Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

• 187 818
  • 528
  •   1
Отговори
# 285
Странно ми е обаче, че двама души ми казаха че правят хубаво домашно с количеството закваска, която и аз пробвах, но при мен не се получи... значи според мен основните причини са температурата на прясното мляко и закваската от "На баба"... но ще видим, следващия път ще направя няколко варианта, да видим  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Е, ти питаш, ние отговаряме, не е задължително да ни вярваш.  Peace Количеството закваска изобщо не ти е проблемът. И три лъжици да сложиш на буркан, ако закваската е без необходимите бактерии, пак нищо няма да излезе. И обратното - ако закваската е добра, една чаена лъжица ще свърши работа.Ако спазиш препоръките, ще се получи.

Това с количеството закваска ми прилича на споровете за това колко мая да се сложи в едно тесто. Като ми кажат, че винаги слагат 1 кубче мая  Shocked или 1 пакетче мая и винаги им се получава, ходи обяснявай, че е достатъчно доста по-малко. Както и да е. 

# 286
Аз обикновено слагам по 1 с л на 500 мл прясно мляко.
Подквасвала съм го и по-горещо, и по-поизстинало.
Дори не помня с каква марка кисело мляко, не съм избирала специална, единствено съм гледала да е по-маслено.
Сега използвам готова закваска, на пакетчета.А в последно време само с кефир.

# 287
А какво става ако е повече закваската? Става ли по-проблемно или няма значение при млякото?

Питам защото при хляба става гадно с повече мая.

# 288
Р.Р. хладилна чанта без охладители, разбира се  Laughing
Тя запазва температурата дълго време.

Много полезна информация (имам си добро дете, което си кваси мляко и ще му е удобно с такава чанта)! Сега ще се поровя да видя цените и размерите на предлаганите чанти.

Разгледах... много видове, много нещо Simple Smile. Бо, твоята каква  е? От мека материя ли е?

най-обикновена - някакъв твърд плат от вън (като брезентов), вътрешна подплата и промазана материя най-от вътре. Найлоново допълнително вътрешно дъно и външно твърдо пластмасово дъно. Пера я в пералнята. Уикендите не стоим в града, а я използваме по предназначение. Ако не се отваря често държи продуктите студени до 2 дни и дори на дъното замразени.
Тя ми е подарък от Пикадили преди години заради събрани точки. Нищо особено не е.  Wink

# 289
  • Sofia
А какво става ако е повече закваската? Става ли по-проблемно или няма значение при млякото?

Нищо по-различно,пак си става...аз слагам на буркан от 800гр.-3-4с.л.

# 290

На нас ни е кисело, обичаме киселото мляко съвсем благо  Peace

# 291
  • Sofia
Ако закваската е от прокиснало мляко ще стане кисело

# 292
ами не е,
обичаме киселото мляко съвсем благо  Peace
по тая причина у нас прокиснало мляко нито се държи, нито се яде. И не прокиснало, а със съвсем леко киселееща нотка, според другата част от близките ни (мамите, братя) - нормално кисело мляко.
Въпрос на вкус е, но у нас ако държа повече от 3 часа млякото да се подквасва - пак ни има кисела жилка.

# 293
  • Варна
Здравейте. Въпреки несполучливата гъстота на млякото, моя мъж, който всъщност е фена с щерката на кисело мляко и сирене в къщи, го одобри на вкус. След престоя в хладилника вчера, вечерта имаше консистенцията на много гъст айрян и той си го пие. Аз само го пробвах и ужасно ми намирисваше на крава  Embarassed Embarassed Embarassed

# 294
Ами, нормално.     Grinning
То магазинното мляко вече е доооста далеч от мляко, та ....    Laughing

# 295
=== ако държа повече от 3 часа млякото да се подквасва - пак ни има кисела жилка.

Да, да - и при нас така леко киселее и още нещо показва, че е държано повече от 3 часа. Отделя повече водичка... без да е докоснато, след като е охладено и в хладилника има повече водичка по стените.

Някой по-напред беше казал, че му станало млякото на "парцали". Така се случва при мен, когато не му махна каймака... мазнината изплува нагоре и отгоре млякото стои като на "парцалчета". Но пък там е най-вкусното.  Laughing

# 296
  • Sofia
Когато се подквасва по-топло мляко тогава става по-кисело и пуска „вода„ не е много гъсто,а седи на парцали,като пресечено...аз пробвам винаги с пръст,не с термометър

# 297
не съм съгласна, защо на 3часа като го отвия няма кисела жилка, а като го забравя цяла нощ - има. При една и съща Т* на подквасване (кутре). Няма пресечено, няма парцали. Да, водичка има, Бо_,  когато го забравя през нощта.
И пак казвам, че кисело за едни е благо за други, въпрос на вкус е  Peace

# 298
не съм съгласна, защо на 3часа като го отвия няма кисела жилка, а като го забравя цяла нощ - има. При една и съща Т* на подквасване (кутре). Няма пресечено, няма парцали. Да, водичка има, Бо_,  когато го забравя през нощта.
И пак казвам, че кисело за едни е благо за други, въпрос на вкус е  Peace

така е... и аз не мисля, че температурата на подквасване оказва влияние на киселостта, а по-скоро времето на престой на топло.

хаха  Laughing.. единица мярка за температура - кутре.  Wink

Не съм правила сирене никога, а така ми се хапва.. ще трябва да се върна да ви попрочета съветите за сирене и да се пробвам.  Hug

# 299
Аз съм пробвала на вкус кисело мляко, на 3-4-я  час...ами има по-скоро вкус все още на прясно, отколкото на кисело.
Аз искам да има вкуса на едновремешното кисело мляко, затова го оставям цяла нощ.    Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт