Машина за хляб - 14 част

  • 68 275
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • Плевен
  • Мнения: 974
А сега де, отначало ми сложих 500гр. но после добавях няколко лъжици още, та сигурно е около 600гр най-много. Мек и пухкав е, харесва ми.

Относно температурата, аз затоплих когато трябваше да го вадя да го сплитам и си беше топличко в кухнята около 24 градуса сигурно е било.

Много Благодаря за рецептата  ketti  и споделянето на вълненията относно приготвянето на всички момичета   bouquet!

# 166
  • Мнения: 321
Браво Люсил,изглежда мн.добре. Освен проблема с кората ,друг няма-нали. Пекла си на средна степен,нали. Кети и при мен беше топло,даже много топло през цялото време.Само да допълня,че моята външна кора изглеждаше по същият начин.

# 167
  • Плевен
  • Мнения: 974
Да, пекох на средна степен. Дебеличка си е кората, но тя е такава и на хляба , когато печа на тази програма.

# 168
  • Мнения: 767
 newsm68 newsm44 newsm44 newsm44 Ура успях да ви изчета, че малко бях занемарила темата но вече няма да отсъствам smile3508

# 169
  • Мнения: 459
Маме, искам да ти благодаря за страхотната рецепта за милинки.... Снощи се пробвах, замесих и втасаха в машината, после пекох в тава и станаха невероятни. Съжалявам, но фотото се скапа и неможах да снимам, но следващия път - непременно. Благодаря още веднъж   bouquet
За всички, които се интересуват, ето рецептата:
[i]Милинки:

1 коф. кисело мляко с на върха на ножа хлебна сода(сода бикарбонат)
1 ч.ч. прясно мляко(или вода)
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1/2 с.л. оцет
1 яйце
мая цяло кубче
брашно, колкото поеме

Олио
Галета
1 кафена л. сол

Омесва се тесто. По принцип аз го бъркам в хлебопекарната на програма месене и втасване. Меси 30 мин., втасва 1 ч. След това откъсвам една малка топка и правя от нея едно фитилче. Фитилчето го нарязвам на 2 или на три пънчета и ги нареждам в тава, назана с олио. Може да се остави около 10-15 мин. готовата тава да втаса. През това време включвате печката на 180гр. Слагате тавата във фурната. Когато се изпълнят празните места, вадите тавата. През това време - на котлона сте нагряли олио, с малко сол. Като е загряло, слагате галета и бъркате енергично. Щом няма вече празни места в тавата, вадите я от фурната, заливате със сместа от олио и галета. Помагате си с лъжица за да разпределите сместта. Печете до готовност.

Добър апетит. За предпочитане е да се консумират топли. Вътре стават душица.


Да допълня...Това тесто става и за мекици сутрин. Също така на същия принцип - оформяне и с галета отгоре, съм правила и с купено тесто от магазина. Стават също много добри![/i]

Направо съм цитирала Мама Цоцоланка, за да не объркам нещо  Embarassed

Последна редакция: сб, 31 яну 2009, 12:20 от eldi

# 170
  • Мнения: 9
ух направих и аз най-накрая хубав козунак по рецептата на кети. От миналия сравнително успешен опит (само дето на конци и външен вид го нямаше, но на вкус беше супер Laughing) установих, че трябва много да се меси иии видях, че и някоя от вас беше споменавала, че така прави. Та го пуснах веднъж 5мин месене, спрях, почнах от начало 5месене, 5почивка, 20месене иии после още веднъж същия този половин час. И след всичкото туй месене оставин първото втасване ( 40мин някъде ), извадих го иии за пурви път сплитах!!!:))) Направих го на дълга плитка и я завих в кръгла тавичка. сега втасва във фурната от 30тина минути и вече е напълнил цялата тавичка и излиза отгоре!! Та мисля да пусна да го пека вече, че ме е страх да не превтаса.

Вече му личи, че ще стане супер.... Няма как да не стане както е бухнал и изглежда!!! Добре, че сте вие, че имаше да се лутам с тия козунаци още сума време...Simple Smile

# 171
  • Плевен
  • Мнения: 974
Kryptonite сигурно ще стане страхотен с толкова месене.

Аз преди да сплета усуках фитилите и си личеше , че е ок тестото имаше мехурчета, които с пот на челото добивах с месене на ръка  Laughing

# 172
  • Мнения: 238
Eldi, милинките изглеждат страхотно и мисля да ги пробвам, но това "тесто, колкото поеме" какво означава, когато месеш в хлебопекарната? Горе-долу колко ти отива?

# 173
  • Мнения: 518
Току що замесих тестото за милинки в машината за хляб Peace - и аз не съм мерила колко брашно отива - добавях на око  при отворен капак на машината докато меси,чаках да стане топчица. Предполагам, че е около 500-600 грама, но не съм сигурна ooooh! В момента милинките се пекат и изглеждат фантастично Peace
Голямо благодаря на мама Цоцоланка Hug

# 174
  • Мнения: 9 785
Едни кифлички месих в машината тая сутрин и съм изумена от човешката /моята Sick/ простотия за пореден път. Как може човек да си усложни толкова много живота - ето нагледен пример: Почва нашта /аз/ да прави кифлички по много стара, изпитана неколкократно много сполучлива рецепта, която на всичкото отгоре се състои точно от 5 продукта. И в момента в който бухнах всичко в контейнера, реших да се зачета по-прецизно в рецептата и Shocked какво да видя - по рецепта пише 1 яйце. Да ама мойте понеже бяха дребни и аз реших да сложа 2, което по принцип не е фатално. То хубаво ама при смесването на продуктите чета, че се слага само белтъка за тестото, пък жълтъка остава за мазането после doh. Значи вместо да мина само с 1 яйце, аз оползотворих 3 Shocked, отиде ми сигурно към кило и половина брашно, пък как ми се свиди, щото за всеки кг бягам на магазина и все го търся да е хубаво и промених коренно рецептата. Много ме е яд Sick. Добре че пак станаха хубави киФлите, че даже се изядоха вече, но много ме е яд. По оригиналната рецепта стават по-мекички, пък тези бяха с по-хрупкава кора. Ето ги:

# 175
  • Мнения: 9
Ето го и него!! В целия си блясък:))) http://www.snimka.bg/album.php?album_id=330435&pid=10318941 ии нататък до края на албума
а това а разцхупенко - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=330435&pid=10319029
А ако знаете на вкус как е!! сложих му каквито намерих сушени плодове при последното месене - ананас имах сушен, кайсии, боровинки, стафиди ииии едно несполучливо сладко от портокал правено в машинката - за такива неща го ползвам:) и е толкова сладък и мек!! Отивам да го нося на приятеля ми да го изядем преди мама да го е докопала, че.... Laughing

# 176
  • Мнения: 518
Едни кифлички месих в машината тая сутрин и съм изумена от човешката /моята Sick/ простотия за пореден път. Как може човек да си усложни толкова много живота - ето нагледен пример: Почва нашта /аз/ да прави кифлички по много стара, изпитана неколкократно много сполучлива рецепта, която на всичкото отгоре се състои точно от 5 продукта. И в момента в който бухнах всичко в контейнера, реших да се зачета по-прецизно в рецептата и Shocked какво да видя - по рецепта пише 1 яйце. Да ама мойте понеже бяха дребни и аз реших да сложа 2, което по принцип не е фатално. То хубаво ама при смесването на продуктите чета, че се слага само белтъка за тестото, пък жълтъка остава за мазането после doh. Значи вместо да мина само с 1 яйце, аз оползотворих 3 Shocked, отиде ми сигурно към кило и половина брашно, пък как ми се свиди, щото за всеки кг бягам на магазина и все го търся да е хубаво и промених коренно рецептата. Много ме е яд Sick. Добре че пак станаха хубави киФлите, че даже се изядоха вече, но много ме е яд. По оригиналната рецепта стават по-мекички, пък тези бяха с по-хрупкава кора. Ето ги:
Може ли да споделиш рецептата за кифличките Praynig - много обичам простички неща Hug

# 177
  • Мнения: 9 785
samorasliche, разбира се, заповядай, но...оригиналната рецепта, желателно е да се спази за отличен резултат:

КИФЛИ С МАЯ

2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. олио
1 яйце
1 кубче мая
брашно /при днешния гаф ми отиде кило и половина, но тук ще са не повече от 700-800г, все пак знаете в машинката как се процедира - слагате до оформяне на хубава топка/
И вече за плънката сирене предпочитам аз, но може каквото желаете по ваш вкус.
щипка сол

Маята се разтваря с малко прясно мляко. В контейнерчето се слага пр. мляко, белтъка, олиото, брашното и маята. Даже сега чак виждам, че в рецептата пише да се сложи и щипка сол Shocked, пък аз не съм видяла ooooh!. Става много приятно меко тесто, което се разделя на 4 топки и се оставя за 30 минути да втаса на топло. После всяка топка се разточва на кръг и се реже на триъгълници /8/. На широката страна се слага желаната плънка и се завива. Слагат се кифличките в намаслена тава, мажат се с жълтъка, поръсват се с мак, сусам или каквото обичате. Пекат се в предварително загрята фурна на около 180 градуса.

# 178
  • Мнения: 9
А аз имам един въпрос не по машинката, но пак машинарийски - някой ползва ли везничка електронна такава за мерене на брашно примерно, захар и тн..? Защото вчера гледах някаква в Кауфланд и понеже откакто имаме машинка вкъщи нещо ми е станало та съм се разготвила много иии много ми се иска да си взема Sad някой ако знае хубави модели, не много скъпички и специални - просто ми трябва да си върши работата:) Утре като се прибера ще ви чета дали сте предложили нещо:)

А козунака го бях броила за закуска, но с мама вече стабилно го подпукахме! Пак да благодаря за всичките съвети и рецепти, които сте давали!!  Grinning

# 179
  • Мнения: 51
А аз имам един въпрос не по машинката, но пак машинарийски - някой ползва ли везничка електронна такава за мерене на брашно примерно, захар и тн..? Защото вчера гледах някаква в Кауфланд и понеже откакто имаме машинка вкъщи нещо ми е станало та съм се разготвила много иии много ми се иска да си взема Sad някой ако знае хубави модели, не много скъпички и специални - просто ми трябва да си върши работата:) Утре като се прибера ще ви чета дали сте предложили нещо:)

А козунака го бях броила за закуска, но с мама вече стабилно го подпукахме! Пак да благодаря за всичките съвети и рецепти, които сте давали!!  Grinning
В Метро има много хубава ел.везничка и струва около 30 лева.

Общи условия

Активация на акаунт