Кърмене, некърмене и следродилна депресия

• 8 637
  • 156
  •   1
Отговори
# 60
*АнАн*, не се притеснявай, не си единствената мислеща така.Много от момичетата , които ме потърсиха за да споделят проблема си , казаха същото.Че роднините и приятелите им си мислят , че са лигли.Повечето от тях се срамуваха да признаят на семействата си.Аз признах веднага на моите родители.Майка ми каза същото - че вместо да се радвам на детето си аз се лигавя.Много ме заболя.Но в момента в който ме видя да изпадам в криза, си промени мнението.Тогава разбра, че в тези моменти аз съм друг човек и че нищо не зависи от мен.После видя и моментите в които кризата ме отпуска и с колко обич и нежност обграждам тогава детето си.Тогава ме разбра окончателно и никога не си позволи вече да се съмнява в мен.
Важното е че следродилнаат депресия е само състояние, което отминава.  Peace

# 61
  • София
кърмех до 34ден, имах кърма, но Алекс не искаше да суче и се изцеждах, но така кърмата ми се разреди и лекаря ми изписа лекарства за спиране тогава ме налегна тая депресия...

# 62
  • София
Близначе, не ти е било леко.  Confused Винаги съм си мислела (да ме прощават всички дами, изживяли следродилната депресия), че такова чудо може да се случи само на големи лигли, които не знаят какво искат и не могат да оценят щастието да имаш дете. От вас обаче разбирам, че то си е болест направо и е хубаво, че си потърсила помощ.  Peace

за съжаление няма нищо общо с лиготията....

# 63
Не съм кърмила -и двата пъти!!Не съм била в следродилна депресия.И да има връзка между кърмене/депресия ,то при мен не се"получи". Mr. Green
Имах само леко безпокойство ,но то беше свързано с много по различни неща-влиза ново човече в семейството,как ще го приеме порастналото ми вече момиченце...и т.н.
Не бих казала в никакъв случай ,че следродилната депресия е за лиглите Naughty
Това е много тесногръдо схващане.
Хората са с различна чувствителност ,различен "праг"на натоварването ...бебетата също са различни:едни спокойни,други реват постоянно-това води до различна "степен "на изнервеност на майката.И още куп други обстоятелства могат да наклонят везните  в една или друга посока на чувствителната психика на току що родилата жена.

# 64
  • София, Младост 2
Не съм имала следродилна депресия, нито даже по-леките й варианти на просто тъга или променливи настроения.
Нито първия път, когато кърмих само месец и половина, нито втория път, когато заради раните по гърдите даже не ми остана време да се притесня дали детето наддава Laughing
Връзки между кърменето и депресията има изключително много, и то и в двете посоки. Безпроблемно вървящо кърмене може да е щит срещу следродилната депресия, предизвикана от други неща. И едновременно с това проблеми с кърменето могат да доведат до депресия даже и при липса на други фактори.
Разочарованието от това как е протекло раждането и как е стартирало кърменето и животът с бебето също са много силно свързани с депресията и няма как да се отделят съвсем от цялата мешавица.

# 65
Кърмех и не съм преживяла следродилна депресия,но при здраво и спокойно бебе само това ми оставаше Crazy
И при мен беше така.

Не ми се вярва да има някаква връзка, въпреки, че като се замисля, може и да има. Ако майката не кърми, поради причини независещи от нея(които са много малко), сигурно е разочарована поне в началото, че неможе да даде най-доброто на детето си и изпада в някакъв вид депресия.

# 66
Не вярвам,че има някаква врьзка.
Не можах да кьрмя,депресия не сьм имала Wink

# 67
Кърмих и имах депресия.  Незнам дали въобще има връзка между двете неща, но отговарям на така зададения въпрос.
Депресията в никакъв случай не е свързана с лиготията, а по скоро с бушуващите хормони. Дори се усеща. При мен траеше около  15 - 20 дни, на приливи и отливи и беше ужасно.

# 68
  • Ботевград
Кърмех и не съм имала следродилна депресия. Peace
Първият път кърмех, вторият не.
И след двете си раждания не съм имала депресии.

# 69
Кърмя и досега,и преживях следродилна депресия.Мисля,че чак напоследък я преодолях(7,5 месеца след раждането). При мен мисля,че беше от тежкото раждане; от големите жеги лятото; от това, че бебка не пожела да суче от биберон и трябваше да бъда нон-стоп около нея и че имаше много колики и беше неспокойна и ревлива: просто имах нужда да я оставя на някой,но нямаше на кой;и притеснениетоо, че отглеждам сама първо дете и съмненията дали се справям добре. Но не съм и помисляла да спирам кърменето. И нещата постепенно се пооправиха,но на моменти пак ме тряскаше нервата и лека депресия. Сега бебка яде и твърда храна,и в редките случаи,когато свекърва ми идва,мога да я оставя и да отделя малко лично време за мен. Всичко се преживява

# 70
  • Бургас
Кърмя все още.На 17 февруари Мария прави годинка.Претърпях следродилна депресия и траеше някъде около 6 месеца или 7 може би.Имаше връзка и с кърменето специално при мен.

# 71
  • София
Кърмих и дъщеря си, и сега малкия още го кърмя.
И мен не ме е сполетявала депресия. Е, понякога за ден-два малко повече умора и лошо настроение, но нищо по-сериозно.
Не знам дали имаше връзка с кърменето при мен (не съм имала проблем с него)

# 72
Понеже кърмих дъщеря ми около месец се писах към Не кърмещите,но дересията не ме сполетя  Peace

# 73
  • Варна

Кърмех и не съм имала следродилна депресия. Peace

И аз така.

# 74
*АнАн*, не се притеснявай, не си единствената мислеща така.Много от момичетата , които ме потърсиха за да споделят проблема си , казаха същото.Че роднините и приятелите им си мислят , че са лигли.Повечето от тях се срамуваха да признаят на семействата си.
Да, благодаря, че ми разясни какво точно си изпитвала, защото наистина нямах никаква идея що за депресия е това. Свекърва ми ми беше разказвала за щерката на нейна позната, която въобще не си поглеждала детето  Shocked и си спомням, че реакцията ми тогава беше по-скоро на възмущение, отколкото на съчувствие. Но сега разбирам,че е сериозен проблем това и не трябва да се пренебрегва.

Общи условия

Активация на акаунт