Машина за хляб - 14 част

  • 68 064
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 901
ще го напиша днес или утре заедно със снимката - иначе е доста вкусен и заради соевото мляко не съхне няколко дена  Simple Smile

# 271
  • Мнения: 459
Ако ми позволи marabu,ще се опитам да дам превод на хляба със соево мляко.
Хляб със соя и ленено семе

50гр овесени ядки
50гр „светло” ленено семе
275мл хладко соево мляко
1,5 ч.л мая
325гр силно бяло брашно
50гр ръжено или пълнозърнесто брашно
1,5 ч.л сол
Зехтин или олио

Поставете овесените ядки и лененото семе в голяма купа, добавете 100мл гореща вода и оставете така за 30мин да омекнат. Добавете топлото соево мляко и маята и разбъркайте добре. Измерете двата вида брашно и солта, добавете соевата смес и разбъркайте добре до получаването на меко, лепкаво тесто. Покрийте и оставете да почива за 10мин, след това премесете на намазнена повърхност за около 10 секунди, покрийте и оставете за 10 минути. Повторете тази последователност - месене-почивка – още 2 пъти през 10 минути, покрийте и оставете да почива 30 минути. Намазнете 19см форма за хляб или подобна. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2см, повдигнете леко от едната страна и поставете във формата с „шева” отдолу. Покрийте хляба и оставете да втаса за около час и половина, докато удвои обема си. Загрейте фурната на 2200С (1900С с вентилатор), направете разрези по хляба и печете около 45 минути. Извадете хляба от фурната и формата и оставете да изстине на метална решетка.

А ето и линк към снимки с отделните процеси: http://picasaweb.google.com/grillygrowbag/DanLepardLinseedSoyaLoaf#slideshow

Надявам се да съм била полезна   bouquet

Последна редакция: пт, 06 фев 2009, 09:16 от eldi

# 272
  • Мнения: 10
Здравейте момичета,
и аз имам от 2 седмици машина за хляб, вече пробвах няколко рецепти, но ме притеснява следното: отгоре хляба остава съвсем бял, има лека коричка , но не се зачервява как то отстрани, машината ми е Мулинекс за 140 лв. Вие имате ли такъв проблем , гледам снимките на някои и виждам, че е доста добре опечен отгоре и моя не е суров , но  не е зачервен, а пробвам различни програми. Моля ви да споделите вашия опит, че да знам дали да се обаждам за рекламации. newsm78

# 273
  • Мнения: 2 012
Емилия, честита ти машинка.
На въпросите ти, да, така е, отгоре не зачервява коричката. На снимките изглежда по-препечен, всъщност не е.  Проблемът не е само при теб. Така е. Не се притеснявай. Важното е, че ще правиш вкусни неща и къщата ще ухае на хляб  Peace

# 274
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 410
Моята машинка-Аляска-понякога ми зачервява хляба отгоре,друг път пък -не Thinking
И забелязах,че е по зачервен ,тогава,когато не е много бухнал
ако пък бухне толкова,че да достигне прозорчето,тогава тя си остава напълно бяла Peace
това да и е кусура,не си я давам за нищо на света Heart Eyes

# 275
  • Мнения: 459
И при мен хлебчето се препича повече отстрани, а отгоре е леко зачервено, но това е така, защото реотана на машинката е отстрани  Peace

# 276
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Моята машинка пече еднакво от всички страни.

# 277
  • Мнения: 321
при мен пък пече най силно отзад. там кората е и по твърда. отгоре няма "цвят" но това не бива да те притеснява,защото практически продукта-хляб,козунак или кекс  не е суров. така пекат машините. ако цвета те смущава намажи го с жълтък ,който ще промени вида на хлебчето.искам да кажа,да намажеш по време на печенето,както правим когато печем козунаци.

# 278
  • София :(
  • Мнения: 215
 Здравейте, майсторки!
Аз рядко пиша, но следя темата и винаги има какво да науча. Много нови рецепти сте опитали и много добри резултати сте показали   bouquet, в къщи се прави най-често обикновен хляб и няма с какво да се похваля.
 За горната коричка преди мнооого теми някой беше казал, че покрива прозорчето на машинката с фолио, за да се зачерви по-добре, на мен не ми се е налагало, но го запомних. Може и да помогне.
 Със соево мляко не съм пробвала да правя хляб, но редовно слагам по 1-2 с.л. соево брашно и наистина хляба съхне по-бавно, а ако прибавя сусамово, се получава много пухкав и с приятен аромат, хляб. Няколко пъти пробвах да ги съчетая, но резултата не ми допадна особено.
 Хубава вечер и много успехи  Hug

# 279
  • Мнения: 9 785
Когато видите в края на печенето, че отгоре хляба е по-бял, просто не бързайте да го вадите от машината. Подръжте го поне още половин час на топло и ще се дозачерви леко отгоре.

# 280
  • Мнения: 901

Хляб със соя и ленено семе

50гр овесени ядки
50гр  ленено семе
275мл хладко соево мляко
1,5 Ч Л мая
325гр силно бяло брашно
50гр ръжено или пълнозърнесто брашно
1,5 Ч Л сол
Зехтин или олио


оо ама защо да позволявам  Simple Smile но все пак в цитата поправям мерките само , тъй като между чайната и супена има разлика Simple Smile

Иначе ето моят превод  и снимките Simple Smile Много е вкусен хляба и като се има в предвид, че и е полезен - от 10 бална бих му дала 9  Simple Smile

Соев хляб с ленено семе




 

# 281
  • Мнения: 59
Maruba вместо соево мляко може ли да сложа обикновено прясно млекце newsm78

Емилия аз съм с Мулинекс и не съм имала недопечен хляб дори и коричката да е бяла отгоре. И аз като Полин го оставям 15-20 мин. в машината. Оф като пиша и гледам вкуснотиите ви така ми се хапва, но не Naughty на диета съм. Аз немога да направя козунак, но с тая машина май ще заприличам на такъ Laughing

# 282
  • Мнения: 901
че може може (не съм пробвала обаче), но пък ще по малко полезен  Simple Smile

намерих и в самият форум, където е рецептата
http://www.danlepard.com/forum/viewtopic.php?t=1906&postdays … d2e36c86fe9669b01
авторът пише, че може да бъде приготвен с вода или прясно краве мляко



Последна редакция: пт, 06 фев 2009, 07:25 от marabu

# 283
  • Мнения: 767
Ако ми позволи marabu,ще се опитам да дам превод на хляба със соево мляко.
Хляб със соя и ленено семе

50гр овесени ядки
50гр „светло” ленено семе
275мл хладко соево мляко
1,5 с.л мая
325гр силно бяло брашно
50гр ръжено или пълнозърнесто брашно
1,5 с.л сол
Зехтин или олио

Поставете овесените ядки и лененото семе в голяма купа, добавете 100мл гореща вода и оставете така за 30мин да омекнат. Добавете топлото соево мляко и маята и разбъркайте добре. Измерете двата вида брашно и солта, добавете соевата смес и разбъркайте добре до получаването на меко, лепкаво тесто. Покрийте и оставете да почива за 10мин, след това премесете на намазнена повърхност за около 10 секунди, покрийте и оставете за 10 минути. Повторете тази последователност - месене-почивка – още 2 пъти през 10 минути, покрийте и оставете да почива 30 минути. На мазнете 19см форма за хляб или подобна. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2см, повдигнете леко от едната страна и поставете във формата с „шева” отдолу. Покрийте хляба и оставете да втаса за около час и половина, докато удвои обема си. Загрейте фурната на 2200С (1900С с вентилатор), направете разрези по хляба и печете около 45 минути. Извадете хляба от фурната и формата и оставете да изстине на метална решетка.

А ето и линк към снимки с отделните процеси: http://picasaweb.google.com/grillygrowbag/DanLepardLinseedSoyaLoaf#slideshow

Надявам се да съм била полезна   bouquet

Всичко разбрах, но на коя програма в машинката трябва да се прави това не ми стана ясно Embarassed
Аз съм с Мулинекс ако някой вече е пробвал моля да ме упъти  bouquet

# 284
  • Мнения: 901
аз не съм пекла в машината защото нямам такава отдавна .. но в линка който дадох има  на 4 страница (http://www.danlepard.com/forum/viewtopic.php?t=1906&postdays … =asc&start=30) снимка на този хляб направен в машината (макар човекът пише, че няма същият вкус като на ръчен, но въпреки това е вкусен) .. което значи че прекрасно се пече там.. предполагам, че може да бъде замесен на програма Тесто и след това изпечен на програма Печене (при северин ако не се лъжа беше последна 60 минути) .. но да бъде спряна 15 минути преди края за да не изгори Simple Smile или пък да се подбере друга програма тип Основна или нещо ткаова (не си спомням вече програмите )

Общи условия

Активация на акаунт