Турски език за начинаещи

• 155 376
  • 450
  •   1
Отговори
# 210
момичета, не разбрах само дали всеки самостоятелно ще си проверява теста, след публикуването на отговорите примерно в понеделник, за да успеят всички да го направят ...

а какво е дондурма  newsm78

Г-жа Шуши, бързо оздравяване, че ни трябваш здрава   bouquet

# 211
Охо добре си дошла, засичали сме се с теб  Hug
Не ти ли се пътува още  Wink
Явно ще трябва да се ходи до турско,
че освен баклавата и една дондурма
ми се яде, от седмица някъде  Blush
охооо, пътува ми се и още как!  Party
До Турция е най- лесната работа, но към други дестинации гледам в момента, че света е голям. Няма да я изоставя и голямата си любов - Истанбул, но за там има време  Hug

# 212
suura мерси мила  Hug
дондурма е сладолед  Blush Heart Eyes

pina предложих преди лятото да се съберем в Анталия  Whistling

# 213
Здравейте момичета,
и аз ви чета редовно, благодарности на учителките.
Аз се опитвам да уча от един разговорник, въпреки че език от разговорник не се учи, но...
В тази връзка може ли да попитам нещо извън урока или на лични към учителките?
Сега ще си задам въпросите, но за в бъдеще ще се съобразя ако искате страничните неща да са отделно.
 - Каква е разликата м/у Hangi и Hangisi? Аз предполагам, че второто се използва, когато имаме сравнение - по и най? Или тотално греша?
- какви биха били правилните отрицателни форми на глаголите разбирам и отивам си?
- Gitme не си отивай ли се превежда?
Много благодаря предварително!

# 214
  • France-Bulgaria
Извинете ме,чака се намесвам в темата,но ето един сайт в който може да чувате как се произнасят думи,които ви затрудняват.
Там където пише:
Sesli Türkçe Sözlük'te...../може да напишете съответната дума и да я чуете/
 Peace

http://tdk.gov.tr/TR/Default.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2 … F4376734BED947CDE

Ако мога да помогна и аз с нещо...с удоволстие бих го направила! Peace

# 215
За shedi:

Когато се използва  Hangi  трябва да се уточни за какво става въпрос При  Hangisi се подразбира от контекста. Това е малко сложно, нещо като неопределителен и определителен член.
Hangi park/ти харесва например/?  Кой парк /ти харесва например/ ?
или говорите за няколко парка и ти питаш Hangisi?, понеже не си разбрала!

Отрицателната форма се прави с ma/me наставки в зависимост от вокалната хармония, за която сме споменали по-горе.

Gitme е отрицателна заповед форма на глагола Gitmek в трето лице, единствено число

# 216
  • France-Bulgaria
Сега ще си задам въпросите, но за в бъдеще ще се съобразя ако искате страничните неща да са отделно.
 - Каква е разликата м/у Hangi и Hangisi? Аз предполагам, че второто се използва, когато имаме сравнение - по и най? Или тотално греша?
- какви биха били правилните отрицателни форми на глаголите разбирам и отивам си?
- Gitme не си отивай ли се превежда?
Много благодаря предварително!

не разбирам- Anlamiyorum... /мъ/
Разбирам- Anliyorum
Oтивам си- gidiyorum
Не си отивам-gitmiyorum
gitme- е заповедната форма!Не си отивай!-   Peace

Само да вметна,че е ' ъ' I
a ne i с точка....нямам сътоветните букви на клавиатурата...

# 217
eftelya, мерси за речника!   bouquet

# 218
  • France-Bulgaria
eftelya, мерси за речника!   bouquet

Wink Simple Smile

# 219
Благодаря ви момичета!
Обещавам да уча и да питам.
Сега ми стана ясно.

# 220
Моля ви кажете как се чува думата
пиша я в полето, давам ентер, избирам от списъка, ама не ще

# 221
И при мен не се чува - иконката на quicktime ми се появява като broken. Опитах с Mozilla и IE, но не става. Сигурно нямаме инсталиран необходимия plugin, с който quicktime да тръгне или имаме някоя стара версия. newsm78

# 222
# 223
Много се зарадвах на темата! Турският език е много мелодичен, сега ще понауча малко.
Да си призная, интересът ми доста се засили покрай тоз сериал 1001 и 1 нощ Simple Smile а и отдавна ми се ходи към тази вълшебна страна  Flutter
Във фирмата, в която работя, шефът ми е влюбен в Шехерезада ..та ..работният процес спира всеки ден в 13.00, за да изгледаме сериала Simple Smile
поздрави Simple Smile   bouquet

# 224
alkishi случила си на шеф ти  Laughing
харесва ми когато Онур говори на турски  Blush

Общи условия

Активация на акаунт