Колко дни за болничен за гледане на дете

• 235 906
  • 565
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,
Имам следния въпрос: имам издаден болничен поради заболяване на детето ми непосредствено след като ми изтече майчинството. Ако се наложи да ми се издава продължение на болничния за детето от ЛКК, трябва ли да има прекъсване, за да ми се платят и двата болнични от НОИ, или не? Също така ме интересува на каква база се изчисляват болничните, при положение, че непосредствено преди тях съм била в майчинство? Не мога да се ориентирам и дали 40-те дни, които се полагат годишно са за мен и детето или поотделно. Благодаря!

# 121
  • Пловдив
Здравейте,
Имам следния въпрос: имам издаден болничен поради заболяване на детето ми непосредствено след като ми изтече майчинството. Ако се наложи да ми се издава продължение на болничния за детето от ЛКК, трябва ли да има прекъсване, за да ми се платят и двата болнични от НОИ, или не? щом е продължение не трябва да има прекъсване  Също така ме интересува на каква база се изчисляват болничните, при положение, че непосредствено преди тях съм била в майчинство? 18 м назад.вторга година майчинство ти го взимат според МРЗ за период Не мога да се ориентирам и дали 40-те дни, които се полагат годишно са за мен и детето или поотделно.-имаш 40 дни еднолични годишно,които ти включват причин болничен за теб или детето.не се смятат по отделно за теб и за детето,а заедно  Благодаря!

# 122
  • around the world
Здравейте,
Имам следния въпрос: имам издаден болничен поради заболяване на детето ми непосредствено след като ми изтече майчинството. Ако се наложи да ми се издава продължение на болничния за детето от ЛКК, трябва ли да има прекъсване, за да ми се платят и двата болнични от НОИ, или не? щом е продължение не трябва да има прекъсване  Също така ме интересува на каква база се изчисляват болничните, при положение, че непосредствено преди тях съм била в майчинство? 18 м назад.вторга година майчинство ти го взимат според МРЗ за период Не мога да се ориентирам и дали 40-те дни, които се полагат годишно са за мен и детето или поотделно.-имаш 40 дни еднолични годишно,които ти включват причин болничен за теб или детето.не се смятат по отделно за теб и за детето,а заедно  Благодаря!

Да разбирам, че независимо колко деца имам и дали ползвам болничен за мен или за някое от тях общо( за всички членове на семейството) мога да ползвам до 40 календарни дни на година и общо до 60 дни за гледане на дете, като от 41 ден дo 60 ден болничният трябва да е издаден от ЛКК  newsm78

# 123
Здравейте,
Имам следния въпрос: имам издаден болничен поради заболяване на детето ми непосредствено след като ми изтече майчинството. Ако се наложи да ми се издава продължение на болничния за детето от ЛКК, трябва ли да има прекъсване, за да ми се платят и двата болнични от НОИ, или не? щом е продължение не трябва да има прекъсване  Също така ме интересува на каква база се изчисляват болничните, при положение, че непосредствено преди тях съм била в майчинство? 18 м назад.вторга година майчинство ти го взимат според МРЗ за период Не мога да се ориентирам и дали 40-те дни, които се полагат годишно са за мен и детето или поотделно.-имаш 40 дни еднолични годишно,които ти включват причин болничен за теб или детето.не се смятат по отделно за теб и за детето,а заедно  Благодаря!

Да разбирам, че независимо колко деца имам и дали ползвам болничен за мен или за някое от тях общо( за всички членове на семейството) мога да ползвам до 40 календарни дни на година и общо до 60 дни за гледане на дете, като от 41 ден дo 60 ден болничният трябва да е издаден от ЛКК  newsm78
40 кал. дни за една година може да са издадени еднолично. След това може да ползвате още, но се издават от комисия или при по-продължително боледуване от ТЕЛК.
60 кал. дни са дните за една година с причина "гледане на болно дете до 18-год.", за които НОИ плаща обезщетение. Ако ползвате повече не получавате пари само болничния служи като оправдание за отсъствие от работа.

# 124
Здравейте,
през ноември имах издадено от ЛЛ на детето два поредни болнични с две различни диагнози:

1. За пет дни - от понеделник до петък - пет работни дни - първите три, платени от работодалея, вторите два - от НОИ
2. За 9 дни от събота до следващата неделя - пет работни.
Въпросът ми е тези пет работни дни изцяло от НОИ ли се изплащат или от пак се поделят с работодателя?

# 125
Здравейте,
през ноември имах издадено от ЛЛ на детето два поредни болнични с две различни диагнози:

1. За пет дни - от понеделник до петък - пет работни дни - първите три, платени от работодалея, вторите два - от НОИ
2. За 9 дни от събота до следващата неделя - пет работни.
Въпросът ми е тези пет работни дни изцяло от НОИ ли се изплащат или от пак се поделят с работодателя? от НОИ щом няма прекъсване

# 126
  • София
Здравейте,днес счетоводителката ми каза,че са променили болничните за гледане на дете от 40 на 60 дни....променили били и базата на която се пресмятат.Някой знае ли нещо по въпроса?

# 127
Здравейте,днес счетоводителката ми каза,че са променили болничните за гледане на дете от 40 на 60 дни....променили били и базата на която се пресмятат.Някой знае ли нещо по въпроса?
Няма промяна. И преди си беше 60 дни болничен за гледане на дете с право на обезщетение за една календарна година.
Изчисляват се като болнични за общо заболяване с база 18 мес. назад.

# 128
  • София
Не беше ли 40 дни от лл и още 20 от комисия?Тя ми каьа,че вече са 60 от лл . Може и да е в грешка нещо щом вие не знаете!

# 129
Не беше ли 40 дни от лл и още 20 от комисия?Тя ми каьа,че вече са 60 от лл . Може и да е в грешка нещо щом вие не знаете!
Наредба за медицинската експертиза:"Чл. 13. (1) Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година."

# 130
Здравейте, надявам се не повтарям въпрос, прочетох само последните 2 страници на темата.

Бях във болничен заради карантина /варицела/ за дъщеря ми, 2 седмици /както си му е реда/.
Въпросът ми е тези 14 дни влизат ли в 60-те дни, полагащи се за цялата календарна година?

Явно да, защото медицинската сестра ме пита сигурна ли съм, че ми трябват 14 дни, ако нямало нужда да не си горя дните?

После се замислих, доколкото знам, преди дните издадени от ЛКК, и когато е за шарка, не се брояха в общите?

# 131
Здравейте, надявам се не повтарям въпрос, прочетох само последните 2 страници на темата.

Бях във болничен заради карантина /варицела/ за дъщеря ми, 2 седмици /както си му е реда/.
Въпросът ми е тези 14 дни влизат ли в 60-те дни, полагащи се за цялата календарна година? не

Явно да, защото медицинската сестра ме пита сигурна ли съм, че ми трябват 14 дни, ако нямало нужда да не си горя дните?

После се замислих, доколкото знам, преди дните издадени от ЛКК, и когато е за шарка, не се брояха в общите?
КСО:  Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното
обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
 1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или
лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст -
на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;
 2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или
лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни
дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този
срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3 - 5;
 3. гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест - до изтичането на срока на карантината;
 4. гледане на болно дете до 3-годишна възраст, настанено в заведение за болнична
помощ заедно с осигурения - за времето, през което осигуреният е бил в заведението;
 5. гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина  - докато
трае карантината.

# 132
  • Пловдив
В болнични съм заради малката ми дъщеря до събота включително, а днес се оказа, че голямата е с шарка. По мое настояване личната лекарка ще издаде болничен и за шарката. В тази ситуация, кой от болничните се взема предвид в НОИ - първия или втория, който е извън 60-те  дни платен болничен?

За колко време може да бъде издаден болничен за карантина? Личната ми лекарка твърди, че първите 7 дена са за карантина, а при необходимост от по-дълъг болничен се издава такъв  за гледане на дете.

# 133
В болнични съм заради малката ми дъщеря до събота включително, а днес се оказа, че голямата е с шарка. По мое настояване личната лекарка ще издаде болничен и за шарката. В тази ситуация, кой от болничните се взема предвид в НОИ - първия или втория, който е извън 60-те  дни платен болничен? карантината е извън 60те дни, които НОИ изплаща

За колко време може да бъде издаден болничен за карантина? Личната ми лекарка твърди, че първите 7 дена са за карантина, а при необходимост от по-дълъг болничен се издава такъв  за гледане на дете. мисля, че не е права

# 134
  • Пловдив
В болнични съм заради малката ми дъщеря до събота включително, а днес се оказа, че голямата е с шарка. По мое настояване личната лекарка ще издаде болничен и за шарката. В тази ситуация, кой от болничните се взема предвид в НОИ - първия или втория, който е извън 60-те  дни платен болничен? карантината е извън 60те дни, които НОИ изплаща

За колко време може да бъде издаден болничен за карантина? Личната ми лекарка твърди, че първите 7 дена са за карантина, а при необходимост от по-дълъг болничен се издава такъв  за гледане на дете. мисля, че не е права
Вива, благодаря за отговора   bouquet
 А кой от болничните ще се вземе предвид в НОИ?
Има ли вероятност да вземат предвид първия болничен, а  втория само за разликата, т.е. първите 5 дена са ми за гледане на болно дете, извън случаите на карантина, независимо от това, че за същия период имам болничен и за варицела?

Общи условия

Активация на акаунт