майки студентки

• 71 380
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
Мама Сання, основателен и логичен ти е въпросът. Отговорът обаче не е еднозначен. Смея да говоря само за моя конкретен случаи и моя университет (ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий") - не генерализирам! За съжаление, обучението по моята специалност е достатъчно несериозно, за да допуска подобни съчетания (работа на пълен работен ден и следване, че даже и сливане на години понякога  Rolling Eyes ). Проблемът за мен се състои в занижените изисквания от страна на университета, незаинтересоваността на преподавателите и липсата на всякакъв контрол над качеството над предлагането и овладяването на знания. Тъпо и тъжно е, че когато повдигнах въпроса пред моите колеги, за това, че не получаваме нищо, от това, за което плащаме, освен съмнителната титла "студент", те: а. възроптаха силно срещу мераците ми за стабилно учене, б. възприеха го като еснафщина от моя страна или в. въобще не ме разбраха.

Дано това ми мнение не предизвика злонамерени коментари и спорове и дано не се изтълкува като лоша реклама (ВТУ е изключително силна школа за лингвисти, филолози и историци!),  просто така виждам нещата аз  Rolling Eyes

# 466
Как се случват нещата на практика?

Трудно и с много комбинации. Работа на смени, повечето съботно-неделни, уговорки с преподавателите и т.н.
Наложи ми се да започна да работя от 2-ри курс, но благополучно си завърших бакалавърската степен и сега се боря за магистър.
Много исках само да уча, да ходя по практики и излети с колегите, но за съжаление не можех. Това е действителността тук.

# 467
  • СОФИЯ
Благодаря за отговорите, дами! Ще се радвам да прочета и други. Убедена съм, че има мн разнообразни житейски ситуации, но нали все пак мнозинството майки - студентки редовно не работят  newsm78 или греша?

Мартеничка, искрено съм изненадана от това, к споделяш за ВТУ. Останала съм с впечатление, че и в правния им факултет обучението е на добро ниво. Поне знам, че преподавателите са от СУ. Всичко е възможно обаче.

# 468
# 469
Maма Сання, юристите от ВТУ малко неправилно ги включвам в категорията "историци" и наистина повечето препораватели са читави, респективно и студентите са добре подготвени.  Peace
 Разбира се, не липсват куриози: една много "способна" блондинка 4ти курс право, с влиятелни познати, все още пише в работите си "предЦедател"  Rolling Eyes

# 470
  • СОФИЯ
... Разбира се, не липсват куриози: една много "способна" блондинка 4ти курс право, с влиятелни познати, все още пише в работите си "предЦедател"  Rolling Eyes

Joy newsm47 Ми тр и то да поучи малко момичето, що пък не и висше  Joy. Сори за спама!

# 471
Как се случват нещата на практика?

Трудно и с много комбинации. Работа на смени, повечето съботно-неделни, уговорки с преподавателите и т.н.
Наложи ми се да започна да работя от 2-ри курс, но благополучно си завърших бакалавърската степен и сега се боря за магистър.
Много исках само да уча, да ходя по практики и излети с колегите, но за съжаление не можех. Това е действителността тук.

Аз бях точно като Cantariny... Работех от първи курс (завършила съм в СУ) - на смени и събота и неделя, просто късмет, че намерих такава работа.. Нямах друг избор - при мен беше работи, за да можеш да си плащаш и да учиш. Дипломирах се на първата си държавна сесия, но смея да кажа, че се спуквах от четене и беше трудно, но не съжалявам, даже леко се гордея със себе си  Embarassed

# 472
 Praynig Моля за съвет и помощ.Месец юни 2008 г се дипломирах с бакалаварска степен,през септември 2008 г записах магистратура,а ноември месец родих.Чак сега разбрах за тази еднократна сума 2800 лв,малкия е на 11 месец,а аз продължавам да уча-магистратура и тази година.Мислите ли, че имам шанс да взема парички, и има ли някой като мен, който да е одобрен за тях.Предварително ви благодаря Hug  bouquet

# 473
  • Пловдив
здр-те
искам и аз да запитам нещичко
Уча задочно в ЮЗУ и септември месец трябваше да ми бъдат държавните изпити.Имам 1 година срок(това е нова заповед ипосле почвам да плащам по 900лв на година) да си взема изпитите(семестриалните,които не съм взела) и ако не успея-губя студентски права и за възстановяването им-по 900лв годишно
Та,аз съм бременна от април(което съвпадаше с моите изпити) и бях в началото на легло и по болници.Когато последно бях до университета отидох до смотаната инспекторка(която е голяма кучка м/у другото,караше ме всеки ден да ходя да я чакам по 2 часа опредза по 1 протокол вместо да ми ги подпише 4-те протокола на 1 път-нищо не и пречи,тя дажене ги завежда) и и казах,че искам да прекъсна 1 година поради майчинство и тя каза,че не можело,защото съм последна година.Аз и отговорих,че съм от Пловдив и ми е трудно и забранено да пътува-нонея както винаги не я касае
Искам да ви питам вас-има ли тя основание да ми откаже да прекъсна поради майчинство или просто натам и  е"била наклонена китката"

# 474
Да пиша, и да наясно съм!
Помощ знаеш ли какво означава, не е добавка а ПОМОЩ? При всяко положение след като е помощ- трябва да бъде обвързана с дохода!

Е и, какво от това, че в случая при майките- студентки не се изисква ДОХОД, при положение че получават ПОМОЩ. То и месечните помощи по чл.7/1/ също се отпускат според доход, но колко от семействата от малцинствата имат такъв. А за помощта по чл.8/1/ също се изисква доход и пак същите си получават 12 месеца по 100 лв. без да декларират никакви доходи, защото те вечно са безработни и през година - две раждат. Помощта за майките- студентки и за близнаци се отпуска без да е необходимо да се декларира доходи и това. Не е необходимо да се размятат пищови, за да се изразява някаква по- различна позиция.
Излишно е да споря с тебе ясно, че в тема за майки студентки - всички ще скочат насреща ми!
Нещата обаче са принципни - не ми е ясно как дават ПОМОЩ, без да има ясна преценка и критерии това лице нуждае ли се от нея - т.е. какви са му доходите!

# 475
Излишно е да споря с тебе ясно, че в тема за майки студентки - всички ще скочат насреща ми!
Нещата обаче са принципни - не ми е ясно как дават ПОМОЩ, без да има ясна преценка и критерии това лице нуждае ли се от нея - т.е. какви са му доходите!
Ни най-малко искам да споря с някого. Принципно, в ЗСПД и ППЗСПД е регламентирано, че помощите за студентки и майки на близнаци се отпускат без да е необходимо да се декларират доходи. Защо смяташ, че няма ясни преценка и критерии при отпускането на точно тези помощи? Тук фактор доходи не играе, единствено и само  майката трябва да е редовна студентка, майка с близнаци или и двете. То и затова са Законите, да ги изпълняваме, а не да ги тълкуваме, кой както му е удобно. Надявам се да ти е станало ясно.

# 476
  • СОФИЯ
Praynig Моля за съвет и помощ.Месец юни 2008 г се дипломирах с бакалаварска степен,през септември 2008 г записах магистратура,а ноември месец родих.Чак сега разбрах за тази еднократна сума 2800 лв,малкия е на 11 месец,а аз продължавам да уча-магистратура и тази година.Мислите ли, че имам шанс да взема парички, и има ли някой като мен, който да е одобрен за тях.Предварително ви благодаря Hug  bouquet

Погледни давностния срок в ЗСПД и ако е едногодишен би следвало да имаш право. Побързай преди детето да навърши 1г.

# 477
  • СОФИЯ
здр-те
искам и аз да запитам нещичко
Уча задочно в ЮЗУ и септември месец трябваше да ми бъдат държавните изпити.Имам 1 година срок(това е нова заповед ипосле почвам да плащам по 900лв на година) да си взема изпитите(семестриалните,които не съм взела) и ако не успея-губя студентски права и за възстановяването им-по 900лв годишно
Та,аз съм бременна от април(което съвпадаше с моите изпити) и бях в началото на легло и по болници.Когато последно бях до университета отидох до смотаната инспекторка(която е голяма кучка м/у другото,караше ме всеки ден да ходя да я чакам по 2 часа опредза по 1 протокол вместо да ми ги подпише 4-те протокола на 1 път-нищо не и пречи,тя дажене ги завежда) и и казах,че искам да прекъсна 1 година поради майчинство и тя каза,че не можело,защото съм последна година.Аз и отговорих,че съм от Пловдив и ми е трудно и забранено да пътува-нонея както винаги не я касае
Искам да ви питам вас-има ли тя основание да ми откаже да прекъсна поради майчинство или просто натам и  е"била наклонена китката"

Незнам каква е уредбата и дали имаш право да прекъсваш, но няма как служителка в канцелария да разполага с правомощия да отказва.

# 478
  • Пловдив
и аз това се чудя.Даже си мисля  да отида направо при Декана за разяснение

# 479
имаш право да н.нар Продължена сесия мисля че я водят, след молба до Декана на /ЮЗУ/ , представяш документ от АГ че си бременна иоли отиваш лично да те види и няма проблеми...поне по принцип е така. Освен това на такава сесия имаш ако не си я ползвала през бременнността, след раждането / т.е когсто си майчинство/
Тия инспекторки там не знам какви глупости са ти казали ooooh! ooooh! ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт