Арабски език-за начинаещи

• 148 018
  • 760
  •   1
Отговори
# 360
Глаголи с неизвестен извършител-обикновенно когато има глагол се споменава извършителя пряко или не пряко -но ,има случаи когато извършителят е неизвестен.
Минало време-на предпоследната буква се поставя късра,а на буквата пред нея-дъмме.Ако глагола завършва на елиф-то елиф се обръща на я

كَتَبَ                              كُتِبَ

دعا-д3а-призова         دُعِيَ

عامَلَ-направи-3амиля      عُومِل

Сегашно време-на първата буква се слага дъмме,а на предпоследната късра.Ако глагола завърва на елиф-то елиф не се променя

يرمي-хвърля-ярми                يُرْمى

يُكْرِمُ-отнесе се с уважение,нагости богато-юкрима            يُكْرَمُ

نام الطفلُ على السريرِ                                 نيم على السرير

كتب أخوك الدرسَ                                    كُتِبَ الدرسُ

Когато отпадне извършителя ,то неговият знак се поема от извършеното-т.е извършеното вместо да е с фатха получава дамме

момичета дайте да се преброим-поне отбележете кой следи темата.

# 361
Дамаск,който е столицата на Сирия и най-стар населен град в света е заемал видно място  в областта на науката,културата,политиката,изкуството и литературата още през третото хилядолетие преди Христа и е бил столица в много периоди и цивилизации през дългата и история,станал столица на ислямската държава през 661г. на дните на омаядите.Знае се,4е в края на 3. хилядолетие преди Христа арамейският водач Ризун основава неговото царство в Дамаск и той бил негова столица.числото на населението на Дамаск достига около 6.2 милиона хора според статистиката през 2004г. и населението на Дамаск се състои на първо място от араби,след това киурди,следват ги турците и арменците,ашурините и черкезите.част от града се намира върху иужния бряг на река Барда,разпространяват се нови квартали върху северния и арабския бряг.Град Дамаск се превърнал в провинция Дамаск,която обикаля около овощните градини на Гута и планината Касиун и хълма Дамаск.

Има доста повторения,но го преведох дословно,не смях да го обработвам Grinning
Хайде аз да съм първата,която се слага върху листата Laughing

# 362
амина браво-имаш малко грешки

част от града е разположена на  склоновете на планината Касион,по голямата част от града включая старият град е разположена на южния бряг на река Барада,същевременно новите квартали се разпростират на северния и западния и бряг.Град Дамаск е сърцето на област Дамаск която е заобиколена от градините на Гута,планината Касион и Рубуа Димашк.

# 363
Амина, поздравления! Направо не мога да повярвам колко бързо напредна! Явно огромното ти желание  изиграха водещата роля. Възхищавам ти се! Продължавай все така упорито.
Деси- и на теб браво за търпението, отделеното време и огромното желание да предадеш знанията си. Успех и на теб,

# 364
  • по пътеката
дес, следя те  изкъсо, но не съм напреднала, последния месец само те пиша и преписвам каквото пишете, но не успявам да отделя време за у4ене и преговор и бистрене на политиката, но за мене този вид у4ене си е пак полза минимум да запомня и да имам идея за корените пак ми е добре!а съм казала нещо на класи4ески ,а са ме гледали като през телескоп! а свекърът онзи ден го питам дума и той дай ми изре4ението, една дума има  поне 10 смисъла, вярно ли е? пух, безнадеждно ми става като 4уя,4е и арабите имат "таковата" като нас!

# 365
Здравейте  bouquet
Монда,поласкана съм от думите ти,благодаря  bouquetУспя да ми повдигнеш духа и мотивацията!
И аз съм ужасно благодарна на Мързел за отделеното време,знания и търпение  bouquet
А сега по същество LaughingИмам въпроси по новия урок!
Това се употребява за глаголи в 3.л. ед. ч. ли?
شَرِبَ-شُرِبَ-يُشْرِبُ
إشترى-إشتُرِيَ-يُشتَرِى
طار-طُيرَ-يُطيِرُ

Тези видове глаголи ми се виждат малко по-особени и искам да попитам правилно ли съм ги направила.А също и за глаголи от типа на أكَلَ,този елиф в началото ме притеснява,как ще стане той?
قرأ الرجلُ الكتابَ
قُرِيَ الكتابُ
يُقْرأ الكتابُ

ذهب الطفلُ إلى المكتبةِ
ذُهِبَ إلى المكتبةِ
يُذهِبُ إلى المكتبةِ

А как се превежда-Мъжът чете книгата-Четеше книгата-Чете(сега) книгата,така ли?

# 366
الحب درجات واختلف الحكماء فى تحديد درجاته فمنهم من قال
ان اول مراتب الحب هو العشق تاتى بعد ذلك الاراده ثم المحبه ثم الهوى ثم الحب

وايضا قال اخر اوله الموده ثم الاستحسان ثم المحبه ثم الهوى ثم
العشق والكلف وبعد ذلك اتلغرام والتتميم (هو التيمن والاستئسار بالمحبوب

وقال فيه كثيرون من اعرابى الى اعجمى من عالم وحكيم الى خادم وامير
ولكن اقرب الاقوال التى تماشيت معى ومررت انا شخصيه بها هو القول الاتى

وهو قول لاديب الفقهاء احمد ابن حزم وطبعاااا معروف

علامات الحب :
ادمان النظر والاقبال بالحديث والاتصال بالسؤال والانصات الى حديث المحبوب
وتصديقه حتى لو كذب ومكوافقته ان ظلم والشهاده له ان جار واتباعه اينما سلك طريق او خطوه
والاسراع بالسير الى المكان الذي يوجد به محبوبه
والتعمد للجلوس بقربه والتقرب منه
ان يستهين بكل قول يدع الى مفارقته
واضطراب يبدوا عليه عندما يري عشيقه

وفيه كتير لكن دوةل الاقرب لكتير مننا

:
اذا انت لم تعشق ولم تدر مالهوى : : : : : : : :: : :: : فكن حجرا من يابس الصخر جلمدا

Това е новият урок.

# 367
حب-0бич-7об

درجات-степени,нива-даражат

اختلف-различава се,не се постига съгласие-а7тъляф

الحكماء -мъдреците,учените-ал7укама

تحديد-определян-та7дид

فمنهم-от тях-фамин8ум

مراتب-нива-мратеб

عشق-влюбване-3шк

تاتى-идва-таъти

بعد ذلك-след това-б3д аззалика

الاراده-воля-ирада

محبه -м7абба-обич

هوى-любов

проблема,при превода на тои текст е ,че в арабският любовта е разделена на много степени и за всяка си има д[ума-докато в БГ няма толкова понятия/color]

# 368
Монда-балгодаря за помощта-пускам текста тук

Степените на думата любов са 9 в арабския
Най-високата степен (поне в Ливан), не се употребява в разговорния език, а само в литературния и тя е التَّيَتُّم.

Степените са както следват:
 обич(не само между мъж и жена, а и между деца, роднини) المحبَّة
 الغرام влюбване
الهَوَى чувството да принадлежиш на някого,нещо
страст  المَوَدَّة
الصَّبَابَة
العِشْق
 الوَلَه това е нещо като да си загубиш ума по някого
 الهيام жадувам
التَّيَتُّم- обожание

# 369
Преводът  не е  абсолютно точен. Нюансите на тези думи се усещат, но не могат да се преведат на български. За някои от тях не се сещам нито на френски, на английски. Много богат език е арабския!

# 370
ايضا-също така-айдан

اخر-друг-акхар

استحسان-желание-ъсти7сан

Преводът  не е  абсолютно точен. Нюансите на тези думи се усещат, но не могат да се преведат на български. За някои от тях не се сещам нито на френски, на английски. Много богат език е арабския!
За това май текста не е много подходящ ,ще го сменя  Peace

# 371
  • Монреал
Олее, как съм я изтървала тази тема - започвам да чета!  Mr. Green

# 372
Олее, как съм я изтървала тази тема - започвам да чета!  Mr. Green

ми така е ,като посещаваш само канадската тема  Mr. Green

Момичета-една седмица ваканция-че хлапетата имат класни-след това продължаваме.

# 373
  • Монреал
Ми щото и аз съм мързел хаха :mgreen:

Мале, отчаях се  Sad Думите и изразите, които знам се различават от книжовният арабски, а на мен ми се иска да науча повече от магребският арабски. Някой дава ли  частни уроци?  Mr. Green и мноооого бавно и с мноооого повторения  hahaha

# 374
Ето го новият текст- Амина беше питала за приказки-тук героя Жу7а е местният вариант на Хитър Петър

مسمار جحا"؛ لا يقل شهرة عن جحا نفسه.. وجحا شخصية هامة جدًّا في تاريخنا؛ إذ طالما كان اللسان المعبر عما نسميه
الآن "الأغلبية الصامتة"، وهـو - بالقطع - يحتاج إلى وقفة مستقلة.

أما مسماره، فيُضرب به المثل فى اتخاذ الحجة الواهية للوصول إلى الهدف المراد ولو بالباطل.

وأصل الحكاية أن جحا كان يملك داراً، وأراد أن يبيعها دون أن يفرط فيها تماماً، فاشترط على المشتري أن يترك له مسماراً في حائط داخل المنزل، فوافق المشتري دون أن يلحظ الغرض الخبيث لجحا من وراء الشرط، لكنه فوجئ بعد أيام بجحا يدخل عليه البيت. فلما سأله عن سبب الزيارة أجاب جحا:

جئت لأطمئن على مسماري!!

فرحب به الرجل، وأجلسه، وأطعمه. لكن الزيارة طالت، والرجل يعانى حرجًا من طول وجود جحا، لكنه فوجئ بما هو أشد؛ إذ خلع جحا جبته وفرشها على الأرض وتهيأ للنوم، فلم يطق المشتري صبراً، وسأله:

ماذا تنوي أن تفعل يا جحا؟!

فأجاب جحا بهدوء:

سأنام في ظل مسماري!!

وتكرر هذا كثيراً.. وكان جحا يختار أوقات الطعام ليشارك الرجل في طعامه، فلم يستطع المشتري الاستمرار على هذا الوضع، وترك لجحا الدار بما فيها وهرب!!

http://www.metacafe.com/watch/862900//

Общи условия

Активация на акаунт