Машина за хляб - 14 част

• 68 019
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
ето един линк за плетене на козунаци, даден от Natalyna - http://www.fiserasynove.cz/ (натисни видео). Тук е показано плетене с 4 и 6 фитила. Разгледай го - интересно е  Peace

# 316
пина, няма да познаеш какво правя  Mr. Green

После снимки.

едит: Кой какво прави, мен си ме влекат козунаците. Имам забележки, но ето снимков материал, както обещах:

- оплетен
- изпечен
- парче

Последна редакция: нд, 08 фев 2009, 15:50 от curly sue

# 317
Здравейте,
и аз най после се здобих с машина.
Ето и първият ми обикновен бял хляб:

http://www.panoramio.com/user/93201/tags/%D0%9C%D0%BE%D1%8F%20%D … D0%BB%D0%B0%D0%B1

Днес пак имам провал. Confused Много брашно ли сложих незнам, но хляба бухна много хубаво и после като започна да се пече, слезе надолу ooooh!
Ще се опитам да позная къде си збъркала Simple Smile
Предполагам, че си използвала рецептата от книжката с инструкциите, където пише "мая - 1.5с.л" а тя е 1.5ч.л.
Незнам кой е превеждал книжката, ама... доста я е оплескал.
На всички други езици е правилно, само на БГ...

В рецептата за багети също има грешки:
вода - 150мл. вместо 170мл.
мая - 1с.л вместо 1 ч.л.
олио - 1с.л. вместо 1ч.л.

А сега да споделя и моя проблем.
В момента изпробвам багетите и понеже тестото според рецептата е малко(само за 4 броя) се мятка в тази голяма форама от едната бъркалка на другата. В следствие на това и благодарение на факта, че бъркалките имат голям луфт към оста едната излезе от нея. Добре, че в момента гледах какво става вътре и я видях, иначе ако другата я беше захапала познайте какво щеше да стане с тефлона...

Кажете как е при вас, имат ли голам луфт бъркалките. Ако е така предполагам, че е за да може после по-лесно да ислизат от оста при ваденето на готовия хляб.
Което при мен не се получи точно така, защото бяха се запекли и доста трябваше да го друсам хляба докато го изкарам от формата.Той и затова е леко сплескан отгоре...от падането. А бъркалките трябваше да ги накисна за да мога да ги изкарам.

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 12:14 от Svilena33

# 318
Честито, Свилена! Хлябът ти изглежда чудесно!
curly sue , не съм Пина, но ми стана и на мен интересно какво правиш  Laughing
А аз в момента меся тестото за торта Кранц. Най-после й се наканих. Дано се получи! До готовност на тестото се отнасям отново в дебрите на дипломната си работа  Mr. Green!

# 319
Аз искам да похваля тестото за пица "Верди".Страхотно!!! Crazy

Svilena33 ,хлябът е чудесен! Hug

# 320
Честито, Свилена! Хлябът ти изглежда чудесно!
curly sue , не съм Пина, но ми стана и на мен интересно какво правиш  Laughing
А аз в момента меся тестото за торта Кранц. Най-после й се наканих. Дано се получи! До готовност на тестото се отнасям отново в дебрите на дипломната си работа  Mr. Green!

Свилена, честито и от мен за машинката!

Къдравелката я чакам да си покаже козунака....99% съм сигурна,че това майстори в момента.....

А Кранца изглежда супер.....Ох.....разваляте всякакви диети, момичета! Искам и него да го направя!

# 321
За грешките в книжките - открила съм доста в моята. С Аляска съм. Просто като решите да следвате рецептите от там, не го правете сляпо, а преценявайте. Имам дори рецепта без грам течност Shocked. Скоро четох в една подобна тема за една жена, която беше направила нещо по дадена рецепта от друга. Да, но втората да вземе да пропусне да даде в продуктите мая. И първата най-стриктно спазва всичко, а резултата заминава в кофата. Чак после се разбра какво е станало.

# 322
 Laughing Редактирах се по-горе, Мачо.

Ей, Мамче, ЦРУ ряпа да яде.

На Пина и козунака и плетката. Ама нещоооо:
- ми се изгуби рисунъкът, а тестото не ми беше много меко;
- втасва 100 часа;
- цветът е леко кафеникав, което не ми харесва.

Къде е тоя кранц?

# 323
Laughing Редактирах се по-горе, Мачо.

Ей, Мамче, ЦРУ ряпа да яде.

На Пина и козунака и плетката. Ама нещоооо:
- ми се изгуби рисунъкът, а тестото не ми беше много меко;
- втасва 100 часа;
- цветът е леко кафеникав, което не ми харесва.

Къде е тоя кранц?

В машинката ли го правиш козунака? Стана ми кафяв като го бях сложила на слабо препичане.....И аз не го харесвам този цвят.......Да не си сложила повече захар? А маята колко е? Прочете ли,че маята трябва да се увеличи на половин кубче от 42гр. - т.е. около 21 гр. прясна мая? Изгубен рисунък... - не втасва май добре...къде е сега? Ако не го печеш - пусни фурната на 50 градуса и втасвай там......

Кранц - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,610.msg18794.html#msg18794

# 324
Много ми е драго, дами. Да ви се представя, Денерис bowuuследя ви от незнам кога, но не ми се пишеше. Имам Мулинекс 5000. Не съм много по експериментите. Засега съм правила само бял хляб, типов, най-често с бяло брашно и грис. Три пъти правя и хляб със сирене и маслини. Първия път стана разкош, вторите два пъти се спъхна. Всъщност последния трагичен опит е от преди малко, а имам гости довечера и много исках да се изфукам Confused що така, като всичко по един и същи начин правя Confused яд ме е много, не че не се изяжда, ама овации липсват, овациии Confused

# 325
Денерис, я сподели малко повече.....оптусни душата....

# 326
Ми какво да ти кажа, Мамче. Слагам 240 гр.водица, сол, захар, зехтин и чубрица..после 360 гр.бяло брашно със 7 гр.суха мая. Пускам да се поомеси и добавям сиренето с маслинки, оваляни в малко брашно. Надува се до безобразие, лягам да подремна с малката - ставам, къщата мирише разкошно на хлебец..поглеждам вътре -ужас- хляба спъхнат навътре..ходи разбери с брашното ли съм омазала нещо или е превтасал. Че ще се пукна, то е ясно. Днес ми е куц ден Crossing Arms

Между другото, седя и си мисля, че козунак надали ще направя в машинката..едно от малките ми удоволствия в живота е да меся козунак Crazyне се случва често и ми е много кеф.

# 327
  • Разград
Свилена,честита машинка и от мен,много хлебчета и теста да направиш и все сполучливи да бъдат.
curly sue ,според мен,добре си изглежда козунака.Преди време имах няколко невтасващи козуначени теста.Накрая взех,че предварително размих маята в малко от топлото прясно мляко+щипка захар и после тестото си втаса много добре.От тогава все така си правя,в рецептата ако има доста масло,яйца,маята я разтварям в течността.

Много ми е драго, дами. Да ви се представя, Денерис bowuuследя ви от незнам кога, но не ми се пишеше. Имам Мулинекс 5000. Не съм много по експериментите. Засега съм правила само бял хляб, типов, най-често с бяло брашно и грис. Три пъти правя и хляб със сирене и маслини. Първия път стана разкош, вторите два пъти се спъхна. Всъщност последния трагичен опит е от преди малко, а имам гости довечера и много исках да се изфукам Confused що така, като всичко по един и същи начин правя Confused яд ме е много, не че не се изяжда, ама овации липсват, овациии Confused

Щом се е спихнал,струва ми се,че му е трябвало още брашно на тестото.

Ми какво да ти кажа, Мамче. Слагам 240 гр.водица, сол, захар, зехтин и чубрица..после 360 гр.бяло брашно със 7 гр.суха мая. Пускам да се поомеси и добавям сиренето с маслинки, оваляни в малко брашно. Надува се до безобразие, лягам да подремна с малката - ставам, къщата мирише разкошно на хлебец..поглеждам вътре -ужас- хляба спъхнат навътре..ходи разбери с брашното ли съм омазала нещо или е превтасал. Че ще се пукна, то е ясно. Днес ми е куц ден Crossing Arms

Между другото, седя и си мисля, че козунак надали ще направя в машинката..едно от малките ми удоволствия в живота е да меся козунак Crazyне се случва често и ми е много кеф.

Трябвало е още малко брашно в тестото.От там,че тестото е било по-меко,е превтасало.
Писайки рецептата доуточних,че веднъж ми се наложи да добавя още малко брашно,че тестото си беше полутечно.
Трябва докато се замесва тестото в началото да се наблюдава,първите 10-15 минути,ако е необходимо нещо,да може да се отреагира.

Последна редакция: нд, 08 фев 2009, 16:47 от max-mama

# 328
Привет, Денери. Това с овациите ми е познато отнякъде  Laughing

Svilena33, на мен така ми ставаха хлябовете в началото, като ги правех на дългата програма. Превтасване е това. Дължи се на няколко неща: 1. Или много мая; 2. Или рядко тесто и 3. Или много време

Мамче, как ще втасва още бе. Ми горе съм сложила снимки даже.
пина, няма да познаеш какво правя  Mr. Green

После снимки.

едит: Кой какво прави, мен си ме влекат козунаците. Имам забележки, но ето снимков материал, както обещах:

- оплетен
- изпечен
- парче
В машината не пека изобщо. Най-много хляб от време на време. Но пък меся само там.
Маята ми беше суха. Ама и аз не знам защо не сложих целия пакет от 11гр., а само 7. А на Пина е доста малко маичката, тя слага 11-12гр. Аз все пак се подсигурявам с повече.
Бе надигна се козуначето, ама не стана пухкав бял облак, какъвто ми пълни душата отвсякъде.

# 329
Според мен проблемът ти, Денерис , е или в малко брашно, или в много мая.Струва ми се, че 7г  суха мая е много за това количество брашно, което ти си сложила. Стана ли ти при месенето хубава топка, която не лепне по стените и под бъркалките? Давай да открием заедно проблемът, за да се изфукаш довечера. Все още имаш време за едно хлебче на програма от 2 часа.

Общи условия

Активация на акаунт