Кога започнахте да пресмятате

• 2 632
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
Моята дъщеря още не може да се научи да брой до десет,но знае до пет.Не я насилвам.Вчера обаче съвсем изненадващо сметна че тя има две "нерви"(имаме си една игра с ръце и тя си ги е кръстила нерви) и аз имам две нерви и заедно имаме четири нерви.Далеч съм от мисълта че го е сметнала,по скоро ги е преброила по отделно и заедно и не мисля че трябва да почнем да учим таблицата за умножение.

# 31
Прекалено рано ми се струва и освен ако детето ми не прояви голям интерес не бих бързала.
За всичко си има време.

# 32
Не помня точно кога започнах да го уча,но предвид моята любов към математиката със сигурност не съм бързала особено Mr. Green Първо със сметало и различни предмети-пръчици,ябълки,после при събиране и изваждане на по-големите числа го учех да си помага с десетицата,примерно 23+11,ако е плюс 10 ще  е 33,но имаме 11,значи с едно нагоре-34.

# 33
Едно е детето да прави, това, което го влече и съвсем друго да го караме на 3 да решава задачи с две неизвестни само защото Гошко го може(това за Гошко е истински случай).
Колкото до това, че ще им е скучно в първи клас, при добър подход от страна на учителката може да се избегне.

Да, точно! По-големият ми син започна сам да смята над десет още когато беше на 4 г.(, а познаваше цифрите доста преди това) и имаше една много сложна (по моему) и доста интересна система на смятане Simple Smile. Много се забавляваше, затова го насърчавах. Така се научи и да чете-почти сам схвана как, аз само го научих на буквите; почти не е сричал. Пак по някаква негова логика се научи Simple Smile. И не му беше никак скучно в първи клас - наистина си зависи от учителя. Малкият ми син е на 3 и половина и цифрите още изобщо не го вълнуват. Покрай по-големия си брат научи доста букви, познава някои без грешка, независимо от шрифта, но за четене още и дума не може да става. На този етап все още го вълнуват само книжки с картинки за разглеждане или оцветяване(, при това повече драска и се прави, че пише по тях, а не оцветява правилно Laughing). Всяко малко дете си има свой ритъм и интереси и е добре да се съобразяваме с това, да не прибърваме излишно, другото е маловажно. Дали ще се научи да чете на 3 или 7 години - все едно! Не мисля, че това е от голямо значение за развитието му.

# 34
  • Варна
[]

Ммм, да, прекаляваш май  Wink
Норми ли гониш или искаш да се хвалиш на някого? Не се сърди, остави детето да си има детство и игри, тепърва години наред ще учи и смята, никога не съм разбирала подобни болни родителски амбиции, като наша позната, която научи детето си на азбуката и числата до 10 на две и половина  Crazy Rolling Eyes

Ние сега сме на вълна цветове  Simple Smile

Не винаги е плод на болни родителски амбиции.
Синът ми беше на почти 2 г.,когато започна да се интересува какво пише на кориците на книжките,които му четях.В следващия един месец научи всички букви от азбуката,както и числата до 10.Преди това разпознаваше основните цветове и броеше до 10.
А може би трябваше като ме моли:"Мамо ,хайде да пишем буквички!" да му отговарям:"Не може,маминото,защото ще ме мислят за напориста майка".Или пък към баща му:"Не му рецитирай стихотворения,че ще вземе да ги научи и тогава какво ще правим." Thinking
Истината е,че децата се развиват различно и което им е заложено няма как да не се прояви.
 За смятане не ми е  хрумвало до сега да го пробвам,ама може пък и да ме изненада детето. Laughing

# 35
Tова е различно -това е наизустяване , а не усвояване

# 36
  • София
Има разлика детето да прояви само интерес и майката да го научи на азбуката на 3 години, второто поне за мен е абсолютно излишно.

# 37
Не винаги е плод на болни родителски амбиции.
......
Разбира се, затова и няколко пъти уточнихме, че има разлика дали детето иска или майка му иска...
Детето на авторката определено не е заритало да учи смятане, а майка му се интересува дали някой е "успял" в това начинание, за да знае дали да му дава зор със сметките Rolling Eyes.

# 38
  • Бургас
Тери не може да смята,пък и раничко ми се вижда още.

# 39
  • София
За смятане и дума не може да става, но познава числата и брои до 10. Буквите с изключение на някои ги познава.
Веднага искам да отбележа, за да не ме нападнете и мен, че не съм изисквала от него да брои или пък да казва коя буква коя е, но и винаги когато ме е питал дадена буква или цифра коя е, съм му казвала.
Моя племенник на 4 се опитваше да срича, а на почти 5 сам си четеше приказките.

# 40
  • София, център
Дъщеря ми се справя със съвсем елементарни сметки.

# 41
  • Русе
И моята дъщеря ме изненада като преди няколко дена ми каза числата до пет на английски. #CrazyТя е на 2г. и 2м.Не съм я учила никога.Явно е чула от батко си.Много е любознателна в сравнение с него.Сама ме кара да й чета стихчета( в момента сме на вълна баба Марта) и повтаря след мен.

# 42
Не забравяйте и нотите. Може в някоя дете да дреме един малък Моцарт, който на 3 е свирил на пиано, на 4 импровизирал, а на 12 е написал първата си опера.  Wink

# 43
И аз мисля че е грешно едно дете да се насилва да учи букви, цифри, чужд език и т.н. Според мен е добре на детето да се предложи информацията (например да учи буквички под формата на игра) и ако то прояви интерес едва тогава да се премине по-нататък. Не е добре детето още от малко да свързва ученето с нещо задължително, скучно и трудно. Това ще се отрази и към по-нататъшното му отношение към учебната дейност. Разбира се ако детето проявява интерес и е любознателно, мисля че трябва да подкрепим и с двете ръце тази негова черта. Моята дъщеря например на 2г. вече познаваше всички букви и цифри, а на 3 - около 100 думи на английски. В момента срича, може да брои до 100, но пък в смятането не е така добре. Има време за всичко - важното е да не насилваме децата си за да не формираме в тях негативно отношение към ученето.

# 44
Едно и едно - две. Това са му възможностите.

Общи условия

Активация на акаунт