Раждане вкъщи - 3

• 46 673
  • 715
  •   1
Отговори
# 360
Людмиле, некоректно е да сравняваш начина и продължителността на живот на Платон, Леонардо, Сократ и компания със същите при обикновените хора от онова време.  Peace
То е като да сравняваш начина и продължителността на живот на средностатистическия "дебел американец" с тези на тибетски монах, пър дори и живеещ в Америка.

# 361
Аз само да допълня нещо от историята на моето семейство. Майка ми, която е вече на 81 години, неведнъж ми е казвала как нейната баба, жена от село, е починала на 60 години "от старост" и как всички са смятали че е нормално, че й е дошло времето. Същата тази баба е погребала две от петте си деца съвсем малки. Пък нека Людмил да ми разправя за Платон и Сократ. И как някои жени раждат с болка, понеже са повлияни от медиите. Интересно защо и баба ми е раждала с болка, след като не е имала достъп до медии?
Само да уточня, за да няма объркване, че предвид възрастта на която родителите ми са ме създали, моите баби и дядовци вероятно са връстници на вашите прабаби и прадядовци Simple Smile

# 362
  • usa
не му се връзвайте на людмил, той е чешит Simple Smile. винаги се радвам да му прочета мненията и разсъжденията и да се опитам да му проследя мисълта Simple Smile. неведоми са пътищата на ръзсъжденията му и убедеността му в неоспоримостта им. винаги е интересно и предизвикателно когато се появи нестандартна и необичайна мисъл, кара те и теб да се замислиш, за да разбереш как се е зародила.

# 363
  • Варна
Людмиле, хубавото на темата беше, че се споделяше личен опит, без някоя от майките да се опитва да обръща останалите в "правата вяра". Това ми хареса и в интервюто на Мег - каза, че е родила в къщи, поради личната си философия, а не защото това е по-добрия вариант за всички.

На фанатичния тон не му е мястото тук. Няма нужда от революция, всяка ЖЕНА сама ще си вземе решението. Това, което е било най-добро за твоето семейство не винаги е вариант за всички други. Ако винаги имаше само едно правилно решение, то всички щяхме да сме еднакви и да действаме еднакво.

П.П. Морихей Уешиба, когото си дал за пример е роден в края на 19-ти и е живял главно през 20-ти век - умира през 1969. Това не са чак толкова древни времена, нали?  Wink

# 364
Ето няколко мита за живота в миналото, които съм проверил:

• Учебниците и филмите на Дискавъри ни учат, че биологичната продължителност на живота на хората в древността е била 40-50 години. И че днес, благодарение "чудесата на медицината" живеем повече. Не знам как пък го разбраха, след като никой не е водил статистики преди 1000 години, но когато проверих 30-на човека от онова време, разбрах че е лъжа. Те са живеели повече от нас. За пример - Платон (4 век П.Х) - 80 години, Леонардо (14 век) - 67, Сократ (4 век П.Х.) - 70, Лао Дзъ (6 век П.Х.)- 80, Морихей Уешиба (18 век) - 86, Хилдегард фон Бинген (10-ти век) - 81 и т.н. Мога да изредя още 100-на, заминали си на преклонна вързраст.
  • На филмите, отразяващи средните векове ни показват селяни с развалени черни зъби. Истината е, че техните зъби са били перфектни. Това го потвърждава мащабно изследване на д-р. Уестън Прайс, който издирва и изследва селски общности в цял свят, живеещи в примитивни условия. Установява, че при тях кариеса е 0.5-0.7%, с други думи ТЕ ИМАТ идеални зъби до края на живота си.

Не съм ровил за смъртността при раждане в древността, но съм почти сигурен, че и там всичко ще се окаже мит и лъжа...

Мисля, че се разминаваш в информацията с няколко десетки хиляди години. Тогава хората са живели кратко, но са умирали не от болести, а от рани, боеве и т.н., когато са били ловци събирачи имам предвид. И също тогава са имали перфектни зъби. В средновековието обаче, и изобщо в новото време, откакто хората ядат идустриализирани и рафинирани храни, зъбите отиват на кино. Племената, които Уестън Прайс изследва, живеят именно по този примитивен начин - хранят се с местни пресни, сурови или минимално обработени морски дарове, месо, зеленчуци и плодове. И съответно не знаят що е то развалени зъби и изобщо проблеми със здравето. Също така той отделя голямо внимание в трудовете си на подготовката на младите от примитивните народи за създаване на деца, която включва специална диета преди зачатието и по време на бременността. Също споменава, че при въпросните народи продължителността на раждането е нещо от порядъка на 20 мин (!). Днешните болезнени и продължителни раждания той обяснява с дегенарация на тазовите кости от нормалното им състояние, дължаща се освен на безобразно хранене, и до голяма степен на недостатъчно и неадекватно натоварване (движение).

# 365
Ето няколко мита за живота в миналото, които съм проверил:

• Учебниците и филмите на Дискавъри ни учат, че биологичната продължителност на живота на хората в древността е била 40-50 години. И че днес, благодарение "чудесата на медицината" живеем повече. Не знам как пък го разбраха, след като никой не е водил статистики преди 1000 години, но когато проверих 30-на човека от онова време, разбрах че е лъжа. Те са живеели повече от нас. За пример - Платон (4 век П.Х) - 80 години, Леонардо (14 век) - 67, Сократ (4 век П.Х.) - 70, Лао Дзъ (6 век П.Х.)- 80, Морихей Уешиба (18 век) - 86, Хилдегард фон Бинген (10-ти век) - 81 и т.н. Мога да изредя още 100-на, заминали си на преклонна вързраст.
  • На филмите, отразяващи средните векове ни показват селяни с развалени черни зъби. Истината е, че техните зъби са били перфектни. Това го потвърждава мащабно изследване на д-р. Уестън Прайс, който издирва и изследва селски общности в цял свят, живеещи в примитивни условия. Установява, че при тях кариеса е 0.5-0.7%, с други думи ТЕ ИМАТ идеални зъби до края на живота си.

Не съм ровил за смъртността при раждане в древността, но съм почти сигурен, че и там всичко ще се окаже мит и лъжа...

Мисля, че се разминаваш в информацията с няколко десетки хиляди години. Тогава хората са живели кратко, но са умирали не от болести, а от рани, боеве и т.н., когато са били ловци събирачи имам предвид. И също тогава са имали перфектни зъби. В средновековието обаче, и изобщо в новото време, откакто хората ядат идустриализирани и рафинирани храни, зъбите отиват на кино. Племената, които Уестън Прайс изследва, живеят именно по този примитивен начин - хранят се с местни пресни, сурови или минимално обработени морски дарове, месо, зеленчуци и плодове. И съответно не знаят що е то развалени зъби и изобщо проблеми със здравето. Също така той отделя голямо внимание в трудовете си на подготовката на младите от примитивните народи за създаване на деца, която включва специална диета преди зачатието и по време на бременността. Също споменава, че при въпросните народи продължителността на раждането е нещо от порядъка на 20 мин (!). Днешните болезнени и продължителни раждания той обяснява с дегенарация на тазовите кости от нормалното им състояние, дължаща се освен на безобразно хранене, и до голяма степен на недостатъчно и неадекватно натоварване (движение).

Да, пропуснах да добавя, че Уестън Прайс отбелязва, че при племената, които получават достъп до рафинирани храни бързо настъпва деградация, още със следващото поколение. Деградация не само на зъбите но и видима, физическа.
Но има добра новина:

През м. ноември 1993 година в Аризона бил проведен интересен експеримент. Три двойки прекарали в изолирано място 3 години, като през това време се хранели със здравословна храна, която сами отглеждали, дишали чист въздух и пиели чиста вода.

Когато излезли ги изследвали лекари-геронтолози от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Всички данни от анализите на кръвта и другите жизнено важни показатели на организма били заложени в компютъра на университета в Лос Анжелис.

Прогнозата на компютъра била следната: Ако продължават да живеят на такъв режим, то те могат да доживеят до 165 години.

Това доказва за пореден път, че Уестън Прайс е прав и е нормално да се доживее в идеално здраве до 120 - 140 години.

Което включва и леко безпроблемно раждане, разбира се. А, в нашите условия, мисля, може да се компенсира с изчистване на тялото отвътре, правилно хранене и гимнастика по време на бременността. Така поне направи Мирена и раждането й беше безпроблемно и относително бързо (2 часа).

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 14:45 от Людмил

# 366
Аз мисля, че и без учените от Аризона, всеки, който е започнал да се храни добре, да се наторва качествено и да мисли градивно, е изпитал осезателна промяна в здравето и живота си  Peace

# 367
Аз мисля, че и без учените от Аризона, всеки, който е започнал да се храни добре, да се наторва качествено и да мисли градивно, е изпитал осезателна промяна в здравето и живота си  Peace
Определено. И понеже говорим за раждане у дома - това е неизменна част от безпроблемното раждане.

# 368
М-да, и на мен много ми хареса статията за оргазменото раждане. И съм напълно убедена, че не само е възможно, а и има начин да се постигне, точно както и безболезненото раждане.
Моите подготвителни контракции бяха истински блаженство; направо се плашех понеже бяха толкова близо до оргазъм, а ако се случеше, щях да изкарам бебето като тапа (крайно нежелано за мен - исках дълго раждане).
А относно продължителността на раждането, мисля, че е личен избор (макар и рядко да е осъзнат такъв). След като се роди Мартин си мислех, че следващият път мога и по-бързо да го направя, понеже вече съм изследвала личното си изживяване достта, но сега от дистанцията на времето, категорично не искам бързо раждане. Толкова много ми хареса да живея в това усещане и да го разтегля във времето, така че ще се радвам и следващия път да е достатъчно продължително (всъщност знам, че зависи само от мен - така че, колкото ми харесва - толкова Simple Smile)

Стана ми интересно тава с кодирането на раждането в гените ни. Съвсем логично е, че са кодирани само успешните раждания. Неуспехите са нямали физическата възможност да кодират каквото и да било. А за високата майчина смъртност в развиващите страни за мен има друго обяснение, далеч от медицината, и то е така наречените миазми в хомеопатията или конфликти в ГНМ.

# 369
Превеждам дословно:
И така, защо е толкова трудно да стигнем до тук? Простият отговор е, че от самото начало телата ни са изпълнени с несъвършенство - спермата е с безпомощна, а яйцата са толкова крехки, че живеят само един ден.
Но големият въпрос е: защо сме устроени така? Защо телата ни са създадени, че да правят всеки етап от бременността толкова труден и опасен? И точно тук е отговора - телата ни изобщо НЕ СА създавани. Всъщност ние сме плод на еволюция. И несъвършенствата ни са проблеми наследени от прадедите. Големият триумф обаче, е че сме наследили и решения. Въпреки, че тялото ни прави бременността най-трудната задача в живота, в същото време го прави да изглежда толкова лесно...
"Може би на раждането не трябва да се гледа като на процес при който нещата могат да се усложнят, а като магическо преживяване когато всичко мине по вода. Така става при повечето раждания."

Имам цялата поредица The Human Body и е спираща дъха. Тази част е за това колко е сложен целият процес около създаването на едно човешко същество, но как тялото ни се справя с лекота, защото знае какви са му лимитите. Остави ме с безмълвно вдъхновение и уважение към тялото ми и всичко което е, а не с някакъв страх от това колко е опасно.
Всяка дума може да се извърти и представи негативно, в случая ти избягваш факта, че казаното става с нежност и уважение, с вдъховяваща музика и гола бременна жена, на която се възхищаваме. Следва домашно раждане, което минава по вода без дори едно затруднение, без някакви драми и внушения за това колко е опасно раждането.

Примери за това как медиите промиват мозъците на хората за това колко е ужасно раждането има под път и над път. Филми, списания, истории бол. Този който си избрал не само че не помага да се докаже тази очевадна позиция, но даже може да попречи. Превръща ни в някакви фанатични екстремисти които виждат конспирационни бомби във всичко. Търсене на теле под вола не е нужно. Кравата не може да стъпи на земята от такива под нея.

________
"Тялото ни е съвършен инструмент, и интелегентно се справя с всички трудности. Лъжа ли ще е това?"

Да. Природата може да е съвършена. Единичното тяло не е и тези които не се справят с трудностите са унищожени и затова днес повечето от нас се радват на такива които работят прекрасно.

# 370
Да. Природата е съвършена. Поне от моя, човешка гледна точка.
Но това не означава, че всяко едно отделно тяло, ще се справи с трудностите толкова добре, колкото някое друго тяло.
Именно защото телата са различни и няма две еднакви.
В случая с трудностите се справя природата, а не тялото. Има добри резултати, има и не толкова добри. Може да ни звучи грубо и коравосърдечно на нас хората, но не ние определяме правилата, а природата ги определя. И лошия резултат е резултат и не е изключено да се случи.
Проблема според мен идва от там, че ние, хората, масово не вярваме в способностите на телата си и сме убедени, че те могат да постигнат далеч по-малко от това, което реално е възможно. Затова се опитваме да се намесваме в правилата на природата.
Може би трябва да се научим да приемаме и лошия резултат като такъв, който може би ще бъде много рядко явление, ако оставим природата да си върши работата необезпокоявана.

# 371
А за високата майчина смъртност в развиващите страни за мен има друго обяснение, далеч от медицината, и то е така наречените миазми в хомеопатията или конфликти в ГНМ.

В западните общества такива няма ли?

# 372
Относно продължителността на раждането аз смятам, че както и за много други неща, духът е над материята. Но подозирам, че едно време не са се сещали, че раждането може да е дълго (и болезнено) и затова то е било просто лесно и бързо (плюс много по-доброто състояние на телата, което пък го е обуславяло физически).

@escorial - има причина да не вярваме в телата си, и това, че не вярваме е доста оправдано, за по-голямата част от хората. Аз лично само преди няколко години бях в ужасна физическа (и емоционална) форма, и тогава едно раждане вкъщи, пък било то и неосъществено, щеше да е истински опасно за мен. А причината за лошото здраве на масата от хората е не на последно място именно промиването на мозъци от страна на медиите. Но пък ако човек е достатъчно осъзнат, може да промени нещата  Grinning

# 373
Момичета, защо приехте по дефолт че едно време са раждали лесно и кратко? Или може би не съм разбрала правилно - само за онова племе ли говорехте? "С болки ще раждаш децата си", бе казал Господ на Ева. Това е от Стария завет...
Иначе съм наясно че с определена нагласа (философска и физическа) човек може да се блокира за всякаква болка. Не не мисля че това състояние е естествено, то се придобива, научава, трябва целенасочена подготовка за това. Например една нестинарка като изпадне в транс е в състояние да стъпва по тлеещи въглени без да изпитва болка, но това не означава че средната форумка ще постигне същото ако изведнъж реши да ходи по въглени. Същото е с йогите (по-напредналите), ама и те за да стигнат до това състояние са минали през дълга работа над себе си.

# 374
Не не мисля че това състояние е естествено

Било е естествено...вече не е, понеже леко криворазбрано сме се циЛИвилизовали...и сега трябва да се
Цитат
придобива, научава, трябва целенасочена подготовка за това

Общи условия

Активация на акаунт