пънчетата на гъбите се наряЗват ситно и се Запържват със ситно наряЗания бекон и лук, прибавя се и ориЗа. Запържва се леко и след това се прибавя малко вода. Сместта се подправя и с нея се напълват гъбите. Поставят се в форма, прибавя се съвсем малко вода и се пъхва във фурната (предварително Загрята на 175°). След 30 мин. се слага върху всяка гъба по парче сирене и се препичат още 10~15 мин.


Пилешки гърди със синьо сирене

600 гр. пилешки гърди  
4 шунка
200 гр. синьо сирене (Gorgonzola)  
100 гр. Mascarpone  
20 гр. масло
1/2 лимон
сол, черен пипер

Пилешкото месо се раЗделя на 4 части и се Запържва в маслото. Покрива се с шунката, синьото сирене и маскапонето и се оставя още около 12 мин на слаб огън с капак. Подправя се.
Ако сосът ти е много гъст може да го раЗредиш с 3 с.л. бяло вино.


Имам и още една рецепта, която я получих от една колежка, но не съм я опитала. Ще я напиша все пак.

Мариновани пилешки гърди със сос от вино и синьо сирене

4  пилешки гърди  
1 кисело мляко
1 ч.л. червен пипер
1  лук  
2 скилидки чесън
1 с.л. сол
1/2 магданоЗ
20 гр. масло
125 ml бяло вино
80 гр. синьо сирене (Gorgonzola)  
125 ml пилешки бульон

От киселото мляко, червения пипер, ситно наряЗания лук, солта, магданоЗа и 2те скилидки чесън се прави маринадат, слага се месото и трябва да престои една нощ в хладилника.
След това месото се Запържва силно и се прибавя маринадата, като се намали котлона. Оставя се така 5~6 мин. ИЗважда се месото. В соса се прибавя маслото, след това виното и се оставя да кипне. Прибавя се синьото сирене и се бърка докато се раЗтопи. Накрая се прибавя бульонът.

Общи условия

Активация на акаунт