Турски език за начинаещи 2 - Хош гелдиниз

• 80 531
  • 446
  •   1
Отговори
# 75
steffi_k,

Бен Санадански'да отуруйoрум. Аз живея в Сандански.
Евим Бюйюк дейiл. Моята къща не е голяма.
Евим ики кат( вар). Моята къща има 2 етажа.
Her kатtа дьорт ода var. На етажа има 4 стаи.
Мутфак, йемек одасъ, тувалет, банйо ве салон вар. Има трапезаря, кухня, баня и тоалетна. / не знам как са детска стая и спалня/
Мутфакта маса ве сандалйелeр вар. В кухнята има маса и столове.
Салонде сандалйе(лeр) йок. В хола няма столове.
Евимi чок севийорум. Много обичам моята къща.

# 76
Много добре сте се справили, момичета!  Hug Както казва Мистик грешките са предимно от неща,  които не сме обсъждали. Съжалявам, че няма червено, но обикновено събота и неделя съм по-заета и просто не ми остана време.

Виждам, че сте подхванали и Şimdiki zaman В понеделник ще гледам да пусна нещо по въпроса в новия урок.

# 77
Каиги, благодаря ти много за отделеното време   bouquet. Не се притеснявай за червеното, то и така ти отнемаме достатъчно време - все пак всеки може да си провери направеното.
Моите грешки са от нови думи, които сама съм си вадила от речник, но ме е яд, че не са точни. Извини ме, но как е огледало? Аз го гледах едно в речника, а то нищо общо - оградено е с питанки от теб  Grinning

# 78
  • Истанбул
Хайде, момичета! Готови ли сте?  CrazyУтре изпита пак в 17:00, но този път е цели ДВА(2) часа!!!  JoyЕ, заслужихте си го, много сте прилежни! Hug Учете думички и спрягайте глаголи! Crazyи бол бол гледайте и слушайте на турски! Най_добре се учи! Naughty

Весселас, Shocked ayna (айна), ударенето на последната сричка! Hug

# 79
Много се извинявам, но vesselas гост това съм аз. Натиснах нещо и стана една мешаница, че чак излезах, като vesselas гост.   Нация техническа  Laughing

Каиги, благодаря ти много за отделеното време  . Не се притеснявай за червеното, то и така ти отнемаме достатъчно време - все пак всеки може да си провери направеното.
Моите грешки са от нови думи, които сама съм си вадила от речник, но ме е яд, че не са точни. Извини ме, но как е огледало? Аз го гледах едно в речника, а то нищо общо - оградено е с питанки от теб  Laughing   

Благодаря и на Мистик за скоростния отговор  Hug

# 80
наистина страхотно представяне момичета   Shocked bouquet
тази седмица нямах много време,
но ще наваксам и ще се поправя  Blush

когато аз бях на урок, учителя ми обясняваше.
че основния глагол е гитмек примерно.
ако искаме да кажем заповедно глагола,
се маха -мек .
Незнам дали го обясних добре.  Rolling Eyes
Също така в една дума се описва
действието, времето и извършителя на
действието/ май и още работи бяха/ .

гелийорум - гел/идва/ + йор /сегашно продължително май/ + ум /аз/
гелийор - гел/идва/ + йор /сегашно продължително май/ + нищо /той,тя,то/

гель - ела

# 81
Каиги, имам два въпроса свързани с последната домашна и по-точно с rengi и със скобите, в които е поставена думата:
1. Rengi "цвят" ли означава и ако е така защо е rengi , а не е renk?
2. Скобите означават ли, че Tuvalet yeşil (rengi). може да се каже и с rengi, и без rengi?

Благодаря ти предварително и много се извинявам, но ме човърка да си го обясня.  smile3525

# 82
 Kaigi, Mistik, благодаря за труда и отделеното време!  omm lovekiss Как успявате момичета да систематизирате и поднесете материапа, че да е достъпен за начинаещи. На ваше място аз не бих де справила
Шуши   bouquet Разяснението ти ще ми помогне 

# 83
Каиги, имам два въпроса свързани с последната домашна и по-точно с rengi и със скобите, в които е поставена думата:
2. Скобите означават ли, че Tuvalet yeşil (rengi). може да се каже и с rengi, и без rengi?
И аз се замислих  newsm78 за (rengi)
Самоучителя с CD-тата и мен ме интересува. Ще го потърся да си го купя. Липсва ми говоренето. Пускам понякога турския канал, но не съм на такова ниво че да разбирам. Ще ми е полезно общуване в ежедневието, но за съжаление никой около мен не говори турски

# 84
  • Истанбул

Благодаря ти предварително и много се извинявам, но ме човърка да си го обясня.  smile3525

Всъщност правилното е "баньо йешил (ренк)" ,можеш да кажеш и само йешил, можеш да добавиш и ренк, не е задължително Rolling Eyes Задължително е при кафявото, защото в самото наименование се съдържа ренк, пр:кахверенги=кафяво!  Не може да се каже кахверенк! Crazy Друг пример: Бенде йешил ельбисе вар! Аз имам зелена рокля!_ няма нужда от ренк  Simple SmileГьозлерим мави= Очите ми са сини, но нищо лошо или невярно, ако кажеш Гьозлерим мави ренк=Очите ми са в син цвят, нали? И двете са правилни bowuu
В турския език има една особеност, която не се среща при другите езици! В типичния турски или старотурски една гласна , една съгласна се редуват, иначе турците не могат да произнесат думата hahaha Например, думата спорт е чуждица, навлязла в турския и затова те я произнасят "сипор", просто така излиза от устата
им! А я пишат спор (без"т") Или познатата ви дума спанак (турска), тук се произнася "ъспанак" Даже по този признак определят коя е туска дума,коя не е! Е, има още една две специфичности, но не му е мястото тук!

Последна редакция: нд, 08 фев 2009, 10:44 от mistik

# 85
Мистик, благодаря за изчерпателния отговор.  Hug Нищо, че не си филолог - обясняваш много добре, така че и аз да те разбера  Grinning

# 86
  • Costa Rica
Хайде, момичета! Готови ли сте?  CrazyУтре изпита пак в 17:00, но този път е цели ДВА(2) часа!!!  
Съжалявам, ако пак не съм доразбрала, но изпитът утре ли ще бъде?

Уфф, че съм  animal085 Мистик, извинявай, чак сега видях часа на поста ти. Просто игнор.

# 87
Каиги, благодаря за проверката на съчининето ми! Този път не съм се справила много добре, с всеки изминат път се надявам да е по-добре! newsm10
Кога е изпита? Днес от 17.00 ли е? Ще нахраня челядта и ще седна да преговоря.... Rolling Eyes

# 88
  • София
здравейте,
извинете, че не съм се вясвала във темата от вторник Embarassed
почти наваксах и ще бъда готова за изпита в 5ч.

# 89
  • Истанбул
Ето и ВТОРИЯ ни изпит! Готови ли сте? 

1. Спрегнете следните глаголи:
        bakmak - гледане, beklemek - чакане , beğenmek -харесване

2. Опишете Истанбул със 5-6 изречения и с думите, които имате на разположение!
Metropol, güzel, yeşil, gidiyorum, büyük, sokak, çok, Bosfor, deniz, her yıl, araba, bir, beğeniyorum, var
Може да използувате допълнително други думи, които знаете!

3.Моля, преведете долния текст:

Kafeterya
Ben kafeteryada oturuyorum ve camdan bakıyorum. Sokakta kar var. İstanbul’da hava soğuk ve sokak kalabalık. Masada bir bardak çay ve yeni bir roman. Kitapları seviyorum, müzik de seviyorum! Ne kadar güzel bir gün!
 Arkadaşım geliyor ve sandalyeye oturuyor:
-Merhaba, nasılsın?
-Teşekkür ederim, sen nasılsın?
-Ben iyiyim, sinemaya gidiyorum.
-Filmin adı ne?
-“Ağaçlar ayakta ölür”
- O, eski ve çok güzel bir film!
-Evet, sen de gel!
-Ben saat 5 arabasıyla İzmir’e gidiyorum! İşim var!
-Tamam, iyi yolculuklar! Görüşürüz!
-Teşekkür ederim, görüşürüz!
Arkadaşım gidiyor, ben camdan insanlara bakıyorum!

Време на изпита 2 часа! Кolay gelsin!

Общи условия

Активация на акаунт