Удължаване на косата- 11

• 145 520
  • 757
  •   1
Отговори
# 405
А, "селски" изглежда най-вече, ако има големи разлики между дебелината и структурата на косъма на собствената и прибавената коса, но косата на пазара е основно от Азия, така че е трудно да се избегне...От салонни коси и масови марки и аз никак не съм доволна, купувам европейска директно от снабдител и няма никаква разлика с моята.
По-точно купувах, от известно време страшно ме мързи да се занимавам, но не знам дали пак няма да ме перне токът. Mr. Green
Бях писала за различните видове коса преди време, ама тотално забравих да си постна писанието; ако някой се интересува, ще го потърся.

# 406
На мен би ми било интересно да разбера кой е вносителя, всеки ли може да си купи от там, и за какви цени става въпрос.  bouquet

# 407
А, аз не живея в България и от моя няма как, но има сайтове, които предлагат. Знам със сигурност за www.russianhair.net, за който има отзиви по форуми (но не съм го проверявала лино изобщо), а близка скоро поръча от www.whiterussianhair.com, ще ги видим и тях.
Цените са различни, в www.russianhair.net са изложени, другият сайт праща при запитване, ако си спомням точно, за килограм 18-20 инча беше $ 3600.
Има, предполагам, и други продавачи в нета, но колко са надеждни не знам.

# 408
Поствам си и поясненията за видовете коса.

Естествена коса

Типове

Remi (Remy) - Кичур/треса, в които всички косми са подредени по един и същи начин, т.е. всички корени са на една страна, а всички връхчета  - на другата. Обикновено това означава, че косата е придобита наведнъж и от един човек (например, отрязана плитка). Терминът се използва най-вече за азиатски коси. Не означава, обаче, че косата е virgin (необработвана).

Non-remi (Non-remy) - Кичур/треса, чиито косми не са подредени в една посока, т.е. от двата края на кичура има и връхчета, и корени. Най-ниското качество коса, която обикновено не издържа дълго. Тъй като, за да отразява светлината и да блести, косъмът трябва да е със загладени в една посока люспи, а някои от космите в non-remi са обърнати и следователно люспите им няма как да се "приберат" и загладят, този тип коса губи блясъка си много бързо (след максимум 10 измивания) и започва да се заплита, тъй като самите блясък и гладкост са резултат на покриване на косъма със силикони.
Non-remi косата е най-евтина от всички, идва най-вече от салони (след подстригване, събиране от четки), или е остатъчна коса в обработвателните центрове за Remi коса. Обикновено е подстригана, за да не прави впечатление, че не е remi.

Virgin (Необработвана) - Коса, която след отрязването и подреждането си не е минавала никаква обработка, освен почистване (няколко измивания) и евентуално покриване със силиконов слой за блясък (който се отмива след няколко измивания при ползване). Би трябвало да означава, че и преди отрязването си не е била третирана с нищо (особено боядисвана), но този принцип не винаги се спазва. Понякога този тип коса не преминава през обезпаразитяване, и не е изключено наличието на гниди (случаите са редки, обаче). Възможно е и косата да има специфична миризма, ако е била третирана с масла и т.н. В някои случаи може да има и обезцветени (сиви, бели) косми.
Необработваната коса в повечето случаи е remi, и се счита за много по-издръжлива и качествена от обработваната. Най-добре реагира на боядисване.

Обработвана (Non-virgin)  - Под "обработка" може да се има предвид cuticle stripping, третиране (боядисване, къдрене) или и двете (най-често). Cuticle stripping  е кисненето на косата в киселина (след събиране, подреждане и почистване), която разгражда най-горния слой на косъма, или "люспите". Това се прави с цел да не се обръщат люспите и косъмът да е лъскав по-дълго (най-вече се налага за non-remi коса), а също и да изтъни азиатската коса и да я направи по-подходяща за прибавяне към тънка европейска коса. Това, обаче, също уврежда косъма и скъсява живота му и поради тези причини типът коса е смятан за нискокачествен. Също като при non-remi косата, косъмът е покрит със силиконов слой, и след отмиването на слоя косата губи блясък, изсушава се и започва да се заплита и да цъфти. Не реагира добре на боядисване, трудно поддава на стилизиране, поврежда се от топлина.
След процедурата с киселината косата е обезцветена и се боядисва в желания цвят, така че косата в неестествени цветове (например исрусена азиатска коса) най-вероятно е преминала през киселинна обработка преди боядисването си.

Single Drawn (Loose) - Означава, че тресата/кичурът се състои от косми с различна дължина, в повечето случаи на равни проценти (например, една трета от космите в кичура са 40-45 см, една трета - 45-50 см, една трета - 50-55 см). Обикновено означава, че косата е подреждана/зашита в треса чрез машина.

Double Drawn - Тресата/кичурът се състои от косми с еднаква дължина. Този вид е по-скъп от single drawn  и се сортира ръчно.

По произход

Азиатска коса:

Източноазиатска, наричана също само азиатска (основно китайска)

Най-твърдата и с най-плътен косъм, без достатъчно блясък, обикновено напълно права и много трудна за стилизиране. Сравнително неподходяща за прибавяне към  европейски коси, тъй като структурата й е различна от тяхната. В естествен цвят може да се намери само много тъмна. Цените обикновено са същите като тези на индийската коса.

Индийска

Този тип коса е със средна плътност, по-близо е до европейската като структура (в сравнение с източноазиатската), по-лесно подлежи на стилизиране и задържа къдрици по-добре и по-дълго. Подходяща за прибавяне към по-гъсти и плътни европейски коси. В естествено състояние може да се намери в тъмни цветове, от черно до тъмнокафяво, и обикновено  чуплива.
Индийската коса се добива чрез обичая на индийките да оставят отрязаната си (и нито веднъж подстригвана или обработвана) коса в храмове като дар за божествата. Поради това я наричат и Temple hair. Тъй като самите дарителки не получават нищо срещу косите си, а бизнесът с тях е процъфтяващ и много печеливш, той среща доста критики.
Индийската коса е най-разпространеният вид коса за удължаване, тъй като се смята за сравнително похдодящ заместител на европейската коса (особено за хора с по-гъста и твърда коса; не е особено подходяща за добавяне към тънка и фина коса), много по-евтина е от нея, издръжлива е (макар и не толкова, колкото европейската коса; също, много зависи от това на каква обработка е била подложена), и, най-важното -  достъпна е в големи количества.
Повечето фирми, предлагащи естествена коса за удължаване използват точно тази коса. Повечето кичури с клипси също са направени от нея.
Може да се закупи в най-различни състояния - на грамаж, залепени с кератин кичури, треси (редове) с различни размери.

Европейска коса:

Руска (също украинска и т.н.)

Трудна за добиване. Предлага се в много ограничени количества, чрез снабдители на едро или перукери (които от своя страна я купуват от същите снабдители). Обикновено не се предлага в салони; няма масово разпространени марки, които да работят с европейска коса. Добива се чрез салони и пунктове за изкупуване, където косите се продават доброволно. Използва се най-вече за перуки. Потокът не е постоянен (дори две различни партиди коси, закупени от един и същ снабдител, могат да са напълно различни откъм  качество, защото не са дошли от едно и също място), косата обикновено не се обработва (боядисва, къдри и т.н.), докато не стигне до клиента/има специална заявка за цвят и текстура. Дължини над 60 см се намират изключително трудно, най-дългите коси не са налични при повечето снабдители и се търсят при заявка. В естествено състояние може да се намери в различни цветове и текстури (вкл. и предварително боядисана), но най-често в кафяво, от светло до умерено тъмно, но също и в светли цветове.
При правилна грижа (и ако качеството е добро) е най-издръжливия тип коса, въпреки, че е и най-тънката от всички. Най-подходяща е за прибавяне към косите на европейски потребители, стои най-естествено, по-мека е, има повече блясък, поддава идеално на всякакви видове стилизиране. Много по-скъпа е от останалите видове коси. Предлага се най-често на грамаж, понякога и на шити треси, по-рядко на кичури, слепени с кератин (някои търговци предлагат слепване на кичури на вече закупена коса).
В Интернет има предлагащи европейска коса сайтове (от рода на russianhair.net), никой от които, обаче, не излага цените си, за ценоразпис е нужен контакт. Много от тези сайтове с готовност изпращат мостри на продуктите си, безплатно или срещу символична сума, покриваща доставката.

Европейска, Италианска и т.н.

Терминът "европейска" най-често се използва за приспособена за европейския пазар азиатска коса. Косата, идваща от Европа, се нарича "руска". Тeрминът "италианска" (подвеждащ, защото не става дума за коса от италианци) се използва за азиатска (обикновено индийска) коса, обработена в Италия.

Южноамериканска коса:

Идва най-често от Перу, но и от други южноамерикански държави. Много тъмна в естествено състояние, намира се с различна плътност и текстура, но обикновено е почти идентична с индийската в това отношение. За разлика от нея, се намира и естествено къдрава. Много по-слабо разпространена от нея, обаче. Закупува се чрез снабдители, подобно на европейската, но цените са по-ниски.

Други

Коси с произход, различен от описаните, са рядко срещано явление, но съществуват сайтове като www.thehairtrader.com, където хора от цял свят обявяват косите си на търг (все още неотрязани), и където може да се намери от пиле мляко.

Примеси

Естествената коса, особено по-евтината (и тази с по-ниско качество) много често се смесва с  коса от изкуствени (синтетични) влакна (за повече информация за синтетичната коса виж по-надолу).
В някои случаи косата се смесва и с козина от як (http://fvsf.files.wordpress.com/2007/07/yak_276x280.jpg) Козината от як поддава на третиране и боядисване, но е по-груба и не съвсем гладка  и се прибавя към коси за удължаване, които имат за цел да наподобяват коса с африкански произход след перманентно изправяне. Терминът за коса с примеси от козина от як (или изцяло от такава козина) е yaki.
На пазара могат да се намерят най-различни смеси от азиатска, индийска, "европейска" (азиатска или индийска коса с изтънен косъм) и синтетична коса. Често срещано е смесването на азиатска и индийска коса, поради сходните им текстури. Висококачествената коса, обаче, е еднородна. Наличието на примеси смъква както качеството, така и цената (най-вече за производителя).

Тегло и дължина

Косата може да е предварително разделена на кичури, слепени откъм корените с кератин, оформен различно според предназначението на косата. Кичурите могат да са с тегло от 0.5 г до 2 г и обикновено се предлагат в пакети с по 10-25 броя. Може също да е оформена в готови треси, чието тегло най-често е между  70 г и 130 г. Тресите могат да са шити ръчно или на машина, като машинните шевове са по-дебели и издръжливи и "захващат" повече коса, а ръчните - по-незабележими, веднъж поставени (и цената на ръчно шитите треси е по-висока, заради вложения труд). Към тези треси се пришиват и клипсите (щипките), без значение ръчно или машинно.
Количеството коса, което е необходимо за "цяла глава", се определя индивидуално и зависи от дължината и гъстотата на косата на потребителя, косата за прибавяне и търсения ефект. За повечето коси са достатъчни 100-150 г, но за по-гъстите или по-къси коси  грамовете могат да достигнат и до над 200. А колко кичура ще бъдат поставени зависи от това какво количество коса има в кичур.
Косата може също да бъде купена, без да е зашита или разделена на кичури, на грамаж - най-често във "връзка" или "опашка" (така се продава remi косата). Купувачът има избор относно това дали да я зашие в треси (ръчно или машинно) или слепи в кичури непосредствено преди или по време на поставянето (повечето салони, предлагащи удължаване, предоставят и тази възможност).
Стандартните дължини на косите за удължаване (които повечето марки предлагат) варират между 14 и 26 инча (35 - 66 см), като за най-популярна дължина се смята 18-инчовата (45 см), в повечето случаи стигаща до закопчалката на сутиена. Когато косата се купува на килограм, дължините са от 8 до 32 инча (20 - 81 см).

Известни марки

Balmain

Микс от индийска и азиатска коса, remi, обработвана.

Bohyme

Няма информация за произхода на косата (най-вероятно е смес от индийска и азиатска), remi, обработвана (няма информация за това как точно, но предполагам, че пълна програма). Разумни цени.

Great Lengths

Индийска temple коса, remi, обработвана (боядисвана). Според сайта им косата не е cuticle stripped, някои места (салони, представящи ги) в нета твърдят друго...Не се знае. Жестока надценка в сравнение с марки, които предлагат същия продукт, идваща от цените за обучение и материали, които налагат на стилистите.

Синтетична (изкуствена) коса

Косата от синтетични влакна е по-гладка, хлъзгава, и обикновено по-блестяща от естествената, тъй като й липсват "люспи". Също така е много по-леката от двете. Най-често се използва за екстравагантни прически (плитки, кичури в необичайни цветове) или се смесва с естествената коса, за да понижи цената й, тъй като синтетичната е по-евтина. Качеството на синтетичната коса варира силно и зависи от материала, от който е изработена. Най-ниското качество синтетична коса не може да бъде подлагана на топлинна обработка (следователно и начините, чрез които могат да се позтавят, са ограничен брой). Някои се повреждат и от по-агресивно миене. Има и синтетични фибри, които издържат на третиране със слаба топлина (Plastikhaar, например). Във всички случаи, обаче, животът на синтетичната коса е много по-къс от този на естествената, и първата винаги изглежда изкуствено в някаква степен. Недостатък е също, че не може да бъде боядисана.
Към синтетичните влакна се причислява и преждата, която се вгражда в плитки или се оформя в расти. Не особено издръжлив материал, който поема много вода при миене и следователно тежи.

# 409
Дори и косата от най-скъпият салон омръзва. Wink
Аз бях голяма привърженичка, както знаят по-редовните в темата. Махнах косата преди доста време и не искам да чувам за нея. Моята порастна до средата на гърба и е чудесна, а тия дни ще бъде клъцната на черта.
Напоследък всички тия удължени ксои ми евтинеят и ми изглеждат селски...... Embarassed

И ти ли се отказала? Беше една от най-активните в темата...аз също с голямо желание я следях, но отдавна съм си захвърлила косата в един тъмен шкаф  Laughing Първо, моята беше доста дълга, но я отрязах до рамото на черта, сега е около 5см под рамото и много ми харесва като дължина- освен това е най-актуалното в момента. Дано само скоро и това да не стане банално  Grinning

# 410
  • Mонтана
здравейте,скоро и аз не съм писала в тази тема и аз съм си прибрала косата в един шкаф ве4е 2 години ще станат,но една приятелка си търси коса и иска да си вземе ползвана,но запазена,4е не и се дават много пари ,но моята е 4ерна и не и върши работа та ако има някоя от вас която иска да вземе някои лев за ве4е неизползаната коса моля да ми пише на ли4ни(неината коса е кестенява,но може и руси да предложите тя ще я пребоядиса)лека ве4ер

# 411
rara нещо не ме бива в този сайт...миляте изпрати ми скайпа си...искам да поговорим Heart Eyes Wink Hug Heart Eyes

# 412
Здравейте!Аз все още се чудя къде да си удължа косата,след като вече веднъж се напарих здраво.Просто искам да предупредя момичетата от Варна да НЕ си правят косата в студио Поля.Ужасна е.След 2-3 месеца не ставаше за нищо ,а и от мойта горкичка коса не остана нищо Sad ;0
Чух не лоши отзиви за Escape ,за Варна става дума.Може ли някой да ми помогне с малко инфо.Наистина е спешно,имам повод скоро и искам да се издокарам с нова коса
Благодаря на всички!

# 413
  • София
Здравейте, не съм чела назад, извинете ме! Имам два въпроса:

1. Има ли как да се сложи удължение на много къса коса - виждат ми се ушите, към 6-7 см е, БЕЗ да си личи? Ама никак да не личи... С шиене ще стане ли?
2. Препоръчайте ми къде да си купя коса, сигурно има общопризнати производители...?

# 414
Здравейте, не съм чела назад, извинете ме! Имам два въпроса:

1. Има ли как да се сложи удължение на много къса коса - виждат ми се ушите, към 6-7 см е, БЕЗ да си личи? Ама никак да не личи... С шиене ще стане ли?
2. Препоръчайте ми къде да си купя коса, сигурно има общопризнати производители...?
Здравей мацко и Честита Баба Марта на всички.
На първия ти въпрос от личен опит ти казвам,че няма да стане или по точно ще се вижда.При мен косата ми беше почти до раменете и се виждаше SadБях си я зашила,а отзад на тила ми беше с кичури на кератин.

# 415
Не с права Люси. Прсто не си била при достатъчно добри специалисти.
Има вариант да се направи така че да не личи, на плстове, преливащи се, и късата ти коса ще изглежда просто като един от пластовете.

# 416
Има вариант да се направи така че да не личи, на плстове, преливащи се, и късата ти коса ще изглежда просто като един от пластовете.
Беше на пластове,но неможех да я връзвам по никакав начин,защото отзад на тила имаше от мойта къса коса и беше  #Crazy

# 417
Беше на пластове,но неможех да я връзвам по никакав начин,защото отзад на тила имаше от мойта къса коса и беше  #Crazy
редовете се слагат из твоята коса, като най-долния не е закачен за най-долната ти коса, за да не вижда като се върже на опашка.С коса 6-7 см няма как да стане според мен, но с такава до раменете би трябвало да изглежда перфекно и естествено

# 418
  • София
А какво бихте казали за асиметрично каре - може ли да се сложат удължения? Отзад на тила, косата стига до началото на гърба.

# 419
Става, разбира се.
Всичко става стига да сте при добър специалист, който да си разбира от работата.

На 6-7см не е никакъв проблем да се сложи добре, пак казвам, стига този който го прави да си разбира от работата , и да направи едни хубави плавни пластове, които да се преливат.
За съжаление да повечето места изобщо не разбират и просто слагат тресите, и смятат че са готови. И се получава винаги разлика в естествената коса, и удължената , точно защото не ги преливат както трябва, и защото не оформят и удължената коса.

Общи условия

Активация на акаунт