Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е нормалното наддаване на тегло по време на бременност?
Какво представлява направлението за Програма „Майчинно здравеопазване“ и какво представлява самата програма?
Защо не се прави биохимичен скрининг при многоплодна бременност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е нормалното наддаване на тегло по време на бременност?
Нормалното наддаване на тегло по време на бременност зависи от първоначалното тегло на бременната жена. За жени с нормално тегло преди бременността, препоръчителното наддаване е 10-16 кг. За жени с тегло под нормата се препоръчва наддаване от 13-18 кг, а за бъдещите майки с наднормено тегло се препоръчва средно наддаване от 6 кг. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар за индивидуалния случай. Наддаването на тегло трябва да бъде разпределено през бременността, като през първите три месеца се качват 0,9-1,8 кг и след това средно по 1,5-1,8 кг всеки месец в продължение на следващите шест месеца.
-
Какво представлява направлението за Програма „Майчинно здравеопазване“ и какво представлява самата програма?
Програмата „Майчинно здравеопазване“ е цялостна медицинска грижа, изследвания и проследяване на бременността, предназначени да поддържат здравето както на майката, така и на бебето. Това включва редовни прегледи, тестове, консултации и съвети за поддържане на оптимално здравословно състояние по време на бременност. Направлението за Програма „Майчинно здравеопазване“ е номер 3 по програмата. С него се избира лекар за проследяване и той издава направления за изследвания като кръв, урина, микробиология и други, в зависимост от необходимостта. Това направление е важно за проследяването на бременността и осигурява необходимите изследвания за здравето на майката и бебето.
-
Защо не се прави биохимичен скрининг при многоплодна бременност?
Биохимичният скрининг (БХС) не се препоръчва при многоплодна бременност, тъй като резултатите може да не са точни. Това изследване е неподходящо за бременности с повече от едно бебе, тъй като не може надеждно да предостави индивидуални резултати за всяко бебе поради спецификата на многоплодната бременност.
-
Как се чувствате относно предприемането на пътуване от 1000 км за 3 дни по време на бременност?
-
Какво представлява БХС в Майчин дом в София и какво се случва по време на него?

Какво нещо са новите технологии
Засега всичко е наред и с двете мъничета. Отговарят си точно на термина изчислен по ПРМ и от днес и аз съм вписана с установен такъв. Живот и здраве на 9 март ще е следващото, още по-вълнуващо преживяване от този вид.
. Да се надяваме, че симптомите просто отшумяват. Взеха ми и секрет за микробиология, който ще е готов до другата консултация към средата на февруари.
. Толкова съм бясна, че не мога да си намеря място.