Майчинството - счетоводно - 16

• 51 047
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
  • София-Младост
Пак опрях до вас ...

След изтичане на майчинството (2 год.) напуснах фирмата, в която работех. В момента работодателите не искат да ми изплатят отпуската. Не мога да разбера размера й, нито знам как да си я поискам законно. Подхвърлиха ми да ги съдя. Ако ги съдя как да го направя, към кого да се обърна, на какво основание и въобще .... цялата процедура. Ще съм благодарна за информация, опит или нормативна база, която да разгледам.
Пробвай с инспекция по труда или по-скоро с НАП. А размерът на отпуската е трябвало да бъде вписан в заповедта, която ви е връчена при напускане.

# 136
При напускане не ми беше връчена заповед, с обяснението, че счетоводителката още не е изчислила сумата.  #Cussing out

# 137
здравейте  Simple Smile,
имам 1 въпросче относно болничните - когато минат 45 дни преди термина (т.с. изтича този болничен) до колкото разбирам трябва да се извади 2ри -за преносване! пак ли от АГ-то, което е следило бременността се вади и кога? след раждането ли? и след него какво следва? прекратява ли се изплащането през този период на преносване?
10х предварително   bouquet

# 138
  • Пловдив
здравейте  Simple Smile,
имам 1 въпросче относно болничните - когато минат 45 дни преди термина (т.с. изтича този болничен) до колкото разбирам трябва да се извади 2ри -за преносване! пак ли от АГ-то, което е следило бременността се вади и кога? след раждането ли? и след него какво следва? прекратява ли се изплащането през този период на преносване?
10х предварително   bouquet

болничният за преносване се издава след като родиш от лекаря,следял бременността.След като ти свършат 45 те дни и докато родиш си стоиш без болничен.Този период не е повече от седмица.Лекарите не държат повече преносила жена.Не се прекратява изплащането на болничните.Ако представяш всичко навреме.

# 139
# 140
  • София-Младост
При напускане не ми беше връчена заповед, с обяснението, че счетоводителката още не е изчислила сумата.  #Cussing out
Звучи смехотворно и явно просто са искали да си спестят плащането, сумата се смята за 5 мин.

# 141
Благодаря на Ала-бала. Пообадих се тук-там и оставям инфо за тези, които имат същия казус. НАП нямат никакво отношение по този въпрос, Инспекция по труда се намесва само при взаимоотношения до прекратяване на трудов договр (след напускане или прекратяване не взема отношение). По съвет на Инспекция единственото решение е разговор с адвокат и завеждане на дело, като развитието натам се обсъжда с него! Пожелайте ми успех! newsm78

# 142
здравейте и от мене  Hug
аз сам нова тук, но и мене ме интересува един вапрос: термина ми е 22 септември 2009г., имам прекъсване обаче на осигуровките за общо заболяване и майчинство за м.януари 2009г, поради преминаване от трудов на граждански договор / не се осигурава за майчинство / , нямам прекъсване на стажа от 2003г. Този месец- февруари подписах и трудов договор, освен гражданския заради осигуровките.
Въпросът ми е дали този един месец ще прекъсне  12-те месеца, които се взимат за изчисляване на майчинството?
Благодаря предварително!  Simple Smile

# 143
  • Пловдив
здравейте и от мене  Hug
аз сам нова тук, но и мене ме интересува един вапрос: термина ми е 22 септември 2009г., имам прекъсване обаче на осигуровките за общо заболяване и майчинство за м.януари 2009г, поради преминаване от трудов на граждански договор / не се осигурава за майчинство / , нямам прекъсване на стажа от 2003г. Този месец- февруари подписах и трудов договор, освен гражданския заради осигуровките.
Въпросът ми е дали този един месец ще прекъсне  12-те месеца, които се взимат за изчисляване на майчинството?
Благодаря предварително!  Simple Smile

Няма изискване 12 месеца стаж да са непосредствено преди термин.Трябва да имаш 12 м стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния да работиш на ТД.Това,че януари не си била на ТД,няма да ти попречи да взимаш 2 години майчинство.
Базата ти ще бъде август08-юли09.За месец януари ще се вземе МРЗ-240 лв.Както и ако имаш други месеци в базата,в които не си работила.

# 144
Elfita много ти благодаря за  отговора  мила hug

# 145
  • от Луната
Момичета, извинявам се предварително за глупавия въпрос, който ще ви задам,но днес ми казаха, че могло и майката да се възползва от програмата "В помощ на майчинството", която е за бабите да гледат децата до 3 години и да получават пари и да кандидатстват в социални вместо бабите? Надявам се, че ме разбрахте, защото много неграмотно го обясних Embarassed Embarassed Embarassed

# 146
  • Пловдив
Момичета, извинявам се предварително за глупавия въпрос, който ще ви задам,но днес ми казаха, че могло и майката да се възползва от програмата "В помощ на майчинството", която е за бабите да гледат децата до 3 години и да получават пари и да кандидатстват в социални вместо бабите? Надявам се, че ме разбрахте, защото много неграмотно го обясних Embarassed Embarassed Embarassed

Не може майката да кандидатства в програмата от 2 до 3 години.Идеята е майката да се върне на работа,а баба да гледа детето.

Тази е темата за детегледачките http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371157.0.Ако не си,може да я разгледаш.

# 147
  • от Луната
Благодаря за бързия отговор Елфита  bouquet. И аз така бях чула, но днес на разходката майките ми казаха, че били променили нещо и вече могло и аз обещах да питам

# 148
Договорът ми е със срок за изпитване,уговорен в полза на двете страни  Peace
Да те уволнят не могат, но мисля че могат с предизвестие да ти прекратят договор, защото си в изпитателен срок.

Не се изисква предизвестие - може и от следващия ден да я уволнят по време на срока за изпитване.

# 149

През периода на болничния няма как да ви увеличат заплатата и осигурителния доход, защото реално не ви се внасят социални осигуровки
ами аз подписах допълнително споразумение Confused

Няма как да влезне в сила през периода на болничния ви, трябва реално да отработите един ден за да влезе в сила новата заплата и този ден ще промени базата ви и може реално дори да намали дневното ви обезщетение
значи ако отида за един ден всичко ще е наред така ли?Аз се чудя защо не са ме предупредили пр положение че аз съм с проблемна бременност и лекарката ми каза че ще си изкарам цялата бременност в къщи. Confused Rolling Eyes

Ако отидете един ден на работа може дори да ви се намали дневния размер на обезщетението, защото се прави нова база

Това че се прави нова база не намалява обезщетението - нали за ползваните болнични в базата влиза осигурителния доход, а не обезщетението.  Wink

sonika_b, как така подписваш докато си в болнични? Не е много правилно.

Общи условия

Активация на акаунт