Турски език за начинаещи 2 - Хош гелдиниз

• 80 980
  • 446
  •   1
Отговори
# 180
и аз да питам за учителка и ученик  Thinking

skaridka78 на първа страница е материала досега
/без думи и ако има нещо пропуснато  Blush /,
2 изпита е имало, можеш да се пробваш на първия
/той беше за числа, азбука и мн.число/

сега мъчим глаголите и сегашно време  Crazy

# 181
  • Варна и...духом на Босфора
 ConfusedПускам втора част на упражнението   - Бен геледжек хафта Истанбулда гидийорум. Другата седмица отивам в Истанбул (или следващата )      Арабайъ аннем шюрюйор. Моята майка кара кола. Бюгюн чок союук биз ди шари чикмайориз. Днес е много сшудено и няма да излизаме.  Бен евлийм . Омъжена съм - Женен съм.  Беним казъм чок Йарамазъм . Моята дъщеря е много непослушна.  Онлар футбол оюнуйор чюнкю севмийор. Те играят футбол защото го обичат.  Сиз не кадар гюзелсиниз! Колко сте хубави!  Бюгюн бен телевизийон излими йорум чюнкю мешуулим.   Бу чок комик неден сиз гюлийр мусиниз?  Това е много смешно защо не се смеете?   Къзкардешим йорумджеклерден коркмъйор. Моята сестра се страхува от паяци. Сиз хич бир шей япъмайорсиниз?   Вие нищо ли няма да направите?  Биз хър гюн геч калъйоруз чюнкю трафик кютю. Ние всеки ден закъсняваме защото трафика е много лош. Бен бу йъл татиле гидмейорум чюнкю парам.... Тттттази година няма да ходя на почивка защото с парите .... Сен хър сабах кахвальтъ япъйорсън?  Ти всяка сутрин ли закусваш?         Отговорете на въпросите ---  Нерелисиниз? Беним Булгарим.     Нереде отуруйорсунуз?  Бен Варна де отуруйорум.  Кач Йашъндасънъз?   Бен кърк йашъндайъм.  Евли мисиниз?   Евет, бен евлийм.    Чоджуукуз вар мъ ?   Евет юч оуулар чоджуум.   Не иш япъйорсунуз?   Бен  инкасаторка (не знам думата newsm78) япъйорум.         Тук с превода ми беше по- лесно но спрягането и въпросителната и отрицанието ще има да ги зубкам цяла седмица!!!!

# 182
galika81

Nerelisiniz? /от къде сте?/  Bulgarim,
Nerede oturuyorsunuz? -  Ben Dospat’da oturuyorum
Kaç yaşındasınız? – yirmi sekiz yaşındayım
Evli misiniz?  evet
Çocuğunuz var mu? – evet, iki Çocuğum var / правилно ли е така да се отговаря  Embarassed/
Ne iş yapıyorsunuz? Този въпрос не го разбрах  newsm78 - "Къде работиш " ли се превежда
Как е учител на турски  newsm78  Öğretmenim

Буквално преведено Какво работа вършиш? т.е. Какво работиш?

# 183
redemi,

Бен геледжек хафта Истанбул а гидийорум. Другата седмица отивам в Истанбул (или следващата )    Арабайъ аннем сюрюйор. Моята майка кара колата. Бюгюн чок соуук биз дъшаръ чикмъйориз. Днес е много сшудено и няма да излизаме.  Бен евлийим . Омъжена съм - Женен съм.  Беним къзъм чок Йарамаз . Моята дъщеря е много непослушна.  Онлар футбол ойнууйорлар чюнкю севийорлар. Те играят футбол защото го обичат.  Сиз не кадар гюзелсиниз! Колко сте хубави!  Бюгюн бен телевизийон излеми йорум чюнкю мешгулум.   Бу чок комик неден сиз гюлмюиорсунуз?  Това е много смешно защо не се смеете?   Къзкардешим йорумджеклерден коркмуйор. Моята сестра се страхува от паяци. Сиз хич бир шей япмъйорсунуз?   Вие нищо ли няма да направите?  Биз хер гюн геч калъйоруз чюнкю трафик кютю. Ние всеки ден закъсняваме защото трафика е много лош. Бен бу йъл татиле гитмийорум чюнкю парам йок Тттттази година няма да ходя на почивка защото с нямам пари.. Сен хер сабах кахвальтъ япъйор мусун?  Ти закусваш ли  всяка сутрин ?         Отговорете на въпросите ---  Нерелисиниз? Бен Булгарим.     Нереде отуруйорсунуз?  Бен Варна да отуруйорум.  Кач Йашъндасънъз?   Бен кърк йашъндайъм.  Евли мисиниз?   Евет, бен евлийм.    Чоджуукуз вар мъ ?   Евет юч оğlum var.   Не иш япъйорсунуз?   Бен  инкасаторкаyum (не знам думата newsm78)  И аз не знам как е  Blush makbuzat memuru в речника пише

С тази кирилица направо ме уби!  Heart Eyes

# 184
Kaigi, много те експлоатираме. Взе да ми става съвестно. Защо не се улесниш малко - като даваш упражнение пиши кога ще пуснеш верните отговори с малко  толеранс, за да има време всеки да се пробва. Ние сме големи момичета, ще можем сами да си проверим отговорите. Ако нещо не разбираме ще питаме.
Просто предлагам, ако момичетата са съгласни

# 185
  • Истанбул
Здравейте полиглотки!  bouquet Ама страшни сте бе, уплаших се, какво ще ви правя в неделя, гьозюм коркту! Shocked Joy Каиги,  Hug
Ей за това искам да ви обърна внимание, че забелязвам доста се греши:
"Бен геледжек хафта Истанбулда гидийорум"  
Сега: Истанбул е градът, нали?  
          "Истанбул'да" означава мястото където се развива действието! İstanbul'da bir tanıdık gördüm! В Истанбул видях един познат!
          " Истанбул'а" е пък посоката на движение! Ben İstanbul'a gidiyorum! Аз пътувам за Истанбул!
Mай на немски беше нещо подобно Thinking
инкасатор(ка) = kontrol memuru (такава е общата употреба)

# 186
*hrisy*, може би така ще спестим малко време на проверяващите  Wink Heart Eyes Но няма проблем за мен, когато имам възможност ще ви проверявам !

shedi и skaridka78  Hug Включвайте се когато можете!

# 187
Мистик, свършила си за днес, виждам. Радвам си да те видя.  Hug

Това и аз го видях, но ако дам още малко граматика сигурно ще бъда убита вече.  #2gunfire

# 188
И аз си мисля, че се натоварваш много,
но от друга страна много обичам, да
показваш грешките в червено  Blush
така си виждам точно грешката  Blush

# 189
# 190
Здравейте
До всички които искат да чуват звученето на основните турски думи и изрази давам следните линкове. Добри са ,но е необходим и
английски Simple Smile
http://turkishalphabet.googlepages.com/guestbook

# 191
# 192
  • Варна и...духом на Босфора
 HugГюнайдън къзлар!   Учителки наши - за вас   bouquet След малко тлъгвам със шефа на път -в колата ще му спрягам глаголи  Laughing  Днес няма да мога да се включа ако има упражнение  Желая ви приятен ден!

# 193
Момичета, как се превежда шьойле /soyle май се пише/?

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 09:16 от shedi

# 194
  • Истанбул
şöyle-така,тъй
şöyle-böyle-горе=долу
söyle-заповедна форма на гл.казвам=кажи!

Общи условия

Активация на акаунт