Кога започнахте да пресмятате

• 2 636
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • На дивана, под юргана
Е-е-е, ние сме на вълна "числа", ама само защото МакКуин е с номер 95, Краля е с номер 43, а Хърби - 53...

# 16
 Shocked 
Какви са причините да искаш детето ти да развива толкова ума си на такава крехка възраст?

# 17
  • Пловдив
Здравейте мами, някой дали е успял да научи детето си да пресмята на 3 години. Ние нааучихме азбуката но що се касае за пресмятането хич не ни бива, е разбира се говоря за 2 ябълки и да прибавим например още 1 или две. Някой ще сподели ли опита си. Дали не прекалявам. Баткото например научи азбуката на 4 години, малкия я научи на 3, но не си спомням за смятането как беше. Споделете Вашия опит.
Следващото дете, живот и здраве на 2 трябва да знае азбуката, нали?
Не ме дразнят теми, в които родители споделят за желание на детето да учи, но твоята амбиция май наистина е в повече  Peace Има разлика в задаването на въпроса някак си - не питаш има ли 3 годишни, които могат да смятат, а питаш "някой дали е успял да научи детето си да пресмята на 3 години".

# 18
В градината специално ни предупредиха, че ограмотяването трябва да го оставим изцяло на тях. Но тя може да брои до 10, познава повечето от цифричките, както и доста букви. Сама пита- показваме и. Не може да смята, обаче. Не може и да изписва буквичките, само ги познава. Не може да свързва буквичките в срички или думи.
Не я уча, не я насилвам- тя още даже не говори кой знае колко добре, така че има си време за всичко.

# 19
  • София
Още дълго време няма да може да ги свързва, освен ако не е от изключенията.

# 20
  • София / Пловдив
Дъщеря ми няма 5г. още, познава повечето букви, опитва се да ги пише, но не може да чете, нито да смята  Thinking явно изостава... мдаааа  ooooh!
С второто ще почна с азбуката от втория месец.

# 21
Добре де, пишат, смятат, четат. А какво ще правят в училище, докато "неграмотните" тепърва ги учат тия неща? Може и да съм забравила, но мисля че аз започнах да уча в първи клас. Дотогава беше купон(даже на градина не съм ходила).

# 22
С второто ще почна с азбуката от втория месец.
Та до годинката да чете Шекспир в оригинал. Mr. Green
Между другото гледах в някакъв руски сайт преди време показваха буквите на новородени деца, уж после по-бързо се научавали да четат и говорят. На мен лично ми е малко като ранното чуждоезиково обучение- предпочитам първо да научи добре българския език, отколкото да не знае да пише правилно на нито един.
Бека, сега в повечето училища държат да могат да четат в първи клас и да смятат май.

# 23
  • София
Няма такова нещо. Иначе какво ще правят в първи клас? Може да има откачени учителки, които да искат децата да четат и пишат, но така искат да улеснят своята работа. Детето отива в първи клас точно да се научи да чете, пише и смята. Цяла година го дъвчат.

# 24
Тази тема просто ме разби, признавам,. да се пита за мушмороци, някои от които даже правилни изречения не могат да формират, дали са почнали да смятат. ooooh! ooooh!
Синът ми познава числата от о до 10 без грешка, може и да брои, с азбуката няма проблеми, но виждам, че смятането е ПРЕКАЛЕНО ТРУДНО за тях. За тях все още отговорът на въпроса "Колко" се измерва с "много " или "малко", а ти искаш да смятат? newsm78
Купих му Цифренката, от няколко дена я експлоатира много здраво, но определено задачката с това колко пиленца слезли/се качили на влакчето не е за главата му. Особено пък поднесено под формата на елементарно уравнение.

# 25
Е, добре де, да оставим детето да си изживее детството пълноценно- съгласна съм.
Обаче хайде сега ми кажете аз какво да направя с дъщеря си, която сама, целенасочено и без натиск от родителска страна изпитва огромно желание да се учи да чете и пише /смятането по не й е в стихията  Wink/.
И ето я вече на 4 г. и 4 м. знае да срича и то доста успешно.
Питала съм се доста пъти какво наистина ще прави  в първи клас и се притеснявам от това да не й е скучно. Минала съм по този път и знам колко е досадно да няма какво да ти привлече вниманието в клас. В една друга тема обаче ме "успокоиха", че се притеснявам излишно.

# 26
Франческа, като дете, което си четеше САМО книгите на около 5 год, възраст ти казвам-ми остави я. Обаче математика мразех, та....се късах, и досега е така.
Но не можеш да отречеш, че има доста родители, които ЦЕЛЕНАСОЧЕНО си нахъсват детето, без да се съобразяват с индивидуалните му потребности, а и ВЪЗМОЖНОСТИ.  Аз също лекичко подбутвам Станислав, но то е по-скоро като насочване към това, което умее, и старателно избягване на по-сложните неща.

# 27
Пъзел , така е права си.
Обаче като дете, което знаеше да чете на пет години, а на шест да дели и умножава, като дете, което първите три години в училище му се струваха повече от мъчителни, се страхувам, че същото ще се повтори и с дъщеря ми.
А за онези болни от амбиция родители....ми и аз не ги разбирам, а за съжаление са доста.

# 28
Ами какво да ти кажа.....от гените си човек трудно може да избяга. Пробваш ли да и отклоняваш вниманието с други дейности? (не че помага, де, аз само гледах да си взема книжка и да се скрия Mr. Green)

# 29
Едно е детето да прави, това, което го влече и съвсем друго да го караме на 3 да решава задачи с две неизвестни само защото Гошко го може(това за Гошко е истински случай).
Колкото до това, че ще им е скучно в първи клас, при добър подход от страна на учителката може да се избегне.

Общи условия

Активация на акаунт