Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

• 64 315
  • 366
  •   1
Отговори
# 105
и следващия гост ... Wink
Здравейте на всички дами! Казвам се Лъчезара Паскалева и работя за ОМК - фирмата, която произвежда Верея.
Знам, че това е форум, в който всеки свободно споделя мнение и опит, и затова и аз реших да се възползвам от него и да ви предоставя обяснение  на случилото се.

В зависимост от етапите на технологичния процес и желаните резултати в крайния продукт (структура, киселинност и органолептични показатели), всеки производител сам селектира вида на закваската и параметрите на процеса. Това се отнася и за кисело мляко Верея. То се произвежда от специално подбрана закваска с традиционното за българското кисело мляко съотношение на Лактобацилус Булгарикус спрямо Стрептококус Термофилус. Ние сме избрали тази типична за Верея закваска, защото тя характеризира продукта с приятен и натурален вкус.
В производствени условия (постоянна температура), при абсолютно стерилна среда млечно-киселата ферментация на нашата закваска продължава над 5 часа. Препоръчваме резултатите от такива опити със закваски да не се интерпретират само с наличие или отсъствие на живи Лактобацилус Булгарикус, защото в киселото мляко се съдържа и Стрептококус Термофилус (както и Lionness е писала). И двете бактерии могат да заквасват продукта и да му придават различни свойства (вкус, киселинност, структура, срок на годност и т.н). Бактериите се развиват по различен начин, за различно време, при различни температурни условия и редица други специфични микробиологични процеси. Нашият съвет е да се направи втори опит, при който млякото да престои със закваската най-малко 6 часа и половина.
Ние гарантираме, че в кисели млека Верея се съдържат нарастващ брой живи бактерии Лактобацилус Булгарикус до края на срока на годност, което можем да го докажем с резултати от систематични изследвания във външна лаборатория - Национален Център за Опазване на Общественото здраве.
Надяваме се отговора да е задоволителен и да не се отказвате от марките и продуктите, които харесвате.

Нещо лично - искрено се радвам, че все повече българи се интересуват от качеството на храните, от това какво потрeбяваме и даваме на децата си. Продължавайте в същия дух!

Ако имате въпроси - на ваше разположение съм  Simple Smile

# 106
Всичко беше много интересно за мене.

# 107
Много интересна и полезна тема! Много се радвам за Маркели. То е едно от предпрочитаните млека в нашето семейство!

# 108
Чудесна тема. Обаче ми направиха остра домашна критика. Какви жени имало, квасели млякото още, а аз не ща.  Laughing
Вереята не ме учудва. Ако беше преди година може би щях да се изненадам, но от лятото много влошиха вкуса. Все трябва да се дължи на нещо.

# 109
И за мен темата е много интересна. Аз също съм пробвала да подквася кисело мляко с подкваска Верея и не ми се подкваси.
Никой ли не ползва млякото БИО? Млякото им е хубаво, но сиренето не го бива изобщо.

# 110
Ние гарантираме, че в кисели млека Верея се съдържат нарастващ брой живи бактерии Лактобацилус Булгарикус до края на срока на годност, което можем да го докажем с резултати от систематични изследвания във външна лаборатория - Национален Център за Опазване на Общественото здраве.
Надяваме се отговора да е задоволителен и да не се отказвате от марките и продуктите, които харесвате.
Радвам се, че това е така. И ви вярвам (и аз работя в лаборатория). За мен "Верея" в момента е най-вкусното кисело мляко и никой не ми плаща, за да му правя реклама! Разбира се няма еднакви вкусове, но това е моето мнение.

# 111
  • София
първо искам да поздравя lioness за труда, който си е направила  Hug
молбата ми е ако може следващият път да се включи и био кисело мляко. би ми било интересно ,защото био не би трябвало да има нищо добавено, никаква химия, а и кравите, от които е направено млякото не трябва да са лекувани с антибиотици и пр.
аз лично обичам това мляко, но трудно го намирам-в пикадили само.
ето защо купувам и от други марки понякога.

И за мен темата е много интересна. Аз също съм пробвала да подквася кисело мляко с подкваска Верея и не ми се подкваси.
Никой ли не ползва млякото БИО? Млякото им е хубаво, но сиренето не го бива изобщо.
ние ползваме био кисело мляко. направи ми впечатлиние че с времето отвореното био мляко става малко по кисело въпреки че е в хладилник, за добро или лошо Thinking

# 112
  • welcome to the Jungle

Госпожо Паскалева, сърдечно Ви благодаря за включването Ви!   bouquet
Тъй като резултатът от моя опит бе единствено в ущърб на фирмата, в която работите, но съвсем не целящ да ви злепостави ( защото аз самат нямах идея какъв ще бъде крайния резултат), мога да Ви благодаря за добрия тон и позитивен пост!
Факт е, че моят опит е случаен, без претенции за никакви изводи, научност и категоричност.

Със сигурност при следващия ми опит ще взема поне 2 различни кисели млека Верея от 2 различни магазина и ще опитам отново при около 7 часов процес на заквасване.  Peace

Но от чисто любопитство, бих Ви попитала - какво е минималното количество на живи клетки от Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus в 1 грам от ВЕРЕЯ 2.9% и те имат ли пряко значение върху времетраенето на заквасването ?
Благодаря.

# 113
За това, че не се е подквасило, може да има хиляди причини извън качеството на самото кисело мляко. Пък и това все пак не ти е закваска. На пазара продават готово кисело мляко, а не закваска.  newsm78 Закваската е от чисти бактериални култури все пак! Не се знае в магазина как е съхранявано млякото, независимо че е било в срок.
...
Истински отговор може да ти даде единствено лабораторен анализ- наличие или отсъствие на живи бактерии. Иначе всичко е субективно и въпрос на вкус!

Мда, баба ти само в лабораторни условия с чисти бактериални култури е подквасвала... Joy

молбата ми е ако може следващият път да се включи и био кисело мляко.
...
аз лично обичам това мляко, но трудно го намирам-в пикадили само.
ето защо купувам и от други марки понякога.
...
ние ползваме био кисело мляко. направи ми впечатлиние че с времето отвореното био мляко става малко по кисело въпреки че е в хладилник, за добро или лошо Thinking

БИО млякото го има и в ХИТ в Младост. Иначе знам, че е нормално млякото да става по-кисело с времето - даже е тест за "истинскост"Wink Но да кажат технолозите - може само една от бактериите да дава киселост и да зависи от нейното количество.

# 114
  • welcome to the Jungle
Размишлявайки върху отговора на г-жа Паскалева, възникнаха в съзнанието ми няколто въпроса, свързани с технологичния процес.
В случая говорим за БДС 12-82 Мляко кисело българско. Общи изисквания при което е забранено използването на каквито и да е добавки.
Въпрос 1: Каква е причината при останалите 6 млека технологичното време от 5 часа да бъде достатъчно за подквасване, а само при Верея то да не е? Каква е технологията на производство и какво стопира нормалната ферментация?
Този въпрос със сигурност ще го зададат и всички потребители, които правят кисело мляко в домашни условия и са установили, че киселото мляко става готово в рамките на 3-4 часова ферментация.

Въпрос 2: Как протича процесът на ферментация по принцип и защо при нужните според Вас за ВЕРЕЯ 6.5 ч. време, то на петия изтекъл час, т.е. с 1 повече от стандартните 4 часа, пробите "Верея" нямаха никакви наченки на заквасване? Тези проби стоят все още в хладилника и ако държите - мога да ги заснема обстойно, за да се убедите в горното ми твърдение.
Как би могъл ферментационният процес да протече сюблимно в оставащите 90 минути до 6те часа и половина, за които Вие твърдите, че са нужни за производството на продукт по БДС 12-82 "Мляко кисело българско"? Има ли обяснение факта, че за около 5/6 или 5/7 от времето, т.е. по-голямата част от това време е минала, няма никаква следа от ферментация на прясното мляко и съответното му сгъстяване?

Чакам с нетърпение Вашите отговори.
БЛАГОДАРЯ

# 115
  • софия
.....
Интресно ми е какво още се получи с Боженци - доста е гъсто и както казва мъжа ми "има вкус на истинско кисело мляко". ...
Ние "открихме" Боженци преди 2 години, когато бяхме на почивка в Трявна. Тогава още го нямаше в София. Спомням си, че когато питахме в магазина дали е хубаво, жената леко поклати глава в знак на отрицание, но нямаше друго и взехме от него. Страхотно ни хареса на вкус и ми беше хипер странно защо продавачката каза, че не "било добро". След това, тук във форума попаднах на един пост, в който момичето пишеше, че го била забравила около месец в хладилника и се било желирало  #Crazy. След това видях, че вече има и тук, но не се изкуших да купя - едно, че подквасям, друго - не ми излиза от главата поста за желирането.

# 116
  • София
Това мляко "Боженци" за пръв път го чувам? Има ли го по хипермаркетите?

# 117
  • София
Темата ми е много интересна, благодаря на авторката!

# 118
Боженци ми стана любимо и напоследък го купувам често, прилича ми на кремче и ми е приятно да го ям, но дали е качествено Thinking?. Квасила съм мляко в домашни условия и ми направи впечетление, че най- добре става като използвам не много известни марки. С Данон например ставаше лепкава точеща се маса.
Мляко Култура спрях да купувам, когато веднъж по случайност прочетох етикета на кофичката и там с изненада открих, че млякото от 0,1% съдържа 0,1% животински мазнини И 3,5% растителни мазнини Shocked! Що дирят тези растителни мазнини там?
Най- вкусно кисело мляко съм яла напоследък в Турция/като от едно време, чудесно на вкус/ и до Рилски манастир.

# 119
Много интересна дискусия между Lioness и г-жата от Верея. Не искам да вземам страна, защото до някъде и двете твърдения имат резон. Всъщност доколкото съм наясно, не само минималното количество lactobacillus bulgaricus и Streptococcus Thermophilus в 1 грам е от значение за ферментацията. От значение е и тяхното съотношение в части, като то може да е различно- от 1:2 до 1:4. Възможно е това съотношение да се променя без това да се отрази на вкуса, но пък променя някои показатели като бързата ферментация и трайността на киселото мляко. Вероятно при "верея" съотношението е такова, че да забавя млечно-киселата ферментация и да увеличава трайността(нещо, което при други марки е възможно да се получава по непозволен от БДС-то начин).
Иначе браво на авторката за опита! Lioness, каква специалност имаш?Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт