Върнах се на работа след майчинство (октомври) и съм с 2 деца ходещи на градина.
Взимайки предишния болничен (1ви за 2009... вече са 2 общо за 8 дни

Прочетох това http://www.nhif.bg/bg/post.phtml?topicid=26839
болнични за дете от: Шанова - 2006-05-09 16:18:28 ;
Често взимам болнични за детето ми, което е на 2 г. и 9 м. Казаха ми, че имам право общо на 40 дни с прекъсване годишно, независимо дали аз боледувам, или детето. Моля да ми посочите каква е нормативната база за подобен случай, защото се интересуват и майки, които имат по две и повече малки деца. Не трябва ли да има разграничение - когато майката е болна, и когато гледа болното си дете?
* Отговор от: НЗОК - 2006-05-09 16:52:16 ;

Информация за издаването на болничен лист за гледане на болен член от семейството ще намерите в Наредбата за експертиза на работоспособността (публикувана на нашия сайт в линк "Нормативна база - Наредби" ,раздел VІ и VІІ.)
Прочетох и препратката, но не ми стана ясно на колко дни имам право.
В наредбата се говори за (Чл. 13. (1) Болничен лист за временна неработоспособност на) един осигурен (се издава еднолично от лекуващите лекари и стоматолози) до 7 дни непрекъснато, (независимо дали той се разрешава от един или повече лекари,) но за не повече от 40 дни с прекъсване в една календарна година.
Ние тримата 1 осигурен ли сме или 3ма?
На 40 дни ли има право или на 120?!... не че ми е хубаво да си стоя в къщи, но искам да знам.
Един бивш колега даже се бъзикаше с мен, че на работа ми е като почивка от бандата в къщи.